Indijski trpotec za čiščenje črevesja in urejeno prebavo

Indijski trpotec, psyllium, je vse bolj cenjeno prehransko dopolnilo, ki ga uporabljamo za urejanje prebave. Semena indijskega  trpotca so najbolj učinkovita pri zaprtju in za lajšanje težav pri sindromu razdražljivega črevesja.

Ker semena, ki nabreknejo v želodcu, povzročajo občutek sitosti, ga tudi vse več uporabljamo pri hujšanju.

indijski trpotec
Kako uporabljamo indijski trpotec pri pripravi vsakodnevnih zdravih obrokov? POGLEJ VEČ!

Indijski trpotec

Druga imena za indijski trpotec so tudi svetli indijski trpotec, plantago ovata in psyllium. Spada v družino trpotčevk, Plantaginaceae in  je enoletna rastlina.

Indijski trpotec ali psyllium je majhna enoletna rastlina, ki prihaja iz zahodne Azije in  Indije. Za uživanje se uporabljajo samo semena. Ko semena, ki rastejo v klasih, dozorijo, jih  poberejo in posušijo na soncu.

Indijski trpotec za urejeno prebavo

Svetli trpotec uspeva v dobro odcednih tleh in na sončni legi. Gojimo ga lahko tudi pri nas, tako da semena kmalu na pomlad posejemo v pladnje in jih postavimo v rastlinjak. Semena vzklijejo od 15 do 20 stopinj, nato mlade rastlinice zgodaj poleti presadimo na prosto.

Rastlina zacveti po dveh mesecih in da semena dozorijo, potrebuje izredno veliko sonca. Ravno zaradi pogojev, ki jih potrebuje za rast, indijskega trpotca pri nas ne gojimo prav pogosto.

Indijski trpotec uporaba semen

Semena indijskega trpotca se  uporabljajo kot blago odvajalo, kar povzročajo sluzi, ki se nahajajo v semenih.  Semena kar 30% sestavljajo sluzi, ki povzročajo blag odvajalni učinek in čiščenje telesa. V semenih je tudi veliko beljakovin, maščob in rastlinskih sterolov.

Sluzi, ki se nahajajo v semenih psylliuma, se v prebavnem traktu ne absorbirajo, ampak nabreknejo in povečajo volumen blata. S tem blato pritiska na črevesne stene in vzpodbudi naravno krčenje črevesja. Blato postane mehkejše in ga lažje izločimo.

Delovanje indijskega trpotca na črevesje je blago, zato je postal priljubljeno naravno  odvajalno sredstvo, ki ga lahko uporabimo pri pripravljanju vsakdanje hrane.  Poleg tega, da luščine indijskega trpotca pomagajo pri zaprtju, so tudi učinkovito sredstvo za preprečevanje driske. Kot odvajalo, seme indijskega trpotca, uporabljamo samostojno in nikoli v kombinaciji z drugimi odvajali. Za urejeno prebavo bomo največ naredili, če se vsak dan odpravim na dolg izlet v naravo!

Raziskave o indijskem trpotcu

V Nemčiji so naredili kar nekaj poskusov s semeni psylliuma in so ugotovili, da blagodejno vpliva na delovanje celega črevesja. Omili težave pri sindromu razdražljivega črevesja, pri vnetnih želodčnih boleznih in tudi pri okužbah sečil. Pogosto se indijski trpotec uživa tudi pri shujševalnih dietah in pri pomladnem razstrupljanju telesa, ki ga opravimo v času Velikonočnih praznikov. 

Znanstveniki so naredili tudi nekaj raziskav, s katerimi so želeli dokazati, da psyllium vlaknine zmanjšujejo raven krvnega sladkorja in znižujejo holesterol. Z raziskavo, ki so jo leta 2001 izvedli v Španiji, so dokazali, da sluzi plantago ovata, znižujejo vrednosti glukoze v krvi. (1)

Kaj so vlaknine in kako vplivajo na naše črevesje?

Indijski trpotec je bogat z rastlinskimi vlakninami, zato strokovnjaki priporočajo, da ga pogosto uživamo. Vnos vlaknin v telo, lahko povečamo tudi z uživanjem rjavega riža in polnozrnatega kruha. Za zajtrk si privoščimo kosmiče, ki vsebujejo otrobe, semena in oreščke.

Dodamo lahko še nekaj svežih jagod in naš zajtrk bo popoln! Vlaknine so neprebavljive snovi v prehrani, posebna oblika ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v živilih rastlinskega izvora. Ko zaužijemo hrano, ki vsebuje rastlinske vlaknine, se te premikajo skozi prebavni trakt.

Ko vlaknine dosežejo črevesje, se delno ali popolno razgradijo, kar je odvisno od tega, za kakšne vlaknine so. Vlaknine, ki so netopne v vodi, vežejo nase škodljive spojine iz črevesja in pospešijo izločanje blata. Med netopne vlaknine prištevamo pšenične otrobe.

Topne vlaknine, kamor spada tudi indijski trpotec in ovseni otrobi, pa nase vežejo pomembne kisline, ki vsebujejo holesterol. Te kisline omogočajo izločanje topnih vlaknin z blatom in hkrati vplivajo na zniževanje holesterola v krvi. Prav tako upočasnijo pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo in uravnavajo raven glukoze v krvi.

Koliko vlaknin dnevno priporočajo strokovnjaki?

Strokovnjaki za zdravo prehrano, priporočajo naslednjo dnevno količino zaužitih vlaknin:

 • odrasli moški 30 g vlaknin na dan
 • odrasla ženska 25 gramov vlaknin na dan
 • nosečnice morajo vnos vlaknin povečati na 28 gramov in doječe mamice na 30 gramov na dan

Blagodejne učinke na črevesje ima tudi uživanje večjih količin vlaknin. Z raziskavami želijo znanstveniki dokazati, da lahko z rednim uživanjem večjih količin vlaknin, preprečimo pojav določenih bolezni, kot srčno žilna obolenja, sladkorno bolezen in raka na želodcu ali debelem črevesju.

Vlaknine v vsakodnevne obroke uvajamo počasi, da se izognemo vetrovom in bolečinam v trebuhu. Povečati moramo tudi vnos tekočine. Pozorni moramo biti na nekatere vlaknine, ki ovirajo absorpcijo določenih hranil in lahko vplivajo na delovanje zdravil, ki nam jih je predpisal zdravnik. Zdravila jemljemo šele nekaj časa potem, ko smo zaužili vlakninski obrok.

Kadar jemljemo zdravila na recept, se pred vsako shujševalno dieto, ki vsebuje povečan vnos vlaknin, posvetujmo s svojim zdravnikom.

Kako uživamo indijski trpotec pri prebavnih težavah?

Kot vsako prehransko dopolnilo ali zelišče, nas tudi pri uživanju svetlega trpotca doletijo neprijetni stranski učinki. Pri uživanju se moramo vedno držati navodil proizvajalca.

Psyllium, kot odvajalo, se ne sme uživati dlje časa, prav tako kot tudi druga odvajala ne. Če dlje časa uživamo odvajala, se bo črevesje polenilo in naša prebava ne bo več normalno delovala brez pomoči.

Semen indijskega trpotca ne smejo uživati ljudje, ki imajo nepojasnjene bolečine v trebuhu, črevesno zaporo, ali kakšno drugo črevesno obolenje. Ob jemanju semen indijskega trpotca, moramo hkrati uživati zdravo  in uravnovešeno prehrano, bogato z vlakninami. Piti moramo veliko tekočine, se veliko gibati in se vedno držati priporočenih odmerkov.

Pred uživanjem se posvetujmo z zdravnikom, posebej, če želimo uporabljati indijski trpotec za hujšanje in za blaženje prebavnih motenj, ki jim ne vemo izvora.

Kaj so prebavne motnje, kako jih prepoznamo in  blažimo?

Prebavne motnje ali slaba prebava muči mnoge med nami. Pod ta izraz prištevamo vse, kar se dogaja v naših prebavilih. Zaprtost, driska, hemeroidi, čiščenje črevesja, slabost, spahovanje, napenjanje, bruhanje, slabost in celo obložen jezik. Kako lahko uredimo prebavo s pomočjo indijskega trpotca, si preberite v članku: Indijski trpotec za hujšanje in urejeno prebavo!

Slaba prebava je najpogosteje posledica čezmernega uživanja mastne ali začinjene hrane. Prebavne motnje se lahko pojavijo tudi zaradi pomanjkanja tekočine, beljakovin ali antioksidantov. Kot dober vir beljakovin je tudi alga spirulina, ki tudi blago razstruplja črevesje.

Pri lažjih prebavnih motnjah, si lahko učinkovito pomagamo z domačimi pripravki. Zeliščarji priporočajo uživanje tinkture kumine, čaj iz kamilice, ingverja, poprove mete, janeža in kurkume. Seveda za blaženje prebavnih motenj poznamo še mnoge domače pripravke, med manj poznane pa spada uporaba kokosovega olja in  eteričnih olj.

Ali indijski trpotec pomaga tudi pri težavah z drisko?

Indijski trpotec se običajno priporoča pri težavah z zaprtjem, vendar je tudi koristno naravno zdravilo pri driski. Semena indijskega trpotca absorbirajo tekočino v prebavnem traktu, upočasnijo izločanje blata in poskrbijo, da je blato trše.

Drisko najpogosteje povzročajo bakterijske, virusne in parazitske okužbe. Lahko je tudi posledica intolerance na hrano, razdražljivega črevesja , kot stranski učinek jemanja antibiotikov ali kakšnih drugih težav, povezanih s črevesjem. Ljudje, ki so razvili intoleranco na hrano, kot je občutljivost na gluten, imajo pogosto hude driske. 

Drisko lahko preprečujemo in zdravimo z mnogimi naravnimi zdravili in tudi z dobro higieno. Temeljita higiena prepreči širjenje z drisko povezanih okužb. Pred in po uporabi stranišča si vedno umijemo roke, prav tako pred vsakim obrokom. Školjko večkrat razkužimo in uporabljajmo vsak svojo brisačo.

Kaj za zdravljenje driske priporočajo zdravniki?

Če se ne pojavijo kakšni drugi zapleti, driska običajno mine v nekaj dneh. Če smo drugače zdravi, obiščemo zdravnika kadar opazimo naslednje simptome:

 • pojav krvi v blatu
 • bruhanje in vročina

Otroci, starejši ljudje in vsi, ki imajo oslabljen imunski sistem, naj obiščejo zdravnika v naslednjih primerih:

 • če se pojavi huda bolečina
 • kadar oseba dehidrira, takrat dobi suha usta, slabo izloča urin in je lahko ravnodušna
 • ne morejo piti ali pogoltniti tekočine
 • kri v blatu ali bruhanje
 • k zdravniku je potrebno tudi, če se stanje ne izboljša v enem dnevu

Kako ukrepamo ob driski?

 • Driska lahko povzroči dehidracijo, zato moramo piti doma pripravljene ali kupljene rehidracijske napitke, ki skrbijo za redno izločanje čistega urina.
 • Pri driski pomagajo tudi čaji za pomirjanje, primeren je čaj iz kamilic, ki tudi lajša prebavne krče.
 • Probiotiki v jogurtih zaradi visoke vsebnosti koristnih črevesnih bakterij, uspešno pomagajo pri odpravi driske in preprečujejo dodatne okužbe. Pomagajo tudi imunbiotiki, ki vsebujejo 100% žive bakterije, ki ugodno vplivajo na črevesno floro in prebavo.

Hitra rešitev pa je uživanje indijskega trpotca, ki bo absorbiral odvečno tekočino v črevesju in ustavil drisko.

Prebavne motnje lahko blažimo tudi z uporabo eteričnih olj

Blage prebavne motnje ali celo kronične težave s prebavo, lahko lajšamo tudi z uporabo naravnih eteričnih olj. Predvsem priporočajo eterično olje mete in eterično olje kumine. O uporabi eteričnih olj pri prebavnih težavah, so izvedli dvojno slepo študijo. Sodelovali so bolniki z različnimi prebavnimi težavami, izločili so bolnike z razjedami na želodu in dvanajsterniku.

Bolniki so uživali farmacevtski pripravek, ki je vseboval 90 ml eteričnega olja mete in 50 mg eteričnega olja navadne kumine. Rezultati raziskave so bili zelo spodbudni, saj je pri 63,2% bolnikov bolečina izginila, pri 94, 5%, pa so se simptomi občutno izboljšali. Obe eterični olji sta poznani po tem, da sproščata krče.

Kuharski recepti z indijskim trpotcem

Indijski trpotec lahko uporabljamo tudi pri pripravi različnih jedi, posebej priljubljen je pri pripravi lchf receptov. 

Palačinke z indijskim trpotcem

Palačinke z indijskim trpotcem so hrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov:

 • 4 jajca
 • 4 beljaki
 • 2 žlici semen indijskega trpotca ( ali indijski trpotec v prahu)
 • 4 žlice polnomastnega kremnega sira
 • maslo za peko palačink

Vse sestavine zmešamo v gladko maso za palačinke. V ponvi segrejemo maslo in spečemo palačinke. Če smo dodali semena indijskega trpotca, potem masa ne bo čisto gladka, saj bodo v njej semena.

 

Uporabljeno besedilo: indijski trpotec, indijski trpotec uporaba