Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov. Ko pokrajino okoli nas pobeli sneg, iz kuhinj zadiši po cimetu in sveže pečenih prazničnih dobrotah.
Za božične praznike seveda spečemo tradicionalno orehovo potico, naše najmlajše pa razveselimo z dišečimi medenjaki in drugimi božičnimi sladicami. Tudi na silvestrski večerji za sladico ponudimo tradicionalne božične dobrote, spečemo pa lahko tudi božični kruh.
V današnjem času si lahko peko sladic in potic izredno olajšamo s pomočjo kuhinjskih robotov, ki namesto nas mesijo in stepajo.
Za otroke lahko posebej pripravimo božične sladice, pri pripravi lahko pomagajo tudi najmlajši. Posvetimo jim nekaj časa in skupaj ustvarimo sladke dobrote, otroci naj sami okrasijo božične kekse.
Lepo okrašene piškote lahko uporabimo tudi kot okrasek za novoletno jelko.
Božični piškoti – naj zadiši po praznikih
Peka tradicionalnih božičnih piškotov sega daleč v zgodovino. V času božičnih praznikov se običajno zbere vsa družina in skupaj se v miru pripravljajo na božični večer. V prazničnem vzdušju se pripravljajo tradicionalne jedi, ki so v vsaki državi malo drugačne.
Pri nas je za božične praznike običajno na mizi orehova potica, božični piškoti in keksi, medtem ko na silvestrski večerji ne sme manjkati tatarski biftek. Seveda moramo pri pripravi božičnih sladic misliti tudi na najdražje ki so trenutno na shujševalni dieti ali se mogoče držijo lch prehranjevanja. Tudi za njih lahko pripravimo nepozabne božične sladice, ki si jih bodo privoščili brez slabe vesti.
Kazalo
Orehovi piškoti
Krhki orehovi piškoti so nepogrešljivi za božične praznike. Fine orehove kekse lahko pripravimo po različnih receptih, tukaj bom predstavila recept za okusne orehove piškote z rdečim ribezovim želejem in z jedilno čokolado.
Sestavine za orehove piškote s čokolado:
- 300 gramov mehke bele moke
- 200 gramov sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 1 steklenička rumove esence
- 3 kapljice esence grenkih mandljev
- za noževo konico zmletega kardamoma
- sol
- 200 gramov mrzlega masla
- 150 gramov zmletih orehov
- rdeč ribezov žele
- 200 gramov jedilne čokolade
- 200 gramov orehovih jedrc
Moko presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, rumovo esenco, esenco grenkih mandljev, kardamom in sol. Mrzlo maslo narežemo na kose in ga skupaj z zmletimi orehi stresemo na moko. Iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo, če se lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno. Nato testo tanko razvaljamo in z modelčkom premera 4 cm izrežemo okrogle piškote. Piškote naložimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem.
Pečico segrejemo od 175 do 200 stopinj C, piškote pečemo približno 7 do 10 minut.
Ko so piškoti pečeni, jih ohladimo. Polovico ohlajenih piškotov po spodnji strani namažemo z rdečim ribezovim želejem, drugo polovico piškotov pa položimo na namazane dele in dobro stisnemo.
Nato božične orehove piškote še okrasimo. Jedilno čokolado nalomimo v lonček, dodamo malo masla in lonček postavimo v posodo z vročo vodo. Čokolado zmešamo v tekočo, gladko glazuro. Z njo namažemo piškote, na koncu jih okrasimo še z razpolovljenimi orehovimi jedrci.
Božični piškoti z bučnimi semeni
Recept za božične piškote z bučnimi semeni:
- 80 g drobno sesekljanih bučnih semen
- 180 g polnozrnate pšenične moke
- 150 g masla
- 40 g sladkorja v prahu
- 1 žlička cimeta
- čokoladna glazura
- domača marmelada
- bučna semena za okras
Iz moke, sladkorja v prahu, masla, sesekljanih bučnih semen in cimeta zgnetemo krhko testo. Naredimo hlebček, ga zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Delovno površino rahlo pomokamo in razvaljamo ohlajeno testo. Iz razvaljanega testa izrežemo poljubne božične motive. Najpogosteje iz testa s pomočjo modelčkov izrežemo zvezdice, lunice, srček in druge božične like.
Izrezane piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo približno 10 minut.
Ko so piškoti ohlajeni, jih polovico namažemo z marmelado in jih pokrijemo z drugo polovico. Piškote nato pomakamo v čokoladno glazuro, lahko jih tudi premažemo z limoninim ledom in jih okrasimo z bučnimi semeni.
Brezglutenski razpokančki
Brezgutenski razpokančki so čisto posebni praznični piškoti, saj so pripravljeni iz resnično zdravih sestavin in so primerni za posameznike, ki so občutljivi na gluten. Recept sem našla na italijanski spletni strani da Benedetta in me je res navdušil.
Recept za božične brezgutenske piškote:
- 1 jajce
- 80 g sladkorja
- 60 g riževega olja
- 60 g riževega mleka
- 8 g pecilnega praška
- 1 vaniljev strok
- 200 g riževe moke
- 100 g krompirjevega škroba
- 10 g moke rdeče pese ( lahko uporabimo tudi rdečo barvo za živila)
- 50 g sladkorja v prahu
- 2 g ingverja v prahu
- 2 g cimeta v prahu
Najprej zmešamo jajce in sladkor, prilijemo riževo olje in riževo mleko. Primešamo polovico pecilnega praška, cimet, ingver, semena stroka vanilje in vse skupaj premešamo z vilicami. K masi dodamo moko rdeče pese ali rdečo jedilno barvo. Moka rdeče pese je v bistvu rdeča pesa v prahu, sicer ne vem ali se dobi v naših trgovinah, sem pa izdelek videla v Italijanskih trgovinah.
Rdečo peso v prahu ali jedilno barvo lahko izpustimo in naredimo bele piškote, ki bodo prav tako lepi.
K masi dodamo riževo moko in krompirjev škrob, mešamo tako dolgo, da dobimo mehko testo. Iz testa nato oblikujemo približno 25 kroglic. Kroglice povaljamo v sladkorju v prahu in jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo približno 20 minut.
Preden piškote postrežemo jih ohladimo.
Kokosovi poljubčki
Kokosovo pecivo je izredno priljubljeno, zato ga moramo nujno pripraviti tudi za praznike. Za kokosove poljubčke potrebujemo naslednje sestavine:
- 200 gramov kokosove moke
- 4 beljake
- 200 gramov sladkorja
- za noževo konico zmletega cimeta
- 2 kapljici esence grenkih mandljev
Kokosovo moko stresemo na pekač in jo rahlo prepražimo in nato ohladimo. Beljake stepemo v trd sneg in nato vanj zamešamo sladkor, zmlet cimet in esenco grenkih mandljev.
Prepraženo kokosovo moko nato previdno vmešamo v sneg, tako da ga samo privzdigujemo z metlico in ne mešamo. Z dvema čajnima žličkama polagamo majhne kupčke na namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s peki papirjem.
Pečico prej ogrejemo na 150 stopinj C, kokosove poljubčke pečemo 25 minut.
Mandljeve zvezdice
Za izredno okusne božične mandljeve zvezdice, potrebujemo naslednje sestavine:
- 250 gramov mehke bele moke
- 150 gramov sladkorja
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- sol
- 2 rumenjaka
- za noževo konico zmletega cimeta
- 200 gramov mrzlega masla
- 70 gramov olupljenih in zmletih mandljev
- 1 rumenjak ( za premaz)
- 1 žlico mleka
- 75 gramov olupljenih in nasekljanih mandljev (za okras)
Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in dva rumenjaka. Vse sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, dodamo mandlje in oboje stresemo na testeno kašo. Posujemo s preostalo moko in na hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno.
Testo nato razdelimo na manjše dele in jih na tanko razvaljamo. Z modelčkom izrežemo majhne zvezdice in jih položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Rumenjak razžvrkljamo z 1 žlico mleka in premažemo zvezdice.
Nato jih potresemo z nasekljanimi mandlji in pekač postavimo v pečico ogreto na 175 do 200 stopinj C. Mandljeve zvezdice pečemo približno 10 minut.
Medenjaki – Nürnberški medenjaki
Medenjaki so kulinarična poslastica, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Mehki medenjaki ki vedno uspejo so pripravljeni po starem, tradicionalnem receptu za prave Nürnberške medenjake. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:
- 2 jajci
- 125 gramov sladkorja
- malo muškatnega oreška
- 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
- 1/2 čajne žličke zmletega cimeta
- 2 kapljici esence grenkih mandljev
- 3 kapljice rumove arome
- 3 kapljice limonine esence
- 125 gramov zmletih mandljev
- 125 gramov olupljenih in sesekljanih mandljev
- 125 gramov narezanih in kandiranih limoninih lupin
- 150 gramov sladkorja v prahu ( za preliv)
- 3 žlice vroče vode
- barvni sladkor (za okras)
Penasto umešamo testo iz jajc, sladkorja, dodamo ščep muškatnega oreška, mlete klinčke, mlet cimet, esence grenkih mandljev in limone in rumovo aromo. Nato v jajčno zmes vmešamo zmlete mandlje, sesekljane mandlje in drobno narezane kandirane limonine lupinice.
Testo namažemo za prst debelo na pekač, lahko pa ga tudi polagamo kot ploske kupčke. Pekač postavimo v pečico ogreto na 180 stopinj C in pečemo približno 20 minut.
Ko so medenjaki pečeni, napravimo preliv in sladkorja v prahu in tremi žlicami vroče vode. Gladko in gosto tekočino namažemo še na tople piškote in jih na koncu potresemo še z barvnim sladkorjem.
Vir: Najboljši božični piškoti: Chefkoch.com: Nürnberški medenjaki
Linški piškoti
Linški piškoti so resnično božična klasika, z nekaj izkušenj bomo pripravili nepozabne piškote, ki se ne bodo drobili. Potrebujemo naslednje sestavine:
- 200 gramov masla
- 400 gramov bele mehke moke
- 100 gramov sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- vaniljev ekstrakt
- naribana limonina lupinica
- 4 žlice mleka
- 90 gramov zmletih mandljev
- sol
- 200 gramov domače marmelade
- sladkor v prahu
Najprej v večjo posodo presejemo moko in dodamo sol. V drugi posodi penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor, dodamo 1 celo jajce in rumenjak. Nato dodamo še 4 žlice mleka, vaniljev ekstrakt in naribano limonino lupinico. Nazadnje v maso umešamo še moko in mlete mandlje. Na hitro zgnetemo gladko testo, ga zavijemo v folijo in ga za eno uro postavimo v hladilnik.
Testo nato razvaljamo na približno 3 mm debelo in z modelčkom izrežemo kroge ali rožice. Polovici izrezanih krogov ali rožic v sredini izrežemo krogec, lahko pa s pomočjo modelčkov izrežemo tudi srčke ali rožice. Piškote zložimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem.
Pečico že prej ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo približno 12 minut, toliko, da se povrhu rahlo obarvajo. Ko so piškoti pečeni, jih na rešetki počasi ohladimo.
Piškote ki jih nismo izrezali, premažemo z domačo marmelado, izrezane piškote pa potresemo s sladkorjem v prahu in jih položimo na piškote brez izrezanega krogca. Linški piškoti so prav gotovo najboljši božični piškoti!
Vaniljevi rogljički
Vaniljevi rogljički so nepogrešljiva sladica v času praznikov. Poznamo več receptov, izbrala sem star, preverjen recept.
Recept za vaniljeve rogljičke:
- 20 dag moke
- 15 dag masla
- 5 dag mletih orehov
- 5 dag sladkorja
- limonina lupinica
- noževa konica pecilnega praška
- 1 jajce
- žlica kisle smetane
- vaniljev sladkor za posip
Iz sestavin hitro zgnetemo testo, oblikujemo rogljiček in jih polagamo v namaščen pekač. Rogljiček pečemo od 10 do 12 minut pri 180 stopinjah C.
Ko so rogljički ohlajeni, jih potresemo z vaniljevim sladkorjem.
Orehovi rogljički
Poleg vaniljevih rogljičkov, so tudi orehovi rogljički priljubljeni božični piškoti.
Recept za orehove rogljičke:
- 30 dag masla
- 20 dag sladkorja
- 2 jajci
- 1/2 kg manj
- 20 dag mletih orehov
- sladkor v prahu za posip
Najprej penasto umešamo maslo, nato postopoma dodajamo sladkor in jajca. Med moko zamešamo mlete orehe in zmes primešamo k masleni masi.
Testo zavijemo v folijo in ga za dve uri postavimo na hladno. Nato testo zvaljamo v svaljek in ga narežemo na enako velike koščke, ki jih upognemo v rogljičke.
Rogljičke položimo na pekač, ki smo prekrili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, piškote pečemo od 10 do 12 minut. Ko se piškoti ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Španski vetrci
V času božične peke, posebej ko pečemo potico, nam pogosto ostajajo jajčni beljaki. Iz beljakov lahko pripravimo okusne sladice, ki jih ponudimo poleg drugih božičnih sladic.
Recept za španske vetrce:
- 5 beljakov
- 35 dag sladkorja v prahu
- maslo, moka ali papir za peko za pekač
Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vtepemo žlico mletega sladkorja. Preostali sladkor primešamo na rahlo. Zmes damo v dresirno vrečko in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo lepe oblike.
Španske vetrce počasi spečemo, bolje rečeno posušimo v malo topli pečici.
Indijančki
Indijančki so sladica, ki vedno navduši! Ponudimo jih lahko tudi v času Božičnih praznikov.
Recept za indijančke: sestavine za testo:
- 8 rumenjakov
- 10 dag sladkorja
- 3 žlice vode
- sneg iz 8 beljakov
- 15 dag moke
- maščoba za model
Nadev za indijančke:
- 5 dl sladke smetane
- 7 dag sladkorja
- čokoladna glazura
Rumenjake in sladkor penasto umešamo, postopoma dodajamo vodo, moko in čvrst sneg iz beljakov. Testo vlijemo v namaščen model za indijančke. Če nimamo modela za peko indijančkov, potem z vrečko nabrizgamo na pekač krofke, ki jih pečemo 20 minut.
Ko so krofki pečeni, jih ohladimo, izdolbemo in napolnimo z nadevom. Nato poveznemo po dva in dva drugega vrh drugega in ji tako sestavljene polijemo po vrhu s čokoladno glazuro.
Brizgani keksi
Brizgani keksi so prav gotovo najbolj preprosti za pripravo. Poiskala sem res preprost recept.
- 80 dag moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 20 dag masla
- 20 dag sladkorja
- 2, 5 dl smetane
- 4 rumenjaki
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo narezano maslo. Sladkor, smetano, rumenjake in vaniljev sladkor malo stepemo in dodamo moki. Vse skupaj zgnetemo v bolj trdo testo.
Na strojček za brizganje keksov nastavimo nastavek za kekse in testo zmeljemo v klobasico in jo sproti režemo na poljubno dolge kose. Zlagamo jih v namaščen pekač in spečemo v srednje vroči pečici, pri temperaturi od 140 – 160 stopinj C, približno 30 minut.
Linški piškoti z nutelo
Recept za slastne breskvice
Božični razpokančki
Božične rumove lunice
Piškoti s črto
Božični sladki orehi
Marmeladni žepki