olje črne kumine izkušnjeSeneni nahod imenujemo tudi alergijski rinitis in je alergija na cvetni prah. Dokler smo izpostavljeni cvetnemu prahu, nas bo v primeru, da smo alergični nanj, pestilo kar nekaj težav. Pojavi se kihanje, srbečica, zamašen nos in solzne oči. Poleg vseh teh nevšečnosti, pa lahko seneni nahod sproži tudi astmatični napad in poslabša težave pri dihanju. Simptome senenega nahoda, lahko močno zmanjšamo z uporabo naravnih zdravil. Strokovnjaki med mnogimi priporočajo tudi uporabo Nigella sativa. Olje črne kumine izkušnje pri zdravljenjem senenega nahoda, so poznane že stoletja.

Olje črne kumine izkušnje pri zdravljenju senenega nahoda

Olje črne kumine, Nigella sativa, je izdelano iz drobnih semen črne kumine, ki jo poznamo tudi pod imenom črnika. Uporaba semen in olja črne kumine v prehrani, sega daleč v zgodovino.

Zapise o tej čudežni rastlini, najdemo že v Bibliji in v zapisih slavnih mož. O zdravilnih učinkih črnike, so pisali Dioskorid, Hipokrat in veliki perzijski učenjak Avicena. Beseda Nigella je izpeljanka besede niger, kar pomeni črno in nam razloži črno barvo semen kumine. V ljudskem zdravilstvu so semena in olje črne kumine uporabljali za zdravljenje mnogih zdravstvenih tegob.

kako jemati olje črne kumine

 

Najbolj poznano je po presenetljivo dobrih uspehih, pri lajšanju težav z dihanjem in alergijami. V starih zapisih najdemo tudi informacije, da so z oljem lajšali prebavne motnje in težave s kožo. Tudi v današnjem času olje črne kumine uporabljamo za podobne težave. Pogosto se uporablja pri pripravi naravne kozmetike, saj je učinkovine v olju čudovito negujejo aknasto, mastno in problematično kožo.

kje kupiti olje črne kumine

Preiskave o zdravstvenih učinkih olja črne kumine še vedno potekajo in še bodo. Znanstveniki si še niso enotni, kako v resnici vpliva na naš organizem, čeprav so že dokazali, da imajo sestavine kumine protibakterijske in protiglivične lastnosti. Olje je lahko blagodejno pri zdravljenju sladkorne bolezni, za lajšanje simptomov senenega nahoda in za dvig imunskega sistema.

olje črne uporaba

Učinkovine v olju črne kumine

Olje črne kumine je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, najpomembnejši sta omega 6 in gama linolenska maščobna kislina. Vsebuje tudi ogljikove hidrate in beljakovine, zaradi česar ima olje visoko  hranilno vrednost. V olju črne kumine najdemo tudi eterično olje, ki je sestavljeno iz timokinona, p cimena in karvakrola. Najpomembnejši je timokinon, ki deluje kot antioksidant in naravni analgetik. Za delovanje na našo prebavo in čiščenje črevesja, imata največji vpliv timokinon in  melantin

V semenih črne kumine najdemo tudi vitamine in minerale,  ki jih naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje. To so vitamini A, E, C in nekaj vitaminov skupine B. Prisotni so minerali kalij, fosfor, selen, magnezij, cink, baker, železo in kalcij.

Seneni nahod in olje črne kumine

Seneni nahod je lahko izredno nadležen in tudi nevaren. Z uporabo naravnih pripravkov, lahko ublažimo simptome in lažje zadihamo. Strokovnjaki priporočajo olje črne kumine, ki se že stoletja uporablja za lajšanje težav z alergijami, kožo in prebavnimi težavami. (1)

olje črne kumine za seneni nahod

V Iranski raziskavi so opazovali 66 oseb, ki jih je mučil seneni nahod. Redno so uživali manjše količine olja črne kumine in njihove težave so se kmalu zmanjšale. Po uporabi olja so imeli manj težav z zamašenim nosom, srbečico in kihanjem.

Olje črne kumine izkušnje pri zdravljenju senenega nahoda so vzpodbudne! Poleg olja črne kumine, zeliščarji za blaženje simptomov senenega nahoda, priporočajo tudi izvlečke iz koprive, probiotike, kitajsko baziliko in navadni hren. (2)