Sicilija – potovanje po Siciliji z avtom

Sicilija
SICILIJA – EOLSKI OTOKI

Sicilija je prečudovita, je duša Italije in poleg večnega mesta Rima, najbolj romantičen kraj na svetu. Na Sicilijo se lahko odpravimo z različnimi prevoznimi sredstvi, večina se odpravi z letalom in tam najame avto. Mnogi se odpravijo na dolgo pot z avtodomom, no nekateri (mi), pa se odpravimo z avtom. Dolga pot od Ljubljane do Messine, kjer se vkrcamo na trajekt je dolga, a izredno zanimiva.

Kaj početi na Siciliji? Če se tja odpravimo v glavni sezoni, potem bomo verjetno odkrivali prelepe plaže. Izven sezone, v pomladnih in jesenskih mesecih pa je idealen čas za odkrivanje kulturnih in zgodovinskih biserov otoka.

Sicilija – TOP 20 znamenitosti, ki jih morate obiskati

Sicilija je poznana po prelepih plažah, dobri hrani, izvrstnem vinu, čudovitem olivnem olju in po izjemno prijaznih ljudeh. Če se s temi napotki odpravimo v tujo deželo, nam je že pri odhodu malce lažje pri srcu, saj pričakujemo samo dobre stvari.

Seveda se na vsakem potovanju lahko zgodijo nepredvideni dogodki, a vsak popotnik ve, da je potrebno biti potrpežljiv in se malo prilagoditi. Vsekakor nas Sicilija ne bo razočarala! V nadaljevanju bom na kratko opisala najbolj obiskane znamenitosti; mesta, zgodovinske znamenitosti, najlepše plaže, turistične kraje, muzeje in seveda vulkana Etno in Stromboli.

Messina

Messino so ustanovili naseljenci iz Messenie iz Grčije. Mesto se je razvilo okoli pristanišča, ki je še vedno središče mesta. Leta 1908 je mesto zrušil katastrofalni potres in velik val, a se je del starega mesta ohranil. Glavne znamenitosti si lahko ogledamo okoli slikovitega pristanišča. Ko se odpravimo na ogled, ne smemo spregledati normanskega duomo z izvirnimi kipi in portali.

Na Piazzi Duomo si lahko ogledamo vodnjak iz 15. stoletja, v bližini je tudi zvonik, kjer opoldne oživijo mehanski kipci. Santissima Annuziata dei Catalani, je spomenik iz leta 1572, ki je posvečen Janezu Avstrijskemu. Ogledati si moramo tudi Museo Regionale, kjer hranijo pomembna dela Antonella da Messine in Caravaggia.

Catania

Catania je drugo največje mesto na Siciliji. V preteklosti so mesto pogosto prizadeli številni potresi in ognjeniški izbruhi. V mestu je veliko spomenikov iz grških časov, čeprav je bila večina mesta zgrajena po potresu leta 1693. Mesto je bilo obnovljeno v duhu zahtevnega baročnega sloga, za gradnjo so uporabili črni lavasti kamen.

Najpomembnejše znamenitosti mesta so strjene okoli Piazze Duomo; tu si lahko ogledamo Slonji vodnjak iz leta 1736, duomo posvečeno Sant Agati in ribjo tržnico s prvotnimi normanskimi apsidami v vili Garibaldi. V Cataniji si lahko ogledamo tudi romansko gledališče, grad, Via Cruciferi z baročnimi palačami in Via Etnea, kjer prevladujejo trgovine in kavarne. Iz Catanie je tudi najlažji in najbližji vzpon na Etno.

Vulkan Etna

Gora Etna, ki se dviga nad Catanijo, drugim največjim mestom na Siciliji, ima enega najdaljših dokumentiranih zapisov o zgodovinskem vulkanizmu na svetu, ki sega v leto 1500 pr. Zgodovinski tokovi lave pokrivajo velik del površine tega masivnega vulkana, zaradi česar je najvišji in najbolj obsežen v Italiji.

Zdi se, da je vulkan že od antičnih časov v skoraj stalni dejavnosti. Za Kilaueo na Havajih velja za drugi najbolj aktiven, torej produktiven vulkan na zemlji. Vulkan Etna se dviga na vzhodnem delu otoka. Etna je visoka 3.330 metrov in je med najdejavnejšimi ognjeniki na svetu. Etna je bila za Grke dom boga ognja Hefajsta, ki je s plameni  in iz lave koval Zevsove bliske in grome. Arabci so Etno poznali kot goro vseh gora, Mongibello.

Parco dell’Etna zajema večino ognjenika, kmetje na bogatih lavastih tleh pridelujejo zelenjavo,sadje in gojijo trto.

Ogled vulkana Etna

S celodnevnimi in poldnevnimi izleti iz mest Catania, Taormina ali Messina boste raziskovali goro Etna. Z gondolo “Funivia” iz Rifugio Sapienza boste dosegli približno 2500 metrov višine. Od tam boste imeli dve možnosti, prva je, da se pridružite vodenemu pohodu po vulkanskem območju, znanem kot Valle del Bove, in druga je manj naporna tura z vožnjo z džipom 4×4 . Možno je obiskati tudi sotesko Alcantara, ki jo je izdolbel starodavni tok lave.

Za ljubitelje vina je najboljša izbira kombinacija izleta z džipom Mount Etna 4×4 in degustacije vin v nekaterih lokalnih kleti na rodovitnih pobočjih. Izleti ob sončnem zahodu Etne so spektakularni za tiste, ki imajo radi izjemna doživetja. Več si oglejte na spletni strani: go-etna.com

Sirakuze

Sirakuze so leta 733 pred našim štetjem ustanovili korintski priseljenci in so bile ena prvih grških kolonij na otoku. Sirakuze so kmalu postale vplivne, gradile so pomembne stavbe, ustanavljale so tudi podkolonije. V mnogih vojnah so Sirakuze razširile svoja ozemlja in kmalu postale najmočnejše mesto v Sredozemlju. Staro mesto Sirakuze je bilo trikrat večje od današnjega  in je bilo razdeljeno na pet območij.

Najpomembnejše znamenitosti Sirakuze: Latomia del Paradiso, Grško gledališče, Cavea, Nimfej in Ulica grobov, Oltar Hierona II., Rimski amfiteater, Katakombe svetega Ivana, Necropoli Grotticelli, Museo Archeologico Regionale Paolo Orsi, Castello di Eurialo.

Noto

Noto je spektakularno baročno mesto v provinci Sirakuza na Siciliji.  Noto, ki se nahaja ob vznožju gorovja Iblean, je znan po osupljivi baročni arhitekturi. Noto se je včasih imenoval Neas in prebivalci so izjemno ponosni na svoje korenine. Iz mesta Neas, je takratni sicilski voditelj Duketij, povedel upornike proti Grkom.

Leta 1693 je mesto in velik del vzhodne Sicilije uničil potres. Mesta in vasi so nato obnovili v baročnem slogu, ki je bil priljubljen v tistem obdobju. Noto je med najlepšimi primerki, saj so obnovo mesta načrtovali tako, da so imeli meščani razgled na okoliško pokrajino.

Najpomembnejše znamenitosti Noto: Porta Reale, Chiesa di Santa Chiara in Santissimo Salvatore, Piazza Municipio, Palazzo Ducezio, Catedrale di San Nicolo, San Carlo alo Corso, Chiesa di San Domnico, Chiesa di Montevergini, Palazzi Via Cavour, Stara tržnica, Via Rocco Pirri, Chiesa del SS Croifisso.

Taormina

Tauromenium so ustanovili leta 304 pred našim štetjem in sicer kot kolonijo takrat mogočnih Sirakuz. Taormina stoji na čudovitem mestu pod goro Tauro in ima prelep razgled na skalnato obalo in morje, ter osupljivi pogled na Etno. Taormina ima značilno sicilsko zgodovino, najprej rimsko, arabsko, normansko in špansko. T

Taormina je danes turistično mesto, ki premore mnoge hotele, restavracije, trgovine, lepe plaže in negovane parke. Taormina je eno izmed najbolj priljubljenih letovišč na Siciliji. V pomladnem času, posebej v času Velikonočnih praznikov, je najboljši čas za obisk kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Taormina.

Najbolj poznane znamenitosti Taormina: Grško gledališče, Razgled in akustika, Corso Umberto I., Piazza Vittorio Emanuele, Piazza IX. Aprile, Borgo Medievale, Piazza del Duomo, Giardino Pubblico, Pot Castelmola, Sprehod po Mazzaroju.

Eolski otoki

Eolski otoki, ki se nahajajo ob obali severovzhodne Sicilije, so eden največjih naravnih in kulturnih zakladov južne Italije. Otočje, ki je nastalo zaradi vulkanskih izbruhov sčasoma, je sestavljeno iz sedmih otokov – Lipari, Vulcano, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi in Alicudi – od katerih ima vsak svojo identiteto. Za raziskovanje vseh sedmih otokov boste potrebovali vsaj dva tedna, če pa vam primanjkuje časa, je tu tedenski načrt poti s poudarki, kaj videti, početi in jesti na štirih otokih.

Vsak otok Etolskih otokov je čudovita mešanica zgodovine, izjemno okusne kulinarike, naravnih lepot in nostalgičnega vzdušja malih mest in vasi. Lipari je bleščeče bel, kar je posledica lehnjaka, medtem ko je Salina bogata z rodovitno ognjeniško zemljo in na njej uspevajo gozdovi in vinogradi. Skalne gmote na Salini se dvigujejo kot kupčki sladke smetane.  Pečine Vulkana so zaradi ohlajene staljene lave videti kot niz slonovih nog. Nekaj posebnega so tudi plaže na Eolskih otokih. Zaradi lehnjaka so sivkasto bele, zaradi prahu iz lave pa so ponekod čisto črne. Morje je kristalno čisto in vabljivo. Več si oglejte na povezavi: forbes.com: Eolski otoki

Katere znamenitosti si moramo ogledati na Eolskih otokih?

Najbolj obiskane znamenitosti na Eolskih otokih: Eolski arheološki muzej na Lipariju, Marina Corta na Lipariju, Kamnolom Lehnjaka na Lipariju, Plaža Pollari na salini, Perciato di Pollara, Malvasia delle Lipari, Žvepleni izpusti na Vulcanu, Stromboli, Panarea, Alicudi in Filicudi.

Stromboli

Stromboli je aktiven vulkan, ki izbruhne vsakih 20-30 minut in je resnično edinstvena zanimivost.  Otok ima črne peščene plaže, svetle bele pečine in impresivno “Sciara del Fuoco” – strmo pobočje, kjer se lava spušča iz kraterja.

Občudujete ga lahko le z morja, zato se odpravite na ogled s čolnom in si oglejte to glavno turistično atrakcijo. Ognjenik Stromboli je aktiven že več kot dve tisočletji. Iz njega bruhajo iskre in razbeljene skale, pojav lahko opazujemo samo ponoči.

Milazzo – najlepša mesta na Siciliji

Milazzo, ki se nahaja na rtu, ki se razteza v Tirensko morje, je glavno pristanišče in odhodna točka za dosego arhipelaga, večina ljudi pa preživi manj kot eno uro, ko gre skozi mesto, običajno na poti na Eolske otoke.

Milazzo, ustanovljen leta 716 pr.n.št., je skozi stoletja doživel velike pomorske bitke, naselile pa so ga številne civilizacije, ki so vsaka pustile svoj pečat v mestni arhitekturi, kuhinji in kulturi. Obdan z morjem, ima številne peščene plaže, ki se nahajajo ob osupljivi zaščiteni marini; srednjeveški normanski grad in se ponaša celo z lastnim obmorskim vinogradom.

Iz pristanišča se lahko odpravimo proti severu, da dosežemo obzidano zgodovinsko mesto Milazzo. Tu najdemo srednjeveški Castello di Milazzo, veličastno akropolo, zgrajeno na ruševinah, ki izvirajo iz neolitika. Normanska arhitektura gradu odraža mešanico obdobij in so jo skozi stoletja spreminjale in širile osvajalne civilizacije, vključno z Grki, Rimljani, Arabci in Španci. To je največja utrjena citadela na Siciliji in sprehod okoli njenih obrambnih stolpov in bastij ponuja osupljiv razgled na polotok Milazzo in kristalno morje.

Monreale – zgodovinska Sicilija

Sicilija ima izredno bogato zgodovino, med zgodovinske bisere vsekakor spada katedrala Monreale. Katedrala Monreale se dviga visoko nad mestom Palermom, na robu rodovitne Conce d Oro, Zlate doline.

Mogočno katedralo in benediktinski samostan je ustanovil Viljem II. leta 1174. Okoli katedrala in samostana se je kmalu razvila srednjeveška vas. Notranjost katedrale je okrašena z največjim in najpomembnejšim mozaičnim ciklom te vrste. Katedrala stoji ob Piazzi Guglielmo, ki jo krasijo palme in mnoge kavarne.

Kaj si lahko ogledamo v katedrali Monreale?

Pri ogledu katedrale Monreale moramo biti pozorni na pročelje, na zunanjo apsido, osupljivo notranjost, slikovit strop, Kristusov mozaik v apsidi, Mozaik mučenikov v apsidi, Mozaik v stranski apsidi, Stebrišče, Mozaik v ladji in Castellaccio.