Jedilnik za hujšanje: 10 najpogostejših vprašanj

posted in: Kuharski recepti | 0

Po porodu je priporočljivo, da si uredite uravnotežen jedilnik za hujšanje saj boste le tako izgubile odvečno telesno težo na zdrav in trajnosten način.

Pravilna in zdrava prehrana nudi podporo vašemu metabolizmu in pomaga pri postopni in zdravi izgubi telesne teže. Zavedam se, da je biti mama izjemno zahtevno, zato je toliko bolj pomembno, da je vaš jedilnik za hujšanje prilagojen vašim potrebam in načinu življenja.

V tem članku vam bom odgovorila na 10 najpogostejših vprašanj, ki jih imajo ženske po porodu. Tudi jaz sem mama in zavedam se, da je čas po porodu poln izzivov in novih odgovornosti, zato sem za vas pripravili konkretne in jasne odgovore, ki vam bodo olajšali sestavo zdravega jedilnika za hujšanje.

Vsako vprašanje in odgovor sta zasnovana tako, da prinašata praktične informacije, ki jih lahko uporabite in vam pomagajo učinkovito upravljati s težo.

Po porodu je priporočljivo, da si uredite uravnotežen jedilnik za hujšanje saj boste le tako izgubile odvečno telesno težo na zdrav in trajnosten način.

Kazalo

1. Kakšen naj bo jedilnik za hujšanje po porodu?

Za učinkovito in uspešno hujšanje po porodu je nujno, da je vaš jedilnik za hujšanje uravnotežen. Osredotočite se na vnos kakovostnih beljakovin iz virov, kot so pusto meso, ribe in stročnice, saj te spodbujajo obnovo tkiv in ohranjajo mišično maso.

Vključite tudi veliko zelenjave, ki vsebuje vlaknine, te pa pomagajo pri prebavi in vas nasitijo za dlje časa. Nikakor ne pozabite na zdrave maščobe, ki jih najdete v avokadu, lešnikih in makadamiji, oljčnem olju, kokosovem olju, konopljinem olju, skuši, lososu, tuni. Maščobe so esencialno hranilo in so pomembne za absorpcijo vitaminov. Ta kombinacija živil pomaga pri zdravem in postopnem zmanjšanju telesne teže hkrati pa podpira vaše splošno zdravje in dobro počutje.

2. Koliko kalorij bi morala zaužiti na dan?

Določanje koliko kalorij na dan potrebujete predstavlja pomemben korak za učinkovito in uspešno hujšanje po porodu. Kalorijski vnos je odvisen od vaše starosti, teže, višine in stopnje aktivnosti. Spodaj vam bom pokazala, kako lahko izračunate svojo dnevni vnos kalorij.

Izračun bazalnega metabolizma (Bazal Metabolic Rate – BMR)

Svoj bazalni metabolizem izračunate z uporabo Harris-Benedictove enačbe za ženske:

BMR= 655 + (9.6 × teža v kg) + (1.8 × višina v cm) − (4.7 × starost v letih)

Ta enačba vam pove minimalno količino energije (v kalorijah – kcal), ki jo vaše telo porabi za osnovne življenjske funkcije – dihanje, delovanje organov, premikanje oči, presnova, itd…

Prilagoditev za vašo stopnjo aktivnosti

Da bi ugotovili vaš dnevni vnos kalorij, pomnožite kalorije bazalnega metabolizma z ustreznim faktorjem aktivnosti:

 • Sedeč slog življenja (malo ali nič vadbe): BMR x 1.2
 • Rahlo aktivni (lahka vadba 1-3x na teden): BMR x 1.3
 • Zmerno aktivni (zmerna vadba 3-5x na teden): BMR x 1.5
 • Zelo aktivni (težka vadba 6-7x na teden): BMR x 1.7
 • Izjemno aktivni (zelo težka dnevna vadba ali fizično delo): BMR x 1.9

Kako prilagoditi kalorije za izgubo teže?

Za varno izgubo teže zmanjšajte vaš dnevni vnos za približno 500 kalorij na dan. To bo vodilo do izgube približno 0,5-1kg na teden, kar je povsem varno.

Primer izračuna:

Recimo, da ste stari 30 let, tehtate 70 kg, visoki ste 165 cm in ste zmerno aktivni. Najprej izračunamo vaš BMR:

BMR = 655 + (9.6 × 70) + (1.8 × 165) − (4.7 × 30)
BMR = 655 + (9.6 × 70) + (1.8 × 165) – (4.7 × 30)
BMR = 655 + (9.6 × 70) + (1.8 × 165) − (4.7 × 30)
BMR = 655 + 672 + 297 – 141
BMR = 1.483 kalorij na dan

Ker ste zmerno aktivni, pomnožimo BMR z 1.5:

1483 × 1.55 = 2.298 kalorij na dan – to vam predstavlja vnos kalorij, ki ga potrebujete za vzdrževanje telesne teže.

Za hujšanje zmanjšajte dnevni vnos za 500 kalorij:

2298 – 500 = 1798 kalorij na dan – za izgubo 0,5-1kg na teden morate zaužiti 1.798kcal / dan.

3. Katere vrste živil naj vključim v svoj jedilnik za hujšanje?

Jedilnik za hujšanje mora vsebovati hranljiva in zdrava živila, ki spodbujajo zdravo izgubo teže. Tukaj je seznam priporočenih živil:

Sveže sadje

Vključite raznoliko sadje, kot so jabolka, jagodičevje (jagode, maline, borovnice), lahko tudi banane in pomaranče. Vsa našteta živila so bogata z vitamini, minerali in vlakninami, ki podpirajo vaše splošno zdravje in pomagajo ohranjati občutek sitosti.

Zelenjava

Zelenjava je nujen del vsakega zdravega jedilnika. Vključite špinačo, brokoli, korenje in paprike, ki so nizkokalorična živila, a bogata s hranili. Zelenjava zagotavlja potrebne vitamine in minerale ter pomaga pri prebavi.

Polnozrnata živila

Medtem ko so polnozrnata živila, kot so ovseni kosmiči, polnozrnate testenine in rjavi riž, dobri viri kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin, je pri hujšanju priporočljivo njihovo uživanje omejiti. Če jih uživate, jih zaužijte v zmernih količinah predvsem okoli časa treninga, da izkoristite energijo iz teh živil pred vadbo in z njimi spodbudite okrevanje po vadbi.

Pusto meso

Pusto meso, kot so piščančje prsi brez kože, puran, pusta govedina in ribe (npr. oslič), zagotavlja visokokakovostne beljakovine, ki so nujne za vzdrževanje mišične mase med izgubo teže. Beljakovine so bistvene za obnovo tkiv in ohranjanje mišične mase, kar je pomembno za dolgoročno hujšanje.

Pusto meso zagotavlja visokokakovostne beljakovine, ki so nujne za vzdrževanje mišične mase med izgubo teže.

Stročnice

Fižol, leča in čičerika so odlični viri rastlinskih beljakovin in vlaknin, ki spodbujajo sitost in podpirajo zdravo prebavo. Stročnice so hranljive in nasitne, zato so odličen dodatek k vašim obrokom.

Oreščki in semena

Oreščki (lešniki, makadamija) in semena (chia semena, konopljina semena) v zmernih količinah so odličen vir zdravih maščob. Dodajte jih lahko v solate ali jogurte. Oreščki in semena vsebujejo zdrave maščobe, ki dodatno pripomorejo k izgubi telesne teže, hkrati pa pozitivno vplivajo na delovanje možganov, srca in ožilja.

Z vključevanjem predstavljenih živil boste zagotovili, da vaš jedilnik za hujšanje ostane uravnotežen in bogat z esencialnimi hranili, ki so potrebna za vaše zdravje in učinkovito izgubo teže po porodu.

4. Ali obstajajo živila, ki se jim moram izogibati?

Da bi dosegli čim boljše rezultate po porodu, je pomembno, da izbirate zdrava in hranljiva živila. Nekatera živila je priporočljivo omejiti ali se jim popolnoma izogniti. To ciljam zlasti na tista, ki vsebujejo visoke količine sladkorjev in nasičenih maščob. Tukaj je seznam živil, ki svetujem, da jih popolnoma izključite iz vašega jedilnika:

Sladkane pijače

Sladkane pijače, kot so gazirane pijače, sadni nektarji, energijske pijače in sladkani čaji, je najbolje izključiti iz prehrane. Te pijače vsebujejo veliko praznih kalorij in sladkorjev, ki lahko prispevajo k povečanju telesne teže in drugim zdravstvenim težavam, kot so diabetes in bolezni srca.

Hitra hrana in predelana živila

Hitra hrana in predelana živila pogosto vsebujejo velike količine nasičenih maščob, trans maščob in soli. Ti elementi ne samo da so škodljivi za vaše splošno zdravje, ampak lahko tudi ovirajo vaš napredek pri hujšanju. Pogosto so ta živila tudi kalorično nasičena in revna s hranili, kar pomeni, da boste zaužili veliko kalorij brez potrebnih hranil.

Pekovski izdelki in sladkarije

Peciva, torte, piškoti in druge sladkarije so običajno bogate z dodanimi sladkorji in nasičenimi maščobami. Te snovi vsebujejo ogromno nepotrebnih kalorij. Redno uživanje teh izdelkov vodi do hitrega pridobivanja teže in potencialno zdravstvenih težav.

Pekovski izdelki so običajno bogati z dodanimi sladkorji in nasičenimi maščobami.

Polnomastni mlečni izdelki

Polnomastni mlečni izdelki, kot so polnomastno mleko, kremni sir in drugi visokomaščobni mlečni izdelki, lahko vsebujejo velike količine nasičenih maščob. Te maščobe lahko prispevajo k višji telesni teži in povečajo tveganje za bolezni srca.

Svetujem, da raje izbirate mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, ki vam bodo še vedno zagotavljali potrebno količino kalcija in beljakovin, brez dodatnih kalorij. Najbolje, da izbirate izdelke brez dodanih sladkorjev.

Salame in mastne klobase

Salame in mastne klobase so bogate z nasičenimi maščobami in dodanimi konzervansi. Pogosto uživanje te vrste mesa poveča raven holesterola in tveganje za bolezni srca. Bolje je izbirati pusto meso, kot so piščanec, puran, pusto goveje meso ali ribe (skuša, losos, oslič, tuna, ipd.), ki so bolj zdrave izbire in vsebujejo manj nasičenih maščob ter so bogate z beljakovinami in omega-3 maščobnimi kislinami.

Izogibanje tem živilom vam bo pomagalo vzpostaviti bolj zdrav jedilnik za hujšanje, ki vas bo na dolgi rok zagotovo vodil do vaše idealne telesne teže in postave, ki ste si jo vedno želele.

Pomembno je, da se osredotočite na kakovost živil in da so ta bogata s hranili, ki jih vaše telo potrebuje za nemoteno delovanje.

5. Kako pogosto bi morala imeti obroke?

Redni obroki so nujni za vzdrževanje zdrave presnove, še posebej po porodu, ko si telo še vedno ni popolnoma opomoglo. Da bi ohranili hitro presnovo, preprečili prenajedanje in pospešili izgubo teže, je priporočljivo jesti redne in uravnotežene obroke skozi cel dan *.

Idealno je, da imate tri glavne obroke – zajtrk, kosilo in večerjo – dopolnjene z enim do dvema manjšima prigrizkoma. To pomaga ohranjati konstanten nivo energije in preprečuje občutek lakote, ki lahko vodi do prenajedanja.

Nikakor ne izpuščajte zajtrka, saj je to glavni obrok dneva, ki pospeši vašo presnovo. Zajtrk bi moral vsebovati visokokakovostni vir beljakovin, kot so npr. cela jajca ter vlaknine (npr. zeleno listnata zelenjava), ki vas bodo nasitile za dlje časa.

Tudi kosilo in večerja morata biti uravnotežena in vsebovati vsa pomembna makrohranila – beljakovine, kompleksne ogljikove hidrate (še posebaj, če je ta obrok okoli treninga ali po njem) in zdrave maščobe. Na primer, za kosilo si lahko pripravite piščančje prsi na žaru z rjavim rižem in zelenjavno solato, za večerjo pa pečen losos z dušenim brokolijem.

Če med glavnimi obroki začutite lakoto, si lahko privoščite zdrav prigrizek, kot je npr. sveže sadje, zelenjavne palčke, oreščki ali kefir. Prigrizki so odlična priložnost za dodatni vnos vlaknin in beljakovin. Pomembno je, da prigrizki niso preveč kalorični, ampak hranljivi, kar vam bo pomagalo vzdrževati energijo skozi ves dan.

6. Kakšna je vloga vode pri hujšanju?

Voda igra zelo pomembno vlogo pri zdravem hujšanju, še posebej za ženske po porodu. Spodaj vam bom na kratko opisala, kako zadosten vnos vode pomaga pri doseganju vaših ciljev hujšanja.

Voda spodbuja presnovo

Zadosten vnos vode pomaga ohranjati hitro presnovo. Dehidracija lahko upočasni presnovne procese, kar otežuje izgubo teže. Ko je telo dobro hidrirano, bolje kuri kalorije, kar je bistvenega pomena za učinkovito in uspešno hujšanje. Raziskave so pokazale, da pitje vode lahko poveča termogenezo, proces, pri katerem telo proizvaja toploto in kuri kalorije.

Voda zmanjša občutek lakote

Pogosto ljudje zamenjajo občutke žeje za lakoto. Pitje vode pred obroki lahko pomaga zmanjšati apetit in preprečiti prenajedanje, saj želodec delno napolnite s tekočino. Ta preprosti trik vam lahko pomaga zmanjšati dnevni vnos kalorij, kar pomeni, da lahko hitreje izgubite odvečno težo. Pitje kozarca vode pred vsakim obrokom je preprosta strategija, ki lahko močno vpliva na uravnavanje teže.

Voda izboljša prebavo

Voda je nujna za dobro prebavo, saj pomaga prebavilom pri premikanju hrane obenem pa preprečuje zaprtje. Dobra prebava je pomembna za izgubo teže, saj telesu omogoča, da učinkovito obdela in absorbira hranila. Pomanjkanje vode vodi do zaprtja in počasne prebave, kar posledično oteži hujšanje.

Voda je nujna za dobro prebavo, saj pomaga prebavilom pri premikanju hrane obenem pa preprečuje zaprtje.

Voda razstruplja telo

Voda pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi in toksinov iz telesa. Redno izločanje odpadnih snovi pomaga pri ohranjanju zdravega telesa, kar je pomembno pri hujšanju. Toksini, ki se kopičijo v telesu upočasnijo presnovo in otežijo izgubo teže. Zadosten vnos vode tudi podpira delovanje ledvic in jeter, kar olajša razstrupljanje telesa.

Z vodo boste ohranili višji nivo energije in zmanjšali utrujenost

Dehidracija je pogost vzrok za utrujenost. Zadosten vnos vode pomaga ohranjati visoko raven energije, kar je precej pomembno, še posebaj, če ste aktivni čez dan. Ko ste dehidrirani, se vaša fizična zmogljivost zmanjša, kar oteži izvajanje vsakodnevnih nalog.

Za zagotovitev optimalnega vnosa vode poskusite popiti vsaj 8-10 kozarcev vode na dan, pri čemer prilagodite količino glede na vašo aktivnost in potrebe. To je še posebej pomembno, če dojite, saj dojenje poveča potrebo po tekočini.

7. Ali je varno izgubljati težo med dojenjem?

Hujšanje med dojenjem je lahko povsem varno, če se izvaja postopoma in s premišljenim pristopom. Zavedati se morate, da hujšanje kot tako ne vpliva na kakovost in količino mleka, ki ga matere potrebujejo za dojenje. Spodaj podajam nekaj učinkovitih nasvetov, kako lahko varno hujšate med dojenjem. Mnoge izmed njih smo že podrobneje predstavili pri prejšnjih vprašanjih.

Postopno izgubljajte telesno težo

Priporočljivo je, da težo izgubljate počasi. Idealno je izgubiti približno 0.5-1kgna teden. Drastično zmanjšanje kalorij lahko negativno vpliva na vašo energijo, počutje in imunski sistem. To je zadnje, kar si želite takoj po porodu ali pa ko še dojite. Postopno hujšanje omogoča telesu, da se prilagodi na spremembe brez škodljivih učinkov na dojenje.

Poskrbite za zadosten vnos kalorij

Med dojenjem vaše telo potrebuje dodatne kalorije za proizvodnjo mleka. Poskrbite, da boste zaužili dovolj hranil, da podpirate proces dojenje. Običajno je to vnos okoli 1800-2200 kalorij na dan, odvisno seveda od vaše telesne dejavnosti in metabolizma.

Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano

Osredotočite se na zdravo, hranljivo in uravnoteženo prehrano, ki vključuje dovolj visokokakovostnih beljakovin, esencialnih maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov. To bo zagotovilo, da boste vi in vaš dojenček prejeli vsa potrebna hranila.

Poskrbite za zadosten vnos vode

Voda je zelo pomembna med dojenjem, saj lahko dehidracija vpliva na proizvodnjo mleka. Pitje vode čez dan podpira proizvodnjo mleka in blagodejno vpliva na vaše splošno zdravje in počutje.

Bodite redno fizično aktivne

Fizična aktivnost je povsem varna in zelo koristna med dojenjem. Ne le da pomaga pri izgubi teže, ampak lahko tudi izboljša vaše splošno počutje in zmanjša stres. Lahke do zmerne aktivnosti, kot so hoja, joga, plavanje ali posebne poporodne vadbe, so odlična izbira. Vedno poslušajte svoje telo in se izogibajte pretiranemu naporu.

8. Kako lahko sestavim svoj jedilnik za hujšanje, če nimam veliko časa za pripravo obrokov?

Kot mama, vem, da je velikokrat težko najti čas za kuhanje in pripravo obrokov, zato vam spodaj predstavljam koristne načine, kako se lotiti učinkovite priprave obrokov.

Enkrat ali dvakrat na teden si vzemite nekaj časa za pripravo in shranjevanje obrokov. Skuhajte večje količine jedi, kot je npr. meso, pečena zelenjava. Vso hrano lahko hranite v hladilniku ali zamrzovalniku. To vam omogoča, da imate za vnaprej pripravlje zdrave obroke, ki jih v nekaj minutah pogrejete in zaužijete.

Nasveti za pripravo obrokov vnaprej:

 • Priprava večjih količin hrane: Pripravite večjo količino hrane, kot so npr. piščančje prsi, ribe, rjav riž. Te sestavine lahko potem enostavno in v zelo kratkem času pogrejete in brez skrbi pojeste.
 • Posode za shranjevanje: Investirajte v kakovostne posode za shranjevanje, ki omogočajo zamrzovanje in hitro segrevanje jedi.
 • Določite vnaprej katere obroke boste zaužili: Načrtujte jedilnik za teden vnaprej in pripravite sestavine za več obrokov naenkrat. Tako boste ogromno prihranili na času.

Ali smem uporabiti zamrznjena in konzervirana živila?

Zamrznjena zelenjava, polnozrnata žita in konzervirane stročnice so odlične sestavine za hitre in zdrave obroke. So prav tako hranljive kot sveže in bistveno skrajšajo čas kuhanja.

Pripravite takšne vrste živil, ki jih lahko uporabite v večih obrokih

Ko kuhate, pripravite sestavine, ki jih lahko uporabite v več obrokih. Na primer, pečen piščanec lahko uporabite za solate, sendviče in kot glavno jed z zelenjavo. Enako velja za zelenjavo. Lahko jo dodate v solato ali pojeste kot prilogo.

Ali res smem zaužiti zdrave prigrizke?

V kolikor ne uspete narediti obrokov za vnaprej ali jih pozabite doma, se seveda lahko poslužite zdravih prigrizkov (v zmernih količinah). Pest lešnikov ali makadamije je odličen prigrizek, ki ga lahko imate na poti. Prigrizki ne zahtevajo dodatne priprave in so odlični za hitro zadovoljitev lakote.

Pest makadamije je odličen prigrizek, ki ga lahko imate na poti.

Primeri zdravih prigrizkov:

 • Oreščki in semena: Lešniki, makadamija, orehi, chia semena.
 • Sveže sadje: Jabolka, banane, jagode, maline, borovnice.
 • Jogurt: Grški jogurt (0% maščob) z medom in oreščki.
 • Trdo kuhana jajca: Enostavno prenosljiva in polna beljakovin ter zdravih maščob.

9. Kateri so najboljši viri beljakovin za ženske po porodu?

Beljakovine so nujne za okrevanje po porodu, saj pomagajo pri obnovi in vzdrževanju mišične mase in ostalih telesnih tkiv. Spodaj vam predstavljam najboljše vire beljakovin, ki jih lahko vključite v vaš jedilnik za hujšanje.

Pusto meso

Piščanec, puran in pusto goveje meso so odlični viri visokokakovostnih beljakovin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, potrebne za obnovo telesa. Te vrste mesa so nizkokalorične in pomagajo pri gradnji in obnovi mišičnega tkiva, kar je pomembno za ohranjanje mišične mase.

Ribe

Posebej koristne so mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline. Te kisline blagodejno vplivajo na možgane, oči in srce in prav tako pomagajo pri vašem okrevanju po porodu. Omega-3 maščobne kisline imajo tudi protivnetne lastnosti.

Jajca

Jajca so odličen vir najbolj kakovostnih beljakovin. Vsebujejo lecitin ter vitamine B kompleks, ki sta pomembna za energijo in splošno zdravje. Jajca so vsestransko živilo, ki jih lahko pripravite na več načinov, kar omogoča raznolikost v prehrani.

Jajca so odličen vir najbolj kakovostnih beljakovin in so vsestransko živilo.

Mlečni izdelki

Navadni jogurt, pusta skuta, kefir in mleko z nizko vsebnostjo maščob so dobri viri beljakovin ter vsebujejo kalcij, ki je nujen za zdrave kosti. Mlečni izdelki so tudi bogati z vitaminom D, ki pomaga pri absorpciji kalcija in krepi imunski sistem. Poleg tega jogurt (predvsem tukaj cilljam na kefir) vsebuje probiotike, ki so koristni za prebavni sistem.

Stročnice

Fižol, leča in čičerika so odlični rastlinski viri beljakovin in prav tako zagotavljajo vlaknine, ki pomagajo pri prebavi in daljšem občutku sitosti. Stročnice so tudi bogate z železom.

Oreščki in semena

Lešniki, makadamija, mandlji, orehi, chia semena in lanena semena so hkrati dobri viri beljakovin in zdravih maščob ter vlaknin. Oreščki in semena vsebujejo tudi antioksidante in vitamine, kot je vitamin E, ki podpira zdravje kože in krepi imunski sistem. Dodajanje oreščkov in semen v vašo prehrano lahko pomaga pri uravnavanju apetita in zagotavlja energijo.

10. Ali obstajajo kakšne posebne diete ali prehranski dodatki, ki pospešijo izgubo teže?

Precej mamljivo je iskati hitre rešitve za izgubo teže po porodu, ampak je veliko bolj pomembno, da se raje osredotočite na varne in zdrave pristope, ki ne ogrožajo vašega zdravja. Med prehranskimi dodatki, ki pomagajo pri hujšanju pa bi vseeno izpostavila pomen dovolj visokega vnosa beljakovin, kjer si lahko pomagamo z beljakovinskimi napitki in omega-3 esencialnimi maščobami.

Poslužite se le uravnoteženih diet oziroma jedilnikov

Namesto strogih diet je priporočljivo slediti uravnoteženi prehrani, ki vključuje raznolike hranilne skupine. Večino smo obdelali že v prejšnjih vprašanjih. Dieta, bogata z zelenjavo, sadjem, beljakovinami in polnozrnatimi živili pomaga postopno in varno izgubiti težo, hkrati pa zagotavlja ključna hranila, da ostanete zdravi.

LCHF dieta je učinkovit način za hitro izgubo telesne teže

LCHF dieta se osredotoča na zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov in povečanje vnosa zdravih maščob. Ta dieta pomaga pri uravnavanju telesne teže in izboljšanju splošnega zdravja. Vključuje živila, kot so meso, ribe, jajca, zdrave maščobe (avokado, oreščki, olivno olje), zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob.

Prehranski dodatki

Lahko se odločite dodati prehranska dopolnila, kot so visokokakovostni beljakovinski napitki ali omega-3 maščobne kisline, ki podpirajo zdravje možganov in srca, ter probiotiki, ki izboljšajo prebavo ter črevesno floro. Po porodu, predvsem v fazi dojenja, se izogibajte dodatkom, ki vsebujejo kofein in razne stimulanse.

Za pospešitev izgube telesne teže lahko dodate beljakovinske napitke.

Vitamini in minerali

Zagotavljanje, da vaše telo prejema zadostne količine osnovnih vitaminov in mineralov, kot so železo, kalcij in vitamin D, je ključnega pomena, zlasti če dojite. * Ta hranila ne pospešijo izgubo teže, podpirajo pa vaš imunski sistem, kar je zelo pomembno.

Izogibajte se vpeljavi ekstremnih, omejevalnih prehranskih strategij

Diete z zelo nizko vsebnostjo kalorij ali zelo omejevalne diete lahko privedejo do resnih pomanjkljivosti ter zdravstvenih stanj in nikakor niso priporočljive, zlasti v obdobju okrevanja po porodu in med dojenjem.

Pred začetkom katere koli diete ali dodajanjem prehranskih dopolnil se je pomembno posvetovati z nutricionistom, ki lahko zagotovi smernice po vaši meri, prilagojene vašim specifičnim potrebam in trenutnemu zdravstvenemu stanju.

Učinkovit jedilnik za hujšanje je ključ do uspešne izgube teže po porodu

Kot ste sedaj že lahko spoznale, je pravilno sestavljen jedilnik bistvenega pomena za varno in učinkovito izgubo teže. Vključevanje uravnotežene prehrane bogate z beljakovinami, vlakninami in zdravimi esencialnimi maščobami, redno uživanje obrokov, dovolj vode in izogibanje predelani hrani ter visokokaloričnim pijačam – vse to so osnovni koraki pri hujšanju, ki vas bodo popeljali do vaše idealne teže in postave.

Ne pozabite, da je vsako telo drugačno in da je čas okrevanja različen. Bodite potrpežljive, veselite se vsakega napredka in ne obremenjujte se preveč s tem, kako hitro (ali počasi) izgubljate odvečne kilograme.

S pravilno prehrano, disciplino in vztrajnostjo je mogoče doseči vsak cilj, ne da bi pri tem žrtvovali svoje zdravje. Bodite ponosne na vse kar ste in še boste dosegle in si dovolite vzeti čas, da na zdrav, pameten in učinkovit način pridete do ciljev, ki ste si jih zastavile.