Jedilnik za kosilo – kaj za kosilo, ko zmanjka idej?

Jedilnik za kosilo! Kaj za kosilo, ko zmanjka idej? Dobra enostavna kosila, lahko pripravimo tudi iz osnovnih živil. Med tednom in predvsem v zimskem času, so priljubljene jedi na žlico ali enolončnice. Čeprav mogoče nimamo navade, da pripravimo tedenski jedilnik, nam mogoče kakšen namig vedno pride prav.

Recepti za kosilo na žlico so odlični!  Da ne kuhamo vedno samo goveji golaž, mineštro ali ričet, lahko z dobro idejo, pripravimo odlično kosilo na žlico. Če smo privrženci zdrave hrane ali uživamo dietno hrano, potem nam bo prav prišel zdrav tedenski jedilnik. Bi radi pripravili lahko kosilo? Poiskali smo tudi recepte za okusna in preprosta kosila! 

 

jedilnik za kosilo
Pečenice, kislo zelje in krompir z ocvirki Za več receptov KLIKNI TU!

Jedilnik za kosilo

Ko pripravljamo jedilnik za kosilo, upoštevamo različne dejavnike. Upoštevati moramo čas, ki ga imamo na razpolago, želje in način prehranjevanja družinskih članov in sestavine, ki jih imamo na voljo. Poskusimo lahko pripraviti tudi jedilnik za cel mesec, a se to v vsakodnevnem družinskem življenju običajno ne obnese.

Za tokratni tedenski jedilnik sem poiskala raznolike recepte in sestavila uravnotežen jedilnik, kjer se najde za vsakega kašna dobrota. Pripravili bomo jedi na žlico, spekli kaj v pečici in skuhali različne mesne in zelenjavne jedi.

Ponedeljek – grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Grahova kremna juha

  • 30 dag graha
  • 10 dag čebule
  • 10 dag korenja
  • 5 dag zelene
  • peteršilj
  • 2 dag masla
  • 1, 5 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl sladke smetane
  • sol in poper

Čebulo, korenje, peteršilj in zeleno narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo vso zelenjavo. Dodamo grah, uporabimo lahko tudi zamrznjenega ali iz pločevinke.

Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Nato zelenjavo s paličnim mešalnikom pretlačimo, po potrebi dolijemo juho, začinimo in prevremo.

Na koncu jedi primešamo sladko smetano, potresemo s popečenimi kockami žemlje in takoj ponudimo.

Goveji file v bučni omaki

  • 50 dag govejega fileja
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol in poper
  • gorčica
  • 1 čebula
  • 50 dag bučk
  • 2 stroka česna
  • 5 dag bučnega semena
  • peteršilj
  • 3 žlice kisle smetane
  • 5 dl vode

Iz mesa narežemo štiri zrezke, jih rahlo potolčemo, popramo, solimo in namažemo z gorčico. V ponvi segrejemo bučno olje in na njem opečemo zrezke. Preložimo jih v drugo posodo, na preostali maščobi prepražimo narezano čebulo. Primešamo narezane bučke in sesekljan česen in zalijemo z vodo.

V ponev damo opečene zrezek, začinimo, pokrijemo in počasi dušimo. Po potrebi dolivamo vodo. Ko se meso zmehča, primešamo kislo smetano, jed potresemo z bučnimi semeni in postrežemo.

Ajdovi rezanci

  • 25 dag ajdovih širokih rezancev
  • sol
  • voda za kuhanje

Ajdove rezance skuhamo v slani vodi po navodilih, rezance skuhamo al dente in jih postržemo z govejimi zrezki v bučni omaki.

Torek – Kislo zelje s prekajenim mesom, krompir v oblicah in puding s sadjem

Kislo zelje s prekajenim mesom

  • 80 dag kislega zelja
  • 25 dag suhe svinjine
  • 25 dag ajdove kaše
  • 1 čebula
  • 2 žlici olja
  • 1 jajce
  • sol in poper
  • 1 dl kisle smetane

Kislo zelje operemo in kuhamo s prekajenim mesom v majhni količini vode približno pol ure. Nato vodo odcedimo in jo prihranimo. Prekajeno meso zmeljemo. Na maščobi pražimo sesekljano čebulo, primešamo začimbe in dodamo zelju. Ajdovo kašo posebej skuhamo in odcedimo.

Pekač za narastke namastimo in damo vanj plast kislega zelja, plast kaše in plast mesa. Pokrijemo s kislim zeljem. Jajce razmešamo s kislo smetano, prilijemo zajemalko vode od kuhanja zelja in mesa in prelijemo jed.

Pečemo pri 180 stopinjah C toliko časa, da se jed lepo zapeče.

Krompir v oblicah

  • 1 kg krompirja
  • sol
  • voda za kuhanje

Krompir operemo in skuhamo v slani vodi. Še vročega olupimo in ponudimo k zelju.

Puding s sadjem

  • 1 l kompota
  • 2 vaniljeva pudinga
  • 2 žlici sladkorja

Skuhamo kompot in svežega ali zamrznjenega sadja. Puding razmešamo s sladkorjem v manjši količini vode. Zakuhamo ga v vreli kompot in zlijemo v skodelice.

Puding ohladimo, preden ga ponudimo, ga okrasimo s koščkom svežega sadja.

Sreda – Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Bučna juha s pastinakom

  • 40 dag pastinaka
  • 50 dag buče
  • 2 žlici masla
  • 1 vejica timijana
  • zelenjavna jušna osnova
  • sol in poper
  • malo kisa
  • 2 dl mleka
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 rezini črnega kruha

Korenino pastinaka olupimo in narežemo na kocke. Starejšo bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo maslo, prepražimo narezan pastinak, bučo in timijan.

Prilijemo zelenjavno juho in dušimo 20 minut. Nato prilijemo preostalo juho in pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Juho začinimo in ponudimo z žličko kisle smetane in potresemo z zapečenimi kockami kruha.

Krompirjevi cmoki z mesom

  • krompirjevo testo
  • 25 dag mletega svinjskega mesa
  • 1 čebula
  • 1 žlica olja
  • peteršilj
  • sol in poper
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica drobtin

Pripravimo krompirjevo testo, ga razvaljamo na pol cm debelo in narežemo na kvadratke 5 X 5 cm. Za nadev spražimo narezano čebulo, ki ji dodamo mleto meso. Meso malo popražimo in nato počasi dušimo, prilijemo lahko nekaj žlic vode in meso zdrobimo, da se ne sprime v kepe.

Dušenemu in ohlajenemu mesu dodamo stepeno jajce, sesekljan peteršilj, sol, poper in malo drobtin. Nadev dobro premešamo. Na vsak kos testa damo žličko nadeva in oblikujemo cmoke. Cmoke kuhamo v slanem kropu 10 minut. Ko so kuhani, jih odcedimo in zabelimo s prepraženimi drobtinami.

K cmokom ponudimo skledo zelene solate. 

Četrtek – Krompirjeva musaka, zelena solata in jabolčna čežana

Krompirjeva musaka

  • 1 kg krompirja
  • 30 dag mletega mesa
  • 5 dag ovsenih kosmičev
  • 1 čebula
  • 3 žlice olja
  • 3 dl mleka
  • 3 jajca
  • sol in poper
  • peteršilj

Čebulo sesekljamo in prepražimo na vročem olju. Primešamo mleto meso in pražimo. Ovsene kosmiče namočimo v topli vodi. Kosmiče primešamo k mesu in začinimo.

Krompir skuhamo v olupku v slani vodi. Ko je kuhan, ga olupimo in narežemo na lističe. V namaščen pekač damo plast krompirja, meso z dodatki in nato spet krompir. Zlaganje musake zaključimo s krompirjem.

Jajca razmešamo z mlekom, prelijemo jed in pečemo pri 180 stopinjah C, da se lepo zapeče. K musaki ponudimo zeleno solato.

Tedenski jedilnik
Krompirjeva musaka Za več receptov KLIKNI TU!

Jabolčna čežana

  • 4 velika jabolka
  • 1 žlica sladkorja
  • cimetova skorja
  • nageljnove žbice
  • 2 žlici piškotnih drobtin
  • 1 žlička masla

Jabolka operemo, olupimo in narežemo na krhlje. Damo jih v lonec, potresemo s sladkorjem in prilijemo toliko vode, da so jabolka prekrita.

Dodamo dišave in kuhamo, da se jabolka zmehčajo. Ko so kuhana, jih zmečkamo, okus izboljšamo s piškotnimi drobtinami in maslom.

jabolčna čežana
Jabolčna čežana

Petek – Špinačna juha, zrezki v naravni omaki, krompir s peteršiljem in kumarična solata

Špinačna juha

  • 10 dag zamrznjene špinače
  • sol in poper
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici moke
  • 5 dl mleka
  • pope
  • 5 dl vode

V ponev damo olje, ko se segreje, dodamo moko in mešamo, da malo zarumeni. Zalijemo s hladnim mlekom in vodo, ter mešamo, Dodamo špinačo in strt česen.

Ob mešanju naj vre nekaj minut. solimo in popramo. Juho lahko pripravimo tudi iz sveže špinače ali blitve, ki ju prej skuhamo in zmiksamo.

Zrezki v naravni omaki

  • 60 dag govejega mesa
  • 2 žlici olja
  • sol in poper
  • 1 žlica moke
  • 5 žlic juhe

Meso operemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na štiri zrezke. Ob robovih jih plitvo zarežemo, da se na vročini ne vihajo. Rahlo jih potolčemo na mokri deski, da se vlakna zrahljajo. Posolimo, popramo in povaljamo v moki. Na vroči maščobi zrezke opečemo najprej na eni strani in nato še na drugi.

Opečene zrezke zalijemo z juho in jih počasi dušimo, da se zmehčajo. Dolijemo še nekaj žlic juhe, da dobimo omako, s katero prelijemo zrezke in krompir.

Krompir s peteršiljem

  • 1 kg krompirja
  • voda za kuhanje
  • sol
  • svež peteršilj

Krompir operemo, olupimo in narežemo na večje kose. Skuhamo ga v slani vodi, z dodatkom sesekljanega peteršilja.

Kuhan krompir odcedimo, ga položimo k zrezkom in polijemo z omako. 

Kumarična solata

  • 3 velike mlade kumare
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • sol in poper
  • kumina
  • kis
  • bučno olje

Mlade kumare nastrgamo na kolobarje, če so starejše, jih olupimo. Primešamo sesekljano čebulo, strt česen in vse druge začimbe. Prelijemo s kisom in bučnim oljem, premešamo in takoj ponudimo.

Sobota – Piščančja obara, ajdovi žganci

Piščančja obara

  • 4 piščančja bedra
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica moke
  • 1 korenček
  • 1 peteršilj
  • gomolj zelene
  • grah
  • majaron
  • timijan
  • sol in poper
  • 1 dl vina

Piščančja bedrca operemo, odstranimo kožo in zrežemo na polovico. Olje zlijemo v ponev in segrejemo. Meso opečemo na obeh straneh in pomokamo. Prilijemo vodo in premešamo.

Ko se moka razpusti, dodamo narezano zelenjavo in začimbe, na koncu solimo. Jed naj počasi vre, vendar ne predolgo, da meso ne odstopi od kosti. Kuhani obari prilijemo vino in po okusu popramo. K obari ponudimo ajdove žgance. 

Ajdovi žganci

  • 1 l vode
  • 5 dl ajdove moke
  • sol
  • 2 žlici ocvirkov

Slan krop za trenutek odstavimo, stresemo vanj ajdovo moko in kuhamo 10 minut. Nato s kuhalnico predremo moko na nekaj mestih in kuhamo še 20 minut.

Zmanjšamo temperaturo, odlijemo nekaj žgančevke in žgance dobro premešamo, da zdrobimo vse grudice moke. Žgančevko počasi dolivamo, da dobimo primerno trde žgance.

Posodo pokrijemo in žgance dušimo 10 minut. Nato jih narežemo in zabelimo z razgretimi ocvirki. 

Nedelja – Juha z jetrnimi cmoki, sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo, medena potica

Juha z jetrnimi cmoki

  • 35 dag govejih jeter
  • 8 suhih žemelj
  • 1 žlička soli
  • skodelica mlačnega mleka
  • 10 dag čebule
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica masla
  • 2 jajci
  • za noževo konico majarona
  • ščepec belega popra
  • 1 l goveje juhe
  • 1 pecilni prašek

Goveja jetra nastrgamo, žemlje narežemo na tanke rezine, jih posodimo in prelijemo z mlačnim mlekom. Žemlje namakamo eno uro. Čebulo olupimo in sesekljamo, in jo s sesekljanim peteršiljem prepražimo na maslu. Prepraženo čebulo ohladimo. Zavremo 2, 5 l slane vode.

Jajca razžvrkljamo in jih zmešamo z majaronom, čebulo s peteršiljem, nastrganimi jetri in s pecilnim praškom. Mešanico dodamo k žemljam in dobro premešamo. Najprej v vrelo vodo zakuhamo poskusni cmok, če razpade, potem dodamo mešanici nekaj žlic drobtin.

Iz mase naredimo osem velikih cmokov, jih položimo v vrelo vodo, ki rahlo vre in odkrite kuhamo 20 minut. Cmoki so kuhani, ko priplavajo na površje in se počasi obračajo. Segrejemo precejeno govejo juho, položimo vanjo cmoke in takoj ponudimo.

Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

  • 1, 5 kg svinjskega stegna
  • sol in poper
  • mleta kumina in strt timijan
  • suh majaron
  • 3 korenčki
  • 3 čebule
  • 1/2 gomolja zelene
  • 3 stroki česna
  • 10 krompirjev
  • 2 dl mesne juhe
  • 2 žlici kisle smetane

Svinjsko pečenko nadrgnemo s soljo, poprom, kumino, timijanom in majaronom. Korenček ostrgamo in zrežemo na kolesca, čebulo na kolobarje in zeleno na kocke. Krompir operemo in olupimo. V primeren pekač ali glinast lonec zložimo najprej zelenjavo in malo solimo.

Na zelenjavo položimo meso, pokrijemo in postavimo v hladno pečico. Pečico ogrejemo na 225 stopinj C in pečemo dve uri. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, najprej iz njega dvignemo meso in ga položimo na desko.

Nato iz pekača previdno vzamemo zelenjavo in jo porazdelimo po krožniku. V pekač zlijemo vročo juho, jo segrejemo v pečici, da se odmoči, dodamo kocko za omako, pretlačimo in primešamo smetano.

Omako ponudimo zraven na rezine narezane pečenke, krompirja in zelenjave.

 

tedenski jedilnik za kosilo
Svinjska pečenka

Medena potica

Medena potica je odlična sladica, s katero bomo prijetno presenetili svoje domače. Kvašeno testo za medeno potico pripravimo po receptu za kvašeno testo za potice. Recept najdete na povezavi Futr.si – potice.

Sestavine za nadev:

  • 50 dag medu
  • 10 dag masla
  • 40 dag mletih orehov
  • 2 dcl mlačnega mleka
  • za noževo konico cimeta in klinčkov
  • 20 dag mletih orehov za posip

Med počasi segrevamo, da postane tekoč, primešamo maslo in mlete orehe. Takoj zalijemo z mlekom, vmešamo cimet in klinčke, ter na koncu dodamo cela jajca. Vse skupaj dobro premešamo.

Ko testo vzhaja, ga tanko razvaljamo in premažemo s toplim nadevom. Čez nadev potresemo mlete orehe in potico tesno zvijemo.

Zvito potico položimo v izdatno namaščen model in postavimo v topel prostor da vzhaja. Medena potica je nekoliko težja in bo dlje časa vzhajala. V nadevu lahko nekaj orehov nadomestimo z drobtinami ali suhimi, mletimi medenjaki.

Medeno potico pečemo približno 1 uro pri 180 stopinjah C. Ko je potica pečena, jo zvrnemo na desko, pokrijemo in počakamo, da se ohladi.

 

Nasveti za sestavo jedilnika za hujšanje!

Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu

Tedenski jedilnik – Ne veste kaj bi kuhali? Pripravili smo tedenski jedilnik z preprosta in okusna kosila!

Tedenski jedilnik – 7 idej za preprosta kosila na žlico

Jedilnik – 7 receptov za juhe, enolončnice in jedi iz pečice

 

Viri; Jedilnik za kosilo

  • Jedilnik za kosilo; Sočna svinjska pečenka; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
  • Jedilnik za kosilo; Dobra domača kosila; Marija Fras