Recepti za pripravo svinjskega mesa! Čeprav velja svinjsko meso v zadnjih letih za nezdravo in škodljivo vrsto mesa, ga vseeno pogosto uvrstimo na jedilnik. A kljub slabemu slovesu, ima uživanje svinjine tudi nekaj koristi za naše telo. Predvsem vsebuje beljakovine, vitamine in minerale, posebej pomemben je cink. V svinjskem mesu je tudi vitamin B12, ki ga telo potrebuje za zdrave lase in nohte, hkrati pa umirja živce. Svinjina vsebuje vseh devet aminokislin, ki jih telo nujno potrebuje za preživetje.
Vsekakor je svinjsko meso visokovredno živilo, ki vsebuje vse pomembne minerale, aminokisline, rudnine, vitamine in maščobne kisline, ki so potrebni za obnovo in rast našega telesa. Tveganje za zdravje predvsem predstavlja dolgotrajno pretirano uživanje vseh vrst mesa. Pri pripravi mesnih jedi zato vedno ponudimo tudi rastlinsko hrano, ki telesu nudi zaščitne snovi.
Recepti za pripravo svinjskega mesa
Pri nakupu svinjskega mesa bodimo previdni, saj so z raziskavami ugotovili, da veliko svinjine vsebuje potencialno škodljive bakterije, ki so odporne na antibiotike. Zaradi vsebnosti škodljivih bakterij, moramo svinjsko meso vedno toplotno obdelati pri temperaturi 60 do 70 stopinj C.
Katere jedi najpogosteje pripravimo iz svinjskega mesa? Na prvem mestu so seveda zrezki, svinjska pečenka in enolončnice, kot so segedin, boranja in druge jedi na žlico.
Kazalo
Svinjski file pečen s krompirjem in gobami
Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem.
Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem. Odlična ideja za kosilo!
Recept za svinjski file pečen s krompirjem in gobami:
- 450 g svinjske ribice
- 2 krompirja
- 1 sladki krompir
- 1 žlica masla
- sol in poper
- 250 g gob
- 3 stroki česna
- 1 čebula
- 1/2 žličke mlete redeče paprike
- 1 žlica moke
- 2 skodelici mleka
- 1 skodelica čiste piščančje juhe
- 1 žlica gorčice
- svež peteršilj
Krompir olupimo in narežemo na približno 2 cm velike kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Sladki krompir narežemo na 2 cm velike kose. Uporabimo poljubne gobe, jaz sem danes uporabila zamrznjene jurčke. Če uporabimo zamrznjene gobe, jih tik preden se čisto odtalijo, drobno narežemo.
Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, pekač velikosti 33 X 23 cm namastimo z maslom.
Svinjski file položimo na namaščen pekač, okoli razporedimo narezan navadni in sladki krompir. Meso in krompir solimo in pečemo pri 190 stopinjah C približno 20 minut.
V večji ponvi na srednjem ognju raztopimo maslo, po želji lahko uporabimo tudi svinjsko mast. Dodamo narezane gobe, strt česen, sesekljano čebulo, rdečo mleto papriko ter 1/4 žličke soli in popra. Premešamo in pražimo 8 minut, da se gobe osušijo in malo porjavijo. Prilijemo čisto piščančjo juho in gorčico.
V mleko zamešamo moko in mešanico med neprestanim mešanjem zlijemo v ponev. Zavremo in mešamo 1 minuto.
Kako preverimo kdaj je meso pečeno?
Omako prelijemo po svinjskem fileju in zelenjavi, pečemo še približno 15 minut. Meso je pečeno, ko termometer v najdebelejšem delu mesa pokaže 70 stopinj C.
Ko je meso pečeno, ga prestavimo na desko in pustimo počivati 5 minut. Omako z gobami, navadni in sladki krompir v pekaču premešamo in za 5 minut postavimo nazaj v pečico. Svinjski file diagonalno narežemo, položimo na krožnik in obložimo s sladkim in navadnim krompirjem. Čez prelijmo gobovo omako in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
Enolončnica s svinjskim mesom
Odlična enolončnica s svinjskim mesom, ki jo bomo pripravili s krompirjem in paradižnikovo omako in začinili z dimljeno papriko v prahu. Recepti za pripravo svinjskega mesa so zelo raznoliki in predvsem preprosti za pripravo, saj se svinjina odlično ujema z večino zelenjave.
Recept za enolončnico iz svinjskega mesa:
- 1 žlica svinjske masti
- 600 g svinjskega mesa (pleče)
- 1 čebula
- 8 šampinjonov
- 1 žlička soli
- 1/4 žličke popra
- 1/4 žličke semen kumine
- 1 žlička posušenega timijana
- 2 stroka česna
- 2 žlici dimljene rdeče mlete paprike
- 1 skodelica domače paradižnikove omake
- 1 kozarec rdečega vina
- 3 skodelice čiste goveje juhe
- 1 žlička domačega jabolčnega kisa
- 2 korenčka
- 3 krompirji
- 1/4 skodelice koruznega škroba
Svinjsko meso operemo, osušimo, odrežemo odvečno maščobo in narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Šampinjone operemo, odcedimo in narežemo. Česen olupimo in stremo, korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Krompir olupimo in narežemo na večje kose.
V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej z vseh strani popečemo na kose narezano svinjsko meso. Ko je meso lepo rjavo popečeno, dodamo drobno sesekljano čebulo. Premešamo in počasi dušimo nekaj minut, da se čebula zmehča.
Ko je čebula mehka, dodamo narezane gobe, premešamo in počasi dušimo toliko časa, da se tudi gobe zmehčajo.
Z dodatkom dimljene rdeče paprike dobi jed značilen okus
V manjši skodelici zmešamo sol, poper, kumino, timijan, česen in dimljeno rdečo papriko. Premešamo, da se vse začimbe združijo. Namesto svežega česna lahko uporabimo posušeni česen v zrnu. Pri tem receptu je pomembno, da uporabimo dimljeno rdečo papriko, ki bo jedi dala značilen okus.
Ko so gobe zmehčane, dodamo mešanico začimb in dobro premešamo. Sedaj dodamo domačo paradižnikovo omako, če je nimamo bo dobra tudi paradižnik iz pločevinke. Prilijemo rdeče vino, 2 skodelici čiste goveje juhe in jabolčni kis. Premešamo, pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo nekaj minut.
V jed dodamo narezano korenje in krompir, premešamo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo toliko časa, da se meso in zelenjava zmehčata.
V govejo juho, ki smo jo prihranili, vmešamo koruzni škrob. Dobro premešamo, da dobimo maso brez grudic. Mešanico počasi, med nenehnim mešanjem zlijemo v enolončnico, pazimo, da se koruzni škrob se sprime v grudice. Premešamo in dušimo še toliko časa, da se meso, krompir in korenček zmehčajo. Okusno enolončnico postrežemo vročo!
Paprikaš s svinjskim mesom
Paprikaš s svinjskim mesom je povzet po madžarskem receptu. Skrivnost okusne enolončnice je v uporabi mlete rdeče paprike. Tradicionalna madžarska paprika je pripravljena iz mešanice posušenih paprik, ki dodajo jedem edinstven dimljen okus.
Recept za paprikaš s svinjskim mesom:
- 1 žlica svinjske masti
- 1/2 kg svinjskega fileja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 žlički dimljene rdeče paprike
- 1 žlička čilija v prahu
- 3 sveže paprike (rdeča, rumena in zelena paprika)
- 1 žlička origana
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 400 g svežih paradižnikov
- 2,5 dl čiste goveje juhe
- poper in sol
Svinjsko meso operemo, osušimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Paradižnik olupimo in drobno sesekljamo. Paprike operemo, očistimo semen in narežemo na drobne kose.
V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in 5 minut pražimo narezano svinjsko meso, da malo porjavi. Dodamo sesekljano čebulo in vse skupaj pražimo toliko časa, da čebula zlato porumeni. Dodamo strt česen, premešamo in pražimo 30 sekund, takoj dodamo dimljeno rdečo papriko in čili, spet premešamo in pražimo še 30 sekund.
Nato dodamo narezane paprike, origano, prilijemo rdeči vinski kis in čisto govejo juho. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, sesekljan paradižnik, ter malo soli in popra. Vse skupaj dobro premešamo in pokrito na nizek ognju kuhamo pol ure. Preden paprikaš postrežemo, ga potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
Segedin
Segedin ali segedinski golaž je enolončnica s svinjskim mesom in zeljem. Recept TUKAJ!
Svinjska pečenka z gobovo omako
Svinjska pečenka z gobovo omako in praženim krompirjem je odlična ideja za nedeljsko kosilo. V današnjem receptu sem uporabila seže jurčke in lisičke, seveda pa lahko uporabimo tudi posušene ali zamrznjene gobe. Recept TUKAJ!
Svinjska rebrca s krompirjem
Svinjska rebrca počasi pečena v pečici skupaj s krompirjem so odlična kuharska poslastica. Recept TUKAJ!
Šunka v testu
Prekajena šunka v testu je kulinarična poslastica, ki jo običajno pripravimo za Veliko noč. Za pripravo jedi potrebujemo nekoliko več časa, saj moramo pred pečenjem pripraviti tudi testo. Več poglej TUKAJ!