Najboljše božične sladice v kozarcu

Najboljše božične sladice v kozarcu! Sladice v kozarcu so postale pravi hit, saj so elegantne, enostavne za pripravo in hkrati izjemno privlačne na pogled. Kozarci omogočajo serviranje posameznih porcij, kar je idealno za praznične pogostitve ali domače družinske večere.

Sladice v kozarcu so pogosto sestavljene iz plasti različnih krem, sadja in piškotnih ali biskvitnih osnov, kar omogoča nešteto kombinacij okusov. Poleg tega so kozarci praktični, saj jih lahko pripravimo vnaprej in shranimo v hladilniku do trenutka, ko jih postrežemo. Tukaj je pet preprostih, a božičnih receptov za sladice v kozarcu, ki bodo navdušili vaše goste.

Najboljše božične sladice v kozarcu

Najboljše božične sladice v kozarcu

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno prilagodljive glede na vaše želje. Panna cotta z jagodami prinaša kremasto in osvežilno izkušnjo, božični tiramisu v kozarčku pa praznično klasiko v sodobni obliki.

Kremšnita v kozarcu je popolna alternativa tradicionalni različici, medtem ko bananin tiramisu ponuja nekaj bolj eksotičnega. Sladica s kivijem pa bo navdušila s svojo svežino in hrustljavostjo. Ne glede na to, katero sladico izberete, so vse pripravljene z minimalnim naporom, a z maksimalnim učinkom in so primerne za božično pogostitev.

 Panna Cotta z jagodami

panna cotta z jagodami

Sestavine:

  • 500 ml sladke smetane
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev strok (ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta)
  • 3 listi želatine
  • 200 g svežih ali zamrznjenih jagod
  • 2 žlici sladkorja za jagodni preliv

Navodila za pripravo 

  1. Želatino namočite v hladni vodi, da se zmehča.
  2. V kozici segrejte smetano, sladkor in vaniljo ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Ne zavrite!
  3. Ko je smetana topla, vmešajte ožeto želatino, da se stopi.
  4. Panna cotto nalijte v kozarce in pustite, da se strdi v hladilniku (približno 4 ure).
  5. Za jagodni preliv v kozici segrejte jagode in sladkor, da nastane gosta omaka. Ohladite in prelijte panna cotto pred serviranjem.

Nasvet: Da bo panna cotta še bolj kremasta, uporabite polovično količino mleka in polovično sladke smetane. Tako bo tekstura bolj rahla. Odlična ideja za božično sladico!

 

 Božični tiramisu v kozarčku

božični tiramisu

Sestavine za božični tiramisu

  • 250 g mascarponeja
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 150 ml kave (lahko dodate žlico ruma)
  • 12 piškotov Savoiardi (biskvitni piškoti)
  • Kakav v prahu za posip

Recept po korakih:

  1. Smetano stepite, dokler ne postane čvrsta, nato pa jo zmešajte z mascarponejem, sladkorjem in vaniljo.
  2. Piškote namočite v ohlajeno kavo (z dodatkom ruma, če želite).
  3. Na dno kozarca položite plast namočenih piškotov, nato dodajte plast mascarponejeve kreme. Postopek ponovite.
  4. Kozarce postavite v hladilnik za vsaj 2 uri, da se okusi prepojijo.
  5. Pred serviranjem tiramisu potresite s kakavom v prahu.

Nasvet: Če želite bolj praznično noto, dodajte ščepec cimeta v kremo ali uporabite aromatične božične piškote namesto tradicionalnih biskvitnih piškotov.

 Kremšnita v kozarcu

kremšnita v kozarčku

Sestavine:

  • 500 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja
  • 40 g koruznega škroba
  • 200 ml sladke smetane
  • Listnato testo (pečeno in nareženo na kvadratke)
  • Sladkor v prahu za posip

Navodila za pripravo kremšnite v kozarcu:

  1. Segrejte mleko, pri tem pa nekaj žlic prihranite.
  2. V ločeni posodi stepite rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in koruzni škrob ter dodajte prihranjeno mleko.
  3. Ko mleko zavre, postopoma vmešajte rumenjakovo zmes in kuhajte, dokler se krema ne zgosti.
  4. Ohlajeno kremo vmešajte v stepeno sladko smetano.
  5. V kozarce naložite plasti kreme in na vrh položite koščke pečenega listnatega testa. Po želji posujte s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Da bo krema resnično gladka, jo med kuhanjem ves čas mešajte in jo precedite skozi cedilo, preden jo ohladite pri slavnostni večerji. 

 Bananin tiramisu

Sestavine za bananin tiramisu

  • 250 g mascarponeja
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 banani
  • 100 g piškotov Savoiardi
  • 150 ml mleka
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • Kakav v prahu za posip

Recept za bananin tiramisu

  1. Stepajte sladko smetano in jo zmešajte z mascarponejem ter vaniljevim ekstraktom.
  2. Banani olupite in narežite na tanke rezine.
  3. Piškote namočite v mleko in jih razporedite po dnu kozarca.
  4. Nanesite plast kreme, dodajte bananine rezine in postopek ponovite.
  5. Kozarčke postavite v hladilnik za vsaj 2 uri, nato pa pred serviranjem posujte s kakavom.

Nasvet: Da preprečite, da banane potemnijo, jih pred uporabo rahlo pokapljajte z limoninim sokom. Tako bodo ohranile lepo barvo in svežino.

Sladica v kozarcu s kivijem

Sestavine za sladico v kozarčku s kivijem:

  • 250 g grškega jogurta
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 žlici medu
  • 4 kiviji
  • 100 g granole ali zdrobljenih piškotov

Navodila za pripravo:

  1. Stepajte sladko smetano in jo nato zmešajte z grškim jogurtom in medom.
  2. Kivije olupite in narežite na majhne koščke.
  3. V kozarce naložite plast kreme, plast kivija in nato plast granole ali zdrobljenih piškotov. Postopek ponovite.
  4. Kozarčke postavite v hladilnik za približno eno uro, da se okusi prepojijo.

Uporabite zrele kivije, da bo sladica bolj sočna in sladka. Če želite dodatno hrustljavost, dodajte orehe ali mandlje v plast granole.

sladica v kozarčku s kivijem