Otroški avto: Igrača, ki spodbuja razvoj otroka

Otroški avto predstavlja priljubljeno igračo tako za otroke kot za starše in to iz več razlogov. Otrokom pomeni vstop v svet odraslih. Vsakodnevno opazujejo svoje starše med vožnjo in komaj čakajo, da tudi sami preskusijo svoje sposobnosti. Za starše pa so naravna izbira iz razloga vzpodbujanja otroka. V modernih časih je težko otroka spraviti proč od telefona ali tablice. Otroški avto pa to naredi na skoraj naraven način, brez prisile.

Zakaj otroku sploh kupiti avto na akumulator?

Poleg tega, da je ideja za tako darilo super izvirna in zabavna, ima kvaliteten otroški avto tudi številne prednosti za otrokovo učenje in razvoj. Otroci se ob igri z njim učijo novih spretnosti in razvijajo motorične sposobnosti kot so:

  • Izboljšanje ravnotežja: Med vožnjo otroškega avtomobila otroci razvijajo svoje ravnotežje in sposobnost ohranjanja stabilnosti med gibanjem. To je pomembna motorična spretnost, ki se gradi z izkušnjami. Vožnja avtomobila omogoča otrokom, da se naučijo usklajevati gibanje volana s premikanjem svojega telesa, kar krepi njihovo ravnotežje.
  • Koordinacijo in motorični razvoj: Vožnja otroškega avtomobila je odličen način za razvoj motorike in koordinacije rok, nog ter oči. Otroški avto namreč spodbuja motorični razvoj otroka, saj zahteva uporabo različnih mišičnih skupin pri upravljanju volana, pospeševanju in zaviranju.
  • Kognitivni razvoj ali osnovna pravila gibanja: Otroški avto spodbuja kognitivni razvoj otroka na več načinov. Otroci se morajo naučiti razumeti in uporabljati različne kontrolne elemente, na avtomobilu. Med temi so volan, zavore in plin. S tem se krepi njihova sposobnost logičnega razmišljanja, saj morajo razumeti, kako vsak kontrolni element vpliva na gibanje avtomobila. Prav tako spodbuja sprejemanje odločitev, saj morajo otroci izbrati pravilne ukrepe za ustrezno vožnjo in manevriranje.
  • Socialni razvoj otroka: Otroški avto lahko spodbuja tudi socialni razvoj. Ko se otroci igrajo skupaj s svojimi vrstniki, se učijo sodelovati, komunicirati, se dogovarjati in razvijati socialne veščine. Skupna igra z otroškimi avtomobili spodbuja tudi timsko delo in razumevanje medsebojnih vlog.
  • Vztrajnost in samozavest: Otroški avto lahko pomaga tudi pri razvijanju vztrajnosti in samozavesti. Med premagovanjem ovir se otroci učijo novih veščin in izboljšujejo svoje sposobnosti v vožnji. Ta proces postopoma krepi njihov občutek dosežkov, kar vpliva na razvoj njihove samozavesti in motivacije za učenje novih stvari.

Kako izbrati pravi otroški avto glede na starost otroka

Pri izbiri najprimernejšega otroškega avtomobila ali drugega otroškega vozila na akumulator glede na starost vaših otrok, se odprejo številne neverjetne možnosti. Otroški avtomobili na daljinsko upravljanje so namreč miniaturne replike pravih vozil, ki jih videvamo na ulicah naših mest. Njihov izgled je tako realističen, da izgledajo kot pravi avtomobili! Prav tako pa ne manjka nobena podrobnost: imajo številne dodatke, napredno tehnologijo in postajajo vse bolj popolni, varni ter praktični.

Ena od prednosti teh avtomobilov je, da jih lahko starši usmerjajo s pomočjo daljinskega upravljalnika. Ta starševski nadzor omogoča, da otroci varno in enostavno uživajo v vožnji, medtem ko jih starši usmerjajo. To pomeni, da otroški avtomobili na daljinsko upravljanje pokrivajo širok starostni razpon, saj se lahko igrajo z njimi že otroci od 1. leta starosti pa vse do 6. ali 7. leta (odvisno od posameznega modela).

Čeprav se morda zdi tako, niso vsi otroški avti enaki. Pred nakupom električnega avtomobila za otroke je treba upoštevati nekatere temeljne dejavnike, kot so hitrost, velikost, teža otroka in zadrževalni sistemi.

Prav tako lahko te električne avtomobile za otroke razvrstimo glede na njihovo moč, priporočeno starost in največjo težo za katero so narejeni.

Najpogostejši akumulatorski avtomobilčki za otroke, ki jih najdemo na trgu, se delijo na tri različne napetosti: 6, 12V in 24V.

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI ZA OTROKE 6V

Električni avtomobilčki za otroke s 6V baterijo so zasnovani posebej za zelo majhne otroke. Od 1 leta do 2-3 let (odvisno od teže in višine). Njegova največja hitrost je 3,5 km/h. Vendar se jih praktično vedno manj prodaja in posledično tudi izdeluje, ker so tako šibki in jih otroci hitro prerastejo. Poleg tega pa je otroški avto tako napredoval, da ni več strahu glede varnosti tudi če otroku kupimo malo večji avto kot je na primer 12V.

AVTOMOBILI ZA OTROKE 12V

Električni otroški avtomobilčki 12V so namenjeni širši starostni skupini in malo starejšim otrokom. Starost je običajno med 1 letom in 5-6 let (največja teža 30-35 kg). Običajno dosežejo največjo hitrost 6-7 km/h. Večina 12V otroških avtov ima tudi daljinca s katerim lahko starši nadzorujejo avto, še posebej, če se v njemu prevažajo mlajši otroci.

24V VEČJI AVTOMOBILI ZA VEČJE OTROKE

24V baterijski električni avtomobili so največji in najbolj robustni avtomobili, kar jih lahko najdemo. Ti avtomobili so običajno dvosedežni, primerni za 2 majhna otroka med 2-3 leti ali 1 starejšega otroka do 7-8 let (v nekaterih izjemah do 9 let). Trenutno je daleč najmogočnejši in največji avto zagotovo Beneo 24V UTV XXL, kateri doseže že neverjetno hitrost 15km/h. Slednji pa nima daljinca s katerim bi lahko starši nadzirali vozilo. Zato je uporaba tega avtomobila priporočljiva le starejšim in izkušenim otrokom.

Če odvzamemo otroški avto Beneo, so na trgu večinoma na voljo le avti, ki kljub 24V, ne presežejo hitrosti 7-10km/h.

Mnenje:

Ne glede na to kateri avto boste izbrali pozitivne posledice nekajkrat presežejo negativne. Če razmišljate o tem, da otroški avto na baterijski pogon poleni otrok ker nič ne dela se vprašajte kolikokrat bo skočil v in iz avta med uporabo. In koliko bo našel zanimivih stvari zunaj?

Pa še nekaj virov in podobnih vsebin

Kje lahko kupite kvaliteten otroški avto pa so preverjali v tem članku!
Naj vaš otrok preživi sončno pomlad na prostem v novem otroškem avtu.