Kako uporabljamo koprivo v zdravilstvu in kulinariki?

kopriva
KOPRIVIN ČAJ IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! NEVERJETNA CENA! KLIKNI SLIKCO!

Kopriva je pogosto še vedno obravnavna kot plevel, čeprav skriva v sebi celo zakladnico zdravilnih učinkovin. Že ob najmanjšem stiku s koprivo, nas zbode in povzroči pekoč občutek na koži. Kopriva je trajnica, ki ima dolgo, tanko  in močno razraščeno korenino in koreninski sitem. Zraste do 150 cm visoko in za uspešno rast potrebuje zemljo z veliko dušika.

 

Na štirirobnem steblu in na listih, se nahaja množica žgalnih laskov, ki se končajo s trdo, a krhko konico. Znotraj žgalnih laskov se nahajajo učinkovine, ki se že ob najmanjšem dotiku razlijejo po koži in povzročijo lokalno vnetje, pekoč občutek in rdečico.

 

Za pekoč občutek so odgovorne učinkovine mravljična kislina, histamin in acetilholin. Velika kopriva ima poseben vonj in dokler je surova, tudi neprijeten okus. Ko jo termično obdelamo, spominja na špinačo. Semena koprive imajo okus po oreščkih. V zdravilne namene uporabljamo celo rastlino, tudi korenike in semena. Zelišče nabiramo od maja do oktobra, sušimo celega in ga šele ko je suho, na drobno narežemo.

 

Kakšne zdravilne učinkovine vsebuje kopriva?

 

V koprivi so glavne učinkovine amini, to so histamin, acetilholin, holin in serotonin. Pomembne učinkovine so tudi flavonoidi, mravljična kislina,tanini,  glukokinini in minerali. V koprivi najdemo minerale kremen in železo, ter vitamine A, B in C. Flavonoidi so pigment, ki dajejo večino svetlih barv sadju in zelenjavi, ter tudi nekaterim zdravilnim zeliščem.

 

Pogosto jih imenujemo tudi bioflavonoidi, delujejo kot izredno pomembni antioksidanti. Njihov učinek poveča delovanje vitamina C. Poleg vseh teh učinkovin, kopriva vsebuje tudi veliko klorofila, mnogo več kot druge zelene rastline.

 

Kakšni so blagodejni učinki koprive na naše telo?

 

Kopriva je resnično čudežna rastlina, zeliščarji jo priporočajo za lajšanje naslednjih težav zdravstvenih težav:

.

  • Kopriva pospešuje nastajanje krvnih telesc, čisti in obnavlja kri, ter ustavlja krvavitve.
  • Znižuje vsebnost sladkorja v krvi, zato je primerna tudi za hujšanje.
  • Preprečuje nastanek sečnega in ledvičnega peska in deluje kot diuretik. Zaradi teh lastnosti, tudi pomaga lajšati obolenja in vnetja sečnih poti.
  • Odpravlja zastajanje urina in odpravlja slabokrvnost. Kopriva je odlična za krepitev imunskega sistema, zavira razna vnetja in tudi znižuje krvni pritisk.
  • Blagodejno vpliva na hemoroide, pomaga pri driski in tudi razstruplja telo. Pomaga pri zdravljenju vseh revmatičnih obolenj, kot so putika, artroza in išias.
  • Podpira tvorbo hrustanca in  pomaga pri zvinih.

 

 

kopriva za razstrupljanje
PAKET ZA RAZSTRUPLJANJE! KOPRIVA, ČEMAŽEVA TINKTURA, PEGASTI BADELJ! PREVERI CENO!

 

.

  • Kopriva je v veliko pomoč pri menstrualnih krvavitvah, zvišuje odpornost organizma in preprečuje prehladna obolenja.
  • Na pomlad pripravki iz koprive preženejo pomladno utrujenost in hkrati razstrupijo telo.
  • Kopriva je nepogrešljiva pri težavah s povečano prostato
  • Pomaga tudi pri negi las. Preprečuje zgodnje izpadanje las in odpravlja prhljaj.
  • Uspešno deluje pri želodčnih krčih in blaži bolezni žolča in vranice.
  • Pomaga pri vnetju živcev na rokah in nogah, odpravlja ekceme in mozolje, ter povečuje tvorbo encimov v trebušni slinavki.
  • Blaži afte in težave z dlesnijo, pospešuje presnovo in pomaga pri raznih alergijah. Preprečuje tudi skorbut, deluje krepčilno in protialergijsko.
  • Koprivo lahko uporabimo tudi za izdelavo pršil proti škodljivcem na vrtu, odlična je tudi kot gnojilo za zelenjavo. (1)

.

Kako uporabljamo koprivo za lajšanje zdravstvenih težav?

 

Koprivo nabiramo od marca, pa vse do pozne jeseni. Uporabljamo lahko celo rastlino, tudi korenine in semena, čeprav običajno nabiramo samo mlade liste. Iz koprive pripravljamo čaje, tinkture, kreme in obkladke. Uporabna je tudi v kuhinji, saj lahko iz koprive pripravimo čudovite jedi.

 

Koprivin čaj 

Veliko žlico listov velike koprive, prelijemo s skodelico vrele vode in kratek čas namakamo. Nato čaj precedimo in pijemo dve, do tri skodelice na dan. Čaj si vedno pripravimo svež, za boljši okus lahko dodamo tudi žličko medu, vendar šele, ko je čaj ohlajen pod 40 stopinj C.

Čaj iz svežih listov koprive, je primeren tudi za zunanjo uporabo. Lahko ga grgramo pri težavah z dlesnimi ali aftami v ustih. Pomaga tudi pri angini in vnetem grlu.

 

Koprivin poparek

Dve žlici drobno narezane sveže koprive, prelijemo s skodelico vode in namakamo deset minut. Kadar delamo poparek s posušenimi koprivami, jih vzamemo eno žličko. Ko zelišča namakamo, jih vedno pokrijmo, da eterična olja ne izparijo. Nato čaj precedimo in pijemo po eno skodelico, trikrat na dan. Poparek iz kopriv pijemo za čiščenje telesa, pri ekcemih, revmatizmu in pri artritisu. Uporabimo ga lahko tudi za končno spiranje las za preprečevanje prhljaja.

 

Tinktura koprive recept

Koprivno tinkturo delamo iz koprivnih korenin. Korenine velike koprive, izkopljemo v jeseni ali na pomlad, jih očistimo in drobno narežemo. Damo jih v steklenico s širokim vratom in prelijemo s 40% žitnim žganjem. Uporabimo lahko tudi kakšno drugo žganje, obstajajo tudi recepti, ki se delajo z vodko. Steklenico za dva tedna postavimo na toplo mesto. Po tem času tinkturo precedimo in prelijemo v temne stekleničke.

 

Tinkturo jemljemo, kadar želimo uravnavati količino železa v krvi, za čiščenje telesa in za odvajanje vode iz telesa. V teh primerih uživamo trikrat na dan po 15 kapljic, ki jih zamešamo v vodo. Tinktura pomaga tudi pri benignem povečanju prostate. V tem primeru moški vzamejo od 40 do 80 kapljic, trikrat na dan. Pri kožnih alergijah in senenem nahodu,prav tako uživamo do 80 kapljic dnevno, trikrat na dan.

 

Sveži sok iz koprive

Celo svežo koprivo zmečkamo ali zmeljemo, da dobimo sok. Pijemo ga po dve žlički, trikrat na dan. Pomaga pri slabokrvnosti in kot naravno krepčilo, za izboljšanje imunskega sistema.

 

Obkladek s poparkom koprive

Gazo namočimo v močan poparek ali razredčen prevretek. Obkladek položimo na obolela mesta, pri bolečinah zaradi artritisa, protina, nevralgij, zvinih, išiasu ali pri vnetju tetiv. 

 

Očiščevalna kura s koprivo za lepo kožo

Mnogi med nami imamo izredno občutljivo kožo, ki pretirano reagira na psihične obremenitve. Lahko bi rekli, da imamo živčno kožo! Ko smo v stresu, se nam na koži pojavijo izpuščaji ali rdeče lise. V tem primeru pomaga kura s pitjem čaja koprive. Tri tedne zapored, vsak dan spijemo trikrat na dan, skodelico zavretka iz koprivnih listov. Čaj pijemo zjutraj na tešče, opoldne in zvečer pred spanjem.

 

Koprivin čaj zoper revmatične težave

Pri revmatičnih težavah, pijemo dvakrat na dan skodelico čaja, ki jo pripravimo iz treh delov koprivnih listov, dveh delov regratove korenine in dveh delov korenine travniške kozje brade. Iz korenin pripravimo prevretek. Dve čajni žlički regratovih in dve čajni žlički koreni travniške kozje brade, kuhamo deset minut v litru vode. Nato odstavimo in dodamo tri čajne žličke koprivnih listov. Pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaj pijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

Uporaba koprive v kulinariki

 

Surova kopriva ima neprijeten okus, a če jo skuhamo, ima podoben okus kot špinača. Zato jo v kuhinji najpogosteje pripravljamo kot špinačo in poleg ponudimo pire krompir. Vendar lahko s koprivo pripravljamo mnoge druge kulinarične dobrote. (2)

 

Juha iz kopriv

koprivna juhaZa pripravo okusne koprivne juhe, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 6 dkg masla
  • 1 čebulo
  • dva krompirja
  • skodelico grobo sesekljanih svežih kopriv
  • pest ovsenih kosmičev
  • jušno zelenjavo
  • dve žlici kisle smetane
  • sol

Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na maslu, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo sesekljane koprive, zalijemo z vodo in dodamo jušno zelenjavo in ovsene kosmiče.  Solimo in ko prevre, odstavimo in dodamo kislo smetano.

Ocvrte koprive

Zelo mlade vršičke koprive povaljamo v testu za omlete in jih na hitro ocvremo. K cvrtju ponudimo mlado solato, ali pa ga uporabimo kot jušno zakuho.

Ocvrte koprive so zelo okusna jed. Najbolje je, če koprive za pripravo zeliščnih pripravkov ali za uporabo v kuhinji, gojimo doma. Kopriva dobro uspeva v bogati, dobro pognojeni zemlji. Dobro vpliva na rast dišavnic in vrtnin, zato jo lahko posadimo mednje. Vrhove koprive režemo za sprotno rabo in s tem skrbimo, da do pozne jeseni ves čas rastejo mladi poganjki. Koprive z domačega vrta lahko uporabljamo tudi za pripravo koprivne vode za škropljenje vrtnin.

 

Kopriva za nego las

 

Kopriva je že stoletja poznana rastlina za nego las. Uporabimo jo lahko v vodi za umivanje ali lase negujemo s tinkturo. Pripravimo pa si lahko tudi domač šampon iz kopriv, ki ga uporabljamo pri prhljaju.

Koprivni šampon proti prhljaju

 

Za 100 ml naravnega šampona, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 žlice navadnega šampona
  • 3 žlice poparka iz enakih količin sivke, velike koprive in žajblja
  • 1 žlička olja borage
  • 6 kapljic eteričnega olja cedre
  • 2 kapljici eteričnega olja limone

Vse sestavine dobro premešamo in si s pripravkom umijemo lase. Šampon porabimo v sedmih dneh, če ga hranimo v hladilniku, je uporaben tudi dva tedna. Olje borage je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, tudi gamalinolenske, ki je odlično hranilo za suho in nadraženo kožo. V kombinaciji s koprivo, ki je bogata z minerali in s pomirjajočo sivko in hladilnim žajbljem, ta šampon pomirja razdraženo lasišče in preprečuje prhljaj. Eterični olji limone in cedre, okrepita zdravilno delovanje zelišč.