indijski trpotecIndijski trpotec je vse bolj cenjeno prehransko dopolnilo, ki ga uporabljamo za urejanje prebave. Semena indijskega  trpotca so najbolj učinkovita pri zaprtju in za lajšanje težav pri sindromu razdražljivega črevesja.

Ker semena, ki nabreknejo v želodcu, povzročajo občutek sitosti, ga tudi vse več uporabljamo pri hujšanju. Druga imena za indijski trpotec so tudi svetli indijski trpotec, plantago ovata in psyllium. Spada v družino trpotčevk, Plantaginaceae in  je enoletna rastlina.

Kaj je indijski trpotec in katere dele rastline uporabljamo?

Indijski trpotec ali psyllium je majhna enoletna rastlina, ki prihaja iz zahodne Azije in  Indije. Svetli trpotec uspeva v dobro odcednih tleh in na sončni legi. Gojimo ga lahko tudi pri nas, tako da semena kmalu na pomlad posejemo v pladnje in jih postavimo v rastlinjak. Semena vzklijejo od 15 do 20 stopinj, nato mlade rastlinice zgodaj poleti presadimo na prosto.

indijski trpotec uporaba

Rastlina zacveti po dveh mesecih in da semena dozorijo, potrebuje izredno veliko sonca. Ravno zaradi pogojev, ki jih potrebuje za rast, indijskega trpotca pri nas ne gojimo prav pogosto. Za uživanje se uporabljajo samo semena. Ko semena, ki rastejo v klasih, dozorijo, jih  poberejo in posušijo na soncu. Semena se uporabljajo kot blago odvajalo, kar povzročajo sluzi, ki se nahajajo v semenih.  Semena kar 30% sestavljajo sluzi, ki povzročajo blag odvajalni učinek. V semenih je tudi veliko beljakovin, maščob in rastlinskih sterolov.

indijski trpotec recepti

Indijski trpotec uporaba semen

Sluzi, ki se nahajajo v semenih psylliuma, se v prebavnem traktu ne absorbirajo, ampak nabreknejo in povečajo volumen blata. S tem blato pritiska na črevesne stene in vzpodbudi naravno krčenje črevesja. Blato postane mehkejše in ga lažje izločimo. Delovanje indijskega trpotca na črevesje je blago, zato je postal priljubljeno naravno  odvajalno sredstvo.

indijski trpotec za hujšanje

Poleg tega, da luščine indijskega trpotca pomagajo pri zaprtju, so tudi učinkovito sredstvo za preprečevanje driske. Kot odvajalo, seme indijskega trpotca, uporabljamo samostojno in nikoli v kombinaciji z drugimi odvajali. V Nemčiji so naredili kar nekaj poskusov s semeni psylliuma in so ugotovili, da blagodejno vpliva na delovanje celega črevesja. Omili težave pri sindromu razdražljivega črevesja, pri vnetnih želodčnih boleznih in tudi pri okužbah sečil.

svetli indijski trpotec

Znanstveniki so naredili tudi nekaj raziskav, s katerimi so želeli dokazati, da psyllium vlaknine zmanjšujejo raven krvnega sladkorja in znižujejo holesterol. Z raziskavo, ki so jo leta 2001 izvedli v Španiji, so dokazali, da sluzi plantago ovata, znižujejo vrednosti glukoze v krvi.

Indijski trpotec recepti in kakšne previdnostne ukrepe priporočajo strokovnjaki pri uživanju

Kot vsako prehransko dopolnilo ali zelišče, nas tudi pri uživanju svetlega trpotca doletijo neprijetni stranski učinki. Pri uživanju se moramo vedno držati navodil proizvajalca. Psyllium, kot odvajalo, se ne sme uživati dlje časa, prav tako kot tudi druga odvajala ne. Če dlje časa uživamo odvajala, se bo črevesje polenilo in naša prebava ne bo več normalno delovala brez pomoči.

indijski trpotec kje kupiti

Semen indijskega trpotca ne smejo uživati ljudje, ki imajo nepojasnjene bolečine v trebuhu, črevesno zaporo, ali kakšno drugo črevesno obolenje. Ob jemanju semen indijskega trpotca, moramo hkrati uživati zdravo  in uravnovešeno prehrano, bogato z vlakninami. Piti moramo veliko tekočine, se veliko gibati in se vedno držati priporočenih odmerkov.

Pred uživanjem se posvetujmo z zdravnikom, posebej, če želimo uporabljati indijski trpotec za hujšanje in za blaženje prebavnih motenj, ki jim ne vemo izvora.

Kaj so prebavne motnje, kako jih prepoznamo in  blažimo?

Prebavne motnje ali slaba prebava muči mnoge med nami. Pod ta izraz prištevamo vse, kar se dogaja v naših prebavilih. Zaprtost, driska, hemeroidi, čiščenje črevesja, slabost, spahovanje, napenjanje, bruhanje, slabost in celo obložen jezik.

zaprtje

Slaba prebava je najpogosteje posledica čezmernega uživanja mastne ali začinjene hrane. Prebavne motnje se lahko pojavijo tudi zaradi pomanjkanja tekočine, beljakovin ali antioksidantov. Kot dober vir beljakovin je tudi alga spirulina, ki tudi blago razstruplja črevesje. (1)

prebavne motnje

Pri lažjih prebavnih motnjah, si lahko učinkovito pomagamo z domačimi pripravki. Zeliščarji priporočajo uživanje tinkture kumine, čaj iz kamilice, ingverja, poprove mete, janeža in kurkume. Seveda za blaženje prebavnih motenj poznamo še mnoge domače pripravke, med manj poznane pa spada uporaba eteričnih olj.

Prebavne motnje lahko blažimo tudi z uporabo eteričnih olj

Blage prebavne motnje ali celo kronične težave s prebavo, lahko lajšamo tudi z uporabo naravnih eteričnih olj. Predvsem priporočajo eterično olje mete in eterično olje kumine. O uporabi eteričnih olj pri prebavnih težavah, so izvedli dvojno slepo študijo. Sodelovali so bolniki z različnimi prebavnimi težavami, izločili so bolnike z razjedami na želodu in dvanajsterniku.

eterična olja

Bolniki so uživali farmacevtski pripravek, ki je vseboval 90 ml eteričnega olja mete in 50 mg eteričnega olja navadne kumine. Rezultati raziskave so bili zelo spodbudni, saj je pri 63,2% bolnikov bolečina izginila, pri 94, 5%, pa so se simptomi občutno izboljšali. Obe eterični olji sta poznani po tem, da sproščata krče. (2)