Ingver za hujšanje in boljšo prebavo

ingver za hujšanje
INGVER ZA ZDRAVJE – POGLEJ VEČ!

V nadaljevanju si preberite kako uporabljamo ingver za hujšanje! Ingver je pri nas še dolgo nazaj, veljal za eksotično začimbo. Prihaja iz vzhoda, kjer je izredno priljubljen v kulinariki in tudi kot zdravilno zelišče. 

V ingverjevi koreniki najdemo preko sto aktivnih učinkovin, ki imajo blagodejen vpliv na naše zdravje. V ingverju je malo sladkorjev in skoraj nič maščob, zato ga lahko uporabimo tudi za hujšanje.  Ingver za hujšanje je primeren tudi zaradi tega, ker je v koreniki skoraj 80% vode, ter mnogi vitamini in minerali.

Ingver za hujšanje

Poznamo vse mogoče shujševalne diete, mi pa seveda želimo takšno, ki bo tudi prijazna našemu zdravju.

Ingver za hujšanje je naraven topilec maščob, spodbuja presnovo in je v veliko pomoč pri odstranjevanju odvečne vode iz telesa. Ingver je preprost za uporabo, zaradi izredno intenzivne arome, ga lahko uporabimo namesto soli in s tem zmanjšamo vnos škodljivih snovi v telo.

Zdravilne učinkovine v ingverju

Ingver vsebuje mnogo aromatičnih hlapnih olj, med njimi borneol, cineol, citral in felandren. V teh oljih se skriva zdravilnost ingverja, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, najbolj poznan je zingiberin, ki tudi blaži vnetja.

V ingverju so tudi učinkovine monoterpeni in aldehidi, ki delujejo na na enega izmed najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine, gingeroli, blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje.

Ingver pomaga pri prebavi in zniža raven sladkorja v krvi

Ingver ima močan vpliv na prebavo in s tem tudi pozitivno vpliva na nadziranje telesne teže. Kadar naša prebava dobro deluje, takrat tudi kopiči manj maščob. Hrana hitreje potuje skozi prebavni trakt in zaradi tega organizem absorbira manj sladkorjev in maščob.

Ingverjeva korenika tudi preprečuje napihnjenost, spodbuja izločanje žolča in izboljšuje presnovo lipidov. S tem ko se izboljša presnova lipidov, se umiri tudi driska in težave s prebavo.

Z uživanjem ingverja, tudi uravnavamo glukozo v  krvi, ki je eden od mnogih vzrokov za prekomerno težo. Ingver zmanjša absorpcijo sladkorja in tako lažje nadziramo raven sladkorja v krvi.  V tej čudoviti začimbi, najdemo izredni učinkovito snov, ki se imenuje gingerol. Gingeroli v ingverju preprečujejo, da bi se ogljikovi hidrati spremeni v maščobne zaloge. Nasekljan svež ingver lahko uporabimo tudi v enolončnicah ali juhah, ki so tudi odličen pomočnik pri hujšanju!(1)

To pa je tudi namen in cilj hujšanja!

Ingverjev čaj proti zgagi

Zgaga je pekoča in neprijetna bolečina v žlički. Pogosto se pri zgagi pojavi kisel in grenak okus v ustih, slab zadah, ter vračanje želodčne kisline in vsebine v usta. Pogosto nas pri zgagi tudi peče jezik in celo bruhamo. Prva pomoč pri zgagi so zdravilna zelišča, ki jih imamo pogosto pri roki, kot so janež ali koprc. Zelo učinkovito zdravilo zoper zgago je jedilna soda bikarbona ali ingver.

Učinke ingverja še okrepimo, če ga kombiniramo s kamilico in sladkim korenom. Sladki koren, ingver in kamilica so dobro poznana in preizkušena zelišča za lajšanje prebavnih težav, skupaj pa so izredno učinkovito zdravilo za lajšanje zgage.

Recept za čaj proti zgagi

  • 250 ml vode
  • 1 žlička zmletega sladkega korena
  • 1 žlička nasekljanega svežega ingverja
  • 1 žlička suhih cvetov kamilice

V manjšem loncu zavremo vodo in najprej dodamo sladki koren in nasekljan ingver. Kuhamo 15 minut in nato odstavimo z ognja ter dodamo kamilice. Pokrijemo in počakamo še 10 minut, nato precedimo in spijemo vsak dan dve skodelici svežega čaja.

Uživanje ingverja zmanjša željo po ogljikovih hidratih in učinkovito pogasi lakoto

Hujšanje z ingverjem ima mnogo prednosti! Ingver nadzira željo po hrani, posebej po sladkarijah in hrani, ki vsebuje ogljikove hidrate. Takšno hrano si najpogosteje privoščimo ob različnih praznikih, kot sta Božič in Velika noč, zato si v tem času privoščimo tudi kakšno skodelico ingverjevega čaja. 

Ta proces se zgodi zaradi močnega, intenzivnega okusa, ki nam kmalu po zaužitju, zmanjša občutek lakote. Hipoglikemični učinek ingverja pride do izraza predvsem pri težavah zaradi povišane ravni sladkorja v krvi.

Z mnogimi raziskavami so dokazali, da aktivne učinkovine, ki se nahajajo v koreniki, znižujejo raven glukoze v krvi, povečajo moč inzulina in s tem ustavijo glikemijo. Tako se naš organizem izogne spremembam, ki jih povzroča prekomerno izločanje inzulina. Pri čezmernem izločanju inzulina, močno pade raven glukoze v krvi in nenadoma si močno zaželimo nekaj, kar bo obnovilo zaloge sladkorja v krvi. To nekaj pa so seveda sladkarije in ogljikovi hidrati.

Močni želji po ogljikovih hidratih se lahko izognemo z uživanjem ingverja! Dodamo mu še malo cimeta, ki tudi znižuje raven krvnega sladkorja v krvi. Učinkovine v ingverju, ki mu dajejo pikanten okus, vplivajo tudi na možgane in blažijo čustveno lakoto.

Vsi dobro poznamo občutek, ko smo v stresu ali čustveno vznemirjeni in si naše telo želi samo velike čokolade.

Ingver tukaj nastopi izredno odločno, kot blag antidepresiv, ter takoj zatre potrebo, da bi slabo počutje tolažili s hrano!

Ingverjev čaj za razstrupljanje

Pred vsako shujševalno dieto, moramo telo očistiti raznih strupov in odpadnih snovi. Posebej pozorni moramo biti na jetra in črevesje. Pri razstrupljanju telesa, si lahko prav tako pomagamo z ingverjem, pravzaprav je to sestavni del hujšanja. Ingver lahko uporabimo v raznih napitkih, najboljši za razstrupljanje in hujšanje je prav gotovo ingverjev čaj!

Eterično olje ingverja za razstrupljanje

Za razstrupljanje lahko uporabimo tudi eterično olje ingverja. Dve kapljici olja nakapljamo na bombažno krpo, ki smo jo prej namočili v vročo vodo. Močno jo ožamemo in jo položimo na predel jeter. Za boljši učinek lahko čez krpo položimo termofor, ki smo ga napolnili s toplo vodo. Več o eteričnih oljih, si preberite v članku naravna eterična olja.

Kopel z ingverjem za razstrupljanje

Za izločanje strupov iz telesa, si lahko pripravimo tudi kopel z ingverjem. V kad s toplo vodo, nastrgamo nekaj sveže korenike ingverja in dodamo nastrgano limonino lupino.

V aromatični vodi uživajmo dokler se ne shladi, nato pa hitro v toplo posteljo. Kopel bo pospešila potenje in izločanje strupov, nekoliko pa bo tudi poživila krvni obtok.

 

Uporabljeno besedilo: Ingver, ingver za hujšanje