Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

musaka
Krompirjeva musaka! POGLEJ VEČ!

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pripravimo z jajčevci in mleto teletino. Vendar obstaja za musako nešteto receptov, pri nas jo najraje pripravljamo s krompirjem in mletim mesom.

Najbolj poznana različica musake v receptu zahteva plasti rezin jajčevca, sira in mesne omake, vse skupaj prelijemo z bešamel omako. Pogosto jo pripravljamo tudi z bučkami ali kombinacijo različne zelenjave, pripravimo lahko tudi musako z čičeriko. Čičeriko uporabimo tudi pri pripravi brezmesne, vegetarijanske musake.

V preteklosti je bila ta kultna jed preprosta, za pripravo so uporabili samo zelenjavo in meso. Dodatek omake bešamel naj bi uvedel Nikos Tselementes, grški kuhar, ki je je svoje znanje v Grčijo prinesel iz Francije. Njegov recept je v Grčijo postal izredno priljubljen, razširil pa se je tudi v druge dele sveta.

Musako lahko postrežemo kot samostojno jed, ponudimo jo lahko tudi otrokom, lahko jo pripravimo tudi po vegetarijanskem receptu.

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Pri pripravi musake se lahko tudi malo poigramo in jo pripravimo po malce drugačnih receptih. Poleg klasične musake z krompirjem, poznamo še mnoge druge recepte: musaka z zeljem, musaka z bučkami, musaka z čičeriko, musaka brez jajc in še mnogi drugi izvrstni recepti.

Čudovito jed lahko ponudimo za kosilo kot glavno jed, ali pa jo serviramo kot prilogo, namesto svežega kruha ali krompirjeve priloge. Musako lahko ponudimo tudi kot kulinarično posebnost pri silvestrski večerji, za vegetarijance pa jo lahko pripravimo celo na božični večerji. 

Krompirjeva musaka

  • 1 kg krompirja
  • 800 gramov mešanega mletega mesa
  • 3 čebule
  • česen
  • 1/2 kg zrelih paradižnikov
  • malo rdečega vina
  • paradižnikova mezga
  • origano, olivno olje
  • malo ostre moke
  • 45 gramov masla
  • malo toplega mleka
  • 1 jajce
  • nariban sir
  • sol in črn poper
  • mleti muškatni orešček

Krompir operemo in celega skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na rezine. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Segrejemo olivno olje in na njem popražimo mleto meso, med praženjem ves čas mešamo.

Maščobo, ki nastane med praženjem odstranimo in ponve, in nato dodamo sesekljano čebulo in strt česen. Vse skupaj še nekaj časa pražimo, da se čebula zmehča. Posujemo z malo ostre moke in med mešanjem še malo pražimo. Nato dodamo paradižnik, malo rdečega vina, paradižnikovo mezgo, origano, sol in poper. Pokrijemo in kuhamo še približno 20 minut.

V ponvi raztopimo maslo, dodamo malo moke in približno eno minuto pražimo, ves čas mešamo. Nato ponev odstavimo z ognja in počasi prilivamo mleko. Zavremo in mešamo, da se omaka zgosti. Kuhamo še nekaj minut, nato primešamo sol, poper, muškatni orešček in po želji malo gorčice. Ko se omaka malo shladi, dodamo jajce. 

Pečico segrejmo na 180 stopinj C. V pekač naložimo polovico mletega mesa, na vrh naložimo krompir, nato spet meso in nato plast krompirja. Nato prelijemo z omako in pekač postavimo v ogreto pečico.

Pečemo približno 40 minut pri 180 stopinjah C, da se krompir na vrhu zlato zapeče. 

Krompirjeva musaka z jurčki in lisičkami

Odlično krompirjevo musako lahko pripravimo tudi z gobami, najboljša je z jurčki in lisičkami. 

Recept za krompirjevo musako z lisičkami in jurčki:

  • sveži jurčki in lisičke
  • 6 krompirjev
  • 1/2 kg mletega mesa
  • 2 čebuli
  • olivno olje
  • sol in poper
  • 1 kisla smetana
  • 1 jajce
  • 1/2 lončka mleka
  • nariban sir

Sveže jurčke očistimo in narežemo na večje lističe. Lisičke očistimo, manjše pustimo cele, večje narežemo. Narezane gobe na hitro pokuhamo in odcedimo. Cel krompir skuhamo in nato olupimo, pazimo, da ga ne razkuhamo. Čebulo drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja, prepražimo drobno sesekljano čebulo in nato dodamo mleto meso. Dobro premešamo, dodamo sol in poper, ter pražimo toliko časa, da tekočina povre.

V drugi ponvi spet segrejmo malo olivnega olja, popražimo čebulo in dodamo gobe. Premešamo in pražimo nekaj minut, da sok, ki ga spustijo gobe, popolnoma povre.

Kuhan krompir olupimo in narežemo na čim tanjše rezine. Iz mleka, jajc in kisle smetane naredimo preliv. Pekač, v katerem bomo pekli musako namažemo z oljem in posujemo z drobtinami. Najprej v pekač položimo plast krompirja, čez položimo plast mletega mesa.

Čez vse skupaj položimo krompir, nato naložimo pražene jurčke in lisičke, čez spet mlelo meso in na koncu položimo spet narezan krompir. Vse skupaj prelijemo s prelivom in kisle smetane in jajc, po vrhu pa bogato potresemo z naribanim sirom.

Musako pečemo pri 180 stopinjah C, približno pol ure, da se sir po vrhu lepo zapeče.

Porova musaka

Odlična vegetarijanska musaka, pripravljena iz pora, krompirja in domače skute.

Recept za porovo musako:

  • 8 krompirjev
  • 300 gramov domače skute
  • 1/2 lončka kisle smetane
  • 2 pora
  • sol in poper
  • timijan
  • jogurtovo maslo
  • peteršilj
  • parmezan

Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Pekač namažemo z maslom in vanj najprej zložimo polovico narezanega krompirja. Por očistimo in narežemo na tanke koleščke, potresemo jih po prvi polovici krompirja.

V posodi zmešamo skuto in kislo smetano, mešanico prelijemo po poru. Čez vse skupaj zložimo preostali krompir, solimo, popramo in dodamo še malo timijana.

Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj C, pečemo približno 40 minut. Ko je porova musaka pečena, jo potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom.

Musaka s sojini kosmiči

Musaka nekoliko drugače! Musaka s sojinimi kosmiči je posebna jed, ki je namenjena ljubiteljem soje.
Recept za musako s sojini kosmiči:
  • 700 gramov krompirja
  • 200 gramov mletega mešanega mesa
  • 50 gramov sojinih kosmičev
  • 1 čebula
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • svež peteršilj in drobnjak
  • 2 stroka česna
  • preliv: 1 jajce in 50 gramov kisle smetane

Krompir olupimo, operemo in narežemo na tanke rezine. Na olju sesekljamo čebulo, dodamo namočene sojine kosmiče, sesekljan česen, sol in poper. Nekaj časa dušimo na na koncu dodamo sesekljan peteršilj.

Vse sestavine nekaj časa dušimo, nato dodamo še malo drobno narezanega drobnjaka. 

Pekač namastimo in vanj najprej položimo plast narezanega krompirja, nato polovico mletega mesa, spet krompir, nanj položimo preostalo meso, zlaganje musake končamo s plastjo krompirja. Vse skupaj prelijemo s prelivom iz jajc in kisle smetane.

Musako s sojini kosmiči pečemo 40 minut pri 180 stopinjah C. Kadar delamo musako s kuhanim krompirjem, potem se čas pečenja prepolovi.

Musaka s paradižnikom

Musaka s paradižnikom je grška jed z jajčevci in mleto jagnjetino. Značilnost te jedi je okusen sir kavčkavalja ali trapist in močno zrel paradižnik.

Recept za musako s paradižnikom:

  • 1, 5 kg jajčevcev
  • sol in poper
  • 2 čebuli
  • 1 dl olja
  • 700 g mlete jagnjetine
  • 1/2 dl vina
  • 1 žlička sladkorja
  • ščepec muškatnega oreščka
  • žlička origana
  • 60 g drobtin
  • 500 g zrelega paradižnika
  • 100 g nastrganega sira kavčkavalja ali trapista
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl mleka
  • 3 rumenjaki

Olupljene jajčevce narežemo na rezine in jih posolimo. Pustimo jih kakšno uro, nato jih oplaknemo in na vročem olju popečemo, da zarumenijo. Na preostalem olju skoraj do mehkega prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, vino, sladkor in začimbe. Dušimo 15 minut, po potrebi dolivamo malo vode. Tik pred koncem dušenja primešamo drobtine.

Pekač namastimo in nanj najprej položimo plast popečenih rezin jajčevcev. Potresemo z nastrganim sirom, nasujemo plast mletega mesa, nanj zložimo debelejše rezine precej zrelega paradižnika. Vsako plast pokapljamo z olivnim oljem, nalaganje zaključimo z rezinami paradižnika.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Iz masla, moke in mleka umešamo bešamel omako, dodamo rumenjake, sol in poper. Z omako prelijemo musako in jo pečemo približno 1 uro.

Musaka z jagnjetino

Musaka z jajčevci in mleto jagnjetino je okusna samostojna jed, ki jo izboljšamo s sirovo omako. Recept j za osem oseb, zato povabimo prijatelje in pripravimo nepozabno musako.

Recept za musako z jajčevci:

  • 2 velika narezana jajčevca
  • 750 g mlete jagnjetine
  • 3 sesekljane čebule
  • 3 strti stroki česna
  • 45 g ostre moke
  • 500 ml pretlačenega paradižnika
  • 150 ml rdečega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 žlički posušenega origana
  • olivno olje
  • sol, poper in peteršilj

Recept za sirovo omako:

  • 45 g masla
  • 45 g ostre moke
  • 450 ml mleka
  • 125 g naribanega sira (grojerja)
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • ščepec mletega muškatnega oreška
  • 1 stepeno jajce

Rezine jajčevca položimo na cedilo, jih bogato posujemo s soljo in pustimo stati 20 minut. Mleto meso stresemo v ponev in počasi segrevamo, da odteče maščoba. Nato temperaturo povečamo in meso med mešanjem pražimo da porjavi. Če je potrebno, odvečno maščobo odstranimo.

Dodamo sesekljano čebulo in česen, ter vse skupaj še nekaj časa pražimo. Dodamo moko in pražimo še 1 minuto. Dodamo pretlačeni paradižnik, prilijemo vino, dodamo paradižnikovo mezgo, origano, sol in poper. Pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut.

Jajčevce oplaknemo in osušimo. Položimo jih na rešetko in premažemo z olivnim oljem. Pod vročim žarom jih pečemo 5 minut, da se na obeh straneh zlato obarvajo.

Za sirovo omako najprej razpustimo maslo, dodamo moko in med mešanjem pražimo 1 minuto. Posodo odstavimo z ognja in počasi prilijemo mleko. Zavremo in mešamo toliko časa, da se omaka zgosti. Kuhamo 3 minute in nato primešamo sir, gorčico, muškatni oreh, sol in poper. Omako ohladimo in nato primešamo stepeno jajce.

Polovico mesne mešanice naložimo v pekač, nanjo položimo polovico jajčevcev in nato čez spet plast mesa in na koncu spet jajčevce.

Prelijemo s sirovo omako in pečemo 45 minut na 180 stopinj C, da se površina musake zlato zapeče.

Grahova musaka

Grah, Pisum sativum, je okusna stročnica, pripravimo ga lahko svežega v solati, ali pa ga kuhamo podobno kot fižol. Grah vsebuje veliko hranilnih snovi, pomembni so tudi vitamini skupine B in vitamin A. Če pri kuhi uporabimo suh grah, ga moramo pred uporabo 10 ur namakati. Grah v konzervi je že kuhan, zato ga samo dodamo k jedem.

Recept za grahovo musako:

  • 800 gramov graha
  • 160 gramov prekajene slanine
  • 60 gramov olivnega olja
  • 200 gramov čebule
  • 5 trdo kuhanih jajc
  • 100 gramov sira trapista
  • svež peteršilj
  • 2 jajci
  • sol in poper
  • 2 ščepca ostre paprike
  • lonček kisle smetane
  • malo margarine in nekaj krušnih drobtin

Grah skuhamo v osoljeni vodi, ga odcedimo in pretlačimo. Na olju prepražimo na kocke narezano slanino in sesekljano čebulo, dodamo svež sesekljan peteršilj in papriko. Vse skupaj še malo pražimo in nato stresemo k pretlačenemu grahu. Dodamo sol in poper. Trdo kuhana jajca narežemo na kolobarje, sir naribamo.

Pekač namastimo z margarino in potresemo z drobtinami. Najprej damo v pekač plast mešanice graha in slanine, na njega damo narezana trdo kuhana jajca, potresemo s polovico sira in paprike, ter pokrijemo z drugo polovico graha.

Kislo smetano in jajca dobro premešamo in prelijemo musako. Po vrhu potresemo preostali sir.

Grahovo musako pečemo v segreti pečici na 200 stopinj C, približno 30 minut. 

Fižolova musaka

Fižol je priljubljena stročnica, pripravimo ga lahko v stročju, posušenega ali še ko je mlado zrnje. Suho zrnje fižola moramo pred uporabo namakati 12 ur, kuhamo ga do 2 uri. Fižol solimo šele ko je na pol kuhan. Najbolj poznana fižolova jed na žlico je fižolova juha in pasulj.

Recept za fižolovo musako:

  • 500 gramov fižola
  • 100 gramov jušne zelenjave
  • 1 lovorjev list
  • 500 gramov mešanega mletega mesa
  • malo olivnega olja
  • 1 čebula
  • malo mlete rdeče paprike
  • sol in poper
  • svež peteršilj
  • Preliv: 100 gramov kisle smetane, 2 jajci, nariban parmezan

Fižol čez noč namočimo, naslednji dan ga odcedimo in ga damo kuhat skupaj z jušno zelenjavo in lovorjem. Medtem ko se fižol kuha, na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo mleto meso, mleto papriko, sol in poper. Dušimo toliko časa, da se meso zmehča, na koncu dodamo še svež, sesekljan peteršilj.

Pekač namažemo z oljem in vanj najprej položimo plast kuhanega in odcejenega fižola, nanj položimo plast mletega mesa. Na meso spet položimo fižol in nato spet meso, zlaganje musake končamo s fižolom. Prilijemo malo vode, v kateri smo kuhali fižol. Čez musako prelijemo preliv iz kisle smetane, v kateri smo razžvrkljali jajca. Na koncu musako potresemo s parmezanom.

Fižolovo musako pečemo pri 200 stopinjah C, približno 30 minut.

Musaka s stročjim fižolom

Musako lahko pripravimo tudi s stročjim fižolom. Uporabimo lahko tudi zamrznjen stročji fižol, ki ga pred uporabo odtalimo.

Recept za musako s stročjim fižolom:

  • 1 kg in 1/2 stročjega fižola
  • malo masti ali olja
  • 2 čebuli
  • 1/2 kg mletega mesa
  • sol, poper, žlica sesekljanega peteršilja
  • tri žlice pretlačenega paradižnika ali paradižnikova mezga
  • 1 dcl mleka
  • 2 jajci

Stročji fižol narežemo na polovico in ga dodamo k sesekljani čebuli, ki smo jo zarumenili na masti. Malo prepražimo, zalijemo z vrelo vodo in pokrito dušimo. Posebej na masti prepražimo mleto meso, dodamo sol, paradižnik in počasi dušimo. Fižol med dušenjem večkrat pretresemo, proti koncu kuhanja ga solimo.

Ko je fižol mehak, ga izmenjaje z mletim mesom zlagamo v namaščen pekač, zaključimo s stročjim fižolom. Vse skupaj prelijemo z razžvrkljanim jajcem, musako pečemo pri 180 stopinjah C približno pol ure, da se rumeno zapeče. 

Musaka z jajčevci

Musaka z jajčevci je poznana jed, tokrat pa jo bomo pripravili s sojinimi kosmiči, primerna je tudi za lchf recepte. 

Recept za musako z jajčevci in sojini kosmiči:

  • 130 gramov sojinih kosmičev
  • 120 gramov mletega mesa
  • 600 gramov jajčevcev
  • 2 jajci
  • 1 kisla smetana
  • 2 paradižnika
  • timijan
  • 2 žlici sezamovih semen
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja

Jajčevce po dolgem narežemo na tanke rezine in jih posolimo. Sojine kosmiče namočimo in jih prepražimo skupaj z mletim mesom. Nato primešamo sesekljan paradižnik, timijan, začimbe po okusu in sezamova semena.

Pekač namažemo z olivnim oljem in damo vanj najprej plast jajčevcev, nato plast mletega mesa s sojinimi kosmiči in nato spet jajčevce. Zlaganje musake končamo z jajčevci.

Jajca in kislo smetano razžvrkljamo in prelijemo po musaki. Musako z jajčevci pečemo pri  180 stopinjah C, približno 50 minut. 

musaka recept
Musaka s sirom

Zelenjavna musaka s cvetačo in mocarelo

Musako lahko pripravimo tudi brez mletega mesa, današnji recept je nastal pri pospravljanju hladilnika. Musako sem sestavila iz krompirja, cvetače, mocarele, naribanega sira in preliva iz kisle smetane, smetane za kuhanje in bešamela.

Recept za zelenjavno musako:

  • 1/2 cvetače
  • 6 krompirjev
  • 1 korenček
  • mocarela
  • nariban sir
  • 1 kisla smetana
  • 1 čebula
  • 1 žlica masla
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 50 ml omake bešamel
  • 2 jajci
  • sol in poper

Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine in na pol skuhamo v slani vodi. Korenček ostrgamo in po dolgem narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Cvetačo po dolgem narežemo.

V ponvi segrejemo maslo in popražimo sesekljano čebulo, dodamo korenček in še 5 minut pražimo. Ko je krompir na pol kuhan, ga odcedimo in malo ohladimo. Cvetačo pet minut kuhamo v rahlo okisani vodi, nato jo odcedimo in malo ohladimo. Mocarelo narežemo na rezine.

Pripravimo omako, zmešamo kislo smetano, že pripravljeno bešamel omako in smetano za kuhanje. Dodamo dva jajca, sol in poper, ter dobro premešamo.

Sestavimo musako. Najprej pekač dobro namastimo, posujemo z drobtinami in najprej položimo plast krompirja. Čez polijemo malo bešamela in čez položimo narezano korenje in takoj plast cvetače. Po cvetači polijemo spet malo bešamela, čez položimo narezano mocarelo in čez njo spet krompir. Vse skupaj prelijemo z bešamelom, posujemo z naribanim sirom in s ščepcem timijana.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, musako pečemo 20 minut, nato jo posujemo z naribanim sirom, temperaturo povišamo na 200 stopinj C in pečemo še 10 minut, da se po vrhu naredi skorjica.

zelenjavna musaka s cvetačo
Zelenjavna musaka s cvetačo
Viri: Musaka: