Preverjeni recepti za izdelavo ognjičeve kreme

ognjičeva krema recept

Ognjičeva krema recept: Ognjič spada med dragocena zdravilna zelišča. Po učinku spominja na arniko, vendar je precej bolj varen za uživanje. Iz ognjičevih cvetov lahko poleg kreme pripravimo tudi ognjičevo tinkturo, ognjičev čaj, lahko pa jih dodamo v jedi na žlico namesto žafrana. Posebej cenjena je ognjičeva krema, zato vam bomo danes predstavili: ognjičeva krema recept!

Poznamo precej receptov za pripravo ognjičeve kreme, od starih preverjenih, do novejših, kjer uporabljamo sestavine, ki jih včasih niso imeli na voljo. Seveda lahko ognjičevo mazilo tudi kupimo.

Pri nakupu pazimo, da je krema narejena iz ekoloških sestavin. Ognjičevo mazilo na sliki je narejeno iz ekološko pridelanega ognjiča, iz olivnega olja, kokosovega olja, z dodatkom eteričnih olj čajevca, sivke in bora. Ognjičevo mazilo je namenjeno za nego ran, modric in lažjih opeklin, pospešuje tudi celjenje kože po tetoviranju.

Za pripravo ognjičeve kreme običajno uporabljamo samo cvetove ognjiča, ki jih nabiramo samo v sončnem vremenu. Vendar v starih receptih naši babic zasledimo tudi navodila, da lahko uporabimo za izdelavo mazila celo rastlino. Poskusimo lahko oba recepta in sami ugotovimo kaj nam bolj ustreza.

Ognjičeva krema recept 

Ognjičeva krema deluje protivnetno, antibakterijsko, protivirusno, lajša bolečine v mišicah in predvsem pospešuje celjenje ran. Uporabljamo jo za zdravljenje razdražene, suhe in razpokane kože. Nepogrešljiva je pri sončnih opeklinah, pri manjših ozeblinah, pri pikih žuželk, aknah, mozoljih in tudi za odstranjevanje brazgotin. Z ognjičevo kremo lahko tudi negujemo nagubano kožo na trebuhu, ki ostane po uspešno zaključeni shujševalni dieti. 

Vsekakor zelo široka paleta uporabe, ki je predvsem varna in ne povzroča alergij. Izredno učinkovita je za zdravljenje vnete kože okoli nohta, z njo pa lahko negujemo tudi krčne žile. Učinkovine v ognjiču spodbujajo obnavljanje celic, zato lahko ognjičevo mazilo uporabimo tudi za preprečevanje in odpravljanje celulita.

Pri osnovnem receptu za izdelavo ognjičeve kreme, je predvsem pomembno, da cvetove naberemo v sončnem vremenu, ko vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Za osnovno olje lahko uporabimo navadno sončnično olje, čeprav običajno uporabimo hladno stiskano olivno olje, mandljevo olje ali kakšno drugo hladno stiskano rastlinsko olje. Pomembno je, da so vse sestavine naravne, sveže in neoporečne. (1)

Ognjičeva krema z naravnim čebeljim voskom

Pripomočki za izdelavo ognjičeve kreme:

Pri izdelavi ognjičeve kreme, moramo biti posebej pozorni na to, kako bomo raztopili naravni čebelji vosek. Če damo vosek ali olja neposredno v ponev, postanejo prevroča in mazilo se nam lahko pokvari. Zaradi tega, moramo pri izdelavi naravne kozmetike uporabljati vodne kopeli, ali postopek dvojne posode.

Če imamo namen izdelovati večje količine domačih krem, potem se nam splača investirati v vodno kopel ali kvalitetno dvojno posodo. Manjšo posodo brez težav položimo v drugo, medtem ko v večjo spodnjo posodo lahko nalijemo malo vode. Ko voda v večji posodi zavre, se sestavine v notranji posodi nežno stopijo in se ne pokvarijo.

Ognjičev macerat

Kadar želimo pri izdelavi naravnih krem uporabiti macerat, ga moramo prej pripraviti. Vsa zelišča moramo najprej drobno narezati ali zmleti. Za macerat so načeloma boljša posušena zelišča, kot pa sveža, zato lahko macerat delamo tudi v zimskem času in zato lahko tudi kreme pripravljamo pozimi, ko je več časa. Narezana zelišča popolnoma potopimo v olje in jih močno potlačimo.

V kozarcu ne sme biti zraka, saj se lahko razvije plesen. Kozarec za 10 dni postavimo na toplo in sončno mesto in ga enkrat na dan pretresimo. Ko so se zelišča že dovolj dolgo namakala, jih precedimo skozi gazo ali skozi kos muslina. Olja, ki jih pridobimo z maceracijo, so obstojna do 6 mesecev in jih lahko uporabimo za izdelavo krem, ali pa jih uporabljamo za nego kože.

Sestavine za ognjičevo kremo:

 • velika pest svežih ognjičevih cvetov ( ali 30 gramov posušenih cvetov ognjiča)
 • 200 ml hladno stiskanega olivnega olja ali 200 ml ognjičevega macerata
 • 30 gramov nastrganega čebeljega voska

Ognjičeva krema recept: 

Pri tem receptu bomo uporabili posušene ognjičeve cvetove, ki smo jih nabrali poleti in previdno posušili. Približno 30 gramov cvetov damo v velik steklen kozarec s širokim vratom in nanje nalijemo 200 ml osnovnega olja.

Mi bomo uporabili hladno stiskano olivno olje, saj so recepti s tem oljem najbolj preverjeni, pa tudi olje nam je lažje dostopno, kot razna druga olja iz daljnih dežel. Ko nalijemo olje na cvetove, pazimo, da so res popolnoma prekriti in da v kozarcu ni zraka. Kozarec postavimo na toplo mesto za največ tri tedne. Po tem času ognjičev macerat precedimo in prelijemo v čiste stekleničke.

Dobili smo macerat, katerega lahko sedaj uporabimo za izdelavo naravne ognjičeve kreme. Na vodni kopeli segrejemo 200 ml ognjičevega macerata ( ali 200 ml olivnega olja, če nimamo macerata) in 30 gramov nastrganega čebeljega voska. Z leseno kuhalnico ves čas mešamo, toliko časa, da se vosek popolnoma stopi.

Po občutku dodajamo olje ali macerat, toliko časa, da dobimo lepo mazljivo, ravno prav trdo kremo. Ko smo s kremo zadovoljni, jo prelijemo v majhne steklene kozarčke in pustimo da se ohladi in strdi. Kremo hranimo na hladnem in temnem mestu. (1)

Domača ognjičeva krema z eteričnim oljem melise

Zanohtnica je izredno boleče vnetje okoli nohtov. Koža je vneta, odebeljena in napeta, ter občutljiva na pritisk in bolečino. Zanohtnico povzročajo bakterije, ki prodrejo skozi poškodovano kožo okoli nohta. Zdraviti moramo vneto kožo, kar lahko izredno učinkovito naredimo z ognjičevo kremo.

Sestavine za pripravo ognjičeve kreme za nego kože okoli nohtov:

 • 100 ml hladno stiskanega olivnega olja
 • veliko pest posušenega ognjiča
 • 20 gramov čebeljega voska
 • 3 kapljice eteričnega olja melise

Domača ognjičeva krema recept:

Veliko pest posušenega ognjiča (uporabimo lahko tudi steblo in liste), prelijemo s 100 ml hladno stiskanega olivnega olja. Mešanico postavimo na vodno kopel in počasi kuhamo 20 minut. Precedimo in dodamo 20 gramov čebeljega voska in 3 kapljice eteričnega olja melise. Dobro premešamo in prelijemo v čisti kozarček. Krema je obstojna do 6 mesecev.

Kaj je zanohtnica in kako jo zdravimo?

Zanohtnica je bakterijska okužba kože okoli nohtov, ki je lahko izredno boleče. Nastane zaradi poškodovane kože okoli nohtov in bakterije lažje prodrejo v manjše poškodbe. Običajno je koža okoli nohtov zaprta in zaščitena pred bakterijami.

Vname se, kadar kožo napadejo glivice, zaradi neprimerne ali pretirane nege nohtov, grizenja nohtov ali obnohtne kožice. Vnetja negujemo z domačimi pripravki, predvsem pa pazimo na higieno in na to, da kože ne še dodatno poškodujemo.

Pripravki iz zelišč za zdravljenje zanohtnice:
 • Kopel prstov v čaju iz hrastove skorje: Dve zvrhani čajni žlički hrastove skorje prelijemo s skodelico vroče vode. Po desetih minutah precedimo in počakamo, da se malo ohladi. Prste deset minut namakamo v čaj, ponovimo dvakrat na dna. Nato pride na vrsto najboljša ognjičeva krema! Po vsaki kopeli prstov, si jih namažemo z ognjičevo kremo in nekaj časa počivamo, da se krema dobro vpije v kožo.
 • Pomešamo lahko tudi enaka dela medu in na drobno narezane čebule, ter mešanico pred spanjem nanesemo na kožo in tesno povijemo. Med in čebula razkužujeta in aktivirata naravno obrambo telesa.

Previdno! Kadar se vneta koža okoli nohta odebeli in zagnoji, moramo obiskati zdravnika.

Recept za ognjičevo mazilo s propolisom

Ta različica recepta za ognjičevo mazilo, vsebuje nekaj kapljic propolisa, ki še dodatno pomaga pri celjenju površinskih ran, odrgnin in ureznin. Propolis skupaj z ognjičem tudi uničuje bakterije, neguje nečisto kožo in oži pore. Za pripravo ognjičevega mazila s propolisom, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 40 gramov posušenih ognjičevih cvetov
 • 1 l olivnega olja
 • 15 gramov čebeljega voska
 • 5 kapljic naravnega propolisa

Najprej iz ognjičevih cvetov in olivnega olja pripravimo oljni izvleček. Posušene cvetove položimo v kozarec s širokim vratom in jih prelijemo z enim litrom kvalitetnega olivnega olja. Kozarec za šest tednov postavimo na svetel prostor, vendar ne neposredno na sonce. Po šestih tednih se cvetovi in olje med seboj prepojijo in olji izvleček je pripravljen da ga precedimo in prelijemo v majhne, temne stekleničke.

Za pripravo ognjičevega mazila, najprej 100 ml ognjičevega olja in čebelji vosek raztopimo na vodni kopeli. Sestavine moramo ves čas mešati, dokler ni vosek popolnoma stopljen. Odstavimo z vodne kopeli in počakamo da se masa ohladi in se na vrhu naredi tanka kožica. Ko je masa rahlo ohlajena, šele takrat dodamo propolis in še enkrat dobro premešamo, da dobimo voljno, kremasto zmes. Mazilo nadevamo v čiste kozarček, obstojno je približno eno leto.

 

Še nekaj idej za izdelavo ognjičeve kreme:

 

 

Uporabljeno besedilo: ognjičeva krema recept, ognjičeva krema

Kratek povzetek članka

Kako pripravimo domačo ognjičevo kremo?

Za pripravo ognjičeve kreme poznamo več receptov, uporabljamo hladno stiskana rastlinska olja.

Kako uporabljamo ognjičevo kremo?

Ognjičevo kremo uporabljamo za nego občutljive in razdražene kože.