Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pripravimo z jajčevci in mleto teletino. Vendar obstaja za musako nešteto receptov, pri nas jo najraje pripravljamo s krompirjem in mletim mesom.
Najbolj poznana različica musake v receptu zahteva plasti rezin jajčevca, sira in mesne omake, vse skupaj prelijemo z bešamel omako. Pogosto jo pripravljamo tudi z bučkami ali kombinacijo različne zelenjave, pripravimo lahko tudi musako z čičeriko. Čičeriko uporabimo tudi pri pripravi brezmesne, vegetarijanske musake.
V preteklosti je bila ta kultna jed preprosta, za pripravo so uporabili samo zelenjavo in meso. Dodatek omake bešamel naj bi uvedel Nikos Tselementes, grški kuhar, ki je je svoje znanje v Grčijo prinesel iz Francije. Njegov recept je v Grčijo postal izredno priljubljen, razširil pa se je tudi v druge dele sveta.
Musako lahko postrežemo kot samostojno jed, ponudimo jo lahko tudi otrokom, lahko jo pripravimo tudi po vegetarijanskem receptu.
Kazalo
Musaka – najboljši recepti za pripravo musake
Pri pripravi musake se lahko tudi malo poigramo in jo pripravimo po malce drugačnih receptih. Poleg klasične musake z krompirjem, poznamo še mnoge druge recepte: musaka z zeljem, musaka z bučkami, musaka z čičeriko, musaka brez jajc in še mnogi drugi izvrstni recepti.
Čudovito jed lahko ponudimo za kosilo kot glavno jed, ali pa jo serviramo kot prilogo, namesto svežega kruha ali krompirjeve priloge. Musako lahko ponudimo tudi kot kulinarično posebnost pri silvestrski večerji, za vegetarijance pa jo lahko pripravimo celo na božični večerji.
Krompirjeva musaka
- 1 kg krompirja
- 800 gramov mešanega mletega mesa
- 3 čebule
- česen
- 1/2 kg zrelih paradižnikov
- malo rdečega vina
- paradižnikova mezga
- origano, olivno olje
- malo ostre moke
- 45 gramov masla
- malo toplega mleka
- 1 jajce
- nariban sir
- sol in črn poper
- mleti muškatni orešček
Krompir operemo in celega skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na rezine. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Segrejemo olivno olje in na njem popražimo mleto meso, med praženjem ves čas mešamo.
Maščobo, ki nastane med praženjem odstranimo in ponve, in nato dodamo sesekljano čebulo in strt česen. Vse skupaj še nekaj časa pražimo, da se čebula zmehča. Posujemo z malo ostre moke in med mešanjem še malo pražimo. Nato dodamo paradižnik, malo rdečega vina, paradižnikovo mezgo, origano, sol in poper. Pokrijemo in kuhamo še približno 20 minut.
V ponvi raztopimo maslo, dodamo malo moke in približno eno minuto pražimo, ves čas mešamo. Nato ponev odstavimo z ognja in počasi prilivamo mleko. Zavremo in mešamo, da se omaka zgosti. Kuhamo še nekaj minut, nato primešamo sol, poper, muškatni orešček in po želji malo gorčice. Ko se omaka malo shladi, dodamo jajce.
Pečico segrejmo na 180 stopinj C. V pekač naložimo polovico mletega mesa, na vrh naložimo krompir, nato spet meso in nato plast krompirja. Nato prelijemo z omako in pekač postavimo v ogreto pečico.
Pečemo približno 40 minut pri 180 stopinjah C, da se krompir na vrhu zlato zapeče.
Krompirjeva musaka z jurčki in lisičkami
Odlično krompirjevo musako lahko pripravimo tudi z gobami, najboljša je z jurčki in lisičkami.
Recept za krompirjevo musako z lisičkami in jurčki:
- sveži jurčki in lisičke
- 6 krompirjev
- 1/2 kg mletega mesa
- 2 čebuli
- olivno olje
- sol in poper
- 1 kisla smetana
- 1 jajce
- 1/2 lončka mleka
- nariban sir
Sveže jurčke očistimo in narežemo na večje lističe. Lisičke očistimo, manjše pustimo cele, večje narežemo. Narezane gobe na hitro pokuhamo in odcedimo. Cel krompir skuhamo in nato olupimo, pazimo, da ga ne razkuhamo. Čebulo drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja, prepražimo drobno sesekljano čebulo in nato dodamo mleto meso. Dobro premešamo, dodamo sol in poper, ter pražimo toliko časa, da tekočina povre.
V drugi ponvi spet segrejmo malo olivnega olja, popražimo čebulo in dodamo gobe. Premešamo in pražimo nekaj minut, da sok, ki ga spustijo gobe, popolnoma povre.
Kuhan krompir olupimo in narežemo na čim tanjše rezine. Iz mleka, jajc in kisle smetane naredimo preliv. Pekač, v katerem bomo pekli musako namažemo z oljem in posujemo z drobtinami. Najprej v pekač položimo plast krompirja, čez položimo plast mletega mesa.
Čez vse skupaj položimo krompir, nato naložimo pražene jurčke in lisičke, čez spet mlelo meso in na koncu položimo spet narezan krompir. Vse skupaj prelijemo s prelivom in kisle smetane in jajc, po vrhu pa bogato potresemo z naribanim sirom.
Musako pečemo pri 180 stopinjah C, približno pol ure, da se sir po vrhu lepo zapeče.
Porova musaka
Odlična vegetarijanska musaka, pripravljena iz pora, krompirja in domače skute.
Recept za porovo musako:
- 8 krompirjev
- 300 gramov domače skute
- 1/2 lončka kisle smetane
- 2 pora
- sol in poper
- timijan
- jogurtovo maslo
- peteršilj
- parmezan
Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Pekač namažemo z maslom in vanj najprej zložimo polovico narezanega krompirja. Por očistimo in narežemo na tanke koleščke, potresemo jih po prvi polovici krompirja.
V posodi zmešamo skuto in kislo smetano, mešanico prelijemo po poru. Čez vse skupaj zložimo preostali krompir, solimo, popramo in dodamo še malo timijana.
Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj C, pečemo približno 40 minut. Ko je porova musaka pečena, jo potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom.