Ocvrte miške so tradicionalna pustna jed, a puhaste miške lahko pripravimo prav vsak dan. Ponudimo jih lahko kot sladico po kosilu, ali kot prigrizek za malico. Miške lahko ponudimo tudi ob raznih slavnostnih večerjah in tudi pri tradicionalnih slovenskih praznikih.
Tudi za ocvrte miške poznamo več receptov, priljubljene so rahle jogurtove miške, kvašene miške, poznamo tudi recept za miške s kislo smetano, skutne miške, ocvrte miške iz polnozrnate moke ali miške z lešniki. Izbrali bomo recept ki nam je najbolj všeč, verjamem, da bodo teknile!
Ocvrte miške
Ocvrte miške poznamo tudi pod drugimi krajevnimi ali narečnimi imeni. Frittole, krapki ali uštipci, pa še kakšno ime bi se našlo. Ocvrte miške, so poleg pustnih krofov, najbolj poznana pustna sladica. Miške delamo po dveh receptih, kvašene miške delamo s kvašenim testom, rahle miške s skuto pa s pecilnim praškom.
Po obeh receptih dobimo čudovite ocvrte miške, sami se odločimo katere so nam bolj všeč. Če ne maramo jedi s kvašenim testom, potem miške pripravimo s pecilnim praškom in z dodatki po svoji izbiri.
Kazalo
Ocvrte kvašene miške
- 60 dag moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 rumenjaka
- 2 žlici sladkorja
- 2,5 dag kvasa
- 1 vaniljev sladkor
- 2 žlici ruma
- 6 dag masla
- 3 dcl mleka
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
- maščoba za cvrtje
- sladkor za posipanje
Moko presejemo v večjo posodo, ob strani dodamo sol, na sredino v jamico vlijemo v mlačnem, malo sladkanem mleku razmešan kvas. Z vilicami kvas pomešamo z malo moke. Pustimo da kvas vzhaja, medtem penasto umešamo rumenjake in sladkor, dodamo rum in naribano limonino lupinico, ter prilijemo dve tretjini mleka. Mešanico zlivamo v moko, z roko mešamo in dodajamo vzhajan kvas. Če je potrebno, prilijemo še preostalo mleko.
Dobimo precej mehko testo, ki mu prilijemo še raztopljeno maslo, vse skupaj še dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in ga v toplem prostoru pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2. Ko je testo vzhajano, ga zajemamo z žlico, ki jo sproti pomakamo v razgreto maščobo in ga narahlo polagamo vanjo. Med cvrenjem ponev večkrat rahlo potresemo.
Ocvrte miške s penovko pobiramo iz maščobe in jih odlagamo na cedilo, še tople potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Ocvrte skutine miške
- 20 dag moke
- 1/2 pecilnega praška
- ščepec soli
- 1 žlica sladkorja v prahu
- nožev vrh naribane limonine lupinice
- 2 jajci
- 20 dag pretlačene skute
- 2 žlici kisle smetane
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posipanje
Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo, dodamo vse sestavine in dobro premešamo. Testo naj pol ure počiva. Segrejemo olje in nato žličko pomakamo v vroče olje, zajemamo testo z žličko, a ne polne žličke. Če z žličko zajamemo preveč testa, se lahko zgodi, da bodo miške na sredini še surove.
Testo ocvremo, nato miške s penovko pobiramo iz olja in jih odlagamo na cedilo. Preden skutine miške, ali krapke, ponudimo, jih posipamo s sladkorjem v prahu.
Kvašene ocvrte miške iz polnozrnate moke
Miške lahko pripravimo tudi z polnozrnato moko, po želji jih lahko tudi nadevamo z marmelado, ki jo nabrizgamo v še tople miške.
- 300 g polnozrnate pšenične moke
- 4 žlice sladke smetane
- 15 g kvasa
- 40 g masla
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 80 g medu
- 0,3 dl ruma
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- ščepec soli
- malo mlačnega mleka
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posipanje
Moko presejemo v večjo posodo in v sredini naredimo jamico. Sladko smetano malo segrejmo in v njej raztopimo kvas. Mešanico sladke smetane in kvasa vlijemo v jamico in jo z malo moke zamešamo v mehak kvasec. Po površini malo pomokamo in postavimo za pol ure na toplo, da vzhaja. Dodamo zmehčano maslo, jajce, rumenjake, med, rum, sladkor, naribano limonino lupinico in sol.
Vse sestavine zgnetemo v bolj mehko testo, če je potrebno dodamo še malo mleka. testo pokrijemo in ga pri sobni temperaturi pustimo vzhajati še pol ure. Nato testo s kuhalnico stepamo še toliko časa, da dobi lep, svilnat lesk. Testo pustimo še malo vzhajati. V večji ponvi segrejemo olje, iz testa zajemamo žličnike s pomočjo dveh žlic in ju pomakamo v vroče olje.
Miške ocvremo v vročem olju do lepe rjave barve, s penovko jih pobiramo iz olja in odlagamo na rešetko, da se olje odteče. Preden miške postrežemo, jih posipamo s sladkorjem v prahu.
Ocvrte miške z lešniki
Ocvrte miške lahko pripravimo tudi z lešniki ali orehi. Po naslednjem receptu bomo dobili 12 mišk, za pripravo bomo potrebovali pol ure.
- 70 g masla
- 2 žlici sladkorja
- ščepec soli
- 150 g moke
- 4 jajca
- 50 g nasekljanih lešnikov
- 60 mletih lešnikov
- 60 g sladkorja v prahu olje za cvrtje
V posodi segrejemo skodelico vode z maslom, ki ga narežemo na koce, dodamo 2 žlici sladkorja in ščepec soli. Ko se maslo stopi ga odstavimo z ognja in dodamo presejano moko. Močno premešamo in pustimo nekaj minut, da se masa ohladi, nato pa postopoma dodajamo jajca, vmes ves čas močno mešamo.
Dodamo nasekljane lešnike. Mlete lešnike v segreti ponvi med mešanjem popražimo. Ko se mleti lešniki malo ohladijo, dodamo sladkor v prahu.
V globoki ponvi segrejemo olje, z dvema žličkama iz testa oblikujemo manjše kroglice in jih polagamo v vrelo olje. V olje polagamo manjše število mišk, saj se testo med cvrenjem precej napihne. Miške občasno obrnemo, ko postanejo zlato rumene, jih s penovko poberemo in odložimo na rešetko, da se odcedijo. Ocvrte miške nato povaljamo v mešanici mletih lešnikov in sladkorja v prahu, miške še tople postrežemo.
Skutne miške
Iz sestavin v naslednjem receptu bomo dobili 12 skutnih mišk, za pripravo bomo potrebovali 20 minut. Izredno okusna sladica!
- 250 g moke
- 125 g sladkorja
- 250 g skute
- 3 jajca
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor
- malo ruma
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posipanje
Vse sestavine damo v večjo posodo in jih stepemo v mehko testo. V globoki ponvi segrejemo olje na temperaturo 160 stopinj C. Olja mora biti toliko, da bodo miške med cvrenjem plavale v njem. Zajemamo po žlico testa in ga polagamo v vrelo olje, miške po obeh straneh zlato rjavo ocvremo.
Ocvrte miške s penovko pobiramo iz olja in jih polagamo na brisačke, da se odcedijo. Preden miške ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.