Razstrupljanje organizma

razstrupljanje
RAZSTRUPITE SE! POGLEJ NASVETE ZA VARNO RAZSTRUPLJANJE!

Razstrupljanje organizma, posebej čiščenje jeter,  je občasno potrebno, da iz telesa odstranimo strupe, ki so se nakopičili. S tem telesu omogočimo, da se okrepi in spodbudi zmožnosti samozdravljenja.

Poznamo več metod razstrupljanja, med katerimi je tudi post, razstrupljanje s sokovi, razstrupljanje z limono, razstrupljaje z zelišči in čaji in še mnoga druga.

Razstrupljanje telesa s pomočjo narave! POGLEJ TUKAJ!

Tukaj se bomo posvetili razstrupljanju telesa z zdravo hrano, zelišči in drugimi metodami za razstrupljanje. Prehranjevanje s presno hrano je postalo pravi modni hit, vendar so mnogi, ki so se lotili te diete, kmalu ugotovili, da nikakor ni preprosta.

Razstrupljanje organizma

Razstrupljanja se lahko lotimo na več načinov! Najbolj preprost je ta način, da enostavno v telo ne vnašamo strupov in se ves čas zdravo prehranjujemo. Ker pa to seveda vedno ne gre, izberemo sebi primeren način razstrupljanja. Razstrupljanja se lotimo tudi pred vsako shujševalno dieto! 

Prehod na presno hrano potrebuje čas in to prehranjevanje ni primerno za daljše obdobje. Vsekakor pa je presna hrana primerna, kadar se želimo razstrupiti. Učinkovita je kombinacija razstrupljanja z glino in s presno hrano! Z obema metodama razstrupljanja nežno prečistimo telo in tudi izgubimo kakšen odvečen kilogram.

Zelenjava

Zelenjava je pomembno živilo za razstrupljanje, zato mora biti pogosto na naših jedilnik. Izredne učinke zelenjave na naš organizem dobro poznajo vegetarijanci, ki zelenjavo uporabijo v mnogih domiselnih receptih. Zelenjava je najboljša sveža in biološko pridelana. Najmočnejša zelenjava za razstrupljanje: zelje, solata, beluši, rdeča pesa, regrat, artičoke, korenje, redkvice, repa, zelena in vsa zelenjava, ki spodbuja izločanje vode iz telesa.

Por

Por je nekoliko pikanten in aroma spominja na čebulo. Ta čudovita zelenjava je nekoliko pozabljena, bilo bi drugače, da je por naravni antibiotik. V poru najdemo pomembne vitamine: vitamin A, C, B1, B2, B6 in vitamin E. V poru so tudi balastne snovi, ter minerale: železo, magnezij, fosfor in kalij. Vsebuje tudi alicin, ki poru daje nekoliko neprijeten vonj, a je izredno zdravilen.

Alilno gorčično olje vsebuje žveplo, ki daje rastlini značilen okus in deluje kot naravni antibiotik. Redno uživanje zavira bakterijske infekcije, razvoj glivic in razvoj črevesnih parazitov. Tako kot vse čebulnice, je tudi por primeren za vsakodnevno razstrupljanje telesa.

Porova juha

Za porovo juho potrebujemo naslednje sestavine:

 • 15 dag pora
 • 25 dag krompirja
 • 2 žlici olivnega olja
 • 1 liter zelenjavne jušne osnove
 • lovorjev list
 • 1 žlica kisle smetane
 • sol
 • sesekljan svež peteršilj

Krompir olupimo, razrežemo na večje kose in ga skuhamo v litru zelenjavne jušne osnove. Ko je krompir kuha, ga precedimo, pretlačimo in zalijemo z vodo v kateri smo ga kuhali. Na olivnem olju prepražimo na drobne rezance narezan por in ga dodamo k juhi.

Juha naj nekaj časa počasi vre, za boljši okus dodamo lovorjev list.  Juho zgostimo s podmetom iz kisle smetane, ki jo pomešamo s ščepcem moke in sesekljanim peteršiljem.

Razstrupljanje organizma s presno hrano

Prehranjevanje s presno hrano je manj poznano, saj je prehod iz kuhane hrane na presno hrano, lahko precej težak. Dieta s presno hrano zapoveduje uživanje samo naravne in surove hrane.

Ker živimo izredno hitro, mogoče nimamo vedno možnosti izvajati takšne diete. Nepravilno prehranjevanje s presno hrano, pa lahko tudi ogrozi naše zdravje, saj lahko pride do pomanjkanja določenih hranil. Tudi če se ne odločimo za strogo izvajanje diete s presno hrano, pa lahko enkrat ali dvakrat na leto telo razstrupimo s presno hrano.

Kaj je presna hrana in kakšne blagodejne vplive ima na naše zdravje?

Uživanje presne hrane pomeni, da jemo samo surova in  nepredelana živila. Hrane tudi ne toplotno obdelujemo in s tem ohranimo vitamine, minerale, antioksidante, encime, vlaknine in maščobne kisline.

Vse te snovi, se pri toplotni obdelavi pogosto uničijo. Stroga dieta s presno hrano, tudi izključuje uživanje prečiščenih sladkorjev, bele moke in živila, ki vsebujejo gluten. Prav tako pri tej dieti ne uživamo kruha, mlečnih izdelkov, kosmičev in  ostale predelane hrane.

Hrana, ki jo lahko uživamo pri presni dieti:

 • Uživamo lahko vso svežo, organsko pridelano sadje in zelenjavo.
 • Dovoljeni so oreščki, semena, gobe, morske rastline, kalčki in vsa sveža zelenjava.
 • Prensojedec smo takrat, ko je v naši prehrani najmanj 75% te hrane.

Blagodejni učinki presne hrane na naše zdravje:

 • Presna hrana ima izredno pozitiven vpliv na naše zdravje, predvsem na presnovo in splošno dobro počutje.
 • V presni hrani so encimi, ki so glavna življenjska sila in jih s kuhanjem uničimo.
 • Encimi v presni hrani, sodelujejo tudi pri naši prebavi, pospešujejo absorpcijo hranil in dovolijo telesu počitek, saj mu ni potrebno aktivirati svojih encimov za prebavo. Pri tem počivajo tudi jetra! 
 • Kuhana hrana se prebavlja veliko dlje kot presna in tudi bolj onesnažuje naš prebavni sistem.
 • Če ves čas uživamo kuhano hrano, lahko pride v telesu do pomanjkanja encimov. Pojavijo se lahko težave s prebavo, povečanje telesne teže in tudi srčno žilna obolenja.

Na kaj moramo biti pozorni pri uživanju presne hrane?

Kuhanje hrane sicer uničuje pomembne hranilne snovi, vendar pri nekaterih živilih ni tako. Paradižnik nam nudi največ, če ga toplotno obdelamo! Preden se lotimo te zahtevne diete, moramo dobro spoznati vsa živila in tudi kako jih pravilno pripravljamo.

Pozorni moramo biti pri sladkorju in škrobu, saj pri kuhanju sprožita kemijsko reakcijo, ki je lahko škodljiva za naše zdravje. Prav tako moramo biti pozorni pri segrevanju vseh olj, tudi rastlinskih.

Katera živila lahko uživamo pri presni hrani?
 • mlad grah in čičerika
 • sveže in suho sadje
 • sveža zelenjava
 • sveže iztisnjeni sadni in zelenjavni sokovi
 • kaljena žita
 • kokosovo mleko
 • oreščki, semena in presna čokolada

Pri presnem prehranjevanju, je toplotna obdelava dovoljena samo pri sušenju živil, vendar temperatura ne sme preseči 47 stopinj C. Takšen način prehranjevanja zahteva veliko odrekanja, organizacije in tudi veliko znanja.

Presno hrano lahko uživamo samo občasno, ali pa naredimo nekajkrat na leto razstrupljanje s presno dieto. Vsekakor ta dieta ni primerna za daljše obdobje, čeprav so med nami seveda posamezniki, ki že leta uživajo samo presno hrano.

Najlažje se tako prehranjujemo, če živimo v krajih, kjer je vedno na voljo sveža zelenjava in sadje. Živila, ki so pripeljana od daleč in niso ekološko pridelana, niso primerna za presno dieto.

Čeprav pri presnem prehranjevanju v telo vnesemo mnoga koristna hranila, nam lahko nekaterih vseeno primanjkuje. Pri dolgotrajnem uživanju presne hrane, lahko telesu prične primanjkovati beljakovin, železa, cinka, kalija, vitamina B12 in maščobnih kislin omega 3. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da se za presno hrano odločamo samo za krajši čas, takrat ko želimo razstrupiti telo, shujšati ali si nabrati sveže energije.

Pri presni dieti, nas lahko pri uvajanju doletijo tudi nekateri neprijetni stranski učinki. Lahko se pojavi glavobol, utrujenost, razdražljivost in vrtoglavica. Zaradi tega, si moramo za razstrupljanje vzeti čas, veliko počivati in se izogibati večjim telesnim naporom.

Razstrupljanje organizma s prečiščeno glino

Že naši predniki so vedeli, da glina naše veže strupe, ki se zato lažje izločijo iz telesa. Za razstrupljanje organizma uporabljamo sivo glino, ki jo pridobivajo iz globokih plasti zemlje. V glini se nahajajo pomembni minerali: kalij, kalcij, magnezij, aluminij, železo, titan in silicij.

Za razstrupljanje je pomemben predvsem silicij, ki ima sposobnost, da v telesu poišče bolezensko žarišče. Za razstrupljanje glino kupimo, v obliki prahu, ki ga uporabljamo za pitje, medtem ko je suhi prašek in glineno mazilo namenjeno za obkladke.

Za razstrupljanje s pitjem gline, uporabljamo glineni prah. Pri pripravi napitka moramo biti previdni, saj glina ne sme priti v stik s kovino. Priprava napitka z glino:

V stekleni kozarec damo majhno žlico gline in jo prelijemo s skodelico hladne vode. Pustimo nekaj časa, da se glina usede, najbolje, da pustimo kar čez noč. Ko se glina usede, glineno vodo popijemo, usedlino na dnu kozarca pa zavržemo. Čiščenje organizma z napitkom iz gline izvajamo 21 dni, sledi 7 dni premora in nato spet 21 dni pijemo napitek. Pitje gline je primerno dvakrat do trikrat na leto, kar lahko opravimo tudi preventivno.

Kako učinkuje glina na naš organizem?

Glina absorbira strupene snovi in jih pomaga izločiti iz telesa. Zaradi tega se vsi organi okrepijo in znova se vzpostavi samoregeneracija telesa. Pitje gline pospešuje obnovo celic in spodbuja obnavljanje rdečih krvničk. Z rednim pitjem lahko izboljšamo tudi krvno sliko.

Vsekakor s čiščenjem telesa z glino, močno okrepimo imunski sistem, blagodejno pa vpliva tudi na črevesje. S svojim delovanjem očisti črevesne resice, ki so zadolžene za vsrkavanje življenjsko pomembnih hranil. Siva glina deluje antiseptično in nas brani pred infekcijami in raznimi vnetji. Poleg splošnega boljšega počutja, pa se blagodejni učinki gline pokažejo tudi na naši koži.

Kopel z glino

Organizem lahko razstrupimo tudi z glinenimi kopelmi, kjer se koža očisti skozi pore. Pripravimo si kad tople vode in v njej raztopimo dve skodelici gline v prahu.

Po želji lahko dodamo tudi malo naravne morske soli. V kadi uživamo petnajst minut in nato telo nežno posušimo. Ko smo v kadi, si lahko naredimo tudi masko za obraz iz gline.

Nekaj žličk gline v prahu zmešamo z malo vode in jo nanesemo na obraz. Maska je primerna za vse tipe kože, najbolj učinkovita pa je pri mastni koži, saj izredno globoko očisti pore.

Preden zapustimo kopel, masko speremo in na obraz nanesemo vlažilno kremo. Glinena kopel pomaga do lepše kože, sprošča mišice in pomiri celo telo.

Glina za sproščanje

Poleg tega, da glina uspešno razstrupi naše telo, deluje tudi terapevtsko. V glini je čudovita energija, ki vpliva na naše psihično počutje. Po terapiji z glino smo bolj sproščeni in psihično stabilni.

Glina se nahaja globoko v zemeljskih plasteh in iz drugih elementov črpa energijo. Ko jo izkopljejo, jo okrepi še sončna energija in zrak. Vse te moči v glini, v našem telesu prebudijo pozabljene energije in jih spet aktivirajo. Počutimo se prizemljeni, polni nove energije in očiščeni vseh strupov, ki so nabrali v našem organizmu.

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje, razstrupljanje z glino, razstrupljanje s presno hrano