Svinjska pečenka z omako iz jurčkov in lisičk

Svinjska pečenka je pri nas še vedno pogosto na mizi ob nedeljah, seveda pa je lahko na jedilniku vsak dan v tednu. K svinjski pečenki se odlično poda pražen krompir, pečen krompir ali celo pire. Če je meso pečenke bolj pusto, potem pripravimo bolj krepko omako. Najboljša omaka je tista, ki se sama naredi med pečenjem, medtem ko pečenko ves čas pečenja pridno polivamo.

Omako lahko tudi obogatimo, dodamo lahko tudi kocko za pečenko, posebej če se nam mudi. Pred pečenjem pečenko mariniramo v soli, začimbah in drugih dodatkih. Lahko dodamo gorčico, piment, vino ali limonin sok.

svinjska pečenka
Svinjska pečenka z gobovo omako in pražen krompir

Svinjska pečenka z omako iz jurčkov in lisičk s praženim krompirjem

Za resnično sočno svinjsko pečenko, jo pred počasnim pečenjem v pečici, vedno prej z vseh strani popečemo na vročem olju, ali še bolje, na svinjski masti. Ko meso na hitro popečemo z vseh strani zakrkne in s tem se ohranijo najboljši okusi mesa. Danes bomo pečenko pekli v lončeni posodi s steklenim pokrovom.

Omako z lisičkami in jurčki bomo pripravili posebej in jo tik pred koncem pečenja dodali k pečenki. K jedi bomo postregli pražen krompir in endivijo s krompirjem. 

Recept za svinjsko pečenko

  • 500 g mlade svinjine
  • sol
  • strok česna
  • 1 čebula
  • 1/2 dcl rdečega vina
  • majaron
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica masti

Meso operemo, osušimo in natremo s soljo in strtim česnom. V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in na njej z vseh strani popečemo meso. Popečeno meso z mastjo vred preložimo v lončen pekač in zalijemo z mešanico vroče vode in rdečega vina.

Dodamo narezano čebulo, majaron in lovorov list. Če želimo lahko dodamo tudi kocko za omako. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, pečenko pečemo približno dve uri.

svinjska pečenka in pražen krompir
Svinjsko meso najprej popečemo z vseh strani, nato jo položimo v pekač in zalijemo z malo vina in vode. Pečemo 2 uri pri 180 stopinjah C

Recept za omako iz jurčkov in lisičk

  • sveži jurčki in lisičke
  • 1 čebula
  • olivno olje

Jurčke in lisičke očistimo in narežemo. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo narezane gobe in jih počasi dušimo toliko časa, da tekočina povre.

Tik preden je pečenka pečena, jo vzamemo iz pekača in v omako od pečenke primešamo dušene jurčke in lisičke. Po okusu solimo in popramo, pečenko položimo nazaj v pekač, ki ga za nekaj minut še postavimo v pečico.

omaka iz jurčkov in lisičk
Na vročem olju popražimo narezano čebulo, dodamo narezane jurčke in lisičke

Recept za pražen krompir

  • 7 krompirjev
  • 1 čebula
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 žlica ocvirkov

Krompir operemo in celega skuhamo do mehkega. Kuhan krompir odcedimo, še vročega olupimo in narežemo na tanke lističe. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in ocvirke, dodamo tanko narezano čebulo in med mešanjem tako dolgo pražimo, da čebula malo porumeni.

Dodamo narezan krompir, solimo in temeljito premešamo. Krompir na šibkem ognju še nekaj minut pražimo, vmes večkrat premešamo.

Pečenko narežemo na porcije, na krožnik položimo dve zajemalki praženega krompirja, dodamo omako iz jurčkov in lisičk in postrežemo kot glavno jed. 

pražen krompir
Na svinjski masti in ocvirkih popražimo čebulo in dodamo na lističe narezan kuhan krompir