zelišča
ZELIŠČNI ČAJI SO NEPOGREŠLJIVI! POGLEJ UGODNO PONUDBO!

Domača zdravilna zelišča in začimbe uporabljamo v kulinariki, kot preventivo za okrepitev imunskega sistema in za lajšanje manjših zdravstvenih težav. Mnoga zelišča lahko gojimo na svojem vrtu, gojimo pa jih lahko tudi v lončkih in na balkonu. Zdravilna zelišča v Sloveniji so izredno zanimiva, prav pa je, da se o rastlinah poučimo, preden jih pričnemo uporabljati.

Zeliščarji seveda poznajo vse skrivnosti zelišč, zato se za nasvet obrnimo na njih. O domačih zdravilnih zeliščih, ki jih največ uporabljamo, pa veliko vemo tudi sami. V Sloveniji imamo nekaj posebej priljubljenih zelišč in začimb.

Kazalo

Zelišča in dišavnice

Najpogosteje ljudje iščejo informacije o zdravilnih učinkih ognjiča, česna, pegastega badlja, dišeče sivke, koprive, plahtice, rmana in še mnogih drugih. Na teh straneh vam bomo na kratko predstavili najpomembnejša zelišča v Sloveniji, ki so varna za uporabo in lahko dostopna. Mnoga zelišča so namreč skozi leta skoraj izumrla, ker smo jih nabirali preveč in nepravilno.

Zelišča ločimo glede na vzgojo in tudi glede na uporabo. Najpogosteje uporabljamo zelišča za čaj, sledijo zeliščne tinkture, zeliščna olja, kreme in razne zeliščne kapljice. Veliko posegamo tudi po zeliščih za razstrupljanje, kjer sta na prvem mestu prav gotovo pegasti badelj in artičoka. Zelišča pa so lahko tudi velika podpora pri hujšanju, to so predvsem rastline, ki spodbujajo odvajanje vode iz telesa.

šipkovo olje
ŠIPKOVO OLJE PO SUPER CENI! PREVERI!

Domača zdravilna zelišča imajo že stoletja pomembno vlogo pri družinskem življenju. Vsaka vas, vsaka družina in včasih vsako pleme, je imelo svoje pomembno zelišče. Z zdravilnimi zelišči so lajšali vsakodnevne težave, od prebavnih motenj, do nespečnosti in kot zaščito pred boleznijo. Danes vemo o zeliščih vedno več, vemo tudi to, da so ob nepravilni uporabi lahko tudi škodljiva. Če se odločimo, da bomo sami nabirali zelišča in iz njih pripravljali zdravilne pripravke, se moramo držati določenih pravil. Cvetočih zelišč in začimb nikoli ne nabiramo v dežju ali jutranji rosi.

Sušimo jih v zračnih in suhih prostorih in vedno naberimo zalogo samo za eno leto. Če o kakšnem zelišču nismo prepričani, se pred uživanjem posvetujmo z zeliščarjem ali tudi s svojim zdravnikom. Z zdravnikom se moramo posvetovati tudi takrat, če imamo kakšne resne zdravstvene težave. V nadaljevanju bomo pisali predvsem o preventivnem uživanju zelišč, posebej se bomo posvetili zeliščem za razstrupljanje telesa, zeliščem za razstrupljanje jeter in zeliščem za čaje.

Uporaba zelišč pri prehladu in gripi

zelišča pri prehladu in gripi
PREŽENITE PREHLAD IN GRIPO Z NARAVNIMI PRIPRAVKI IZ ZDRAVILNIH ZELIŠČ! PREVERI UGODNE CENE!

V času prehladov in gripe se včasih ne moremo ogniti temu da zbolimo. Ker za prehlad pravijo da traja en teden ali sedem dni in da nam zdravniki predpišejo samo počitek in sredstva za lajšanje simptomov, potem je seveda prav, da vemo kako si lahko sami pomagamo.

Za lajšanje prehlada, kašlja, bolečega grla in za zaščito pljuč so najbolj poznana naslednja zdravilna zelišča:

Ameriški slamnik

Škrlatni ameriški slamnik, Echinacea purpurea, izvira iz vzhodnih držav Amerike, kjer so ga staroselci imenovali misurijska kačja korenina. Korenine ameriškega slamnika so uporabljali za zniževanje povišane telesne temperature in kot mazilo za nego trdovratnih ran. V Evropi ameriški slamnik prvič zasledimo v 19.stoletju, kjer je kmalu postal cenjena zdravilna rastlina. Učinki ameriškega slamnika na na še zdravje so dobro raziskani, največ raziskav je narejenih na področju antibiotičnega delovanja pri zdravljenju okužb. 

Pri ameriškem slamniku uporabljamo korenine in liste. Glavne učinkovine so eterično olje humulne, glikozidi, alkamidi, inulin, polisaharidi in antibiotični poliacetileni. Zdravilne učinkovine v zelišču spodbujajo imunski sistem, krepijo limfni sistem, delujejo protialergijsko, protimikrobno in protiventno. Zaradi vseh teh čudovitih lastnosti, je ameriški slamnik vodilno zelišče pri prehladnih obolenjih, pri vnetjih sečil in za krepitev imunskega sistema. 

ameriški slamnik
ZELENI ČAJ Z AMERIŠKIM SLAMNIKOM! ZMAGOVALNA KOMBINACIJA ZA OBRAMBO PRED PREHLADOM IN GRIPO! NAROČI TU!
Poparek iz listov ameriškega slamnika pri prehladu

Za največji izkoristek zdravilnih učinkovin, je najbolje, da pripravimo poparek. Standardni terapevtski poparek pripravimo iz ene zvrhane žličke enega samega suhega zelišča ali dve žličk mešanice suhih zelišč. Ko pripravljamo poparek iz svežih zelišč, količino zelišč podvojimo.

Poparek iz posušenih listov ameriškega slamnika, pripravimo pri prehladu, gripi in kadar nas mrazi. Poparek pijemo trikrat na dan po eno skodelico.

Prevretek iz korenin ameriškega slamnika

V akutni fazi okužbe pri prehladu ali gripi, vzamemo 10 ml ali dve žlički prevretka iz korenin ameriškega slamnika  na dve do štiri ure. Še večji učinek dosežemo, če prevretek kombiniramo s poparkom konjske grive.

Prevretek pripravljamo iz bolj lesnatih delov rastline, kot so korenine ali oleseneli deli rastlin. Za standardni prevretek uporabimo eno žličko suhega zelišča ali dve žlički svežega zelišča, ki ga prelijemo s 175 ml vode. Posodo pokrijemo in zelišča zavremo, nato pa jih kuhamo največ 20 minut. Nato prevretek precedimo in ga uživamo po navodilih za vsako posamezno zelišče.

Tinktura ameriškega slamnika pri okužbah sečil in prehladu
ameriški slamnik
AMERIŠKI SLAMNIK! UGODNA PONUDBA EKSTRAKTA AMERIŠKEGA SLAMNIKA! POGLEJ VEČ!

Pri okužbah sečil vzamemo trikrat na dan eno žličko ali 5 ml tinkture ameriškega slamnika na dan. Pri povečanju bezgavk ali pri mononukleozi, učinek ameriškega slamnika povečamo z enako količino tinkture plezajoče lakote.

Pri prehladu ali gripi vzamemo 2 žlički ali 10 ml tinkture ameriškega slamnika takoj, ko nastopijo simptomi in ponovno do štiri krat na dan v naslednjih 48 urah.

Zdravilne lastnosti zelišč lahko izkoristimo s pripravo zelišč v alkoholu, ki se imenuje tinktura. Alkohol učinkuje kot konzervans, kar je odlično za shranjevanje zelišč izven sezone nabiranja. Pravilno narejena tinktura se obdrži do 12 mesecev.

Osnovni recept za izdelavo tinktur

Tinkture so precej močnejše od poparkov, prevretkov in maceratov, zato jih uporabljamo v manjših količinah. Tinkture lahko pripravimo različno močne, v razmerjih 1: 3 ali ali 1:5, kar je odvisno od samega zelišča, ki ga želimo uporabiti.

Naslednji standardni recept za pripravo tinkture bomo pripravili v razmerju 1:5.

Za izdelavo tinkture potrebujemo:

 • 200 gramov suhega zelišča (zelišča je potrebno prej posušiti, da zmanjšamo vsebnost vode v tinkturi)
 • 1 liter vodke ali dobrega domačega žganja

Zelišča drobno nasekljamo in damo v velik steklen kozarec, ter jih popolnoma prelijemo z alkoholom. Kozarec dobro zapremo in ga za dva tedna postavimo v temen in hladen prostor.

Kozarec občasno pretresemo in po dveh tednih mešanico precedimo skozi tanko tkanino, lahko muslin. Tinkturo prelijemo v manjše, temne stekleničke, ki jih hranimo na hladnem.

Bezeg

Črni bezeg, Sambucus nigra, običajno raste v obliki grma, lahko pa zraste v drevo, visoko tudi do deset metrov.  To čudovito, dišeče zelišče, najdemo po vsej Evropi in v severni Ameriki. V mesecu maju se v velikih ploščatih pakobulih razcvetijo majhni, smetanasto beli cvetovi. Cvetovi bezga so sladko in nekoliko ostro dišeči iz njih se kasneje razvijejo majhne, bleščeče črne jagode, ki vsebujejo temno rdeči sok.

Zeliščarji pri bezgu uporabljajo cvetove, jagode in notranjo plast lubja. Cvetove nabiramo pozno spomladi, ko najlepše cvetijo. Cvetove previdno posušimo in jih uporabljamo za čaj, ki ga pripravimo kot poparek ali prevretek. Iz cvetov pripravljamo tudi priljubljen bezgov sirup ali šabeso. Cvetove lahko tudi ocvremo, kar je čudovita kulinarična poslastica. 

Zrele bezgove jagode nabiramo zgodaj jeseni in iz njih pripravljamo okusno marmelado.

Zdravilne učinkovine v črnem bezgu
 • Cvetovi in listi črnega bezga vsebujejo izredno pomembne učinkovine. V flavonoidih so prisotni 3% kvercetina, rutin, hiperosid in antocianine.
 • V cvetovih črnega bezga najdemo tudi sluzi, tanine, organske kisline, glikozide in  velike količine amidov N-fenilpropenoil-L-aminokislin. 
 • V lubju bezga najdemo sambucin, ki je po delovanju podoben alkaloidu.
 • V zrelih bezgovih jagodah, pa najdemo antocianine, folno kislino, flavonoide, cianogene ter vitamina A in C. V bezgovih jagodah so tudi glikozidi, ki so v večjih odmerkih strupeni.
Uporaba črnega bezga v zeliščarstvu
 • Bezgovi cvetovi in bezgove jagode olajšujejo izkašljevanje in spodbujajo potenje. Pripravki iz bezga pomagajo zniževati povišano telesno temperaturo, uspešni so tudi pri razstrupljanju organizma. Bezeg je vsekakor nepogrešljiv za lajšanje težav pri  prehladnih obolenjih in gripi.
 • Znanstveniki so odkrili, da učinkovine v bezgu delujejo proti virusu herpesa simpleks tipa 1. To je virus, ki povzroča herpes na ustnicah. Izraelski znanstveniki so naredili raziskave, s katerimi so ugotovil, da bezgov izvleček uspešno učinkuje proti različnim virusom gripe, posebej, če ga pričnemo uživati na začetku obolenja.
 • Bezgovi pripravki delujejo tudi diuretično, bezgove jagode delujejo kot blago odvajalo.
 • Prevretek iz bezgovih cvetov uporabljamo za izpiranje ustne votline in za grgranje pri oteklih, bolečih dlesnih in pri vnetem žrelu. 
Bezgov čaj

Približno 4 grame posušenih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in namakamo 10 minut. Nato poparek precedimo in pijemo tri skodelice čaja na dan. Bezgov čaj pijemo za lajšanje težav pri prehladu, gripi in bronhialnih katarjem.

Bezgova tinktura

Bezgovo tinkturo pripravimo iz zrelih bezgovih jagod v razmerju 1:5 v 25% alkoholu. Za lajšanje težav pri prehladu in gripi, ter za krepitev imunskega sistema, vzamemo po obroku  trikrat na dan 20 kapljic tinkture, ki jo razredčimo v vodi ali čaju.

Prevretek iz bezgovih cvetov

50 gramov bezgovih cvetov stresemo v 1 liter vrele vode in kuhamo 5 minut. Odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi. Prevretek uporabimo za grgranje ali izpiranje ust pri vnetem grlu ali pri vnetju dlesni ali ustne votline.

Mazilo iz listov bezga

Po starem receptu lahko iz bezga pripravimo tudi čudovito bezgovo mazilo, ki ga uporabljamo za nego modric in za masažo utrujenih mišic. Potrebujemo naslednje sestavine:

čebelji vosek
ČEBELJI VOSEK ZA PRIPRAVO DOMAČIH MAZIL! KLIKNI SLIKCO IN NAROČI PO UGODNI CENI!

V manjšo ponev položimo bezgove liste, olivno olje in karitejevo maslo. Na vodni kopeli tri do štiri ure počasi segrevamo vse sestavine. Pri tem moramo paziti, da nam v ponvi ne zmanjka vode.

Sčasoma se bo olivno olje in karitejevo maslo obarvalo v bogato zeleno barvo. Nato oljno mešanico precedimo skozi tanko tkanino, bezgove liste zavržemo.

Precejeno olje postavimo nazaj nad vodno kopel in počasi segrevamo. Dodamo čebelji vosek in mešamo toliko časa da se stopi. Dodamo eterično olje sivke in mešanico prelijemo v sterilne lončke. Mazilo lahko pripravimo tudi z kokosovim maslom, v tem primeru ne potrebujemo čebeljega voska, saj se kokosovo maslo samo strdi.

Bezgov sirup iz cvetov

Za pripravo bezgovega sirupa poznamo več receptov, tukaj predstavljam enega med njimi. Bezgov sirup je aromatičen, uporabimo ga za pripravo osvežilne pijače ali kot preliv za sadje ali jogurte. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 25 velikih bezgovih cvetov
 • 4 limone
 • 1 liter vode
 • 1 kilogram sladkorja

V sončnem vremenu naberemo zdrave bezgove cvetove, ki jih pred uporabo rahlo stresemo, da odstranimo morebitne žuželke. Cvetove damo v večjo posodo in jim dodamo sveži limonin sok. V drugo posodo damo vodo in sladkor, zavremo in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ko je sladkor stopljen, sirup prelijemo po bezgovih cvetovih z limoninim sokom. Vse skupaj dobro premešamo.

Posodo dobro pokrijemo in mešanico pustimo stati 4 dni na sobni temperaturi. Po štirih dneh sirup precedimo in ga prelijemo v sterilizirane steklenice. Tako pripravljen sirup se bo v hladilniku obdržal en mesec. Za daljšo obstojnost, tudi do enega leta, dobro zaprte steklenice za deset minut postavimo v vrelo vodo.

Dišeča vijolica

Dišeča vijolica, Viola odorata, je trajno zelišče, ki jo ga najdemo na vlažnih in senčnih krajih. Zraste do 15 cm in ima bleščeče zelene liste, ki sestavljajo pritlično rozeto na spodnjem delu dolgega in pokončnega cvetnega stebla. Mladi listi vijolice so sprva ledvičaste oblike, nato pa se spremenijo v srčaste in postanejo rahlo dlakavi. Od konca februarja do konca aprila se razcvetijo posamični vijoličasto modri do belkasti cvetovi.

Zdravilne učinkovine v vijolici in blagodejni vpliv na naše zdravje

Zgodaj pomladi nabiramo liste, cvetove in stebla, medtem ko korenine in koreninske poganjke nabiramo v avgustu in septembru. Vse dele rastline uporabljamo za pripravo čajev, sirupa in tinkture. V dišeči vijolici ali ljubici, kakor jo tudi imenujemo, najdemo naslednje zdravilne učinkovine:

 • fenolne glikozide
 • saponine
 • flavonoide
 • rastlinske sluzi
 • vitamina A in C

V ljudskem zdravilstvu vijolico uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih dihal in črevesnih vnetjih. Učinkovine v vijolici umirjajo vnetja, blažijo bolečine in olajšujejo izkašljevanje. Zaradi teh lastnosti, pripravke vijolice uporabljamo za sproščanje sluzi v dihalnih poteh, za zniževanje povišane telesne temperature in za lajšanje različnih vrst bolečin.

Pripravke iz vijolice uporabljamo za lajšanje okužb v ustni votlini in za lajšanje nekaterih kožnih bolezni. Na Švedskem so naredili znanstvene raziskave, s katerimi so želeli dokazati, da imajo peptidi v vijolici citotoksičen učinek in zato zavirajo rast nekaterih vrst tumorjev.

Vijolice za čaj

Največ 4 grame posušenih cvetov vijolic prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo učinkovati deset minut. Nato poparek precedimo in popijemo tri skodelice na dan. Poparek iz cvetov vijolice uživamo proti otekanju sluznic v dihalih, za zniževanje povišane telesne temperature in za lažje izkašljevanje.

Tinktura iz vijolic

V mesecu avgustu in septembru izkopljemo korenine vijolice, jih očistimo in drobno narežemo. Prelijemo jih z 25% alkoholom, v razmerju 1:4. Tinkturo uživamo trikrat na dan po 20 kapljic, vedno po obroku. Tinkturo iz korenin vijolice uživamo za lajšanje kašlja, za pomirjanje in za zniževanje povišane telesne temperature.

Sirup iz vijolic

V ponvi segrevamo 300 gramov vode, 500 gramov sladkorja in 100 gramov posušenih cvetov vijolic. Ko mešanica zavre, jo odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Ko je sirup ohlajen, ga prelijemo v temne stekleničke in dobro zapremo. Uživamo eno žlico dvakrat na dan, vedno po obroku.

Sirup lahko pripravimo tudi iz korenin, vendar je iz cvetov bolj okusen. Uživamo ga za lajšanje izkašljevanja, pri glavobolu, za zniževanje vročine in za splošno pomirjanje.

Previdno! Veliki odmerki pripravkov iz korenin dišeče vijolice, lahko povzročijo slabost in bruhanje!

Recept za tinkturo iz vijolic:

Žajbelj

V 10. stoletju so v zeliščarskem priročniku zapisali: Kjer raste v vrtu pri hiši žajbelj, so ljudje trdnejšega zdravja! Žajbelj, Salvia officinalis, je čudovito zdravilno zelišče, ki so mu cela stoletja pripisovali, da podaljšuje življenje in izboljšuje spomin pri starejših ljudeh. Mogoče pri nas žajbelj najbolj poznamo za lajšanje bolečin v grlu.

Žajbljevi listi so najboljši pri bolečinah v grlu in ustni votlini. Iz listov pripravimo tekočino za grgranje in izpiranje ust. Listi žajblja so primerni tudi za težave pri menopavzi, sveže nabrani listi pa grenko spodbujajo prebavo in izločanje žolča.

V žajblju najdemo naslednje zdravilne učinkovine:

 • vitamin E
 • saponini in estrogenske substance
 • flavoni in smole
 • tanini in grenčine
 • hlapna olja
Kako učinkuje žajbelj na naše zdravje?
 • žajbelj deluje protivnetno
 • poparek iz žajbljevih listov pomaga pri vetrovih in krčih
 • pripravki iz žajblja krčijo tkiva
 • žajbljev čaj sprošča periferne krvne žile
 • žajbelj zmanjšuje znojenje
 • znižuje raven krvnega sladkorja
 • povzroča izločanje žolča
 • spodbuja krvni obtok
Žajbljev čaj

Poparek iz žajbljevih listov naredimo tako, da 20 gramov listov prelijemo z 50 ml vrele vode. Pokrijemo in pustimo deset minut, ter nato precedimo. Žajbljev poparek krepi in spodbuja jetra, izboljšuje delovanje prebavil in pomaga pri splošni oslabelosti. Čaj iz žajblja lahko zmanjša izločanje mleka pri doječih materah, ublaži nočno potenje pri menopavzi.

Tinktura iz žajblja

Tinkturo iz žajblja pripravimo po standardnem receptu za pripravo tinktur. 20 gramov posušenih žajbljevih listov prelijemo s 100 ml dobrega domačega žganja in za dva tedna postavimo v hladen prostor. Po tem času tinkturo precedimo in prelijemo v temne stekleničke. Tinkturo uživamo po kapljicah!

Tinkturo iz žajblja predpisujejo pri težavah, ki ženske mučijo med menopavzo. Lajša tudi težave zaradi slinjenja pri parkinsonovi bolezni.

Žajbelj za grgranje

Za grgranje pripravimo poparek tako, da tri čajne žličke žajbljevih listov prelijemo z skodelico vrele vode. Pokrijemo in počakamo deset minut, nato poparek precedimo. Pred grgranjem čaj nekoliko ohladimo, grgramo trikrat na dan, ali večkrat, če bolečine ne popustijo. Blag žajbljev poparek uporabljamo za spiranje ust in grgranje pri vnetju grla in mandljev, pri razjedah v ustih in pri boleznih dlesni.

Žajbelj z mlekom

Žajbelj z mlekom je preverjen zeliščarski napitek, ki predvsem lajša kašelj. Tri čajne žličke žajbljevih listov skuhamo v skodelici mleka, malo ohladimo, dodamo med in pijemo po požirkih trikrat na dan. Žajbelj v mleku je primeren tudi za otroke, ponudimo jim po nekaj žličk na dan.

Previdno!

Uživanju večjih količin pripravkov iz žajblja naj se izogibajo nosečnice, manjše količine pri kuhanju niso nevarne. Žajblju se morajo izogibati tudi epileptiki, ker vsebuje učinkovino tujon, ki lahko povzroči epileptični napad.

Šipek

Navadni šipek, Rosa canina, je preprosta oblika vrtnice, spada v družino rožnic in ima več kot 3000 sorodnikov. Šipek raste ob robu gozdov v večjem grmu, do višine 200 cm. Grm ima ukrivljene trne in do 50 mm velike rožnate ali včasih bele cvetove. Šipek cveti v juniju in juliju, v jeseni pa se na grmu razvijejo rdeči plodovi. V plodovih se nahaja cela paleta koristnih učinkovin:

 • vitamin C
 • pektini in tanini
 • karotin in flavonoidi
 • sadne kisline – v semenih se nahaja vanilin
 • v cvetovih so eterična olja in tanini
šipkov čaj
ŠIPKOV ČAJ V KOMBINACIJI Z ARONIJO IN HIBISKUSOM! SUPER CENA! POGLEJ VEČ!
Šipkov čaj iz cvetov

Šipkov čaj lahko pripravimo iz šipkovih cvetov, šipkovih plodov in iz semen šipka. Poleg tega lahko iz šipka naredimo okusno marmelado, ki v sebi obdrži veliko vitamina C. Za pripravo čaja iz cvetov šipka, moramo cvetove dobro posušiti. Čaj pripravimo tako, da damo 2 žlici šipkovih cvetov v skodelico vode, hitro prevremo, pokrijemo in namakamo 15 minut. 

Iz cvetov pa pripravimo tudi cvetni čaj ali poparek. 2 žlici cvetov prelijemo s 1/2 litra vrele vode, kratek čas namakamo in nato precedimo. Trikrat na dan spijemo po eno skodelico čaja, ki nam bo pomagal pri naslednjih težavah:

 • poparek iz cvetov šipka deluje protivnetno
 • poparek uporabljamo pri vnetju sluznic ustne votline in žrela
 • cvetni šipkov čaj priporočajo pri vnetju dojk
 • šipkov čaj celi rane in pomaga pri menstruacijskih težavah
 • pomaga pri želodčnih krčih in blagi zapeki
 • krepi imunski sistem in blagodejno vpliva na živce
Šipkov čaj iz semen

Za pripravo čaja iz šipkovih semen, deset minut kuhamo dve žlički zdrobljenih šipkovih semen v 1/4 litra vode. Precedimo in pijemo tri skodelice na dan, ki nam bodo pomagale pri naslednjih težavah:

 • šipkov čaj iz semen krepi imunski sistem
 • spodbuja presnovo in odplakuje kamne iz ledvic in sečnega mehurja
 • pomaga pri revmatizmu in protinu
 • blaži težave pri krvavečih dlesnih in vnetju slutnic
 • šipek znižuje povišano telesno temperaturo

Dlačice s semen odstranimo tako, da semena sušimo na pladnju v pečici pri nizki temperaturi. Pladenj redno jemljemo iz pečice in ga pretresemo in malo popihamo. Dlačice odstranimo zato, ker lahko dražijo na kašelj.

Šipkovo olje

Iz semen šipka pridelujejo tudi hladno stiskano šipkovo olje. To čudovito olje ima zlato rdečo barvo in je namenjeno za nego kože. Olje se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnih madežev. Kožo nahrani in na njej naredi zaščitni sloj, ki preprečuje dehidracijo. Šipkovo olje vsebuje naslednje pomembne učinkovine:

 • provitamin A ( beta-karoten)
 • vitamine C, E, D in F
 • esencialne maščobne kisline omega 3 in omega 6
šipkovo olje za obraz
HLADNO STISKANO ŠIPKOVO OLJE ZA NEGO KOŽE! SUPER CENA! NAROČI ZDAJ!

Šipkovo olje nam pomaga pri naslednjih težavah s kožo:

šipkovo olje akne
PAKET ZA NEGO MASTNE KOŽE – ŠIPKOVO OLJE, HIDROLAT ČAJEVCA IN JOJOBINO OLJE! POGLEJ VEČ!

Trpotec – ozkolistni trpotec

Ozkolistni trpotec, Plantago lanceolata, ima dolge usnjate liste in visoka cvetna stebla. Ozkolistni trpotec je trajnica, za uporabo v zeliščarstvu poleti nabiramo dolge, rebraste liste. Glavne učinkovine v listih ozkolistnega trpotca so flavonoidi, iridoidi, sluzi, tanini in minerali. Učinkovine uspešno lajšajo izkašljevanje, krepijo sluznice, zmanjšujejo izločanje sluzi, preprečujejo krče, celijo in ustavljajo krvavitve. Pripravki iz ozkolistnega trpotca se najpogosteje uporabljajo pri boleznih dihal, dražečem kašlju, pri senenem nahodu in pljučnici, čeprav ima širši spekter delovanja.

Čaj iz ozkolistnega trpotca
čaj iz ozkolistnega trpotca
VELIKA IZBIRA EKOLOŠKIH ČAJEV ZA LAJŠANJE PREHLADA IN GRIPE! KLIKNI TU!

Čaj iz trpotca čisti kri, spodbuja celjenje ran in krepi imunski sistem. Negovo delovanje je protibakterijsko, protivenetno, pomaga pri prebavnih motnjah, driski in hemoroidih. Ozkolistni trpotec lahko uporabljamo tudi pri vnetju sečil, boleznih sečnega mehurja, pri migreni in boleči menstruaciji. Čaj iz semen Plantago lanceolata, deluje diuretično, krepi vid in spodbuja jetra k boljšemu delovanju. Iz semen kuhamo čaj, a lahko jih pa tudi preprosto pojemo.

Dnevni terapevtski odmerek semen ozkolistnega trpotca je 15 gramov. Kot zanimivost: Z rednim uživanjem čaja iz listov ozkolistnega trpotca, se lahko uspešno odvadimo kajenja. 

Priprava čaja iz listov ozkolistnega trpotca pripravimo tako, da naredimo poparek iz dveh žlic drobno narezanih listov, ki jih prelijemo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati deset minut, precedimo in pijemo dve skodelici na dan.

Poparek iz semen ozkolistnega trpotca, pa naredimo tako, da 2 žlici semen prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati malo dlje časa, najmanj dvajset minut. Nato poparek precedimo in spijemo tri skodelice na dan.

Trpotčev sirup

Iz ozkolistnega trpotca lahko naredimo tudi sirup za izkašljevanje. Poznamo precej receptov, najbolj zapleten je recept za podzemni sirup, najbolj preprost pa sirup na osnovi tinkture. Tinktura je v alkoholu pripravljen izvleček  in ima močnejši učinek od čaja.

Za pripravo trpotčevega sirupa na osnovi trpotčeve tinkture, najprej tinkturo narahlo zavremo, da alkohol izhlapi in hkrati dodamo sladkor ali po želji med. Na 1/8 tinkure dodamo 125 gramov sladkorja ali medu. Nato mešanico počasi kuhamo, da dobimo gost sirup. Sirup vlijemo v sterilizirano stekleničko, ki jo hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Mazilo iz svežega ozkolistnega trpotca za lajšanje manjših opeklin

Poleti in v pozni jeseni, ko je povsod dovolj ozkolistnega trpotca, si lahko za lajšanje manjših opeklin pripravimo trpotčevo mazilo. Potrebujemo 6 listov ozkolistnega trpotca in 1 jajčni beljak.

Liste trpotca stolčemo v kašo, dodamo beljak in mešanico nanesemo na opeklino. Z trpotčevim mazilom na hitro, lahko ustavimo tudi krvavenje zaradi ureznin in praske na potočenih kolenih. 

Materina dušica

Vrtna materina dušica ali vrtni timijan, Thymus vulgaris,  je nizko rastoča, zimzelena lesnata trajnica. Prihaja iz suhih in travnatih predelov južne Evrope. Kot začimba in zdravilno zelišče je razširjena po celem svetu. Pripravki iz materine dušice se največ porabljajo za lajšanje izkašljevanja in kot antiseptik pri okužbah pljuč. Najpogostejša uporaba: materina dušica čaj ali timijanov čaj, timijan tinktura in timijanov sirup.

materina dušica
MATERINA DUŠICA – POGLEJ UGODNO PONUDBO ČAJEV IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! POGLEJ VEČ!

Pri materini dušici uporabljamo nadzemne dele, ki jih nabiramo poleti, v lepem sončnem vremenu, ko lahko skupaj uporabimo drobne cvetove in listke.

Iz timijanovih listov, s parno destilacijo pridobivajo eterično olje materine dušice. Listi timijana delujejo antiseptično in se uporabljajo pri pljučnih okužbah.

Kako deluje materina dušica?
 • Čaj iz materine dušice lajša izkašljevanje, preprečuje krče in krči tkiva.
 • S poparkom iz timijana lahko čistimo rane, saj deluje antiseptično in protivnetno. 
 • Materina dušica deluje tudi protimikrobno, kot naravni antibiotik in diuretično.
Poparek materine dušice

Eno zvrhano žličko suhega timijana, ali dve žlički svežega, prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Trikrat na dan spijemo po eno skodelico poparka. Učinkuje pri prehladu, okužbah pljuč, blagi astmi, pri senenem nahodu, pri želodčnih težavah in pri sindromu razdražljivega želodca.

Timijanov sirup

Preprost timijanov sirup lahko naredimo sami. Zmešamo 450 gramov medu in 600 ml precejenega poparka materine dušice. Sirup jemljemo po potrebi po eno žličko, pri kašlju in okužbi pljuč.

Grgranje poparka materine dušice

Pri bolečem grlu in pri boleznih dlesni, si zjutraj in zvečer pripravimo skodelico poparka in ga rahlo ohlajenega grgramo.

Lipa

Lipa, Tillia platyphyllos in lipovec, Tilia cordara, sta najbolj poznani vrsti lipe, ki uspevata v Sloveniji. Poznamo  veliko vrst lipe, pri nas za uporabo nabiramo cvetove navadne lipe, Tilllia platyphyllos in njenega bližnjega sorodnika lipovca. Za uporabo nabiramo lipove cvetove. Nabiramo jih poleti, posušimo in zdrobimo za pripravo čajev.

Cvetovi lipe so že stoletja priljubljen zeliščarski pripravek, ki ga še vedno uporabljamo za lajšanje obolenj, ki so povezana s prehladnimi obolenji:

 • Poparek cvetov lipe pomaga povečati  potenje pri prehladnih obolenjih.
 • Tinktura lipe pomaga za povečanje odpornosti pri prehladih in gripi, lipov čaj pa pijemo za lajšanje obolenj zgornjih dihal.
 • Lipovi cvetovi vsebujejo pomembne učinkovine: flavonoide (kvercetin in kampferol), kavno kislino, sluzi, tanine in eterično olje. Poleg dobrega vpliva na dihala, cvetovi lipe tudi preprečujejo krče, znižujejo krvni tlak in zavirajo strjevanje krvi.
 • Lipa deluje tudi kot blago pomirjevalo, deluje tudi kot diuretik.
Lipov čaj – poparek
zelišča - lipa
LIPOV ČAJ – NEPOGREŠLJIV PRI PREHLADU IN GRIPI! POGLEJ UGODNO CENO ČAJEV ZA LAJŠANJE PREHLADNIH OBOLENJ!

Eno zvrhano žličko suhih lipovih cvetov, ali dve žlički svežih cvetov, prelijemo s 175 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaj pijemo trikrat na dan po eno skodelico pri naslednjih težavah:

 • Pri prehladu in gripi, za lajšanje simptomov in za pospeševanje potenja.
 • Lipov čaj pijemo tudi pri glavobolih, ki so živčnega izvora in za lajšanje stresa.
 • Pomaga tudi pri čezmernem izločanju sluzi iz nosa.

Čaji, ki jih kupimo v lekarni za lajšanje prehlada in gripe, so običajno mešanica lipe in kamilice. Tudi sami lahko naredimo mešanico, tako da zmešamo suhe cvetove lipe z enako količino navadne melise in kamilice. Dve žički suhe mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo, pustimo deset minut in pijemo trikrat na dan po eno skodelico.

Tinktura iz lipovih cvetov in jagod navadnega gloga

Za blaženje simptomov stresa, depresije in za preventivno krepitev srca, si lahko sami pripravimo tinkturo iz lipovih cvetov in jagod navadnega gloga. Tinktura je tudi krepčilo za srce, saj pomirja razbijanje srca, ki nastane zaradi živčnega izvora ali nelagodja pri stresu in tesnobi. Jagode navadnega gloga krepijo srce, dodamo pa tudi meliso, navadni rman in brogovito.

Rman in brogovita sproščata krčne žile, kar omogoča boljši dotok krvi v srce in znižuje krvni tlak. Cvetovi lipe in melisa v tinkturi pa pomirjata misli in omogočata dober spanec.

Za pripravo tinkture potrebujemo:

 • 20 gramov cvetov lipe
 • 20 gramov jagod navadnega gloga
 • 20 gramov navadnega rmana
 • 20 gramov melise
 • 20 gramov brogovite
 • 400 ml domačega žganja ali kakovostne vodke

Vsa zelišča drobno sesekljamo, vendar jih ne zdrobimo! Zelišča damo v velik steklen kozarec s pokrovom in čez prelijemo domače žganje ali vodko. Kozarec dobro pretresemo in ga za 3 tedne postavimo na hladno in temno mesto. Vmes vsebino vsak dan pretresemo.

Po treh tednih tinkturo precedimo skozi tanko tkanino, najbolj skozi muslin. Vsebino prelijmo v sterilizirano stekleničko, dovolj bo velikost do 400 ml.

Tinkturo uživamo po kapljicah! Najprej jemljemo nekaj kapljic na dan in postopoma povečamo odmerek do 1 žličke dvakrat ali trikrat na dan. Tinkturo moramo porabiti v šestih mesecih.

Ognjič

Cvetovi ognjiča delujejo protimikrobno in zavirajo vnetja. ESCOP priporoča ognjič pri vnetju ustne sluznice in pri vnetju žrela. Terpenski alkaloidi in flavonoidi v ognjiču, uničujejo različne bakterije, viruse in glivice. Ognjič, Calendula officinalis, je po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih zelišč uvrščen v kategorijo H.

V ljudskem zdravilstvu se pripravki iz ognjiča uporabljajo tudi pri vnetjih želodca in črevesja, ter za lajšanje menstruacijskih težav. Ognjičeva krema je uspešna pri težavah z vneto kožo in za celjenje ran. 

Kako uporabljamo pripravke iz ognjiča?

Za uporabo so primerni posušeni cvetovi ognjiča, ki vsebujejo triterpenske saponine, alkohole, flavonide, hidroksikumarine, karotinoide, vodotopne polisaharide in eterično olje. Za lajšanje različnih zdravstvenih težav uporabljamo predvsem ognjičev čaj, ognjičev prevretek, razredčeno ognjičevo tinkturo in ognjičevo kremo.

Ognjič za grgranje pri vnetem grlu

Pol žličke posušenih ognjičevih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Nato čaj precedimo in še toplega grgramo večkrat na dan.

Ognjičev čaj za čiščenje ran

2 žlički venčnih listov brez čašice prelijemo z 250 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Nato čaj precedimo in počakamo da se ohladi. Z ohlajenim čajem nežno očistimo rane. 

Zdravilna zelišča za razstrupljanje 

V vsakodnevnem življenju s hrano, pijačo in iz okolja, v telo vnesemo določeno število toksinov. Pogosto jih telo ne zmore izločiti iz telesa, zato pričnejo ovirati delovanje našega organizma, kar se najbolj pozna na prebavilih in sečilih. V zadnjem času se veliko govori o razstrupljanju jeter, kjer se vse pogosteje omenja pegasti badelj, ki je prav gotovo vodilno zelišče pri razstrupljanju jeter in celega organizma. A preden se lotimo razstrupljanja, se vsekakor posvetujmo s svojim zdravnikom, da ne bomo naredili več škode kot koristi.

pegasti badelj
SEMENA PEGASTEGA BADELJA ZA RAZSTRUPLJANJE! PREVERI SUPER CENO!

Poleg pegastega badlja poznamo še mnogo zdravilnih zelišč, ki ravno tako uspešno razstrupijo naše organe. Na pomlad je to regrat, čemaž, uspešni so tudi pripravki iz breze, koprive in artičoke. Manj poznano je razstrupljanje z zelenjavo, kjer sta posebej uspešna radič in endivija.

Poleg domačih zdravilnih zelišč, se mnogi vse pogosteje poslužujejo tudi drugih prehranskih dopolnil za razstrupljanje, kot so alga spirulina, mineral msm, chia semena in še mnoga druga. Tudi o teh prehranskih dopolnilih bomo spregovorili, a najprej se posvetimo domačim zeliščem za razstrupljanje.

Pegasti badelj

pegasti badelj
PAKET ZA RAZSTRUPLJANJE! SEMENA PEGASTEGA BADLJA! POGLEJ SUPER CENO!

Pegasti badelj, Silybum marianum, spada v družino košarnic in je zelo trdoživa rastlina. V zdravilne namene uporabljamo sveže ali posušene liste, semena in olje iz semen pegastega badlja. Pegasti badelj je ena redkih zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter.

V pripravkih iz plodu pegastega badlja najdemo zmes učinkovin flavolignanov, ki jo imenujemo silimarin. Silimarin je naravni antioksidant in je poznan predvsem po tem, da varuje naša jetra in tudi druge organe pred prostimi radikali. Semena pegastega badlja vsebujejo tudi flavone, flavonole, beljakovine in olja z visokim deležem linolne, oleinske in plamitinske kisline. Silimarin krepi celično steno in tako preprečuje vstop strupov v celico, hkrati pa spodbuja obnavljanje jetrnih celic.

Učinkovina silimarin ni topna v vodi, zato uživanje čaja pegastega badlja pri obolenjih jeter ni učinkovito!

Zaradi tega, moramo pegasti badelj za razstrupljanje jeter in za lajšanje težav pri boleznih jeter, uživati v obliki kapsul, tablet, olja ali tinkture. Priporočeni odmerek pegastega badlja je do 200 mg standardiziranega izvlečka, ki vsebuje do 80% silimarina. Izvleček pegastega badlja uživamo trikrat na dan, čeprav bodo tudi manjši odmerki učinkoviti. Največji učinek na naša jetra bo imel pegasti badelj takrat, če ga vzamemo med obroki.

Kadar želimo jemati samo zelišče pegasti badelj, potem žlico zmletih semen pegastega badlja potresemo po jogurtu ali kosmičih. Uživamo lahko tudi olje iz semen pegastega badlja, ki ga po preprostem receptu pripravimo sami. Učinki uživanja pegastega badlja se pokažejo po kakšnih dveh tednih, čeprav je pri kroničnih obolenjih jeter potrebno dolgotrajno zdravljenje.

Olje pegastega badlja

Olje iz semen pegastega badlja lahko pripravimo sami. Semena drobno zmeljemo z kamnitim mlinom in ga namočimo v hladno stiskano olivno olje. Tako namočena semena naj počivajo tri tedne, vmes steklenico večkrat pretresemo.

Po treh tednih olja ne precedimo, pač pa ga v takšnem stanju prelijemo v temne stekleničke. V olju bodo tako drobni ostanki rastline, vendar ni nič narobe, če jih skupaj z oljem pojemo, saj še vedno vsebujejo določene zdravilne snovi.

Tinktura pegastega badlja

Iz semen pegastega badlja si lahko pripravimo tudi zeliščne kapljice pegastega badlja ali tinkturo pegastega badlja. Pripravimo si sadno žganje, v katerega namočimo semena pegastega badlja. Razmerje med semeni in sadnim žganjem ali vodko mora biti 1:9, se pravi en del semen in devet delov žganja. Pripravek nalijemo v steklenico in jo za tri tedne postavimo na svetlo polico pri sobni temperaturi. Po treh tednih tinkturo precedimo in jo prelijemo v temno stekleničko.

Tinkturo pegastega badlja uživamo po kapljicah. Od 20 do 30 kapljic nakapamo trikrat na dan v kozarec vode ali zeliščnega čaja, vedno med obroki. Kura za razstrupljanje jeter s pegastim badljem naj traja najmanj tri tedne, nato naredimo odmor in po potrebi kuro ponovimo.

Blagodejni učinki pegastega badlja

Pripravki iz pegastega badlja vplivajo na hitrejšo regeneracijo celic, izoliranih iz tkiva ledvic, ki so poškodovane zaradi uživanja analgetikov, citostatikov, toksičnih snovi ali kakšnih drugih zdravil. Učinkovine v pegastem badlju pomagajo pri zdravljenju raka na jetrih, prav tako pomaga preprečevati nastanek žolčnih kamnov. Pegasti badelj izboljša pretok žolča, znižuje raven holesterola v krvi in lajša manjše prebavne motnje. Spodbuja menstruacijo, zmanjšuje razna vnetja, lajša težave s hemoroidi.

Pegasti badelj pomaga jetrom uravnavati hormon estrogen. Če se poveča koncentracija tega hormona, se lahko povečajo bolečine in drugi bolezenski znaki. Predvsem pa pegasti badelj uspešno razstruplja jetra. Pospešuje regeneracijo celic jetrnega tkiva in tako pomaga pri obnovi poškodovanih jeter.

Opozorilo pri uživanju pegastega badlja

Pegasti badelj lahko izzove alergične reakcije! Če se pojavi alergija, moramo pripravek takoj nehati jemati. Uživanja se morajo izogibati tudi ljudje, ki so alergični na košarnice. Pripravkov iz pegastega badlja ne uživamo, če imamo težave zaradi zapore pretoka žolča, na primer pri žolčnih kamnih. Prav tako se pegasti badelj odsvetuje nosečnicam in ženskam ki dojijo.

Prevelik odmerek katerega koli pripravka pegastega badlja lahko povzroči bruhanje. Ko pričnemo uživati pripravke silimarina za razstrupljanje jeter, lahko kakšen dan deluje kot odvajalo. Poleg tega, pri pegastem badlju do sedaj niso ugotovili kakšnih drugih stranskih učinkov. (1)

Brinove jagode

Brinove jagode so že stoletja nazaj uporabljali kot sredstvo proti nalezljivim boleznim in za preprečevanje kuge. Stari zeliščarski recepti brin omenjajo predvsem kot sredstvo za lajšanje težav z želodcem. V starih časih so pri želodčnih težavah spili šilce brinjevca! Danes vemo, da brinove jagode in hlapno brinovo olje delujejo diuretično, ker vplivajo neposredno na ledvično tkivo.

Uporabljamo jih lahko pri nevnetnih procesih ledvic, pri slabšem izločanju urina, pri oteklih sklepih in pri revmatičnih težavah. Pripravki iz brinovih jagod blažijo težave z želodcem in čistijo kri. Poleg tega povečajo prekrvavitev sluznic in delujejo antiseptično. Pomagajo pri izpahovanju, pekoči bolečini v želodcu, pri vetrovih in napetosti v trebuhu. Zaradi teh lastnosti, brinove jagode uporabljamo kot začimbo pri težko prebavljivi hrani.

V navadnem brinu, Juniperus communis L., so prisotne zdravilne učinkovine, ki se nahajajo predvsem v zrelih jagodah. Najpomembnejša so eterična olja, organske kisline, smole, grenčine, sladkorji in flavoni. Brinove jagode nabiramo na jesen in jih posušimo v senci. Brinove jagode so tudi cenjena kuhinjska začimba, ki jo uporabljamo predvsem pri kislem zelju, ribjih juhah in pri divjačini.

Brinov preliv za čiščenje krvi

Žlico zrelih brinovih jagod prelijemo z dvema kozarcema mrzle vode. Pustimo stati čez noč, naslednji dan precedimo in malo pogrejemo. Brinov preliv je odlično sredstvo za pokvarjen želodec in za čiščenje krvi.

Žvečenje brinovih jagod
brinove jagode
BRINOVE JAGODE ČISTIJO KRI! POGLEJ VEČ

Želodec lahko okrepimo tudi z žvečenjem brinovih jagod. Prvi dan na tešče prežvečimo pet jagod, naslednje dni pa vsak dan eno jagodo več, vse do petnajst jagod na dan.

Nato število jagod spet zmanjšujemo za eno na dan, da pridemo do pet jagod. Žvečenje brinovih jagod pomaga tudi pri glavobolu, ki je posledica prebavnih težav, pri zgagi in pri revmatizmu.

Brinovo vino

Pet velikih žlic zdrobljenih brinovih jagod prelijemo s pol litra dobrega rdečega vina. Kozarec s prelivom za 24 ur postavimo v topel prostor.

Po 24 urah tekočino odcedimo in prelijemo v temne stekleničke. Brinovo vino je odlično za lajšanje težav dlesni. Kadar nam krvavijo dlesni, z vinom trikrat dnevno izpiramo usta z eno žličko tekočine.

Tinktura iz brinovih jagod

Tinkturo iz brinovih jagod si lahko pripravimo tudi sami. 20 gramov zdrobljenih brinovih jagod namočimo v 100 ml dobrega domačega žganja. Uporabljamo jo zunanje, za vtiranje v kožo pri revmatičnih obolenjih ali razredčeno za obloge pri bolečinah v mišicah in sklepih. (2)

Česen

Česen, Allium sativum, je splošno razširjena, gojena dvoletna rastlina, ki je nepogrešljiva začimba v kuhinji in neprecenljiva zdravilna rastlina. Čeprav česen strogo gledano ne spada med zelišča, ga bomo vseeno predstavili na teh straneh. Pri česnu uporabljamo čebulice, ki vsebujejo veliko dragocenih učinkovin. Česen je začimba, ki jo v kuhinji dnevno uporabljamo. Dodajamo ga k juham, lepo se poda k enolončnicam, kot so fižolova juha, zelenjavna mineštra ali grahova juha. Nepogrešljiv je za začinjanje solat, poda se k ribam, svinjini, divjačini, mesu na žaru in k ovčjemu mesu.

Najpomembnejše učinkovine v česnu:

 • V česnu je eterično olje, ki vsebuje žveplo, ta daje česnu značilen vonj.
 • Česen vsebuje tudi fitoncid, alicin in vitamine A, B1, B2 in vitamin C.
 • Česen je naravni antibiotik in vsebuje tudi mineralne soli in beljakovine.
Blagodejne lastnosti česna
 • Česen vzbuja tek, spodbuja prebavo in uravnava črevesno floro.
 • Pospešuje prebavo in razkužuje prebavila, prav tako poveča našo aktivnost.
 • Česen tudi znižuje krvni pritisk, zavira ateriosklerozo in poživlja krvni obtok.
 • Pospešuje izločanje sluzi pri prehladnih obolenjih dihal in blaži krče.
 • Česen je staro sredstvo zoper črevesne zajedavce, z njim lahko tudi odstranimo kurja očesa.
 • Zoper visok krvni pritisk in arteriosklerozo vključujemo čimveč česna v vsakdanjo prehrano. Zoper neprijeten vonj po njem žvečimo peteršilj in pijemo mleko. 
Česen zoper črevesne krče

Dva sesekljana stroka česna in ščep zdrobljenih plodov koprca, skuhamo v skodelici mleka in pustimo stati deset minut. Precedimo in pijemo po potrebi.

Zdravilna česnova juha iz 13. stoletja

Za starodavno, zdravilno česnovo juho, ki izvira iz 13, stoletja, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 liter juhe iz telečjih ali govejih kosti
 • 10 dag orehov
 • 5 dag jedrc pistacij
 • 8 strokov česna
 • 1 žemljo

Orehe, česen in pistacijo dobro sesekljamo in zmešamo s prepraženimi kockami žemlje. Zmes zakuhamo v vrelo juho in takoj postrežemo.

Česen v vinu z olivami

Česen lahko za zdravilne namene uporabimo v raznih oblikah. Mnoge moti vonj svežega česna, zato iščejo razne druge recepte, ki omilijo močan vonj in okus česna, a vseeno obdrži zdravilne snovi. Česen lahko konzerviramo v olju, kisu, vinu ali pa ga posušimo. Za boljši okus mu lahko dodamo razna zdravilna zelišča ali začimbe, prav tako se k česnu podajo olive, čili, paradižnik ali paprika.

Za konzerviranje česna v vinu, potrebujemo naslednje sestavine:

česen v vinu
ČESEN IN OLIVE V BELEM VINU! POGLEJ VEČ!

V velik lonec vlijemo belo vino in limonin sok. Dodamo sol, sladkor, timijan in bel poper. Vse skupaj počasi zavremo in ko mešanica že vre, dodamo olupljene česnove stroke. Na srednjem ognju kuhamo še približno deset minut. Nato dodamo olive in pustimo da se vinska mešanica s česnom ohladi.

Ko je mešanica ohlajena, česen in olive predenemo v kozarec za vlaganje in zalijemo s polovico tekočine, v kateri smo kuhali česen. Vse skupaj prelijemo z olivnim oljem in kozarec dobro zapremo. Česen v vinu postavimo za en teden na hladno.

Po tem času lahko česen uživamo kot zaščito pred raznimi boleznimi, za krepitev imunskega sistema in za blago razstrupljanje telesa. Česnove stroke in olive,  ki so prepojeni z vinom in olivnim oljem, moramo porabiti v enem mesecu. Tako pripravljen česen ne izgubi zdravilnih moči, je pa precej bolj blagega okusa.

Kopriva

Kopriva, Urtica dioica, je najbolj cenjen plevel, ki uspeva v rodovitni zemlji. Velika kopriva nas opeče z dlačicami, ki se skrivajo na listih. Vsebujejo histamin in mravljično kislino! Koprive so znane po tem, da siromašijo tla kjer rastejo, saj iz zemlje črpajo vitamine in minerale, ki jih kopičijo v sovjih listih, zato so turi tako zelo zdravilne. V zeliščarstvu uporabljamo vse nadzemne dele in tudi korenine.

Glavne učinkovine v koprivi:

 • amini; histamin, acetilholin, holin, serotonin
 • flavonoidi
 • mravljična kislina
 • glukokinini
 • minerali; železo in kremen
 • vitamini; A, B in C
 • tanini

Kako učinkuje kopriva na naše zdravje:

 • kopriva krči tkiva in ustavlja krvavitve
 • spodbuja krvni obtok
 • spodbuja tvorbo mleka pri doječih mamicah
 • znižuje krvni tlak
 • preprečuje nastanek s
 • korbuta
 • deluje krepčilno in protialergijsko
 • deluje kot diuretik zato jo tudi uporabljamo za razstrupljanje in čiščenje telesa
 • koprivin čaj iz listov spodbuja presnovo in čisti kri
 • čaj iz listov deluje protivnetno in pomaga pri revmatičnih težavah
 • čaj iz korenin koprive uravnava imunski sistem in deluje protivnetno
 • čaj iz korenin lahko uporabljamo dlje časa pri težavah s prostato in občutljivem sečnem mehurju
 • semena koprive spodbujajo okrevanje po raznih boleznih in porodu
 • koprivna semena so nepogrešljiva pri težavah v menopavzi

Za pripravo zdravilnih pripravkov, lahko koprivo nabiramo celo leto. Korenine izkopavamo marca in aprila, ter na jesen v oktobru in novembru.

koprivin čaj
EKOLOŠKI ČAJ KOPRIVA! NEVERJETNA CENA! KUPI ZDAJ!
Tinktura iz korenin koprive z brezovimi listi

Tinkturo iz korenin koprive in ostalih zelišč, ki so navedene v receptu, uporabljamo pri težavah s sečili in kopičenju sečne kisline. Z uživanjem tinkture pospešimo izločanje odpadnih snovi telesne presnove in krepi jetra, poveča pretok seča, spodbuja delovanje sečnega mehurja in krepi sečila. Odsvetujemo uporabo, če imate kamne v sečilih! Posvetujete se z zdravnikom!

Za izdelavo tinkture potrebujemo naslednje sestavine:

 • 25 gramov velike koprive
 • 15 gramov listov breze
 • 25 gramov navadne krišine, (spada v družino kopriv, vendar ni pekoča Parietaria officinalis)
 • 15 gramov listov črnega ribeza
 • 20 gramov lubja ameriške trepetlike
 • 400 ml vodke ali domačega žganja

Vsa zelišča drobno nasekljamo, vendar pazimo, da suhih zelišč ne zdrobimo v prah. Narezana zelišča damo v velik kozarec in čez prelijemo žganje ali vodko. Kozarec dobro pretresemo in ga za tri tedne postavimo v temen in hladen prostor. Vmes vsebino večkrat pretresemo.

Po treh tednih vsebino kozarca precedimo in tinkturo prelijemo v temne stekleničke. Tinkturo jemljemo po kapljicah, prve dni samo nekaj kapljiv na dan, kasneje lahko količino povečamo. Največji priporočljiv in še varen odmerek je trikrat na dan po eno žličko. Tako pripravljeno tinkturo porabimo v šestih mesecih.

Tinkture ne uporabljamo, če imamo resne težave s sečili ali kakšne druge resne simptome,  prav tako ni primerna za nosečnice. Posvetujete se z zdravnikom!

kopriva
VELIKA IZBIRA TINKTUR IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! UGODNE CENE ! KLIKNI TU!

Zdravilna zelišča za ženske težave

Med zdravilnimi zelišči imajo nekatera posebno mesto in so namenjena lajšanju ženskih težav. Med ta zelišča prištevamo navadno plahtico, navadni rman, pelin, plešec, konopljika, kopriva in še mnoge druge. Iz zelišč za lajšanje ženskih težav pripravljamo čaje, tinkture, kopeli, obkladke in izdelujemo zdravilne kreme.

Navadna plahtica

Navadna plahtica je zdravilna rastlina, ki je že od nekdaj posvečena boginji plodnosti. Plahtica je primerna za pripravo čajev, ki uravnavajo delovanje ženskih organov. Pripravki iz plahtice se uporabljajo tudi za celjenje ran, pri raznih črevesnih vnetjih in za lajšanje driske. Plahtica, Alchemilla vulgaris, je trajnica, ki zraste do 70 cm visoko. Listi navadne plahtice se pogosto poležejo na tla, zjutraj pa se jim v sredini lesketa kapljica rose. Na nadmorski višini 1000 m ali več, najdemo srebrno plahtico. To ime je dobila po listih, ki se na spodnji strani srebrno lesketajo. Srebrna plahtica je učinkovita pri izgubi kilogramov!

Navadno plahtico poznamo pod več imeni, pri nas je najbolj poznano Marijin plašček. S tem imenom so jo prvič imenovali v 16.stoletju v Zgodovini rastlin. Kot mnoge druge zdravilne rastline, je tudi plahtica posvečena devici Mariji. Marijin plašček naj bi simboliziral Marijin plašč, ki ščiti vse pomoči potrebnih.

To čudovito zdravilno zelišče nabiramo od maja do septembra. Nabiramo samo cvetočo zel ali liste, ki jih previdno posušimo. Posušena rastlina je brez vonja in ima rahlo trpek in grenak okus. Za lajšanje ženskih težav uporabljamo celoten nadzemni del plahtice. Pri sušenju pazimo, da rastlina obdrži prvotno zeleno barvo.

Blagodejni učinki navadne plahtice
 • Navadna plahtica uravnava menstrualni cikel. Čaj iz plahtice pijemo pri močnih menstrualnih krvavitvah, ob bolečinah in krčih pri menstruaciji in pri neredni menstruaciji.
 • Uživanje plahtice krepi maternične vezi in jih krepi pred zanositvijo in po porodu.
 • Plahtica pomaga pri izrazitem belem toku, spodbuja prebavo, preprečuje vnetja in tudi celi rane.
 • Ženske v meni bi morale vse uživati plahtico, posebej tiste, ki imajo neurejeno menstruacijo v meni.
 • Plahtica je varna za uživanje, tudi če jo uživamo dlje časa. Navadna plahtica zaustavlja krvavitev, kar je ključnega pomena pri celjenju ran.
 • Plahtica je primerna za uživanje tudi pri težavah z jetri, pri črevesnih vnetjih, driski in tudi pri nespečnosti.
 • Že stoletja je to zdravilno zelišče poznano zaradi izjemnega zdravilnega učinka celjenja ran. Posebej učinkovita je pri celjenju ran v ustni votlini.
Čaj iz navadne plahtice

Za lajšanje ženskih težav, najpogosteje pripravljamo čaj iz plahtice. Zavremo četrt lita vode in vanjo nasujemo eno zvrhano žličko narezane navadne plahtice. Uporabimo lahko svežo ali posušeno plahtico.

Pokrijemo in pustimo stati deset minut in nato precedimo. Čaj pijemo počasi, po požirkih, štiri skodelice na dan. Ženskam po porodu svetujejo pitje čaja do deset dni.

Kopel s plahtico
zelišča navadna plahtica
NAVADNA PLAHTICA! NAJNIŽJA CENA EKOLOŠKIH ČAJEV! PREVERI CENO!

Pri težavah z menstruacijo, ob bolečinah in krčih, si pripravimo kopel z izvlečkom plahtice. Pripravimo si mešanico iz enakih delov plahtice, hrastove skorje, ovsene slame in njivske preslice.

60 gramov mešanice damo v liter mrzle vode, segrejemo do vretja, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Izvleček dodamo sedeči kopeli, v kateri ostanemo največ 15 minut.

Obkladki za rane s svežo plahtico

Sveže nabrano plahtico operemo in jo zmečkamo med dlanmi. Pripravimo si toliko zelišča, kolikor ga potrebujemo glede na velikost rane. Zeliščni obkladek položimo na boleče mesto in nekaj časa pustimo delovati.

Najbolje je, da obkladek pokrijemo s folijo in pritrdimo z navadnim povojem. Zeliščni obkladek iz plahtice je primeren za blaženje manjših ran, vreznin ali pikov žuželk.

Poparek iz plahtice pri bolečem grlu

Navadna plahtica oži krvne žilice in zato zdravi vnetja. Pomaga tudi pri vnetem in bolečem grlu. Pripravimo si poparek, tako, da žličko plahtice prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut.

Nato precedimo in večkrat na dan grgramo. V pripravek za boleče grlo, lahko damo tudi 5 ml rožmarinove tinkture ali 5 ml žajbljeve tinkture. 

Previdno pri uporabi navadne plahtice!

Čeprav je navadna plahtica varna zdravilna rastlina, obstaja nekaj omejitev pri njeni uporabi. Če imamo hujše zdravstvene težave, se pred uživanjem vedno posvetujmo z zdravnikom. Uživanju plahtice se naj izogibajo tudi nosečnice, saj spodbuja krčenje maternice. Medtem ko pred in po nosečnosti, priporočajo uživanje plahtice.

Kadar se nam med uživanjem plahtice pojavijo nepričakovane ali nenormalne spremembe menstrualnih krvavitev, se moramo prav tako posvetovati z zdravnikom. Uživanju plahtice se moramo odpovedati, ali se o tem posvetovati z zdravnikom, če jemljemo aspirin ali zdravila proti strjevanju krvi. 

Črna detelja

Črno deteljo, Trifolium pratense, poznamo tudi pod imenom travniška detelja. Črna detelja je trajnica, ki zraste do 40 cm visoko, uspeva po vsej Evropi. Ima dlakava stebla, iz katerih poganjajo dolgopecljasti listi, ki jih običajno sestavljajo trije koničasti ovalni listi, z značilno belo pego v obliki polmeseca. Pozno pomladi detelja cveti, pojavijo se dišeča glavičasta socvetja, ki so rožnate ali škrlatne barve.

Pri črni detelji nabiramo cvetove, takoj se odprejo, to je pozno spomladi in v začetku poletja. Cvetove posušimo in jih uporabimo za pripravo čaja, tekočega izvlečka, tinkture ali mazila.

Učinkovine v črni detelji in blagodejni vpliv na naše zdravje

V črni detelji se skrivajo koristne učinkovine, ki blagodejno vplivajo predvsem na zdravje žensk v menopavzi in za lajšanje težav pri luskavici:

 • Izoflavoni v črni detelji delujejo podobno kot estrogen.
 • Vsebuje tudi protivnetne salicilate, fenolne glikozide in saponine. Te učinkovine delujejo protivnetno, z raziskavami so tudi dokazali, da učinkovina sitosterol v črni detelji, zdravi nekatere oblike raka.
 • Črno deteljo uporabljamo za lajšanje težav kožnih bolezni, kot sta luskavica ali ekcem. 
 • Lajša tudi vneto grlo in blaži razjede v ustih. 
 • Z raziskavami so dokazali, da protivnetno delovanje deloma tudi posledica vsebnosti izofalvonov, ki zaradi estrogenskega učinka pomaga tudi pri težavah, ki jih prinaša menopavza.
 • Travniška detelja deluje tudi kot diuretik, spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa.
 • Saponini v rastlini olajšujejo izkašljevanje, zato jo priporočajo za blaženje bronhitisa in vseh vrst kašlja.
 • Črna detelja tudi spodbuja delovanje žolčnika in jeter, ter hkrati ureja delovanje prebavil.
Čaj iz cvetov črne detelje

Dve žlički posušenih cvetov črne detelje prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustim o učinkovati deset minut. Nato precedimo in pijemo tri skodelice na dan. Čaj črne detelje pijemo pri kožnih obolenjih, za lajšanje protina, za lajšanje kašlja, pri težavah zaradi menopavze in za spodbujanje lene prebave.

Obkladek pri kožnih obolenjih in protinu

Pri kožnih boleznih, kot je luskavica ali ekcem, pripravimo poparek iz cvetov, vanj namočimo čisto krpo in jo položimo na obolelo mesto.

Tinktura in tekoči izvleček iz črne detelje

Pri vseh težavah, ki jih lajša črna detelja, lahko uporabimo tudi tekoči izvleček ali tinkturo. Tekoči izvleček, pripravljen v razmerju 1:1 v 25% alkoholu, uživamo od 1,5 do 3 ml na dan.

Tinkturo, ki je pripravljena v razmerju 1:10, v 45% alkoholu, uživamo 1/2 ali 1 žličko na dan.

Grgranje poparka črne detelje

Pri vnetem grlu in pri razjedah v ustih, pripravimo poparek iz cvetov črne detelje, ga ohladimo in večkrat na dan grgramo ali izpiramo usta. 

Previdnostni ukrepi pri uživanju pripravkov črne detelje
 • Pripravki iz črne detelje niso primerni za ženske, ki željo zanositi, saj so z raziskavami dokazali, da včasih učinkovine v detelji preprečujejo zanositev.
 • Črna detelja se odsvetuje ljudem, ki so se zdravili za rakavimi tumorji, saj lahko hormon estrogen spodbuja njihovo rast.
 • Pripravkov črne detelje ne smemo uživati sočasno z zdravili, ki redčijo kri oziroma preprečujejo strjevanje krvi.
 • Odsvetuje se uživanje fermentirane črne detelje, ker  lahko povzroči notranje krvavitve.

Zdravilna zelišča za nego ran in poškodovane kože

V Sloveniji rastejo mnoga zdravilna zelišča, s katerimi lahko uspešno negujemo manjše rane, poškodovano kožo in boleče mišice. Najbolj priljubljena je prav gotovo ognjičeva krema, najstarejše poznano zelišče za nego ran pa je arnika. Poleg teh dveh zelišč za nego ran uporabljamo tudi sivko, trpotec, timijan, rman in še mnoge druge.

Arnika

Navadna arnika, Arnica montana, je zdravilno zelišče, ki je bilo našim prednikom poznano že v 16.stoletju. Zaradi svoje učinkovitosti je arnika tako že stoletja med najbolj cenjenimi domačimi zelišči. Vsekakor je ena najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih rastlin v ljudskem zdravstvu.

Pri uporabi arnike pride pogosto do nepravilne uporabe, predvsem pri notranji uporabi. Notranja uporaba arnike, posebej pri obolenjih želodca je sporna in jo strokovnjaki močno odsvetujejo. 

Pri arniki nabiramo cvetove, ki jim odstranimo ovršne liste koška. Arniko ljudje še vedno nabirajo na naravnih rastiščih, čeprav je v mnogih državah, tudi v Sloveniji, že dolgo zaščitena. Čeprav Arnica montana še raste po zakisanih travnikih ali visokih planinskih tratah, je ne smemo trgati. Zaradi tega jo je nadomestila ameriška travniška arnika, Arnica chamissonis Less, ki jo gojijo na poljih za potrebe farmacevtske industrije.

Učinkovanje in uporaba arnike

arnikaArniko večinoma uporabljamo zunanje, čeprav so jo v starih časih pogosto uporabljali tudi notranje. Zdravniki in tudi zeliščarji notranjo uporabo odsvetujejo, zato se bomo posvetili zunanji rabi arnike. Najmočnejša učinkovina v arniki je helenalin in njegovi derivati, ki delujejo antiseptično in zavirajo vnetja.

Hkrati zaradi analeptičnega učinka poživijo delovanje dihal, srca in krvnega obtoka. Za še večjo učinkovitost arnike, poskrbijo tudi flavoni. Zaradi teh učinkovin, arniko uporabljamo pri naslednjih težavah:

 • Arniko uporabljamo pri udarninah, zmečkaninah, izvinih, izpahih in drugih posledicah nesreč in poškodb.
 • V ljudskem zdravilstvu je priljubljena pri površinskem vnetju ven in pri trombozi.
 • Arniko lahko uporabljamo tudi pri revmatičnih težavah, ter pri bolečinah v mišicah in sklepih.
 • Z arniko lahko negujemo tudi pike žuželk, učinkovita je tudi pri vnetjih sluznic, posebej v ustih in žrelu.

Previdno!

Helenalinski derivati v arniki v večjih količinah toksično delujejo na srce in povzročajo alergije. Tudi pri zunanji uporabi je mogoč nastanek alergij, zato moramo pri prvih znakih pordečitve in kožnih izpuščajev prenehati z zdravljenjem z arniko.

Pri daljši uporabe arnike na poškodovani koži, kot so rane ali odprte noge, lahko pride do kožnih poškodb z mehurčki ali nastanka ekcemov. Tudi pri večjih koncentracijah razmeroma pogosto pride do toksičnih in alergičnih kožnih reakcij.

Arnika v žganju – priprava tinkture

Tinkturo arnike kupimo v lekarni, če pa imamo zelišče, pa jo lahko pripravimo tudi sami. 5 gramov suhih cvetov arnike prelijemo z litrom dobrega domačega žganja (70% alkohola). Pustimo da se tri tedne namaka, vmes steklenico večkrat pretresemo. Po treh tednih tekočino precedimo in prelijemo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uporabimo za masažo bolečih mišic, za lajšanje bolečin pri revmi in za nego manjših ran. Tinktura je obstojna dlje časa, uporabljamo jo vedno samo razredčeno!

Pri vneti sluznici v ustih, si pripravimo arniko za grgranje. Jedilno žlico tinkture vlijemo v 250 ml vode. Isto razmerje pripravimo tudi za obkladke z arniko.

Masažno olje z arniko

En del suhih cvetov prelijemo s petimi deli dobrega, hladno stiskanega olja, kot je olivno olje, sončnično olje ali celo konopljino olje. Masažno olje z arniko uporabljamo za masažo bolečih mišic in sklepov. Olje je posebej primerno za ogrevalno masažo pred in po vadbi. Masažno olje ogreje mišice in spodbuja elastičnost kože.

Šentjanževka

Šentjanževka, Hypericum perforatum, je grmičasta trajnica, ki ima v zemlji odebeljeno korenino, ki je nitasta in razvejana. Rastlina zraste tudi do 90 cm visoko, poznamo jo tudi pod imeni janževka, krčnica, kamnika, šentjanževa roža, Jezusova kri in še mnoga druga. Šentjanževka cveti od junija do septembra. Ima zlato rumene zvezdasto oblikovane cvetove, ki imajo pet zelenih časnih venčnih listov in pet zlato rumenih venčnih listov. V cvetovih se nahaja eterično olje, ki je rdeče barve, kar takoj opazimo, če svet zmečkamo med prsti.

Cvetovi šentjanževke imajo rahel balzamov vonj in grenek, smolnat in trpek okus. V zdravilne namene nabiramo cvetoče vršičke s peclji ob cvetenju. Cvetove nabiramo sproti, tako kot se odpirajo, uporabimo pa jih za pripravo čaja ali šentjanževega olja.

Zdravilni učinki šentjanževke

Šentajnževka je predvsem poznana kot naravni antidepresiv in pomaga pri občutku utrujenosti, izčrpanosti in brezvoljnosti. Čaj in šentjanževo olje, pa uporabljamo tudi za lajšanje drugih zdravstvenih težav:

 • Šentjanževka pomaga pri nespečnosti, živčnih motnjah, migrenah in glavobolih. Krepi krvni obtok in pomaga pri izločanju žolča.
 • Umirja krče in vnetja sluznic prebavil, učinkovito podpira delovanje hormonskih žlez, lajša težave pri menstruaciji in težave pri menopavzi.
 • Pripravki iz šentjanževke preprečujejo vnetja, razkužujejo in krčijo tkivo. Prav tako pomagajo pri revmi in protinu, ter odpravljajo slabokrvnost.
 • Šentjanževo olje uporabljamo pri oskrbi manjših ran, udarnin, zvinov ali zmečkanin. Šentjanževka tudi lajša težave pri išiasu, ugodno deluje na vse vrste opeklin, pomaga pa tudi pri ozeblinah.
 • Šentjanževka je primerna tudi za nego kože pri pikih žuželk, celi rane in in pomaga pri suhi in luskasti koži.
Čaj iz cvetov šentjanževke

Dve žlički šentjanževih cvetov prelijemo s 150 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo učinkovati 15 minut. Čaj pijemo po eno skodelico zjutraj in eno zvečer, za lajšanje naslednjih težav:

 • čaj pomaga pri lažjem sluzenju pljuč
 • pri glavobolu, nespečnosti, depresiji in pri slabokrvnosti

Kadar pijemo šentjanžev čaj zaradi depresije, se bo izboljšanje pokazalo šele po enem mesecu rednega pitja.

Zdravilna zelišča za krepitev imunskega sistema

Imunski sistem bomo učinkovito okrepili, če bomo redno uživali hrano, ki vsebuje veliko vitamina C! Tukaj nastopi kislo zelje, rdeča pesa in med. Učinkovita so tudi zelišča za krepitev imunskega sistema, tukaj je na prvem mestu vsekakor ameriški slamnik, islandski lišaj ali ognjičev sirup. Manj poznan je hren, ki je rastlina in spada v družino križnic, kamor spadajo tudi zelje in redkvice. Vendar bomo hren zaradi njegovih izrednih zdravilnih učinkov, opisali med zdravilnimi zelišči.

Hren

Navadni hren je trajnica, ki ga poznamo tudi pod imenom turman ali kren. Spada v družino križnic in je bližnji sorodnik redkve, redkvice in zelja. Hren zraste tudi do 1,5 metra, gojimo ga predvsem zaradi korenike, čeprav so uporabni tudi listi in socvetje. Korenina hrena je vretenasta in malo spominja na peteršiljevo koreniko. Pokrita je z grobo, rjavkasto lupino, ki skriva belo meso hrena. Korenina navadnega hrena ima oster vonj in okus, ki malo spominja na redkev. Hren cveti junija in julija, izkopavamo pa ga v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko r!

Največ koristnih sestavin v koreniki hrena je od oktobra do aprila. Pri nas je hren mogoče malo padel v pozabo, vsekakor pa ga vedno naribamo za Veliko noč! Hren običajno uporabljamo v kulinariki, kot priloga k raznim jedem, kot so pečenka, jajca, kuhana govedina. Izredno okusna je hrenova omaka, ki jo postrežemo s kuhano govedino in praženim krompirjem. Poleg uporabe v kulinariki, pa hren uporabljamo tudi v zdravilne namene.

Najbolj pomembna učinkovina v hrenu je glikozid sinigrin, ki se nahaja tudi v črno ogrščici. Poleg tega hren vsebuje močno eterično olje, aspagarin, žveplo, arginin, glutamin, aluksurne baze in oksidaze. V koreniki navadnega hrena najdemo tudi kalcij, kalij, železo, magnezij, fosfor, veliko vitamina C in vitamine skupine B.

V Evropi hren uvrščajo v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati v majhnih količinah. V Sloveniji je hren razvrščen v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, čeprav ga zeliščarji pogosti uvrščajio med zdravilna zelišča ( vir: Revija narava zdravi)

Uporaba hrena v zeliščarstvu

Previdno!

Nariban hren uživamo redno, a v zelo majhnih  količinah! Eterično olje hrena je eno izmed najbolj nevarnih in ga ne smemo uporabljati niti notranje, niti zunanje. Hrena se morajo izogibati bolniki s hipotirozo, prav tako ni za ljudi, ki uživajo aspirin, saj hren izniči njegov učinek.

Hren ni primeren za nosečnice, doječe mamice in za otroke do četrtega leta starosti. Hrena ne smejo uživati ljudje z obolelim želodcem. Preveč zaužitega hrena povzroči bolečine v želodcu, lahko se pojavi pretirano potenje ali kožna reakcija! Pri hrenu velja pravilo: manj je več!

 • Hren v manjših količinah krepi imunski sistem, preprečuje razvoj patogenih bakterije in virusov.
 • Pripravki s hrenom razkužujejo in celijo rane, saj deluje  protibakterijsko. Deluje kot naravni antibiotik, ki prehaja v kri že v dvanajstniku, tako da ne pride do črevesne flore.
 • Sveže nariban hren pospešuje prebavo, širi kapilare in pospešuje prekrvavitev. Pomaga tudi pri artritisu in protinu.
 • Zelišča za zniževanje krvnega tlaka! Hren tudi znižuje krvni tlak in ugodno vpliva na jetra!
 • V manjših količinah lahko hren uživajo tudi sladkorni bolniki, saj ugodno vpliva na delovanje trebušne slinavke.
 • Hren spodbuja potenje, zato ga lahko uporabimo tudi za blago razstrupljanje telesa, prav tako pa tudi zbija povišano telesno temperaturo.
 • Pomaga pri vnetih sinusih in nepogrešljiv pri prehladnih obolenjih!
 • Obkladek s hrenom pomaga pri zobobolu, glavobolu, astmi, revmatizmu, bronhitisu in pri teniškem komolcu.
 • Obkladek s hrenom, ki ga razredčimo z domačim jabolčnim kisom, pomaga pri odpravljanju mozoljev in sončnih peg.
Presni hrenov sok

Sveži presni sok iz hrena naredimo tako, da koreniko stisnemo skozi čisto krpo. Sok uživamo po kapljicah, največ do 15 kapljic na dan, vedno v času med obroki.

Presni hrenov sok hitro uniči bacile, uspešno pomaga pri vnetju debelega črevesja in pri napihnjenosti. Spodbudi leno črevesje, umiri drisko in ublaži motnje pri izločanju želodčnega prebavnega soka.

Hrenovo vino

zelišča hren
HREN

100 gramov sveže naribanega hrena damo v temno steklenico, dodamo liter belega vina, v katerem smo prej raztopili 100 gramov dobrega medu. Steklenico dobro zapremo in pretresemo, ter jo za tri tedne postavimo v temen in hladen prostor.

Po treh tednih tekočine ne prelijemo, pač pa vsak dan po kosilo popijemo majhen kozarček hrenovega vina. Vino naj bi pomagalo pri revmi in pri bolečinah v sklepih.

Hrenov sirup za krepitev imunskega sistema

Hren je čudovit za krepitev imunskega sistema! Za hladne zimske dni in za obrambo pred prehladi in gripo, si pripravimo hrenov sirup. Naribamo svež hren in nato šest žlic naribanega hrena zmešamo s kilogramom medu in s sokom kilograma limon.

Vse sestavine damo v večji steklen kozarec s pokrovom in za šest dni postavimo v topel in temen prostor. Za preventivo pred obolenji in za krepitev imunskega sistema, vsako jutro popijemo žlico sirupa!

Hren v kulinariki

Hren je v kulinariki najpogosteje pripravljen kot priloga k mesnim jedem, jajčnim jedem ali zraven krompirja. Včasih so gospodinje kot prilogo pogosto postregle mrzle omake, pogosti so dodale tudi hren.

Jabolčni hren

Za pripravo omake z jabolki in naribanim hrenom, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 dcl belega vina
 • svež sok limone in pomaranče
 • žlička sladkorja, malo soli
 • 2 žlici naribanega hrena
 • pol žličke pomarančne lupinice
 • 3 naribana kisla jabolka

Nariban hren pokapljamo z limoninim in pomarančnim sokom, prilijemo belo vino in dodamo naribana jabolka. Na koncu dodamo pomarančne lupinico, sol in malo sladkorja. Če je potrebno dodamo še malo vina ali vode. Hrenova omaka mora biti primerno gosta in sladka!

Jajčni hren

Za jajčni hren potrebujemo naslednje sestavine:

 • 5 trdo kuhanih jajc
 • 3 žlice olivnega olja
 • malo jabolčnega kisa
 • 2 žlici naribanega hrena
 • malo soli

Olupljena trdo kuhana jajca pretlačimo in premešamo. Med mešanjem počasi prilivamo olivno olje in nato dodamo nariban hren, ki smo ga prej namočili z jabolčnim kisom. Malom posolimo in dobro premešamo. Pri pripravi jajčnega hrena, morajo biti vse sestavine enake temperature, drugače bo olje priplavalo na vrh. Preden jajčni hren ponudimo, ga vsaj sedem minut mešamo, serviramo ohlajeno!

Zdravilna zelišča za prebavo

Zelišča in začimbe, ki vplivajo na prebavo, jo lahko pospešujejo, umirjajo, blažijo krče in vetrove. Za spodbujanje in urejanje prebave, so pri nas najbolj poznana in cenjena naslednja zelišča:

 • bazilika, boraga in cintronka
 • česen, češmin, črna redkev in ptičja dresen
 • hmelj, navadni jagodnjak in sladki janež
 • kamilica, lan ali laneno seme,  divja mačeha in malinjak
 • marjetica, melisa, poprova meta in materina dušica
 • močvirski oslad, netresk, oves, pehtran in dišeča perla
 • plahtica, potrošnik, rdeči in črni ribez
 • rman, robida, rožmarin, sladka koreninica in šipek
 • travniška kozja brada, triplat, ozkolistni trpotec, zelena in žajbelj

Janež

zelišča janež
VELIKA IZBIRA ZELIŠČNIH ČAJEV ZA UREJENO PREBAVO! KLIKNI SLIKCO IN POGLEJ VEČ!

Janež spada med zdravilna zelišča v Sloveniji, ki jim predpisujemo učinkovanje na prebavo. Domača zdravilna zelišča, kot so sladki janež in ostala zelišča za urejanje prebave, imajo to značilnost, da umirjajo ali pospešujejo prebavo in blažijo razne krče.

Glavni učinek janeža je že dolgo poznan. Predvsem blaži napenjanje in nervozne krče. Janež je tudi eno najstarejših kitajskih in indijskih zdravilnih rastlin. Veliko ga uporabljajo v industriji bonbonov, za pridelavo janeževih karamel in v kozmetični industriji za izdelavo toaletnih vodic. Poznamo več zvrsti janeža, najbolj cenjen je španski janež.

Janež je enoletna rastlina, ki zraste do višine pol metra. Rastlina ima značilne vonj, plodovi so sladkega okusa. Spada v družino kobulnic, njegovo latinsko ime je Anis, Pimpinella anisum. Janež cveti julija in avgusta, v srednji Evropi in Ameriki uspeva samo gojen janež, medtem ko v naravi raste samo v južnoevropskih deželah.

Kako učinkuje janež?

Glavne zdravilne učinkovine se pri janežu nahajajo v plodovih. To so predvsem eterično olje, smole in beljakovine. Ko začne rastlina rumeneti, jo populimo in povežemo v šopke. Šopke damo sušit v zračen prostor, ko je rastlina posušena omanemo in shranimo plodove. Kako janež učinkuje na naše telo:

 • Janež deluje na vse telesne funkcije, poleg ugodnega vpliva na prebavo, tudi krepi krvni obtok.
 • Sladki janež deluje tudi na delovanje živčevja, pomirja kašelj in blaži astmatične napade.
 • Pri nas ga najbolj uporabljamo kot zelišče za urejanje prebave, saj blaži napenjanje in črevesne krče.
 • Pomaga tudi ženskam pri boleči ali prešibki menstruaciji, pomaga pa tudi blažiti migreno.
 • Manj znana je uporaba janeža kot pomoč pri kolcanju!
 • Plodovi janeža so primerni tudi za otroke, ki jih napenja.
Čaj zoper napenjanje za otroke

Zmešamo tri dele janeževih plodov in dva dela komarčkovih plodov. Za skodelico prevretka vzamemo čajno žličko mešanice. Mešanica naj vre pet minut, plodove tik pred uporabo zdrobimo, preden pa prevretek precedimo, naj stoji deset minut.

Janež zoper kolcanje

Če se nam kolcanje ne umiri, pomaga žvečenje janeževih plodov. Janež moramo pogosti vključiti v vsakodnevno prehrano, saj krepi obrambno moč organizma in poveča delovno sposobnost živčevja. Janež lahko damo v doma pečen kruh, lahko pripravimo domač janeževec ali pa pripravimo božične janeževe upognjence.

Janež zoper mastno kožo

Če imamo težave z mastno kožo, naredimo kuro s pitjem zeliščnih čajev. Tri tedne pijemo izjemoma en večer janežev prevretek, naslednji dan pa prevretek iz mešanice enakih delov  rožmarina, lipovega cvetja in malinovih listov.

Domači janževec
zelišča za prebavo
DOMAČI JANŽEVEC

Za domači janeževec potrebujemo 1 liter dobrega domačega žganja, ki ga zmešamo s pol litra vode. Dodamo četrt kilograma sladkorja, ki ga lahko nadomestimo tudi z domačim medom. Na koncu dodamo še pet žlic sveže zdrobljenih janeževih plodov.

Steklenico postavimo v temen in hladen prostor in jo tam pustimo tri tedne. Po tem času tekočino precedimo  in domači janeževec prelijemo v manjše, temne stekleničke.

Tako pripravljen janeževec pomaga pri prebavnih motnjah in pri napenjanju. 

Mešanice domačih čajev za prebavo

Pri napenjanju, vetrovih, za sproščanje krčev, pri obolenjih želodca in črevesja, ter tudi za lajšanje kašlja pri otrocih, pripravimo mešanico domačih čajev. Uporabimo naslednja zelišča:

 • 30 gramov vrtnega timijana, Thymi herba ali 30 gramov materine dušice, Serpylli herba
 • 30 gramov korenine sleza, Altheae radix
 • 20 gramov strtih plodov komarčka, Foeniculi fructus
 • 20 gramov strtih plodov janeža, Anisi fructus

Dve čajni žlički mešanice pripravimo prevretek in pijemo tri skodelice z medom sladkanega čaja na dan. Kadar imamo težave s črevesjem ali želodcem, potem pijemo nesladkan čaj.

Dobre čajne mešanice za grgranje

Pri vnetju ustne votline in mandeljnov, si za grgranje pripravimo čajno mešanico iz naslednjih zelišč:

Tri čajne žličke mešanice pripravimo kot poparek, s katerim večkrat na dan izpiramo ustno votlino ali ohlajeno grgramo.

Zdravilna zelišča in napitki za zdravljenje alkoholnega mačka

Čeprav nas strokovnjaki opozarjajo, da je prekomerno pitje alkoholnih pijač škodljivo za naše zdravje, ga Slovenci še vedno radi damo na zob. Žal izkoristimo vsako priložnost,da kaj spijemo, pa naj bo to poroka, rojstvo, pogreb ali pa samo obisk soseda. Seveda ne smemo posploševati, saj so med nami ljudje, ki ne pijejo alkohola, ali ga pijejo v resnično zmernih količinah.

Kadar pa se nam vseeno zgodi, da na kakšnem slavju popijemo kakšen kozarček preveč, potem nas drugi dan prav gotovo čaka alkoholni maček. Kako pozdraviti mačka, brez da dan preživimo na stranišču?

Poznamo kar nekaj metod, kako pregnati mačka, najbolj poznana je prav gotovo krvava Meri ali znamenita Bloody Mary. To je znamenit napitek, ki je dobil ime po angleški kraljici Mariji Tudor in se nanaša na njeno krvavo preganjanje škotskih protestantov v 16. stoletju. Tukaj smo  pripravili nekaj preprostih receptov z zdravilnimi zelišči, ki bodo vsaj ublažili, če že ne pregnali alkoholno slabost drugi dan!

Mineralna voda z jogurtom proti mačku

To je najbolj preprost način za zdravljenje mačka, saj potrebujemo samo kozarec mineralne vode in navaden jogurt. Mineralno vodo in jogurt dobro zmešamo in na tešče počasi spijemo.

Sprva nam bo mogoče malo slabo, mogoče bomo dobili tudi drisko, a počasi se bo slabost polegla in učinki alkohola bodo kmalu izzveneli.

Kako se znebiti mačka s pravo kavo?

Običajno nam kava pri alkoholnem mačku ne diši preveč. Vendar če jo spijemo skupaj z limoninim sokom, bomo hitro pregnali učinke alkohola. Za super kavo proti mačku, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 0,6 l vode
 • 4 velike žlice prave kave
 • 1 limono

Pristavimo vodo in ko zavre jo odstavimo in dodamo štiri velike žlice kave. Posodo ponovno postavimo na ogenj, še enkrat na kratko zavremo in nato odstavimo. Kava naj nekaj časa počiva, da se malo shladi.

Nato v kavo dodamo sok ene limone in nato vsako uro počasi, po požirkih spijemo eno skodelico. Kave, ki jo kuhamo za preganjanje alkoholnega mačka, ne sladkamo.

Nad pivski maček s sirotko ali “kisavo”

“Kisava” je mlečnokislinska fermentirana sekundarna sirotka. Poznana je predvsem na Tolminskem, kjer jo uporabljajo za pridobivanje skute iz sirotke. Zato je v okolici Tolmina za zdravljenje alkoholnega mačka pogosto pri roki kisava. Kozarec kisave spijemo po požirkih, kar ponovimo še večkrat na dan, toliko časa, da se počutimo bolje.

Kadar nimamo pri roki sirotke ali kisave, nam za prvo pomoč pomagajo tudi naravne sirotkine beljakovine v prahu. Whey beljakovine uporabljajo športniki za hitrejšo regeneracijo telesa po vadbi. Sirotkini proteini imajo izmed vseh virov največjo biološko vrednost, zato se hitro absorbirajo in so lahko prebavljivi. Priporočamo 100% naravne sirotkine beljakovine Malinca!

naravne sirotkine beljakovine
100% NARAVNE SIROTKINE BELJAKOVINE! POGLEJ SUPER CENO!

Jutranja slabost od alkohola – pomaga napitek s kefirjem!

Za preprost napitek s kefirjem za lajšanje alkoholnega mačka, potrebujemo naslednje sestavine:

 • kefir
 • 1 velika kumara
 • mineralna voda

Kumare olupimo in stisnemo, če je potrebno vzamemo več kumar, tako da dobimo svež sok kumar. Soku kumar dodamo v enakem razmerju kefir in mineralno vodo. Vse sestavine dobro premešamo in nato vsako uro spijemo kozarec napitka. Kmalu se bomo počutili bolje!

Kako pozdraviti mačka s česnovim vinom?

Česen spodbuja prebavo, razkužuje prebavila in uravnava črevesno floro. Z desetimi stroki česna, pa bomo tudi učinkovito pregnali neprijeten alkoholni maček. Za česnovo vino potrebujemo:

10 strokov česna olupimo, narežemo v lonec, prilijemo kozarec rdečega vina in vse skupaj zavremo. Ko česnova mešanica zavre, posodo odstavimo z ognja in pustimo pol ure počivati. Po pol ure mešanico precedimo in polovico česnovega vina spijemo takoj, ostalo pa čez eno uro.

Hud maček pozdravimo s čajem iz orehovih listov

Kadar nas naslednji dan po dobri zabavi muči hud maček, si lahko pomagamo s čajem iz orehovih listov. Za pripravo čaja potrebujemo:

 • 1 pest svežih orehovih listov
 • pol litra vode

Sveže orehove liste na drobno narežemo in jih prelijemo s pol litra kropa. Posodo pokrijemo in pustimo stati deset minut. Po desetih minutah pripravek precedimo in še topel čaj spijemo po požirkih. Čaj lahko sladkamo z žličko medu, količino pa razdelimo na manjše skodelice.

Alkoholnega mačka lahko preženemo tudi z zalitim belim vinom

Čeprav nam naslednji dan po zabavi ne bo dišalo belo vino, se potrudimo in spijmo pripravek, za katerega potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 dl belega vina
 • 0,5 dl mrzle vode

1 dl belega vina zavremo in zalijemo s pol dcl mrzle vode. Takoj odstavimo z ognja, počakamo da se ohladi in nato spijemo večkrat po šilce zalitega vina.

Začimbe

Brez začimb si ne moremo predstavljati kulinaričnega ustvarjanja. Ne samo v Sloveniji, pač pa tudi po celem svetu, je prehrana močno pogojena z lokalno pridelano hrano. Čeprav je razvoj v naše kraje prinesel vse tuje začimbe, pri kuhanju še vedno uporabljamo domače, lokalne začimbe. Pri uporabi začimb je zelo pomembno, da poznamo različne načine mešanja začimb. Prvotna domovina večine pomembnih začimb so tropski predeli Azije.

V tropski Aziji rastejo rastline kot so cimetovec, ingver, muškatovec ali poprovec. Iz teh rastlin že tisočletja pridobivajo začimbe, s katerimi so tudi ves čas trgovali. Nekaj zelo pomembnih začimb smo v zgodovini prispevali tudi Evropejci. Sredozemlje je prvotna domovina koriandra, ogrščice, maka in triplata. Iz bolj hladnih predelov, celinskih predelov, pa prihajajo brin, koper in kumina. 

Če želimo, da bodo naše jedi zanimivega in polnega okusa, se moramo skrbno posvetiti izbiri različnih začimb. Nekatere se med seboj ujemajo, se dopolnjujejo, nekatere jedem spremenijo okus, spet druge pa barvo. Za okus jedi je zelo pomembno kdaj dodamo začimbe. Začimbe, ki jih dodamo na začetku kuhanja, bodo pustile samo okus. Začimbe ki pa jih dodamo proti koncu kuhanja, pa hrano prepojijo s svojo aromo.

Peteršilj

Peteršilj seveda vsi dobro poznamo in ga tudi gojimo na večini naših vrtov. Poleg uporabe v kulinariki, lahko peteršilj uporabimo tudi v zdravilne namene. Deluje kot diuretik, pomaga pri krčih in napenjanju, razstrupljam jetra in odvaja vodo iz telesa. Vsekakor pa je peteršilj nepogrešljiv v kuhinji.

Peteršilj, Petroselinum crispum, je zelnata dvoletnica, ki izvira iz vzhodnega Sredozemlja, sedaj pa jo gojimo v vseh zmerno toplih krajih sveta. Večina zahodnjaških kuharjev, si verjetno ne zna predstavljati priprave jedi brez te čudovite začimbe. Najbolj cenjen je koreninasti peteršilj, predvsem zaradi debele korenine. Vzgojili so ga že v 16.stoletju v Nemčiji.

Okus in vonj peteršilja in kako ga uporabljamo v kuhinji?

Korenasti peteršilj uporabljamo predvsem za juhe in enolončnice, korenino peteršilja lahko tudi blanširamo ali pražimo, lahko pa jo tudi skuhamo kot ostalo korenasto zelenjavo. Peteršilj je nepogrešljiv pri pripravi številnih svetovnih tradicionalnih zeliščnih in začimbnih mešanic:
 • Peteršilj je pomembna sestavina francoskega zeliščnega šopka.
 • Nepogrešljiv je pri pripravi persilad in  italijanske gremolate.
 • Peteršilj je tudi sestavni del zelene salse, peteršiljeve solate in tabboluleh. 
 • Vse sorte peteršilja se prilegajo k limoni, jajcem, paradižniku, ribam, rižu, večini zelenjave in k jedem z lečo. 
 • Prav tako  se vse sorte peteršilja lepo dopolnjujejo z baziliko, česnom, čilijem, drobnjakom, kaprami, kislicami, krebuljico, lovorjem, majaronom, navadno meliso, meto, origanom, pehtranom, poprom in rožmarinom.
Peteršiljev pesto

Skoraj povsod po svetu imajo kakšno posebno omako, ki jo ponudijo k jedem ali jo uporabijo za pripravo same jedi. Pesto iz peteršilja lahko ponudimo k testeninam, kot omako za pomakanje ali ga ponudimo k zelenjavi. Peteršiljev ali bazilikin pesto, je izvrstna omaka za ribe. Za pripravo pesta iz peteršilja, potrebujemo:

 • 4 pesti svežih peteršiljevih listov
 • 1 velik strok česna (olupljen in zdrobljen)
 • 30 gramov pinjol
 • 30 gramov parmezana
 • 6 gramov olivnega olja

Vse sestavine, razen olivnega olja, zmeljemo v strojčku za pripravo hrane. Ko so vse sestavine zmlete in dobimo gosto zmes, dodamo olivno olje in vse skupaj zmešamo v gosto omako.

Gostoto omake uravnavamo z dolivanjem olja. Pesto lahko pripravimo tudi tako, da česen in peteršilj stremo v kuhinjskem možnarju, med trenjem pa počasi dodajamo manjše količine pinjol, nato dodamo sir in nazadnje olivno olje, toliko časa, da dobimo želeno gostoto omake.

Drobnjak

Navadni drobnjak, Allium schoenoprasum, spada v vrsto lukov, Allium. V svoji vrsti je navadni drobnjak najmanjši in najbolj nežen. Prihaja iz zmerno toplih predelov severne poloble, uspeva skoraj povsod po Evropi in Severni Ameriki. Na vrtovih so drobnjak začeli gojiti šele v proti koncu srednjega veka, kot zelišče v kulinariki pa je v uporabi šele od 19. stoletja. Vsi deli rastline imajo nežen vonj po čebuli in tudi pikanten okus po čebuli.

Drobnjak ima svetlo zelene, ozke in votle liste, ki so podobni travi ali steblom. Navadni drobnjak je proti mrazu odporna trajnica, ki jo lahko gojimo skoraj v vsakih vrtnih tleh. Korenine ima tik pod površino tal, zato ga moramo obilno zalivati. Razmnožujemo ga lahko z razmnoževanjem. Nadzemni deli pozimi odmrejo, zgodaj spomladi pa iz čebulic zopet poženejo. Listo ne trgamo, pač pa jih režemo pri dnu rastline. Na sredini vedno pustimo nekaj šopov listov, da rastlina ostane krepka.

Poleg uporabe v kulinariki in kot zdravilno zelišče, lahko iz drobnjaka pripravimo tudi škropivo za zatiranje vrtnih škodljivcev, kot so plesni ali listne uši. Narezan drobnjak prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo učinkovati nekaj minut. Precedimo, ohladimo in že lahko škropimo zelenjavo na vrtu.

Uporaba drobnjaka za krepitev zdravja

Drobnjak vsebuje vitamine C, A in vitamin B12. Vsebuje podobne učinkovine kor česen, kar je primerno za uporabo za ljudi, ki ne marajo vonja česna. Drobnjak preganja črevesne zajedavce, znižuje krvni pritisk in uravnava raven holesterola v krvi.

Pomaga pri razstrupljanju telesa in krepi imunski sistem. V drobnjaku najdemo fenolne spojine, ki imajo protitumorni učinek. Prav tako je močan antioksidant, ponekod ga venijo tudi kot afrodiziak. Deluje proti glivičnim obolenjem, čisti kri, odvaja vodo iz telesa, je antisepitk in naravni antibiotik.

Uporaba drobnjaka v kulinariki

Drobnjaka ne smemo kuhati, saj se njegov čudovit okus med kuhanjem hitro razblini. Z ostrim nožem ga drobno narežemo in ga nasujemo na solate ali kakšne druge jedi. Z nežnim okusom, ki spominja na čebulo in z nežnim zeleno, hrustljavim videzom ga lahko posujemo po krompirjevi solati ali kakšni okusni juhi.

Sveže narezan drobnjak izboljša okus in videz vsake zeliščne omake. Ponekod ga pripravijo v maslu ali v kisli smetani in ponudijo k pečenemu krompirju. K ribam ponudimo drobno narezan drobnjak v gostem jogurtu. Dodamo ga lahko k vsem zeliščnim solatam, dodamo ga lahko tudi k omleti.

Navadni drobnjak se prilega k avokadu, bučkam, dimljenemu lososu, k jajčnim jedem, korenasti zelenjavi, krompirju, mehkim sirom, ribam in morskim sadežem. Odlično se dopolnjuje z baziliko, peteršiljem, pehtranom, krebuljico, koprom, koriandrom in kromačem.

Riž basmati z drobnjakom, koprom in peteršiljem
Za 4 osebe, potrebujemo naslednje sestavine:
 • 500 gramov riža basmati
 • 3 žlice vode, sol
 • 100 gramov masla
 • 80 gramov drobno sesekljanega kopra
 • 80 gramov drobno sesekljanega peteršilja
 • 80 gramov drobno sesekljanega koriandra
 • 80 gramov drobno sesekljanega drobnjaka

Riž basmati vsujemo v veliko ponev in ga prelijemo s hladno vodo. Dobro premešamo in ga odcedimo, ter ga nato spiramo toliko časa, da je voda popolnoma bistra. Nato damo riž nazaj v ponev in ga vsaj dve uri namakamo v slani vodi. Nato riž odcedimo in ga zvrnemo v dva litra vrelega slanega kropa. Riž ves čas mešamo, da se ne prismodi. Ko zavre, nepokrito kuhamo še 3 minute in vmes poskušamo če je že dovolj mehak. Zunanji del riža mora biti mehak, sredica pa mora ostati čvrsta. Tukaj poglej kako se pravilno kuha riž!

Ko je riž kuhan ga odcedimo in speremo z mlačno vodo. V posodo s teflonskim dnom, damo polovico masa in tri žlice vode. Ko je vroče maslo stopljeno, nanj položimo plast kuhanega riža in ga prekrijemo s tretjino zeliščne zmesi. Tako nalagamo plasti riža in zelišč, vsaka plast naj bo ožja, tako da dobimo stožčast kup. Zadnja plast na vrhu naj bo riž. Z leseno žlico naredimo v plasti tri luknje vse do dna posode, da bo med kuhanjem lahko uhajala para. Vse skupaj nato prelijemo s preostalim maslom.

Ponev pokrijemo s prepognjeno papirnato brisačo in pokrovko. Bodimo previdni, da nam brisačke ne zajame ogenj. Kuhamo tri do štiri minute, da začne iz riža uhajati para, nato pa še pol ure počasi kuhamo pri zelo nizki temperaturi. Papirnata brisačka bo vsrkala odvečno vlago in riževa zrna se bodo lepo ločila. Nato riž odstavimo z ognja in pustimo pokritega pol ure, nakar ga pretresemo v drugo posodo in z lopatko okoli riža nadevamo skorjico, ki jo postrgamo z dna posode.

Rožmarin

Rožmarin, Rosmarinus officinalis, je zelo cenjeno zdravilno zelišče in začimba. Cenili so ga že stari Grki in Rimljani, medtem ko je v starem veku veljal kot simbol ljubezni in zvestobe, zato so ga vpletali v poročne šopke. Rožmarin je prijetno zimzelen dišeč grmiček, ki uspeva po vsem Sredozemlju, gojimo pa ga tudi na vrtu. V maju in juniju se v zalistjih razcvetijo bledo modri ali vijolični cvetovi, ki vsebujejo močno eterično olje.

Uporaba rožmarina v ljudskem zdravilstvu

Pri rožmarinu nabiramo cvetove in liste. Cvetove nabiramo ko so v polnem razcvetu in jih nato previdno posušimo. Zimzelene liste rožmarina lahko nabiramo skozi celo leto, sveže, ali pa jih posušimo. V zdravilne namene rožmarin uporabljamo za čaj, tinkturo in kot eterično olje.

Učinkovine v rožmarinu in učinki na naše zdravje
 • Rožmarin vsebuje številne koristne učinkovine. Flavonoidi delujejo kot antioksidanti in poživljajo telo. Flavonoidi krepijo žile in izboljšujejo venski obtok, s tem pa spodbujajo celoten krvni obtok. Zaradi teh čudovitih lastnosti, zeliščarji rožmarin priporočajo za izboljšanje spomina in miselne zbranosti, za lajšanje glavobolov in tudi za pospeševanje rasti las. 
 • Rožmarinska kislina deluje kot antiseptik, to pomeni, da uničuje kužne klice, se pravi bakterije, viruse in glive, ter zmanjšuje vnetja. Olajšuje tudi izkašljevanje, zavira širjenje bakterij in jih uspešno uničuje. Rožmarin je odličen za preprečevanje splošne utrujenosti.
 • Čreslovine v rožmarinu krčijo tkivo in preprečujejo okužbe. Rožmarin ugodno vpliva na prebavo, lajša želodčne krče, zaprtje in napihnjenost. Z raziskavami so dokazali, da rožmarin povečuje pretok žolča, deluje kot diuretik in učinkovito razstruplja jetra. 
 • Učinkovine v rožmarinu delujejo kot naravno poživilo in kot naravni analgetik, ki blaži bolečine.
Rožmarinovo olje, tinktura in rožmarinov čaj
 • Eterično olje rožmarina uporabljamo samo zunanje. Vedno ga razredčimo z nevtralnim oljem, z sončničnim ali olivnim, v razmerju 3 kapljice eteričnega olja na 10 kapljic nosilnega olja. Tako pripravljeno olje uporabljamo za lajšanje bolečin v mišicah, pri išiasu in pri revmatičnih bolečinah.
 • Poparek pripravimo iz 4 gramov posušenega rožmarina, ki ga prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Popijemo tri skodelice rožmarinovega čaja. Poparek iz rožmarinovih listov lajša prebavne motnje, želodčne krče, napihnjenost, vnetje sapnic, ušes, nosu in grla. 
 • Za lajšanje revmatizma, pripravimo poparek iz 50 gramov zelišča, ki ga stresemo v 1 liter vode. Pokrijemo in namakamo 30 minut, ter nato prilijemo vodi za kopanje.
 • Izvleček iz rožmarina oživlja lasne mešičke in pospešuje prekrvavitev lasišča, zato tinkturo rožmarina priporočajo pri prezgodnjem izpadanjem las. Ker deluje tudi antiseptično, tinktura pomaga tudi pri premagovanju prhljaja.
Zeliščni šampon z rožmarinom in kamilicami

Nega las je lahko preprosta dokler so lasje zdravi. Zdrave lase pa ohranimo s pravilno nego in tudi z zdravim načinom življenja. Normalni lasje so sijoči, voljni in močni. Za naravno nego las si lahko pripravimo domač šampon, ki bo lase negoval in jih ne bo izsušil.

Za zeliščni šampon s kamilicami in rožmarinom potrebujemo naslednje sestavine:

 • 8 žlic posušenih cvetov kamilic
 • 1 žlica posušene poprove mete
 • 2 žlici rožmarina
 • 600 ml destilirane vode
 • 60 gramov kosmičev naravnega mila z olivnim oljem
 • 3 kapljice olja poprove mete ali evkaliptusa
 • 2 žlici vodke

Vsa zelišča dodamo destilirani vodi, na hitro zavremo in nato pustimo da počasi vre približno 10 minut. Nato mešanico pokrijemo in jo pustimo počivati pol ure. Po tem času vse skupaj precedimo, zelišča na koncu močno ožamemo. Kosmiče mila z olivnim oljem stresemo v večji lonec, dodamo zeliščni prevretek in počasi segrevamo toliko časa, da se milo raztopi.

Počakamo da se raztopina ohladi, medtem pa zmešamo olje poprove mete in vodko, ter mešanico dodamo milni mešanic. Vse skupaj pretočimo v kozarec s pokrovom in za tri dni postavimo na toplo mesto.

S tako pripravljenim naravnim šamponom občasno napravimo lasno kuro, ki bo naše lase napravila sijoče in zdrave.

Previdno! Rožmarinovega eteričnega olja ne smemo uživati, prav tako pripravki iz rožmarina niso primerni za otroke. Med nosečnostjo in dojenjem, lahko mamice uživajo samo toliko rožmarina, koliko ga normalno dodajo hrani. 

Uporaba rožmarina v kulinariki

Rožmarin ima močno aromatičen, topel, smolnat, poprast in nekoliko grenak vonj, s pridihom po kafri in boru. V okusu rožmarina lahko zaznamo muškatni orešček in kafro, priokus je balzamičen, lesnat in trpek. Ko odtrgamo liste rožmarina, hitro izgubijo okus. Cvetovi rožmarina, imajo nekoliko milejši vonj in okus kot listi. V kulinariki uporabljamo majhne igličaste liste, vršičke vejic in cvetove rožmarina. 

Kako uporabljamo rožmarin pri kuhanju?
 • Rožmarin ima močan, prodoren vonj, ki se ne ublaži, tudi če ga dolgo kuhamo. Zaradi tega, ga moramo uporabljati v zmernih količinah. Tudi v enolončnicah, ki se zelo dolgo kuhajo, dodamo samo nekaj lističev rožmarina.
 • V sredozemskih deželah rožmarin veliko uporabljajo, zelo priljubljena je ocvrta zelenjava na olivnem olju z rožmarinom. Italijanska kuhinja, uporablja rožmarin za obogatitev okusa teletine. 
 • Cele vejice rožmarina lahko uporabimo pri marinadah. Če pripravljamo meso na žaru, vejice rožmarina vržemo na žareče oglje, kar bo dalo jedi poseben vonj in okus.
 • Starejše in debelejše vejice rožmarina, lahko uporabimo kot palčke za nabodalo. Večji šop rožmarina, pa lahko uporabimo za mazanje maščobe po mesu, ki ga pečemo na žaru.
 • Rožmarin lahko uporabimo tudi pri pripravi sladkega in pikantnega peciva, ter za pripravo posebnega italijanskega kruha, ki ga imenujejo focaccia. 
 • Z mladimi vejicami rožmarina odišavimo olivno olje, dodamo ga lahko v mleko, smetano ali v sirup za pripravo sladic. Rožmarin lahko dodamo tudi limonadi in drugim poletnim, hladnim napitkom.
S katero hrano in zelišči se ujema rožmarin?
 • Rožmarin se odlično prilega k naslednji hrani: buče, čebula, gobe, jagnjetina, jajčne jedi, jajčevci, krompir, kunčjem meso, leča, marelica, mehki siri, paradižnik, pastinak, pomaranče, ribe, svinjsko meso, teletina in zelje.
 • Rožmarin se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjevim listom, luštrekom, meto, origanom, peteršiljem, sivko, šetrajem, timijanom in žajbljem.