Potovanje po Italiji z avtom

POTOVANJE PO ITALIJI Z AVTOM! TUKAJ POGLEJ IDEJE ZA POTOVANJA PO EVROPI!

Potovanje po Italiji z avtom je čisto posebno doživetje, za katero si moramo predvsem vzeti čas. Večina turistov si Italijo ogleda le delno, na udaru so predvsem turistični kraji, kot so Benetke ali Rim. Seveda se bomo tudi mi ustavili v Rimu, Benetkam pa se bomo tokrat izognili.

Za potovanje smo si vzeli tri tedne časa in seveda si vsega v tem času ne moremo ogledati, zato so naši glavni cilji Rim, Sicilija in Toskana.

Potovanje po Italiji z avtom

Na pot smo se odpravili s kombijem, štirje poskočni upokojenci. Ko smo delali potovalni načrt, smo seveda vsi imeli ideje in želje kaj bi radi videli. Vsi pa smo se strinjali, da si želimo ogledati znamenitosti Rima in nekaj več časa preživeti na Siciliji in v Toskani. Vendar vsak popotnik ve, da se se je na daljših potovanjih potrebno prilagajati in včasih načrte tudi spremeniti. Italija navduši na vsakem koraku. Rim je brezčasen in ima bogato kulinariko, Sicilijo je pa z besedami skoraj težko opisati.  Naj na kratko predstavim Italijo.

Italija leži v južni Evropi, med zemljepisno širino 35° in 47° severno, in zemljepisno dolžino 6 in 19° vzhodno. Na severu mejijo na Italijo Francija, Švica, Avstrija in Slovenija, meja poteka v grobem po razvodju v Alpah, ki obdajajo Padsko nižino in Beneško ravnino. Na jugu obsega celoten italijanski polotok in poleg številnih manjših otokov dva sredozemska otoka, Sicilijo in Sardinijo. Suvereni državi San Marino in Vatikan sta enklavi v Italiji, Campione d’Italia pa je italijanska eksklava v Švici.

Skupna površina države je 301.230 km², od katerih 294.020 km² predstavlja suho zemljo, 7210 km² pa vode. Vključno z otoki ima Italija obalo in mejo v dolžini 7600 km na Jadranskem, Jonskem, Tirenskem morju 740 km; dolžina meje s Francijo je 488 km, z Avstrijo 430 km, Slovenijo 232 km, s Švico pa 740 km. Ostanek prispevata obe enklavi, San Marino, 39 km in Mesto Vatikan, 3,2 km.

Jezera in vulkani v Italiji

Apenini tvorijo hrbtenico polotoka, Alpe pa večino njene severne meje, z najvišjo točko države na Mont Blancu, 4810 m. Pad, najdaljša reka Italije, 652 km, izvira v Alpah na zahodni meji s Francijo in na svoji poti do Jadranskega morja prečka Padsko nižino. Mont Blanc, na francosko-italijanski meji, je najvišja točka v EU.

Pet največjih jezer, razvrščenih po velikosti: Gardsko jezero, 367,94 km2, Jezero Maggiore, 212,51 km2, ki ga Italija ga deli s Švico, Komsko jezero, 145,9 km2, Trasimensko jezero, 124,29 km2 in Bolsensko jezero, 113,55 km2.

Država je na stičišču evrazijske in afriške plošče, kar je vzrok za občutno potresno in vulkansko dejavnost. V Italiji je več ognjenikov, od katerih so nekateri aktivni, na primer Etna, Stromboli, Vulcano in Vezuv. Slednji trije so edini aktivni vulkani v celinski Evropi. Vezuv je najbolj znan po izbruhu, ki je uničil Pompeje in Herkulanej. Dejavnost vulkanov je ustvarila več otokov in hribov, severno-zahodno od Neaplja pa je najti velike aktivne kaldere, Flegrejska polja, Campi Flegrei.

Potovanje Ljubljana – Rim – Sicilija – Palermo – Livorno – Toskana

Ko smo se odločali kako naj se lotimo Italije, smo se odločili, da se najprej odpravimo proti Rimu. Na potovanje smo se odpravili v aprilu, zato smo se želeli izogniti gneči, ki je običajno v Rimu v času Velikonočnih praznikov. Iz Ljubljane smo se najprej odpravili v Rim, kjer smo preživeli nekaj prelepih dni. Obiskali smo rimske znamenitosti, med njimi je seveda Kolosej, Vatikan in še mnoge druge zanimivosti.

Od Rima smo se odpravili do Neaplja in naprej do Catanie, Raguse in Palerma. Na Siciliji smo si vzeli nekaj več časa in si jo bolj podrobno ogledali. Pot smo nato nadaljevali nekoliko drugače, saj smo se v Palermu vkrcali na trajekt do Livorna. Seveda smo si ogledali še očarljivo Toskano in se potem počasi odpravili nazaj proti Ljubljani. To je na kratko naš potovali načrt, v nadaljevanju pa vas vabim, da z mano doživite vse lepote Italije.

Rim

Rim, Roma, je glavno mesto Italije in tudi glavno mesto dežele Lacij, Lazio. Istočasno je Rim tudi glavno mesto metropolitanskega mesta Roma. Rim je najbolj naseljena občina v državi in tretje najbolj naseljeno mesto v Evropski uniji po številu prebivalcev znotraj mestnih meja. Metropolitansko mesto Roma  je najbolj naseljeno metropolitansko mesto v Italiji.

Rim je znan tudi kot večno mesto, Città eterna. Razprostira se na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih: Palatino, Palatinski grič, Aventino, Aventinski grič, Capitol, Kapitolski grič, Quirinale, Kvirinalski grič, Viminale, Esquilino, Eskvilin in Celio, Celijo. V središču mesta je najmanjša neodvisna država na svetu Vatikan, dom papeža in sedež osrednje oblasti rimskokatoliške cerkve, saj so vse ostale rimskokatoliške škofije podrejene rimskemu škofu – papežu.

10 TOP znamenitosti v Rimu

Rima si ne moremo ogledati v enem dnevu! Tudi v enem mesecu si ne moremo ogledati vseh zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, zato sem izbrala deset znamenitosti, ki jih resnično moramo obiskati:

 • Mesto Vatikan
 • Panteon
 • Rimski forum
 • Galerija Borghese
 • Kolosej in Forum
 • Kapitolska muzeja
 • Museo Nazionale Romano
 • Santa Maria del Popolo
 • San Clemente
 • Ostia Antica

Sicilija

Sicilija – TOP 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!  Sicilija je poznana po prelepih plažah, dobri hrani, izvrstnem vinu, čudovitem olivnem olju in po izjemno prijaznih ljudeh. Če se s temi napotki odpravimo v tujo deželo, nam je že pri odhodu malce lažje pri srcu, saj pričakujemo samo dobre stvari.

Seveda se na vsakem potovanju lahko zgodijo nepredvideni dogodki, a vsak popotnik ve, da je potrebno biti potrpežljiv in se malo prilagoditi. Vsekakor nas Sicilija ne bo razočarala! V nadaljevanju bom na kratko opisala najbolj obiskane znamenitosti; mesta, zgodovinske znamenitosti, najlepše plaže, turistične kraje, muzeje in seveda vulkana Etno in Stromboli.

10 TOP znamenitosti na Siciliji

Sicilija je romantična, nežna, surova…prijazni ljudje, dobra hrana. Kaj naj si ogledamo na Siciliji? Tudi za ogled Siciliji si moramo vzeti čas, saj nam ta čaroben otok veliko lepega in zanimivega. Izbrala sem 10 znamenitosti, ki jih turisti in popotniki običajno obiščejo na Siciliji:

 • Messina
 • Catania
 • Vulkan Etna – kamera v živo TUKAJ
 • Sirakuze
 • Noto
 • Taormina
 • Eolski otoki
 • Stromboli
 • Milazzo – najlepša mesta na Siciliji
 • Monreale – zgodovinska Sicilija

Toskana

Toskana, Toscana, toskàna, je ena od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Na severu meji z deželo Emilija – Romanja, na vzhodu z Markami in Umbrijo, na jugu z Lacijem in na zahodu z Ligurijo in Tirenskim morjem. V Toskano spada tudi Toskansko otočje med Ligurskim in Tirenskim morjem.

Toskana meri 23.000 km² in šteje slabe 4 milijone prebivalcev. V Toskani je šest lokacij na seznamu Unescove svetovne dediščine: zgodovinsko središče Firenc, zgodovinsko središče Siene, Stolnični trg v Pisi, zgodovinsko središče San Gimignana, zgodovinsko središče Pienze in Val d’Orcia.

Ozemlje je večinoma gričevnato, z nekaj gorami in manjšimi ravninami. Najvišji vrhovi so Prado, 2064 m, Pisanino, 1946 m in ognjenik Amiata, 1738 m. Najdaljše reke so Arno, Ombrone in Serchio. Jugovzhodno od mesta Siena je obširno, skoraj 200 km², neobljudeno ozemlje imenovano deserto, puščava, saj nima vodnih tokov in je skoraj brez padavin.

Na severovzhodnem robu metropolitanskega mesta Firence se razprostira največje notranje močvirje v Italiji, okoli 18 km², ob obali pa sta laguni pri Orbetellu, 26 km² in pri Grossetu, 13 km². Pri mestu Lucca, ob obali, leži tudi najobširnejše toskansko jezero Massaciuccoli, 7 km². V Toskanskem otočju je najpomembnejši otok Elba, na katerem živi več kot 32.000 prebivalcev.

Ob obali je podnebje sredozemsko, s povprečnimi letnimi temperaturami med 14 in 16 ° C, a proti notranjosti in na severu dežele je podnebje skoraj celinsko, saj je v notranjih dolinah poletna temperatura večinoma blizu 40 ° C, zimska pa pade pod ničlo. Padavine so obilne ob vznožju gora, medtem ko so zelo skromne na severni tirenski obali.

Vlažni atlantski vetrovi se namreč skoraj izčrpajo ob visokih gorah Korzike in nato ob vzpetinah Elbe, pa tudi položno obalno gričevje jih ne zaustavi. Zaradi tega je Toskana med najmanj deževnimi področji v Italiji.

10 TOP znamenitosti v Toskani

Toskana je bogata in pisana dežela, ki nas preseneti z barvami, dišavami, čudovito hrano in prijaznimi ljudmi. Le kako v takšni čudoviti deželi izbrati deset najlepših krajih, ki jih resnično moramo obiskati?