Kako z meglilnimi sistemi ohladiti ozračje za 10°C?

posted in: Gostujoči avtorji | 0

Realne rešitve za enormna območja nimamo, imamo pa rešitev za hlajenje okolice v manjšem obsegu, npr. za vašo domačo teraso, gostinsko teraso ali pa celo industrijske hale večjih dimenzij.

Prav posebej dobrodošla rešitev je to v vročih poletnih dneh, ko se temperature dvigajo, relativna vlažnost v zraku pa je nizka. Da bi se termometer spustil za do 10°C, bo za učinkovito hlajenje z vodno meglico poskrbel pravilno nameščen sistem.

Skrb, da bi se pod implementiranim sistemom zaradi vodnih kapljic, močila tla, je odveč. Za to poskrbi namreč visokotlačni sistem.

Kako deluje visokotlačni sistem?

Črpalka s pomočjo pritiska (od 55 bar dalje) ustvari ultra fino vodno meglico. Visokotlačni sistem omogoča, da se vodne kaplje pod pritiskom razbijejo na velikost, ki je manjša kot sedem mikronov.   Mikron – 1 mikron (mikrometer) je enak 1 tisočini milimetra. Za primerjavo: debelina človeškega lasu je nekje med 70 in 80 mikronov. Sistem deluje tako, da izhlapeva vodo v majhnih kapljicah, ki se razpršijo v zraku. Pri izhlapevanju voda absorbira toploto iz okolice, kar povzroči hlajenje.

Pomisleki za zaprte prostore?

V resnici ob pravilni uporabi in pravem sistemu, niso potrebni.

Prvo vprašanje, ki se zagotovo poraja je, kako je z relativno vlago v notranjih prostorih, proizvodnji, obratih, kmetijskih objektih itd. V določenih prostorih in branžah je pomembno, da se ohranja točno določena relativna vlaga v zraku. Strah, da bi z vodno meglico to mejo presegli, je odveč. Vendar se pred takšno implementacijo, posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo predstavil vse možnosti sistema in regulacij, ki bodo ohranjali vzdrževanje optimalnega okolja kara zadeva temperature in vlažnosti zraka.

V prid ohlajanja okolice s takšnimi sistemi pa je tudi dejstvo, da so stroški porabe energije in vode ter tudi samo vzdrževanje sistema, nizki. Tudi sama uporaba sistema je preprosta, z različnimi možnostmi nastavitev časovnika za najbolj optimalno izvajanje po potrebah in zahtevah, ki se pojavijo.