Izdelava naravne kozmetike

izdelava naravne kozmetike
NAJBOLJŠA KOZMETIČNA OLJA! POGLEJ TUKAJ!

Izdelava naravne kozmetike je lahko zabavna, v času napredka, pa tudi vsem dostopna. V svet izdelovanja domače naravne kozmetike, lahko vstopimo na več načinov. Osnove izdelave naravne kozmetike se lahko naučimo na raznih tečajih, pobrskamo lahko po spletu ali si ogledamo kakšno knjigo. V nadaljevanju si oglejte nekaj preprostih, a učinkovitih receptov. Recepti in ideje za izdelavo naravne kozmetike so lahko čisto preprosti, paziti moramo samo to, da izberemo naravne sestavine.

Osnovne sestavine za izdelavo domače kozmetike so osnovna olja, naravna eterična olja, voski, zgoščevalci in emulgatorji. V današnjem članku si lahko pri vsakem receptu preberete nekaj osnovnih napotkov o teh sestavinah, ki jih nujno potrebujemo za izdelavo vsake kreme, šampona ali kozmetike.

Izdelava naravne kozmetike 

Za izdelavo naravne kozmetike potrebujemo predvsem naravne, ekološke sestavine. Vedno izberimo samo najboljše sestavine! Če imamo možnost, potem rastline in zelišča sami pridelajmo na svojem vrtu!

Ostale sestavine, kot so eterična olja, emulgatorji, masla in nosilna olja, pa kupujmo pri zanesljivem dobavitelju. Oglejte si tudi: Eterična olja za izdelavo naravne kozmetike!

Naravna masla

Pri izdelavi domače kozmetike, vedno uporabljamo naravna masla. Ekološka, naravna masla, so hladno stiskana iz semen ali jedrc in so na sobni temperaturi v trdnem stanju. Masla so pri izdelavi krem, losijonov ali mil,  skoraj nepogrešljiva, saj omogočajo da je izdelek gladek in gost.

Naravna masla so različnih barv, najpogosteje so bele, bledo rumene, sivo bele ali rumene barve. Kupimo lahko nerafinirasna in rafinirana. Seveda so boljša tista, ki niso rafinirana, saj to pomeni, da ni obdelano s kemičnimi snovmi ali topili. Če želimo izdelati resnično naravno kozmetiko, potem vedno izberimo surovo maslo, ki ni rafinirano. (1)

Kakavovo maslo

kakavovo maslo
BIO KAKAVOVO MASLO! ZA NEGO SUHE IN SRBEČE KOŽE! POGLEJ VEČ!

Kakavovo maslo je bledo rumene barve in je hladno stiskano iz plodov kakavovca. S kakavovim maslom, bodo naši kozmetični izdelki dobili čokoladno aromo. To maslo uporabimo za nego suhe kože in za odpravljanje strij.

Maslo kokum

Maslo kokum je bele barve in v trdem stanju. Pridelujejo ga s hladnim stiskanjem plodov Garcinia indica. Ima izredno blagodejen vpliv na kožo, lahko ga uporabimo tudi za izdelavo balzama za ustnice. (1)

Mangovo maslo

Mangovo maslo je poltrdo in sivo, bele barve. Pridelujejo ga iz jedrc mangovca in vsebuje veliko antioksidantov in esencialnih maščobnih kislin. Uporabimo ga v kremah proti gubam in izdelkih, ki kožo pomirjajo in hranijo.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo je bledo rumene barve, pridelujejo ga s hladnim stiskanjem oreščkov drevesa karite. To maslo je odlično za pomirjanje in za zaščito kože.

Katere voske, emulgatorje in zgoščevalce uporabljamo pri izdelavi domače kozmetike?

Pri izdelavi izdelkov za nego kože, moramo vedno umešati tudi voske, zgoščevalce ali emulgatorje. V lokalnih trgovinah z zdravo prehrano poiščimo čebelji vosek, lanolin in lecitin, medtem ko emulgirajoči vosek in stearinsko kislino, naročimo v specializiranih spletnih trgovinah.

Voski za izdelavo naravne kozmetike

naravna kozmetika recepti
NARAVNI ČEBELJI VOSEK! SUPER CENA

Voski so mešanica maščobnih kislin, alkoholov in estrov. Voske dodajamo za zgoščevanje kozmetike, imajo pa tudi zaščitno vlogo. Mnogi voski so trde snovi in so neprepustni za vlago, zato izdelke ščitijo pred pokvarljivostjo.

Čebelji vosek

Čebelji vosek izločajo čebele delavke in je mešanica maščobnih kislin in voskastih estrov.  Ta vosek ima tališče pri 60 do 68 stopinjah C in je topen v oljih. Najbolje je kupiti vosek, ki ni rafiniran, je naravne rumene barve in ima bogato medeno aromo.

Karnaubski vosek

Karnaubski vosek je izredno trden in ga pridobivajo iz listov brazilske palme karnauba. V tem vosku so maščobne kisline, estri in maščobni alkoholi. Vosek je svetlo rumene barve, nevtralne arome in ima tališče pri 74 stopinjah C.

Kandelilski vosek

Kandelilski vosek pridobivajo iz rastline Euphorbia, ki raste v Mehiki. Ta vosek je nežno rumene barve in je brez vonja. Uporabljamo ga pri izdelkih za zaščito kože celega telesa.

Naravni zgoščevalci

Zgoščevalce dodamo izdelkom za zgostitev in povečanje gostote in viskoznosti. Potrebni so tudi za ohranjanje vlažnosti kože.

Guarski gumi

Guarski gumi je nežno rumen prah, ki ga pridobivajo iz semen guara. K naravni kozmetiki ga dodamo za večjo viskoznost in zgoščevanje. Raztopimo ga v vodni fazi v koncentratu od 0,5 % do 2%.

Arabski gumi

Arabski gumi je vodotopna sestavina, ki jo poznamo tudi pod imenom akacijev gumi. Pridobivajo ga iz afriške akacije, uporabimo ga vodnih in oljnih formulah, predvsem kot zgoščevalec.

Ksantanski gumi

Ksantanski gumi je beli prah brez vonja in topen v vodi.  Izločajo ga bakterije Xanthomas campestris. Uporabljamo ga za povečanje volumna pri izdelavi krem, šamponov in pri izdelkih, ki so namenjeni za čiščenje kože.

Naravni emulgatorji

Emulgatoriji so pri izdelavi naravne kozmetike potrebni, da vežejo olja in vodo v homogeno, stabilno mešanico. Najpogostejši emulgator je emulgirajoči vosek, ki ga uporabljamo pri izdelavi losjonov in krem.

Emulgirajoči vosek

Emulgirajoči vosek je emzulgator na rastlinski osnovi, pridobivajo ga iz maščobnih kislin rastlinskih olj. Kupimo ga lahko v obliki granulata, ki je brez vonja in ima tališče pri 52 stopinjah C.

Brezvodni lanolin

Brezvodni lanolin je snov rumene barve, ki ga izločajo ovčje lojnice. Kupimo ga lahko pripravljenega brez vsebnosti vode. Lanolin povečuje viskoznost izdelkov in deluje tudi kot emulgator. Uporabljamo ga v koncentraciji od 2% do 20%.

Stearinska kislina

Stearinska kislina ima obliko belih kosmičev, ki jih pridelujejo iz rastlinskih olj. Uporabljamo jo v oljni fazi in sicer v koncentraciji od 2% do 10%.

Izdelava naravne kozmetike z tekočimi nosilnimi olji

Izdelava naravne kozmetike ni mogoča brez osnovnih nosilnih olj! Naravna nosilna olja so izvlečki iz semen, zrn, oreščkov in jedrc. Tekoča nosilna olja so bogata z vitamini, maščobnimi kislinami, vitaminom E in še mnogimi drugimi snovmi, ki koristijo koži.

Naravna osnovna olja pridobivajo s hladnim stiskanjem in hladnim stiskanjem pod visokim tlakom. Pri obeh postopkih, se v oljih ohranijo kompleksne in zdravilne snovi. Pri postopku vročega stiskanja, ki mu dodajajo  topila in kemikalije, se mnoge učinkovine izgubijo.

Olja, ki jih najpogosteje uporabljamo pri izdelavi naravne kozmetike

Arganovo olje
arganovo olje
ARGANOVO OLJE IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! ZA NEGO ZRELE KOŽE! PREVERI SUPER CENO!

Arganovo olje je zlate barve, blage arome in ima visoko ceno. Vsebuje veliko vitamina E, antioksidante in maščobne kisline. Kožo vlaži, krepi in mehča, primerno je za kreme proti gubam in za preprečevanje strij.

Avokadovo olje

Avokadovo olje je zlato rumene barve, ima oreškasto aromo in visoko ceno. Uporabljamo ga za zrelo, suho in občutljivo kožo. Vsebuje veliko vitaminov, antioksidantov in maščobnih kislin.

Jojobino olje

Jojobino olje je najpogosteje uporabljeno v receptih za nego vseh vrst kože. Dobro se vpije v kožo in je dober za vlaženje kože in lasišča.

Kokosovo olje
kokosovo olje
KOKOSOVO OLJE! POGLEJ SUPER CENO!

Kokosovo olje je bele barve in ima močno kokosovo aromo. To olje je dosegljivo po zmerni ceni in ga uporabljamo za nego normalne, občutljive, suhe in zrele kože.

Konopljino olje

Konopljino olje je temno zelene barve in blagega, oreškastega vonja, izdelujejo ga iz konopljinih semen. Zlahka se vpije v kože in je bogato z vitamini in maščobnimi kislinami. Ščiti in pomlajuje kožo celega telesa.

konopljino olje
KONOPLJINO OLJE! KLIKNI TU!
Olje makadamije

Olje makadamije je svetlo zlate barve in ga uporabljamo za nego občutljive, suhe in zrele kože.  Zlahka se vpije v kožo in jo ščiti, hrani in obnavlja. Olje hranimo do dveh let, v temnem in hladnem prostoru.

Eterična olja za izdelavo domače kozmetike

Izdelava naravne kozmetike naravnost vabi k uporabi eteričnih olj! Eterična olja so osnova aromaterapije, ki temelji na uporabi kompleksnih in koncentriranih olj. Pridobivajo jih iz delov rastlin, ko so plodovi, cvetni listi, jagode in listi. Eterična olja pogosto uporabljamo pri izdelavi domače kozmetike, saj z njimi vzdržujemo sijočo in zdravo kožo. Uporabimo pa jih lahko tudi za energijsko čiščenje prostora po feng shui, z njimi očistimo čakre in osvežimo naš dom.

Nasveti za varno uporabo eteričnih olj

 • Eterična olja vedno hranimo izven dosega otrok in domačih ljubljenčkov. Embalaža naj bo prirejena tako, da je otrok ne more odpreti.
 • Eteričnih olj na kožo nikoli ne nanašamo nerazredčenih. Proizvajalec običajno na embalažo napiše priporočila u ustreznem redčenju.
 • Eterična olja niso primerna za uporabo pri dojenčkih in majhnih otrocih.
 • Pred uporabo, naredimo alergijski test. Na notranjo stran podlahti nanesemo kapljico eteričnega olja in nato kože opazujemo 24 ur. Če se pojavi rdečina ali izpuščaji, tega eteričnega olja ne uporabljamo.
 • Eterična olja uživamo samo pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka.
 • Eterično olje ne sme priti v stik s sluznico oči, ušes, nosa in ust.
 • Posamezniki, ki imajo občutljivo kožo, epilepsijo, srčno žilne  in ledvične bolezni, se morajo pred uporabo posvetovati z zdravnikom.
 • Pred uporabo eteričnih olj, se morajo z zdravnikom prav tako posvetovati tudi nosečnice in doječe mamice.
 • Če zaužijemo večjo količino eteričnega olja, moramo takoj poiskati zdravniško pomoč!

Izdelava naravne kozmetike za nego las

Izdelava naravne kozmetike vključuje tudi izdelavo izdelkov za nego las. Če lase pravilno negujemo, bodo vedno lepi in bleščeči. Z uporabo naravne kozmetike, se izognemo močnim kemikalijam, naftnim derivatom, sulfatom in umetnim barvilom, ki so prisotni v večini kozmetike.

Lase moramo predvsem zaščitit pred klorom! Klorirana voda je izredno škodljiva za lase. Na pipo v domači kopalnici lahko namestimo vodni filter, ki odstrani škodljive kemikalije in s tem preprečimo stik z lasmi. Pred plavanjem v bazenu, na lase nanesimo olje ali serum za lase.

Recept za naravni šampon z rožmarinom in meto

Ta naravni šampon je primeren za vse vrste las, sestavine v receptu zadoščajo za 350 ml šampona. Po uporabi šampona bodo lasje zasijali! Jojobino olje bo okrepilo lasne mešičke, eterično olje rožmarina pa poskrbi za zdravo lasišče in za čudovit vonj šampona.

Sestavine za naravni šampon:

 • 120 ml tekočega olivnega mila in 60 ml aloe vere
 • 60 ml hidrolata kamilice in dve žlički rastlinskega glicerina
 • po eno žličko gabezove tinkture, rožmarinove tinkture, ognjičeve tinkture in žlička morske soli
 • žlička jojobinega olja žlica olja oslada
 • žlička vitamina E,  40 kapljic eteričnega olja rožmarina in 20 kapljic eteričnega olja mete

Vse sestavine prelijemo v rabljeno stekleničko šampona in dobro pretresemo, dokler se sol ne stopi in sestavine dobro premešajo med seboj. Šampon hranimo v hladilniku in ga porabimo v štirinajstih dneh. Šampon pred uporabo dobro pretresemo in ga manjšo količino nanesemo na lase. Vtremo ga od korenin do konic las, ter nato nežno v celo lasišče.

Nato lase speremo s toplo vodo in po potrebi postopek ponovimo. Doma pripravljen šampon se ne peni, ker ne vsebuje umetnih mil. Na koncu na lase nanesemo naravni balzam in jih še enkrat speremo s tonikom. (4)

Uporabljeno besedilo: Izdelava naravne kozmetike, nega las