Poučni izleti po Sloveniji za otroke

poučni izleti po Sloveniji
POTOČKA ZIJALKA – 1700 m! POGLEJ ŠE VEČ IDEJ ZA IZLETE PO SLOVENIJI!

Poučni izleti po Sloveniji so predvsem zanimivi za manjše otroke, zato jih lahko izkoristimo za družinske izlete. Otroke zanima zgodovina in prav je, da jih peljemo na izlete po domačih zgodovinskih krajih.

Naš namig za izlet z otroki: Potočka zijalka – zijavka, je široka kraška jama na južnih pobočjih Olševe.

Poučni izleti po Sloveniji – Potočka zijalka

Jama Potočka zijalka je dolga 115 metrov in široka od 20 do 40 metrov. V jami so našli ostanek živali stare med 30.000 in 40.000 let, med njimi tudi več okostij jamskega medveda. Staro kamenodobno prebivališče je leta 1928 odkril profesor Brodar, ki je svoje najdbe predal Celjskemu in Ljubljanskemu muzeju. Ime zijalka je jama dobila po kmetu Potočniku, ki je imel v tistih časih v lasti hribe okoli jame.

V jami Potočki zijalki, so poleg ostankov 40 živalskih vrst, odkrili tudi ostanke orožja in orožja pračloveka. Orožje in orodje ki ga je uporabljal pračlovek, je bilo narejeni iz kosti jamskega medveda in zelo trdega kamna kresilnika. Če si želimo ogledati jamo, potrebujemo svetilko, saj je globoka 115 metrov. Izkopavanja v jami Potočki zijalki so potekala od leta 1928 do 1935, večino najdb si lahko ogledamo v pokrajinskem muzeju v Celju. V letih od 1997 do 2000, so v jami potekala tudi raziskovalna dela oddelka za Geologijo univerze v Ljubljani in inštitut za paleontologijo dunajske univerze. Naredili so tudi natančne analize fosilnih ostankov živali.

V času ko so potekala izkopavanja pod vodstvom profesorja Srečka Brodarja, so pred jamo odkrili kurišča. Pred jamo so našli tudi 300 kamenih artefaktov in 47 koščenih konic, največ najdb je bilo ob zahodni steni, kjer je bilo tudi največ kurišč. Priporočamo: Poučni izleti za otroke!

Potočka zijalka
RAZGLED PRED JAMO POTOČKA ZIJALKA!

Dostopi do Potočke zijalke

Do kraške jame Potočke zijalke lahko pridemo po več poteh:

 Pot Podolševa Rogar – Potočka zijalka 

Do Podolševe se lahko pripeljemo iz smeri Črna na Koroškem ali iz smeri Solčava. Če prihajamo iz smeri Ravne na Koroške in nato Črna na Koroškem, z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Nadaljujemo z vožnjo po cesti, ki nas kmalu pripelje do križišča več cest na prelazu Spodnje Sleme. Tukaj zavijemo proti Solčavi, a že nekoliko nižje takoj zavijemo desno v smeti panoramske ceste, če zavijemo levo se odpeljemo proti Solčavi. Peljemo se naprej proti cerkvi Svetega Duha in malo pred cerkvijo parkiramo v bližini kmetije Rogar.

Parkirišče v bližini turistične kmetije Rogar je izhodišče za pot k jami Potočki zijalki. Pot proti jami nadaljujemo mimo kmetije Rogar, kjer nas pot usmeri levo po kolovozu, ki se prične takoj strmo vzpenjati skozi gozd. Čez nekaj časa se naši poti priključi kolovoz, ki pride od cerkve Svetega Duha. Mi nadaljujemo pot desno po markirani poti ki vodi proti Olševi.

Širok kolovoz se počasi spremeni v ozko stezo, ki nas kmalu pripelje do državne meje, ki ji nato nekaj časa sledimo. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se naša pot odcepi desno proti Potočki zijalki, levo pa pot pelje proti  Remšenik – Remschenig. od razpotja nas čaka še 10 minut strmega vzpona in že smo pri kraški jami Potočka zijalka.

Potočka zijalka –  Obel kamen  1911 m

Obel kamen ali Olševa, je 1911 metrov visok vrh, ki se nahaja v grebenu Olševe.  Od jame Potočke zijalke, lahko nadaljujemo pot po markirani poti v smeri Obel kamen. Pot desno obide jamo in na vodi desno po strmi grapi, ki jo premagamo s pomočjo varoval.

Za pot je priporočljiva čelada in nekaj plezalnih izkušenj. Pot nadaljujemo in  s pomočjo klinov prečimo grapo in se nato iz nje strmo vzpnemo. Pot je tudi v nadaljevanju precej strma in vse bolj razgledna. Ko pridemo na manjši greben, se pot razcepi, mi nadaljujemo levo, naravnost proti Govci. nato nas čaka prečenje strmih pobočjih Olševe,na izpostavljenih mestih nam bodo v pomoč jeklenice.

Čez nekaj časa pot zavije levo in pridemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo proti Obel kamnu. Najprej prečimo pobočja proti levi in se pričnemo strmo vzpenjati. Preden dosežemo greben, nas čaka zadnji del vzpona, ki je tehnično zahtevnejši in je tudi varovan.

Ko premagamo kratek, bolj zahteven del poti, dosežemo razgleden greben in po njem nadaljujemo pot do Obel kamna. Vrh Obel kamna je označen z mejnim kamnom št XXII 1.Vpisna knjiga se nahaja še deset minut hoje naprej pri križu.

Z vrha Obel kamna, ki meji na sosednjo Avstrijo, se nam odpre lep razgled:

  • Proti Peci, Raduhi in Kamniško Savinjskim Alpam
  • Ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Julijskih Alp in Visokih Tur.

Od Potočke zijalke 1700 m, do Obel kamna bomo potrebovali 1 uro in pet minut, od izhodišča do potočke zijalke pa tudi 1 uro in pet minut. 

Izleti po Sloveniji: Potočka Zijalka:

Poučni izleti po Sloveniji: Potočka zijalka:

JAMA POTOČKA ZIJALKA
JAMA POTOČKA ZIJALKA
kraška jama Potočka zijalka
VHOD V JAMO POTOČKA ZIJALKA

izleti po Sloveniji