Konopljino olje in blagodejni vpliv na zdravje

konopljino olje
 

Konopljino olje ima mnoge blagodejne vplive na naše zdravje. Hladno stiskano olje vsebuje veliko alfalinolenske kisline in linolne maščobne kisline in je zato odlično dopolnilo za boljše delovanje celic in presnovnih procesov.

Olje iz konoplje lahko uživamo vsak dan žličko ali dve in kmalu bomo opazili spremembe pri našem počutju. Imeli bomo več energije, izboljšal se bo videz kože, blagodejno pa bo olje vplivalo tudi na naše srce in ožilje. Konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline, to sta linolna in linolenska kislina, ter vitamin E.

Konopljino olje

Te učinkovine skupaj, preprečujejo bolezni srca in ožilja, ter dokazano znižujejo vsebnost holesterola v krvi. Barva hladno stiskanega konopljinega olja je zelena ali rjavo rumena.

Olje je lahko svetlo ali temnejše, kar je odvisno od zrelosti in sorte konopljinih semen. Za uživanje je primerno samo hladno stiskano konopljino olje, ki je odcejeno, pretočeno in nerafinirano.

Kako je sestavljeno konopljino olje?

Hladno stiskano konopljino olje ima dobro razmerje med omega 6 maščobno kislino, že v najaktivnejši obliki gamalinolenske kisline in omega 3 v obliki alfalinolenske kisline. Zaradi tega razmerja, uživanje olja pripomore k hitrejšemu nastajanju protivnetnih prostaglandinov. V konopljinem olju so maščobne kisline in vitamini, razporejeni na naslednji način:

 • 11,7% enkrat nenasičena oleinska maščobna kislina
 • 72 % večkrat nenasičene maščobne kisline; od tega:
 • 56% linolna maščobna kislina omega 6
 • 15,7% alfalinolenska maščobna kislina omega 3
 • 3,3% gamalinolenska maščobna kislina
 • 10,1% nasičene maščobne kisline; od tega:
 • 6,6 palmitinske maščobne kisline
 • 3,7 stearinske maščobne kisline
 • 63,0 mg/kg vitamin E
 • 0,74 mg/kg betakaroten

Kako je zgrajeno konopljino seme?

Za pridelavo konopljinega olja, poznamo okoli deset različnih križancev, ki so jih vzgojili na Madžarskem, Poljskem in v Vojvodini. Namen žlahtnjenja semen konoplje, je predvsem večji pridelek, nad 35% vlaknatost,  več kot 35% oljnost in čim manjša vsebnost THC. V konopljinem semenu najdemo naslednje učinkovine:

 • 30 do 35% maščobe; gliceridi linolne in linolenske maščobne kisline
 • 20% škroba
 • 20% beljakovin
 • vitamin B7; holin
 • vitamin B16; inozirol
 • rastlinski hormon trigonelin; derivat vitamina B6

Trigonelin, rastlinski hormon, ki ga najdemo v konopljinem semenu, ima naslednje blagodejne učinke na naše telo:

 • deluje antikancerogeno
 • antiseptično
 • protimigrensko
 • zmanjšuje holesterol
 • deluje kot stimulans in sedativ

Za uživanje, morajo biti konopljina semena hladno stisnjena, saj olje samo pri tem postopku, ohrani vse antioksidante in vitamine.

Pri industrijskem postopku stiskanja, je olje rafinirano in zato brez okusa in zdravilnih snovi. Takšno olje ni primerno za uživanje, uporabljajo pa ga v lesni industriji za zaščito lesa, ter za maziva, barve, goriva in za pridelavo mil in detergentov.

Konopljino olje za zdravje

Konopljino olje ima resnično blagodejen učinke na naše telo, kar je predvsem posledica popolnega razmerja med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami. Poleg nenasičenih maščobnih kislin, v tem čudovitem olju najdemo še mnoge druge učinkovine, ki še posebej dobro vplivajo na na našo kožo.

Konopljino olje za kožo

Hladno stiskano konopljino olje, je naravnost čudovito za nego kože. Ker vsebuje klorofil, pospešuje celjenje ran in deluje antibakterijsko. Prisotnost gama linolenske kisline preprečuje razna vnetja, ki se občasno pojavijo na koži. Oleinska, linolenska in linolna maščobna kislina, so odgovorne za vlaženje kože in za zadrževanje vlage na koži. V olju so prisotni tudi minerali: kalcij, cink, žveplo, magnezij in železo. Minerali poskrbijo, da je koža zaščitena pred vremenskimi vplivi, prahom in sončnim sevanjem, ter hkrati zadržujejo vlago.

Fitosteroli sodelujejo pri proizvodnji kolagena, ki je njuno potreben za zdravo in lepo kožo. Vitamini A, B, E in D, so močni antioksidanti, ki ščitijo kožo pred raznimi onesnaževalci iz okolja.

Ne smemo pozabiti tudi na aminokisline! V hladno stiskanem konopljinem olju, se nahajajo naslednje aminokisline, preprečujejo in upočasnjujejo staranje kože in spodbujajo tvorbo kolagena v koži:

 • cistein
 • arginin
 • metionin
 • glutamin

Konopljino olje za lase

Hladno stiskano konopljino olje, lahko uporabljamo tudi za nego las. Z redno uporabo se bodo lasje okrepili, postali sijoči in ne bodo več izpadali. Učinkovine v olju, poskrbijo, da lasje niso več izsušeni, pač pa primerno navlaženi in tudi brez prhljaja. Z oljem lahko tudi zmasiramo lasišče in spodbudimo cirkulacijo krvi in s tem preprečimo razne infekcije, ki se občasno pojavijo na lasišču. Z oljem konoplje, lahko na več načinov negujem lase in lasišče.

Najbolj preprosto je, da olje vlijemo v dlan in ga nanesemo neposredno na lase. rahlo zmasiramo in pustimo delovati nekaj časa, če želimo, lahko olje na glavi pustimo tudi čez noč. Naslednje jutro olje speremo in lase umijemo z nežnim, zeliščnim šamponom.

Konopljino olje lahko dodamo tudi v šampon ali balzam za lase in ga tako redno uporabljamo, dokler ne porabimo stekleničke. Kadar olje nanašamo neposredno na lasišče, lahko lase nato ovijemo v toplo brisačo in pustimo delovati kakšno uro. Za boljši učinek, naj bo brisača mokra, a topla. Pripravimo si lahko tudi mešanico z oljem, ki jo uporabimo kot masko za lase.

Nekaj žlicam konopljinega olja, dodamo 5 žlic avokadovega olja, tri majhne žličke medu, zmečkano banano in 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Vse sestavine dobro zmešamo in nanesemo na lase. Pustimo učinkovati eno uro in nato speremo. Po uporabi maske za lase s konopljinim oljem, si las nikoli ne sušimo s sušilcem, pač pa jih posušimo na zraku.

Konoljino olje za hujšanje

Konopljino olje za hujšanje: Narejenih je bilo veliko raziskav o vplivu konopljinega olja na izgubo teže. Če želimo shujšati s pomočjo tega čudovitega olja, zaužijemo vsako jutro na tešče dve žlici olja. Seveda se moramo poleg uživanja olja, držati tudi načel zdravega življenja in uživati veliko svežega sadja in zelenjave.

Olje iz konoplje blaži razne alergijske reakcije

Koristne maščobne kisline, ki jih vsebuje olje iz konoplje, blažijo razne alergijske reakcije. Pomaga tudi pri srčno žilnih obolenjih, saj uravnava krvni tlak in vzpostavlja ravnovesje v telesu.

Z raziskavami so dokazali, da konopljino olje, pomaga tudi pri boleznih oči in preprečuje suhost ust. Uživamo ga lahko tudi pri čiru na želodcu, pri vnetjih kože, predvsem pri težavah z aknami in mozolji.

Pomoč konopljinega olja v menopavzi

Olje vpliva na delovanje celotnega živčnega sistema, preprečuje bolezni živcev in krepi imunski sitem. Uporabljati bi ga morale tudi ženske v menopavzi, saj pomaga blažiti neprijetne simptome. Zmanjšuje tudi okorelost in otekanje sklepov, skratka blagodejno vpliva na celotno telo.

Najboljše za naše zdravje bomo naredili, če bomo uživali kvalitetno, hladno stiskano olje. Pred uživanjem ga ne segrevamo, saj se nad 150 stopinj C, veliko koristnih učinkovin porazgubi. Lahko ga uživamo zjutraj na tešče, ali pa ga dodamo raznim jedem. Poda se tudi k zelenjavnim napitkom, ali pa z njim zabelimo solato. Konopljino olje ima rahel okus po oreščkih, zato bomo vsako jed z dodatkom olja samo še obogatili.