Telečji paprikaš

Telečji paprikaš je okusna enolončnica, ki jo bomo danes obogatili z belim vinom. Kaj je paprikaš in kako ga pravilno pripravimo? Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske kuhinje in se pogosto pripravlja tudi v drugih delih Srednje in Vzhodne Evrope, zlasti v Srbiji in na Hrvaškem. Gre za jed na žlico, katere osnova so meso; najpogosteje piščančje, svinjsko ali goveje, čebula, paprika v prahu in druge začimbe. Ime “paprikaš” izhaja iz glavne začimbe te jedi, torej paprike, ki jedi daje značilno rdečkasto barvo in okus.

telečji paprikaš freepik.com

Telečji paprikaš

Za telečji paprikaš izberite dele teletine, ki so sočni in mehki, kot so pleče, prsi ali stegno. Ti deli imajo dovolj maščobe, da bodo med kuhanjem ostali mehki in okusni. Priporočljivo je, da meso razrežete na večje kose, saj se teletina med kuhanjem ne skrči tako močno kot druge vrste mesa. Kot pri vsakem paprikašu je tudi pri telečjem paprikašu čebula ključna za osnovo omake.

Čebulo nasekljajte na drobno in jo pražite na nizki temperaturi v olju ali masti, dokler ne postane zlato rjava. Ta postopek traja nekoliko dlje, vendar ustvarja globok, sladek okus. Če želite nekoliko bolj kremasto omako, lahko dodate več čebule.

Teletino kuhajte počasi na nizki temperaturi. Počasen način kuhanja omogoča, da se meso lepo zmehča, omaka pa se zgosti in prepoji z okusi. Ta proces običajno traja približno 1,5 do 2 uri, odvisno od velikosti kosov mesa. Ne pozabite občasno premešati, da se jed ne prime na dno.

Sestavine za telečji paprikaš

  • 90 dag telečjega mesa brez kosti
  • 50 dag čebule
  • 10 dag svinjske masti
  • 2 dag rdeče mlete paprike
  • 2 dag paradižnikove mezge
  • 1 dl kisle smetane
  • 0, 5 dl belega vina
  • sol in poper

Recept za telečji paprikaš po korakih

Naj prevladuje okus teletine in paprike. Preveč dodatnih začimb ali preveč česna lahko preglasi naravno nežnost teletine. Če pripravljate paprikaš za več ljudi, lahko pekočo papriko dodate postopoma ali jo postrežete posebej, da lahko vsakdo prilagodi jed svojemu okusu. Če ga pustite v hladilniku čez noč, bo paprikaš naslednji dan še boljšega okusa, saj se bodo okusi še bolj prepojili.

  1. Telečje meso na hitro oplaknemo, osušimo in  narežemo na večje kose.
  2. Čebulo drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej zarumenimo drobno sesekljano čebulo.
  3. Ko čebula zarumeni, dodamo narezano meso, rdečo papriko v prahu in dušimo toliko časa, da tekočina povre.
  4. Ko meso nekoliko zarumeni, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z belim vinom.
  5. Dušimo 5 minut, nato prilijemo vodo ali jušno osnovo in dušimo dalje na zmernem ognju, da se meso zmehča.
  6. Ko se meso zmehča, ga poberemo iz posode in omako pretlačimo. Meso stresemo v omako in primešamo kislo smetano.
  7. Po okusu začinimo s soljo in poprom, paprikaš postrežemo s kuhanim krompirjem, rižem ali testeninami.

 

Recept za klasičen telečji paprikaš – video

 

Viri:

  • Telečji paprikaš; Karapanadža; Moji najljubši recepti
  • Vir fotografije; Freepik.com