24V otroški avto na akumulator 4×4 ni vedno najboljša izbira! Zakaj?

posted in: Otroški avtomobili | 0

Starši obožujemo otroke in jim želimo dati vse kar si želijo. In pri vsakem otroku pride trenutek, ko nas pocukajo za rokav in vprašajo, ati ali mi kupiš avto. Takrat se ponavadi začne raziskovanje ponudbe in ko mislimo da vemo vse pogosto starši pritrdijo k svoji odločitvi, ko najdejo 24V otroški avto na akumulator 4×4. A pozor! Ni vse zlato kar se sveti!

Navedeni naslov pomeni, da ste izbrali otroški avto, ki ima 24V napajanje in pogon na vsa 4 kolesa. Nikjer ni naveden moči. Če se pri pravih avtih pogovarjamo o konjih se tu o watih. Če bi izbrali samo na podlagi imena oziroma teh karakteristik je približno tako, kot če bi izbrali nekega dobrega terenca, a ne bi preverili ali ima 5 ali 200 konjev.

Vsak otroški avto potrebuje wate, tudi 24V otroški avto na akumulator 4×4

Pa najprej poglejmo primer, da vam bo malce bolj jasno. Kako dobro se avto obnese pri pospeševanju, vožnji v klanec ali pa enostavni vožnji opredeljuje moč motorjev, ki je izražena v wati (v nadaljevanju W). Če ima otroški avto 600W gre lahko enako hitro in dobro če ima 12V ali 24V napajanje. Razlika med obema, ki nastane zaradi različne napetosti napajanja je, da 12V avto potrebuje močnejšo napeljavo in električne komponente. Zaradi večjih tokov jo potrebni debelejši kabli, močnejši releji in podobno.

Tako ne boste z izbiro otroškega avta, ki ima 24V napajanje v bistvu nič pridobili, če le ta nima dovolj moči.
Konkretni primeri

  • 24V otroški avto na akumulator 4×4
    Veliko otroških avtov s pogonom 4×4 ima samo 25W ali 35W moči na posamezen motor. Če preračunamo je to 4x35W je to 140W moči.
  • 24V otroški avto na akumulator s pogonom na 2 kolesi
    Istočasno pa ima precej novejših 24V avtov s pogonom na 2 kolesi motorje z močmi 200W na posamezen motor. To je skupno 400W, kar pomeni da ima skoraj trikratno moč glede na avto s 4×4 pogonom. Kot bi npr. primerjali avto s 60 KM proti 180 KM.
  • 12V najbolj prodajani traktor Peg Perego Ground Force
    Traktro ima samo 12V napajanje, a skupno moč 330W. To pomeni, da je traktor ne glede na 12V napajanje več kot dvakrat močnejši od 24V avta 4×4.

Iščite moč, ne napetost

Optimalno je, da iščete večjo moč in večjo napetost. V tem primeru vsa elektro oprema v avtu manj trpi. A če spet primerjamo zgoraj nevedni traktor je ta poznan po izjemni trdoživosti in dolgotrajnosti. Če je pravilno zasnovan in izdelan ne sme biti težav

Torej, ko otroku, predvsem če je otrok malce večji, kupujete otroški avto naj vam bo prvo vodilo pri izbiri moč, ki jo ima avto, naj vas ne zavede ime, ki vsebuje »24V otroški avto na akumulator 4×4«. Če nima moči raje poglejte za takimi z pogonom na dve kolesi in večjo močjo.

Članek smo pripravili v sodelovanju s strokovnjaki na področju otroških avtomobilov, to je s pomočjo prijaznih svetovalcev iz spletne trgovine Bimbo.si.

Če tudi vi potrebujete še kakšno dodatno obrazložitev ali strokoven nasvet se kar obrnite na njih. Z veseljem vam bodo svetovali.

Podobne vsebine:
Otroški avto: Igrača, ki spodbuja razvoj otroka
Otroški avto na akumulator – izbira pravega za vašega malčka