Kako se Božiček pripelje k otrokom?

Božiček
Otroci že pišejo Božičku!

Ali veste kje živi Božiček, ki nam vsako leto na božični večer pod jelko postavi božična darila?

Manjši otroci nas vsak december sprašujejo, kje je doma ta dobri mož v škratovski opravi, z dolgo belo brado. Božičkov dom je na Finskem in mu je uradno ime Joulupukki.

Božiček

Prebiva na gori Korvatunturi in tudi če gremo tja, ga ne bomo našli, saj se je z gospo Božičkovo, škrati in severnimi jelenčki dobro skril. Tam v Božičkovi delavnici celo leto izdeluje darila za pridne otroke, pa tudi manj pridne seveda, saj ve, da bodo naslednje leto tudi oni med pridnimi.

Ker ga otroci s celega sveta neumorno iščejo na njegovi gori, se je odločil, da se preseli bliže k njim in tako se je naselil v kraju Rovaniemi. Ta kraj na na Laponskem, je sedaj tudi uradni kraj bivanja Božička in tja mu lahko tudi pišemo.

Pismo naslovimo na Božičkovo vas, dovolj bo da napišemo Santa Claus Village, 96930 Rovaniemi, Finland. Čeprav dobi Božiček vsako leto celo goro pisem, njegovi pomočniki vsako skrbno preberejo! (1)

Kako se Božiček pripelje k nam?

Ker mora Božiček vsako leto obiskati vse otroke na svetu, to najhitreje opravi po zraku. V njegove sani je vpreženih devet severnih jelenov. Najbolj poznan je jelenček Rudolf, ki je prvi v vpregi in pozna vse skrivnostne poti, ki jih opravi Božiček.

Spremljajo ga jelenčki Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner in Blitzen. Božička spoznamo po tradicionalni opravi, ki je v rdečem in belem. Čez obilen pas si poveže ogromen črn pas, krasi ga dolga bela brada.

Božičkovi škratki

Škratki so prav tako v rdečih barvah, ki jih kombinirajo z zeleno. Rdeča barva, ki prevladuje v božičnem času, simbolizira Kristusovo kri, medtem ko je zelena barva simbol življenja in ponovnega rojstva. Med rdečo in zeleno je vpletena tudi zlata barva, ki predstavlja kraljestvo in obilje. 

Ali je Božiček v resnici živel?

Otroci seveda ne dvomijo v obstoj Božička, malo starejši pa občasno pomislimo, da je vse skupaj samo prisrčna pravljica. Vendar Božiček in vse legende o njegovih dobrih delih, temeljijo na resničnih dogodkih. V četrtem stoletju, je v današnji Turčiji, živel Sveti Nikolaj iz Myra. Bil je priljubljen svetnik, čeprav ga biblija ne omenja. Božička, kot ga poznamo danes, so prvi predstavili Američani in sicer leta 1823 v pesmi The Nigt before Chrismas. 

V tej pesmi so Božička prvič prikazali. kako se s svojimi jeleni prevaža po zraku. Prav tako je tukaj prvič oblečen v rdeče belo opravo, čeprav bi bilo bolj primerno, da bi bil prikazan v svetniških oblačilih. Za današnji videz Božička, je najbolj zaslužen risar Haddon Sundblom, ki je leta 1931 za podjetje Coca Cola delal reklamo in je Santa Clausa oblekel v rdečo oblačilo, obrobljeno z belo.

Božiček vsekakor obstaja, zato vsi pridni otroci in seveda tudi pridni odrasli, po božični večerji nastavimo mleko za dobrega moža, dobro bi tudi bilo, da očistimo dimnik, da bo lahko po njem spustil darila!

Priporočamo tudi članek: Najboljši recepti za božične sladice!

Vesele božične praznike vam želim in veliko, veliko daril!