Pehtranova potica je čisto posebna sladica, ki jo naredimo iz kvašenega testa in nadeva s pehtranom. Pehtran je zelišče, ki ima izredno močan vonj in okus, prištevamo ga tudi k zdravilnim zeliščem.
Zeliščarji vedo povedati, da se ga že od nekdaj uporablja za spodbujanje apetita, za lajšanje prebavnih in želodčnih težav, pomaga pa tudi pri pospeševanju izločanja žolča.
Pehtranova potica
Pri nas pehtran najbolj poznamo kot začimbo, ki jo uporabimo za pripravo pehtranovega nadeva za potice. Vendar lahko iz dišečega zelišča pripravimo tudi čaj, ga dodamo k zelenjavnim prikuham, pripravimo lahko tudi pehtranov kis ali pehtranove štruklje.
Pehtranova potica je tradicionalna slovenska jed, saj je v drugih evropskih državah ne poznajo, oziroma je ne pripravljajo na takšen način.
Pehtranova potica se je običajno pekla okoli Velike noči, saj označuje velikonočno pomladno praznovanje. Pogosto pa je na mizi tudi za božične praznike ali za pustno pogostitev.
Kazalo
Tradicionalna slovenska pehtranova potica
Tudi za pehtranovo potico poznamo veliko receptov, mnogi so se prenašali iz roda v rod. Imenujemo jo tudi pehtranka, ali pehtranova pogača. Pripravimo lahko bolj bogato pehtranovo potico, ali pa bolj skromno, takšno, kot so jo gospodinje pripravljale v času pomanjkanja.
Recept za testo za pehtranovo potico
- 330 g bele moke
- 2 rumenjaka
- 30 g sladkorja
- 15 g kvasa
- 40 g masla
- žlička soli
- 160 g toplega mleka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica
- malo ruma
Moko presejemo v večjo posodo in damo na rob sol. V manjši skodelici razdrobimo kvas, dodamo malo mleka in žličko sladkorja. Pokrijemo in pustimo da se naredi kvasec. V moki naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec.
Mleko in maslo segrejemo, dodamo rumenjake, sladkor, naribano limonino lupinico, vaniljev sladkor in malo ruma. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo h moki.
Zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem mestu.
Recept za pehtranov nadev
- 150 g masla
- 250 g kisle smetane
- 100 g drobtin
- 100 g sladkorja
- 3 rumenjake
- 4 beljake
- 20 g suhega pehtrana
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica
- malo ruma
- 1 jajce za premaz
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo pehtranov nadev. Zmehčamo maslo in na njem prepražimo drobtine.
Ohladimo in dodamo rumenjake, vaniljev sladkor, rum, limonino lupinico in polovico sladkorja. Vse skupaj dobro premešamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja naredimo trd sneg in ga nežno vmešamo v nadev.
Zavijanje in peka pehtranove potice
Vzhajano testo razvaljamo na približno debelino 4 mm in ga enakomerno namažemo z nadevom, ter ga povrhu posujemo z drobno sesekljanim posušenim pehtranom. Potico tesno zavijemo in jo preložimo v namaščen pekač.
Preden damo potico spet vzhajati, jo večkrat prebodemo. Pečico ogrejemo na 170 stopinj C. Vzhajano potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo damo v ogreto pečico.
Pehtranovo potico pečemo 60 minut pri 170 stopinjah C.
Ko je potica pečena, jo skupaj s pekačem obrnemo, čez nekaj časa pekač odstranimo. Ko se potica ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.
Pehtranova potica s kislo smetano
Za pripravo pehtranove potice lahko pripravimo kvašeno testo po različnih receptih, ki se običajno razlikujejo po tem, koliko rumenjakov, mleka in masla damo v testo. V nadev lahko namesto posušenega pehtrana damo tudi posušen drobnjak.
Recept za testo za pehtranovo potico
- 4 žlice toplega mleka
- 20 g kvasa
- žlica sladkorja
- 1 liter presejane moke
- 140 ml mleka
- 80 g masla
- naribana limonina lupinica
- 5 rumenjakov
- 1/2 žlice soli
Štiri žlice mleka zmešamo s kvasom in malo sladkorja. Pokrijemo in damo za nekaj minut na toplo, da vzhaja. V skledo presejmo moko, naredimo v sredini jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, s kuhalnico vmešamo malo moke.
V lončku razžvrkljamo mlačno mleko, stopljeno maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico zlijemo h kvasu, zmešamo z moko in dodamo še sol. Zamesimo gladko testo, ki se lepo loči od kuhalnice. Testo nato postavimo vzhajat na toplo za približno 1 uro do 1 uro in 1/2.
Recept za pehtranov nadev
- 2 žlici masla
- 5 žlic drobtin
- 3/4 l kisle smetane
- 3 žlice sladkorja
- 2 rumenjaka
- 2 žlici drobno zrezanega pehtrana
- trd sneg beljakov
Na maslu prepražimo drobtine, dodamo kislo smetano, sladkor, rumenjake, drobno narezan pehtran in na koncu vmešamo še trd sneg beljakov.
Zvijanje in peka potice
Dobro vzhajano testo tanko razvaljamo, ga enakomerno namažemo z nadevom in tesno zvijemo. Potico damo v namaščen model ali pekač, ter na toplem mestu pustimo vzhajati.
Ko je testo dobro vzhajano, ga večkrat prebodemo, premažemo s stepenim jajcem.
Pehtranovo potico pečemo približno 1 uro pri 180 stopinjah C.
Odlični recepti: Štefkine dobrote: Pehtranova potica