Zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem

Zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem je preprosta jed na žlico. Mineštro bomo zgostili z rižem in belim fižolom, dodali pa bomo tudi veliko druge zelenjave. Vso zelenjavo bomo dolgo pražili na svinjski masti, nato pa jo bomo za dobro uro postavili v pečico.

Mineštra se vedno prileže, poleti imamo na voljo domačo zelenjavo z vrta, ki je prav gotovo najboljša za zelenjavne juhe in enolončnice. Če imamo možnost, potem višek zelenjave zamrznemo, iz paradižnika pa lahko pripravimo domačo paradižnikovo omako. 

zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem

Zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem

Kuhanja zelenjavne mineštre se pogosto lotimo, ko imamo v hladilniku višek zelenjave in ko si seveda želimo kakšne osvežilne enolončnice.  Zakaj je mineštra pripravljena v pečici boljšega okusa? Seveda tega zagotovo ne vem, ampak mislim, da se pri počasnem dušenju v pečici, okusi vse zelenjave in začimb bolje povežejo med seboj.

Tudi današnjo mineštro bom pripravila v pečici, zelenjavo pa bom prej kar nekaj časa pražila. V receptih za praženje zelenjave običajno priporočajo olivno olje, jaz pa raje uporabim domačo svinjsko mast.

Recept za zelenjavno mineštro:

 • 1 skodelica g belega fižola
 • 1 korenček
 • 1/2 manjše kolerabe
 • manjši kos gomolja zelene
 • 1 skodelica stročjega fižola
 • 1 skodelica graha
 • 3 krompirji
 • 3 stroki česna
 • 1 skodelica domače paradižnikove omake
 • 2 lovorova lista
 • 1 liter vode
 • 1 žlica suhih začimb; timijan, kumina, majaron, pehtran, sol in poper
 • 1 žlica posušenih lisičk v prahu
 • 1 žlička rdeče mlete paprike
 • 1 skodelica rjavega riža
 • 1 žlica svinjske masti
mineštra
Najprej pripravimo vso zelenjavo, jo očistimo, operemo in narežemo na majhne koščke.

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kose. Korenček ostrgamo in narežemo na majhne koščke. Uporabila sem zamrznjen stročji fižol, ki je bil že blanširan, ga odtalila in narezala na manjše kose. Prav tako sem uporabila zamrznjen grah, ki sem ga samo oplaknila z mrzlo vodo.

porabila sem beli fižol iz pločevinke, ki sem ga prav tako samo oplaknila z mrzlo vodo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Kolerabo in zeleno narežemo na drobne koščke. Rjav riž oplaknemo in skuhamo v slani vodi.

V večji ponvi razgrejemo žlico svinjske masti, dodamo sesekljano čebulo in jo osem minut pražimo. Dodamo narezano kolerabo, korenček in zeleno.

zelenjavna mineštra s kolerabo
Svinjsko mast razgrejemo, dodamo sesekljano čebulo in na koščke narezan korenček, kolerabo in zeleno. Premešamo in pražimo 8 minut.

Majhne skrivnosti priprave dobre mineštre

Premešamo in nekaj minut med mešanjem pražimo, nato dodamo na koščke narezan krompir. Spet dobro premešamo in pražimo od pet do deset minut. Nato dodamo stročji fižol, premešamo in pražimo. Čez nekaj minut dodamo grah in spet med mešanjem pražimo.

enolončnica z zelenjavo
V ponev dodamo narezan krompir, mešamo in pražimo. Nato dodamo stročji fižol, malo kasneje grah in spet nekaj minut pražimo.

Po nekaj minutah praženja dodamo bel fižol in še naprej med mešanjem pražimo. Medtem ko postopoma pražimo zelenjavo, pristavimo približno dva litra vode. Dodamo malo soli, lovorov list, majaron, timijan in žlico suhih lisičk v prahu. Zavremo in prihranimo za zalivanje mineštre.

Mineštro lahko zalijemo tudi z zelenjavno jušno osnovo, čisto govejo juho ali celo juho iz kocke. Ker nisem imela pri roki nič od tega, sem s pomočjo zelišč in posušenih lisičk, pripravila nekakšno nadometno juho za zalivanje. Medtem ko pražimo zelenjavo, skuhamo tudi riž.

Zakaj je mineštra pripravljena v pečici boljšega okusa?

Po temeljitem praženju zelenjave v jed dodamo kuhan riž, prilijemo domačo paradižnikovo omako in začinimo. Pri začimbah se lahko malo poigramo, pazimo samo to, da katera ne prevlada nad drugimi.

V jed dodamo sol, poper, žličko majarona, timijana, čisto malo kumine, pehtrana, žličko mešanice italijanskih začimb in žličko rdeče mlete paprike. Prilijemo tri zajemalke vroče juhe iz začimb in posušenih lisičk v prahu.

katere začimbe uporabimo za pripravo mineštre
Sedaj je čas da dodamo bel fižol, domačo paradižnikovo omako in začimbe. Zalijemo z vročo vodo z zelišči in prahom posušenih lisičk.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, mineštro prestavimo v ognjevarno posodo s pokrovom in jo za eno uro in pol postavimo v pečico. Vmes jed večkrat premešamo in zalijemo. Postrežemo vročo, še boljša pa bo naslednji dan, ko jo bomo pogreli.

mineštra iz pečice
Mineštro za eno uro postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C. Preden jed postrežemo, naj nekaj minut počiva, da se okusi povežejo med seboj.