Zelišča so že stoletja naš stalni spremljevalec, tako v kulinariki, kot za zdravilne namene. Zelišča za sladice lahko gojimo na vrtu, dobro pa uspevajo tudi v lončkih ali balkonskih koritih. Največ zdravilnih učinkovin imajo tista, ki jih naberemo v naravi, v njihovem naravnem okolju.
Pri nabiranju moramo biti previdni! Nabiramo samo rastline, ki jih poznamo in znamo uporabljati. Najbolj poznani načini uporabe zelišč so poparek, čaj, oljni izvlečki, zeliščni sirupi, pripravki za nego kože in izvlečki z jabolčnim kisom ali olivnim oljem.
Manj poznana je uporaba zelišč za pripravo sladic. Z raznimi zelišči lahko pripravimo izredno okusne in seveda tudi zdrave sladice. Za pripravo sladic lahko uporabimo skoraj vsa zelišča. Najbolj poznana je uporaba sivke, timijana, mete, pehtrana, regrata, janeža, bazilike, žajblja in še mnogih drugih. Z različnimi barvitimi zelišči lahko tudi okrasimo praznične sladice, ki jih pripravljamo za Božič, Veliko noč in druge velike praznike.
Kazalo
Zelišča za sladice
Zelišča vsebujejo eterična olja, grenčine in mineralne snovi. Vsebnost teh učinkovin jih ločuje od ostalih rastlin in jim daje vonj, okus in zdravilne moči. Uporaba zelišč v kulinariki je izredno cenjena, saj si ne predstavljamo kuhanja brez čudovite arome, ki jih sproščajo začimbe in zdravilne rastline. V naših krajih za pripravo hrane, največ uporabljamo naslednja zelišča:
- sivka
- lovor
- timijan
- rožmarin
- žajbelj
- origano in kurkuma
- šetraj in ingver
- koriander in kardamom
- peteršilj
- pehtran
- bazilika
- meta
- drobnjak in majaron
- koper in luštrek
- kopriva
- bezeg
- cimet in čiliji
Recepti za pripravo sladic z zelišči
Preden se lotimo priprave hrane z uporabo zelišč ali začimb, se prej poučimo o osnovnih lastnostih rastlin, ki jih bomo uporabili. V kulinariki uporabljamo zelišča za izboljšanje naravnega okusa hrane in nikakor ne za prikrivanje določenega okusa in celo vonja. Če se naučimo zeli pravilno kombinirati, se bodo med seboj čudovito dopolnjevale.
Vendar se izogibajmo uporabi več zelišč ali začimb hkrati, posebej če smo še začetnik in recepte šele preizkušamo. Zelišča za sladice moramo dobro poznati, preden jih uporabimo v receptu.
Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem
Za pripravo sivkine kreme z limono, potrebujemo približno uro in pol. Za 6 oseb, potrebujemo naslednje sestavine:
- veliko žlico sveže nabranih sivkinih cvetov
- dve manjši skodelici sladke smetane
- 150 gramov kokosovega sladkorja
- limonino lupinico
- 6 jajčnih rumenjakov
- sveži sok dveh limon
Sladko smetano damo v ponev in dodamo sladkor. Takoj nato dodamo sivkine cvetove in limonino lupinico. Počasi kuhamo približno deset minut in ko se sladkor stopi, odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.
Nato pripravimo sok, tako, da precedimo smetano in odstranimo sivkine cvetove in limonino lupinico. Rumenjake razžvrkljamo in med mešanjem, počasi, vlijemo smetano, ki je odišavljena s sivko in limono.
Na koncu dolijemo limonin sok in vse sestavine še enkrat dobro premešamo. Mešanico vlijemo v ognjevarne posodice, ki jih namestimo v pekač. Pekač napolnimo z malo vode in pečemo približno eno uro, pri 130 stopinjah C. Sivkino kremo lahko postrežemo še toplo, ali pa kot hladno sladico.
Hladna poletna krema s timijanom in ribezom
V poletnih dneh se priležejo hladne kreme, ki jih obogatimo z zelišči, gozdnimi sadeži ali sadjem. Za pripravo kreme s timijanom in ribezom, bomo potrebovali pol ure, krema pa se strjevala še dve uri. Timijan je mediteranska začimba, ki hrani ne spremeni okusa. Vsebuje vitamine A, C, D in vitamine skupine B. Poleg vitaminov najdemo tudi minerale magnezij, fosfor, cink in kalij.
Za čudovito poletno kremo potrebujemo naslednje sestavine:
- dve veliki skodelici črnega ribeza
- 75 gramov naravnega sladkorja stevia
- nekaj vejic svežega timijana
- nekaj rezin svežega ingverja
- noževo konico cimeta
- 60 gramov sladke smetane
- 100 gramov kremaste skute
- 3 žlice želatine
- pol litra črnega vina
- malo ribeza in timijana za okras
V ponev stresemo jagode črnega ribeza, vino in sladkor, ter kuhamo na rahlem ognju. Čez nekaj časa dodamo naribano ingverjevo koreniko in timijan, ki mu odstranimo vejice. vse sestavine pustimo rahlo vreti še 4 minute, nato ponev odstavimo. Počakamo pet minut, da se vse sestavine nekoliko ohladijo. Medtem želatino za deset minut namočimo v hladno vodo. Pripravimo ribezovo goščo, ki ne sme biti pregosta. Kuhan ribez vlijemo v cedilo in dobro pretlačimo, tako da dobimo tekoč sirup.
Dodamo želatino in mešamo toliko časa, da se želatina razpusti. na koncu dodamo še skuto, sladko smetano in cimet. Tako pripravljeno kremo napolnimo v lepe, servirne skodelice, ki jih pokrijemo s folijo in za dve uri postavimo v hladilnik. Preden kremo ponudimo, jo okrasimo s svežim ribezom in vejico timijana.
Sladoled s kamilicami
Kamilica je prav gotovo najbolj poznano zelišče. Kamilični čaj uporabljamo pri prebavnih težavah in krčih, zunanje pa jo uporabljamo za razkuževanje in preprečevanje vnetij. Kamilico pa lahko koristno uporabimo tudi v kulinariki, tokrat vam bomo predstavili kamilični sladoled.
Za pripravo sladoleda za pogostitev desetih ljudi, potrebujemo naslednje sestavine:
- pest svežih cvetov kamilic
- velika skodelica polnomastnega mleka
- velika skodelica sladke smetane
- 70 gramov sladila eritritol brez kalorij
- žlička medu
- 4 rumenjake
Veliko skodelico mleka zavremo in dodamo veliko pest kamiličnih cvetov. Na majhnem ognju kuhamo približno pet minut, pazimo, da se mleko ne sesiri. Nato mleko odstavimo in počakamo, da se malo shladi. Precedimo in vmešamo žličko medu Medtem rumenjake in sladilo eritritol penasto vmešamo in stepemo sladko smetano. Mleko, v katerem smo kuhali kamilice, spet postavimo na ogenj in ga počasi segrevamo. Ko se mleko segreje, vmešamo rumenjake s sladilom in kratek čas kuhamo.
Mešanica ne sme zavreti! Nato posodo odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Ko je masa ohlajena, ji primešamo sladko smetano in prelijemo v manjše posodice ali modelčke za sladoled. Za sedem ali osem ur postavimo v zamrzovalnik. Če damo kremo v zamrzovalnik v eni posodi, jo po kakšni uri dobro premešamo, da bo sladoled enakomerno zamrznjen.
Sladice v kozarcu
Vse bolj priljubljene so sladice v kozarcu! Uporabimo lahko različno sadje, posebej slastni so gozdni sadeži, ki jih lahko kombiniramo z dišečo perlo.
Jagodna zloženka z dišečo perlo
Za 4 porcije sladice v kozarcu, bomo porabili 20 minut za pripravo in 1 uro za hlajenje! Čudovita poletna ohladitev!
Potrebujemo naslednje sestavine:
- nekaj stebelc dišeče perle
- 250 gramov piškotov za tiramisu
- sveži sok treh pomaranč
- 600 gramov jagod
- 60 gramov jagodnega džema
- 2 rumenjaka
- 25 gramov kokosovega sladkorja
- lonček sladke smetane
Dišeči perli odstranimo cvetje in listke drobno natrgamo. Piškote nadrobimo v večjo skledo in na njih prelijemo sveže iztisnjen pomarančni sok. Vse skupaj dobro premešamo, da se piškoti napijejo soka. 200 gramov zrelih jagod, jagodni džem in dišečo perlo zmeljemo.
Sladko smetano stepemo. Jagode, ki so nam ostale, narežemo na koščke. Rumenjake stepemo s kokosovim sladkorjem, da dobimo kremasto zmes. Kremi dodamo zmlete jagode in stepeno sladko smetano, ter nežno premešamo.
Kozarce polnimo po slojih. Najprej sloj piškotkov, nato narezane jagode in na koncu krema. Postopek ponovimo, končamo s kremo. Kozarce za eno uro postavimo v hladilnik, preden postrežemo zloženko okrasimo s cvetovi perle in celo jagodo.