Uporaba olja črne kumine

Olje črne kumine izkušnje:

Olje črne kumine izkušnje
OLJE ČRNE KUMINE! POMAGA PRI ALERGIJAH! TUKAJ!

Olje črne kumine je najbolj poznano po presenetljivo dobrih uspehih, pri lajšanju težav z dihanjem in alergijami. V starih zapisih najdemo tudi informacije, da so z oljem lajšali prebavne motnje in težave s kožo. Tudi v današnjem času olje črne kumine uporabljamo za podobne težave.

Pogosto se uporablja pri pripravi naravne kozmetike, saj je učinkovine v olju čudovito negujejo aknasto, mastno in problematično kožo. Olje črne kumine izkušnje pri zdravljenjem senenega nahoda, so poznane že stoletja.

Olje črne kumine pridobivajo iz semen črne kumine. Semena imajo nekoliko grenak okus, ki spominja na poper. Olje uporabljamo tako zunanje kot notranje, izredno učinkovito je pri težavah s prebavo in pri težavah s kožo.

Olje črne kumine izkušnje

Olje črne kumine, Nigella sativa, je izdelano iz drobnih semen črne kumine, ki jo poznamo tudi pod imenom črnika. Uporaba semen in olja črne kumine v prehrani, sega daleč v zgodovino. Zapise o tej čudežni rastlini, najdemo že v Bibliji in v zapisih slavnih mož.

O zdravilnih učinkih črnike, so pisali Dioskorid, Hipokrat in veliki perzijski učenjak Avicena. Beseda Nigella je izpeljanka besede niger, kar pomeni črno in nam razloži črno barvo semen kumine. V ljudskem zdravilstvu so semena in olje črne kumine uporabljali za zdravljenje mnogih zdravstvenih tegob.

Učinkovine v olju črne kumine

Olje črne kumine je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, najpomembnejši sta omega 6 in gama linolenska maščobna kislina. Vsebuje tudi ogljikove hidrate in beljakovine, zaradi česar ima olje visoko  hranilno vrednost.

V olju črne kumine najdemo tudi eterično olje, ki je sestavljeno iz timokinona, p cimena in karvakrola. Najpomembnejši je timokinon, ki deluje kot antioksidant in naravni analgetik. Za delovanje na našo prebavo in čiščenje črevesja, imata največji vpliv timokinon in  melantin.

V semenih črne kumine najdemo tudi vitamine in minerale,  ki jih naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje. To so vitamini A, E, C in nekaj vitaminov skupine B. Prisotni so minerali kalij, fosfor, selen, magnezij, cink, baker, železo in kalcij. 

Olje črne kumine za zdravljenje senenega nahoda

Seneni nahod imenujemo tudi alergijski rinitis in je alergija na cvetni prah. Dokler smo izpostavljeni cvetnemu prahu, nas bo v primeru, da smo alergični nanj, pestilo kar nekaj težav. Pojavi se kihanje, srbečica, zamašen nos in solzne oči. Poleg vseh teh nevšečnosti, pa lahko seneni nahod sproži tudi astmatični napad in poslabša težave pri dihanju. Simptome senenega nahoda, lahko močno zmanjšamo z uporabo naravnih zdravil. Strokovnjaki med mnogimi priporočajo tudi uporabo Nigella sativa.

Preiskave o zdravstvenih učinkih olja črne kumine še vedno potekajo in še bodo. Znanstveniki si še niso enotni, kako v resnici vpliva na naš organizem, čeprav so že dokazali, da imajo sestavine kumine protibakterijske in protiglivične lastnosti. Olje je lahko blagodejno pri zdravljenju sladkorne bolezni, za lajšanje simptomov senenega nahoda in za dvig imunskega sistema.

Seneni nahod in olje črne kumine

Seneni nahod je lahko izredno nadležen in tudi nevaren. Z uporabo naravnih pripravkov, lahko ublažimo simptome in lažje zadihamo. Strokovnjaki priporočajo olje črne kumine, ki se že stoletja uporablja za lajšanje težav z alergijami, kožo in prebavnimi težavami.

V Iranski raziskavi so opazovali 66 oseb, ki jih je mučil seneni nahod. Redno so uživali manjše količine olja črne kumine in njihove težave so se kmalu zmanjšale. Po uporabi olja so imeli manj težav z zamašenim nosom, srbečico in kihanjem.

Olje črne kumine izkušnje pri zdravljenju senenega nahoda so vzpodbudne! Poleg olja črne kumine, zeliščarji za blaženje simptomov senenega nahoda, priporočajo tudi izvlečke iz koprive, probiotike, kitajsko baziliko in navadni hren.

Kako jemati olje črne kumine?

Olje črne kumine lahko uživamo tudi v obliki kapsul, kar mnogim bolj ustreza. Poleg zdravljenja senenega nahoda, jo priporočajo tudi za nego kože, za zdravljenje glivičnih okužb, proti izpadanju las, pri težavah z želodcem, kašlju in glavobolu. 

Proizvajalci olja črne kumine priporočajo dve majhni žlički olja na dan. Eno žličko vzamemo zjutraj po jedi in eno žličko zvečer pred spanjem. V Sloveniji to čudovito olje še ni uvrščeno na seznam zdravil, zato se moramo pri uživanju še posebej natančno držati navodil proizvajalca!

Najbolje je , da se pred uporabo posvetujemo s svojim zdravnikom!

Previdno!

Olje črne kumine ne smemo jemati, kadar imamo oslabljen imunski sistem, nizek krvni tlak, pogoste krvavitve, nizek krvni sladkor in kadar jemljemo zdravila na recept. Prav tako uporabo črne kumine odsvetujejo nosečnicam, doječim materam in ženskam, ki se trudijo zanositi.

Črni kumini se moramo tudi izogibati, če smo alergični na zlatičevke, kamor uvrščamo rastlino črno kumino. Med zlatičevke spadajo tudi vetrnica, preobjeda in zlatica.

 

Uporabljeno besedilo: Olje črne kumine izkušnje, olje črne kumine uporaba