Pripravki iz ognjiča za nego občutljive kože

ognjič za kožo
VELIKA IZBIRA NARAVNIH IN EKOLOŠKIH KREM ZA NEGO TELESA! PREVERI TUKAJ!

Ognjič za kožo je primeren za nego občutljive, suhe in razdražene kože. V ognjiču so eterična olja, ki delujejo proti mnogim mikrobom in glivicam. Saponini v ognjičevih cvetovih, delujejo fungistatično na koži, to pomeni, da preprečujejo naselitev glivic na koži. V ognjičevih pripravkih so tudi triterpenski alkoholi, to je faradiol in 4-taraksasterol, ki preprečujeta vnetja.

Zaradi vseh teh učinkovin, uporabljamo ognjič za zdravljenje kožnih poškodb, veliko pa ga uporabljajo tudi v kozmetiki, saj resnično blagodejno vpliva na kožo. Izredno pomemben je tudi vpliv ognjiča na celjenje ran.

Učinkovine v Calendula officinalis, pospešujejo delovanje fagocitov in nastajanje novih celic. Temu procesu rečemo tudi granulacija. Prav tako pospešuje kroženje krvi in tonus kože. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, so v ognjiču tudi izredno pomembni karotenoidi in polisaharidi, ki stimulirajo imunski sistem. Po delovanju, je ognjič podoben arniki, s tem, da pripravki iz ognjiča ne dražijo kože. 

Kako uporabljamo ognjič za kožo?

Za nego kože je najbolj primerna ognjičeva krema ali mazilo, za izpiranje ran, pa lahko uporabimo tudi ognjičev poparek ali čaj. Pripravki iz ognjiča so primerni za nego ran, ki se slabo celijo, za nego brazgotin po operacijah  in za lajšanje težav pri dekubitusu. Ognjič je primeren tudi za nego vseh kožnih obolenj, za nego lažjih opeklin, tudi sončnih.

Z ognjičevo kremo lahko uspešno negujemo ozebline, suho in občutljivo kožo, razpokane ustnice, suhe ekceme in tudi nežno dojenčkovo kožo. Pri pikih žuželk se takoj namažemo z ognjičevim mazilom, takojšno olajšanje pa prinese tudi to, da damo na boleče mesto zmečkan ognjičev cvet. Ognjičeva mazila uporabljamo tudi pri krčnih žilah, vnetju ven, hemeroidih in pri vseh ostalih kožnih težavah.

Kako si pomagamo pri krčnih žilah – ognjičeva krema za krčne žile

Obolenja ven se najpogosteje kažejo v obliki krčnih žil, ki so v današnjem času vse pogostejša. Krčne žile nastanejo zaradi podedovane nagnjenosti k šibkemu veznemu tkivu, pogosto pa tudi zaradi premalo gibanja. Težave z venami doletijo tudi ljudi, ki veliko stojijo ali sedijo, prav tako pa se pojavijo zaradi prevelike teže in v nosečnosti. Pri preveliki telesni teži, se pojavijo povratni zastoji krvi, venske žile pa se razširijo.

Venozna kri ne teče prosto proti srcu, temveč zastaja v venah na nogi, kar postopoma povzroči razširjenost žil. Če se žile vnamejo, se v mečih in stegnih pojavijo bolečine, ki jih čutimo kot trgajoče in zelo boleče. Vneti venski spleti otrdijo, medtem ko je koža pogosto  rdeča in vneta. Noga lahko oteče in boli že pri najmanjših premikih, pogosto prizadeti dobi tudi povišano telesno temperaturo.

Pri zamašitvi in vnetju globje ležečih ven, moramo nujno poiskati zdravniško pomoč in ostati v postelji, saj obstaja nevarnost, da se delci strdkov odtrgajo od sten vene in jih tok krvi odnese, kar lahko sproži embolijo! 

Pri manjših težavah, lahko krčne žile negujemo z ognjičevo kremo, ki jo večkrat na dan nanašamo na ob obolelo mesto. Poleg ognjičevega mazila, nam težave z venami, lahko olajšajo tudi razni zeliščni čaji, obloge ovitki in kopeli. V vsakem primeru pa se moramo pred uporabo zeliščnih pripravkov, posvetovati s svojim zdravnikom.

Ognjičev čaj s koprivo pri vnetih venah

Pri lažjih oblikah vnetja ven, si lahko uspešno pomagamo s čajem za vene. Čaj pospešuje odvajanje vode iz telesa in širi vene. Pripravimo si mešanico iz enakih delov  naslednjih zelišč:

  • kopriva in listi divjega kostanja
  • ajda in listi mačehe
  • nepozabnikovi listi
  • ognjičevi cvetovi

 

Zmešamo enake dele vseh zelišč in pripravimo eno žličko mešanice. Prelijemo jo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Dva tedna pijemo po dve skodelici na dan. 

Ognjičeva tinktura in tinktura rmana za krčne žile

ognjič
VELIKA IZBIRA EKOLOŠKIH TINKTUR! SUPER CENA! KLIKNI SLIKO!

Pri trdovratnejših težavah z žilami, nam bo bolj kot čaj, pomaga ognjičeva tinktura, ki jo lahko kombiniramo z tinkturo rmana, gloga ali divjega kostanja. Preverjen in učinkovit recept pri težavah z venami; potrebujemo naslednje sestavine:

  • tinktura ognjiča in tinktura rmana
  • tinktura nepozebnika in tinktura gloga
  • tinktura divjega kostanja

Zmešano enake dele vseh tinktur. Zeliščne kapljice jemljemo dva tedna, 3 krat na dan, pred jedjo, po 20 kapljic, ki jih razredčimo z vodo ali čajem. (1)

Prva pomoč pri lažjih opeklinah

Pri lažjih opeklinah si lahko pomagamo z mnogimi domačimi pripravki:

  • Pri manjših opeklinah, na prizadeto mesto nanesemo ognjičevo kremo, pomaga pa tudi olje za celjenje ran. Olje pripravimo tako, da zmešamo 8 kapljic eteričnega olja kamilice, 8 kapljic eteričnega olja sivke in 8 kapljic eteričnega olja geranije. Vsa eterična olja raztopimo v 100 ml šentjanževega olja in ga nanesemo na obolelo mesto.
  • Pri lažjih opeklinah si pomagamo s kompresami z nekaj kapljicami sivkinega olja, ki ga razredčimo z malo prekuhane vode ali z šentjanževim oljem.
  • Pomagajo tudi komprese in obloge, ki smo jih prepojili z ognjičevim in šentjanževim oljem. (2)