Kakšen jedilni servis uporabimo za nedeljsko kosilo?

Jedilni servis za praznično mizo: Živimo v zelo stresnem času, ko si za hrano ne vzamemo več dovolj časa. S sorodniki in celo z ožjimi družinskimi člani, se ne srečujemo več pri dnevnih obrokih, kot je bilo to v navadi v času naših babic.

Zato se potrudimo in za družino pripravimo nedeljsko kosilo.  Na mizo postavimo najboljši jedilni servis, kar ga premoremo in poskusimo pripraviti obrok, ki bo vseboval čim več zdrave hrane! Seveda pa je najlepši jedilni servis na mizi za božično večerjo in za velikonočne praznike. 

Ko se družina zbere pri nedeljskem kosilu, seveda najprej poteši lakoto.  Nato pa so na vrsti novice, pogovori in mogoče celo učenje bontona obnašanja pri mizi.

Kakšen jedilni servis je primeren za nedeljsko kosilo?

Kadar se uspe cela družina zbrati na nedeljskem kosilu, je to že samo po sebi razlog za praznovanje. Kako bomo pripravili mizo za nedeljsko kosilo, je seveda odvisno od več dejavnikov. Če smo doma in imamo dovolj časa, potem je prav, da nekaj več pozornosti posvetimo tudi dekoraciji mize. Vsekakor je lepše jesti za mizo, ki je pripravljena z občutkom in smislom za dekoracijo. Čeprav nedeljsko kosilo ni kakšen poseben praznik, naj to ne bo izgovor, da ne bi pripravili vsaj preprostega pogrinjka. 

Na mizo postavimo  jedilni servis, ki ga na svetlo potegnemo samo ob posebnih praznikih. Pri okrasitvi in dekoraciji mize, lahko za večji učinek upoštevamo tudi feng shui pravila za dom.

Pogosto so nedeljska kosila tudi priložnost, da nazdravimo kakšnemu dogodku, ki se je zgodil med tednom in nismo imeli časa primerno praznovati. Razumljivo je, da so družinski člani med tednom vsak po svojih opravkih in ni časa za druženje. Zato naj bo nedelja dan, ko se sprostimo in skupaj pojemo okusen obrok.

Priprava dekoracije za nedeljsko kosilo, je lahko tudi zabavno in k sodelovanju povabimo celo družino. Mlajšim otrokom ali vnukom, lahko pokažemo dragocen jedilni servis, ki ga smo ga podedovali od naše babice in mame.

Mnoge družine imajo v lasti jedilne servise, ki se prenašajo iz roda v rod in so družinska dragocenost. V dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, je bil pravi modni hit jedilni set krožnikov Weimar Marie, ki ga pogovorno imenujemo kar babičin servis.

Vrhunski jedilni servisi

Če smo ponosi lastniki jedilnega servisa Weimar Marie, ga vsekakor večkrat postavimo na praznično okrašeno mizo, tudi če je to samo družinsko nedeljsko kosilo.

Servis Weimar Marie, so izdelali v Weimar Porzelan, ki je eno izmed najstarejših blagovnih znamk porcelana v Evropi.

V preteklosti, v času naših babic, ali še kakšno leto prej, je bilo za gospodinjo zelo pomembno kakšen porcelan je imela v hiši. Dražji in bolj kakovosten porcelan, je pomenil določen standard.  Zanj so imeli pri hiši posebne vitrine, kje je bil razstavljen. Tako je vsak obiskovalec takoj videl, kakšen standard ima družina,v katero je prišel.

Vrhunski jedilni servis Weimar Marie, spada v serijo Katharina. Ta linija porcelana, je dobila ime po Katarini Veliki, saj je bil prvi in izvirni servis, oblikovan posebej zanjo. Krožniki in vsi ostali kosi porcelana, so bogato okrašeni z drobnimi travniškimi rožicami. Naše babice so bile navdušene nad drobnimi spominčicami, bezgom, vrtnicami in marjeticami, ki so na porcelanu tako realistične, kakor da bi imeli na mizi sveže cvetje.

Čeprav je ta servis preblisk preteklosti, nikakor ni pozabljen. Vse več mladih družin se ponovno navdušuje nad prelepim jedilnim servisom, ki je lahko tudi varna naložba za prihodnost.

Jedilni servis Weimar Marie je sestavljen iz 28 delov vrhunskega porcelana in je namenjen za šest oseb.