Gobova juha s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna jesenska enolončnica, seveda je najboljša s svežimi jurčki ali lisičkami. Danes bomo gobovo juho pripravili z jurčki in lisičkami, obogatili jo bomo s krompirjem. Za pripravo gobove juhe lahko seveda uporabimo tudi zamrznjene ali posušene gobe, a najbolj nam teknila juha iz svežih gob.

gobova juha s krompirjem

 

Gobova juha s krompirjem

Za gobovo juho poznamo veliko receptov, uporabimo lahko različne gobe, poleg jurčkov in lisičk, lahko v juho dodamo tudi šampinjone ali kakšne druge gobe. S krompirjem juho obogatimo in zgostimo. Odlična je tudi kremna gobova juha s krompirjem, najboljša pa je kmečka gobova juha, ki jo pripravimo po tradicionalnih receptih. Današnji recept je malo poseben, saj bomo v juho dodali sveže paradižnike.

Sestavine za gobovo juho s krompirjem:

  • 8 dag olja ali svinjske masti
  • 4 dag čebule
  • 3 stroki česna
  • svež peteršilj
  • 1/2 kg svežih jurčkov in lisičk
  • 3/4 kg krompirja
  • 1 žlica moke
  • 2 1/2 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
  • 4 sveži paradižniki
  • vejica majarona
  • sol in poper
  • malo kisa
  • 1 dl smetane

Recept za gobovo juho s krompirjem po korakih

  1. Najprej seveda naberemo jurčke in lisičke, seveda smo pozorni, da se vmes ne znajde kakšna strupena goba.
  2. Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Paradižnike olupimo in drobno sesekljamo.
  3. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo najprej drobno sesekljano čebulo, nato strt česen in na koncu še sesekljan peteršilj. Malo peteršilja prihranimo in ga bomo po juhi potresli preden jo bomo postregli.
  4. Vse skupaj nekaj minut mešamo in pražimo da zadiši. Dodamo na listke narezane jurčke in lisičke in vse skupaj pražimo četrt ure.
    najboljša gobova juha s krompirjem
    Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe.
  5. Nato dodamo na kocke narezan krompir in nekaj minut pražimo. Nato potresemo z malo moke, premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.
  6. Juho kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča, nato dodamo olupljene in sesekljane paradižnike. V jed dodamo vejico majarona, solimo, popramo in po okusu okisamo.
  7. Juho nato odstavimo in prilijemo smetano, preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Kremna juha z lisičkami, jurčki in krompirjem

Sestavine za kremno gobovo juho:

  • 300 g lisičk
  • 200 g jurčkov
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 žlica olivnega olja
  • 30 g masla
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • sol in poper po okusu
  • svež peteršilj za okras
  • ščepec muškatnega oreščka (po želji)

Recept za kremno gobovo juho po korakih

kremna gobova juha

  1. Najprej se lotimo gob. Če imate sušene jurčke, jih za 20 minut namočite v topli vodi, da se zmehčajo. Lisičke in sveže jurčke dobro očistite, operite in narežite na manjše kose.Krompir olupite in narežite na majhne kocke.

  2. Čebulo nasekljajte na drobno, česen stisnite, korenček pa narežite na tanke kolobarje. V večjem loncu segrejte olivno olje in maslo. Na segreti maščobi prepražite čebulo in česen, da zadišita. Nato dodajte še korenček in pražite nekaj minut, dokler rahlo ne zmehča.Ko je zelenjava lepo popražena, dodajte gobe (lisičke in jurčke) ter jih pražite približno 5 minut, da se lepo zmehčajo in spustijo svojo aromo.

  3. V lonec dodajte narezane krompirjeve kocke, prelijte z zelenjavno jušno osnovo in vse skupaj zavrite. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se juha kuha približno 15–20 minut, dokler krompir ni popolnoma kuhan.Ko je krompir kuhan, s paličnim mešalnikom zmešajte juho do želene kremne teksture.

  4. Nekaj kosov gob lahko pustite cele za lepši izgled in teksturo. Če želite še bolj gladko juho, jo precedite skozi cedilo.Juhi dodajte smetano za kuhanje in muškatni orešček (po želji). Pustite, da se še enkrat zavre, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo.

  5. Juho po okusu solite in poprajte. Če vam je všeč bolj bogat okus, lahko dodate še malo masla ali dodatno smetano.Kremno juho z lisičkami in jurčki postrezite v globokih krožnikih. Po vrhu jo potresite s svežim nasekljanim peteršiljem in jo postrezite s kosom sveže pečenega kruha ali hrustljavimi kruhki. Odlična ideja za kosilo!

Če nimate svežih gob, lahko uporabite zamrznjene ali sušene, vendar poskrbite, da suhe gobe predhodno namočite. Dodate lahko tudi druge gozdne gobe, kot so šampinjoni, čeprav lisičke in jurčki prinesejo najboljši okus. Za bolj intenziven okus gob dodajte nekaj kapljic gobovega olja pred serviranjem.

Gobova enolončnica s krompirjem in piščančjim filejem