Kako uporabljamo feng shui v vsakdanjem življenju?

posted in: Aktualno, Bivanje, Lepota, Zdravje | 0
Advertisements

feng shui

Feng shui je veda, ki izvira iz starodavne Kitajske in se posveča urejanju prostora. Predvsem je namen feng šuja povečati skladnost in pretok energije Qi.

Feng shui

Njegova načela in nasveti nam pomagajo, da ostanemo v stiku in harmoniji z naravnimi zakonitostmi tudi v našem domu. Feng shui nasveti nas popeljejo v skrivnosti opremljanja stanovanja, seznanimo se kakšne barve moramo uporabiti in kakšne rastline naj postavimo v stanovanje.

A feng shui je še več, mnogo več! V nadaljevanju članka, vas bomo seznanili z vsemi skrivnostmi Feng shuja, za več informacij pa priporočamo: Energijsko čiščenje po feng shui!

Feng shui pripomočki za energijsko čiščenje našega doma

Za kvalitetno bivanje in dobro počutje v našem domu, ga moramo občasno energijsko očistiti. Za to lahko uporabimo mnoge feng shui pripomočke, ki so namenjeni uporabi usposobljenim strokovnjakom ali pa za čisto vsakdanjo rabo.

Dodatki za feng shui energijsko čiščenje so namenjeni temu, da aktivirajo energije v prostoru in jih harmonizirajo. Najbolj priljubljeni dodatki so eterična olja, energijski spreji, zlata spirala, kadila, palčke, glasba za čiščenje energij in še mnogi drugi.

Kateri so najbolj priljubljeni feng shui dodatki za energijsko čiščenje?

Energijski feng shui spreji:

 • Energijski feng shui spreji spodbujajo pozitiven tok energije za samozavest, blagostanje, čutnost, ljubezen, kreativnost, izražanje, modrost, sprejemanje in modrost.
 • Če bomo naš dom očistili in uredili po načelih feng-šuja, bo ta odražal, kako smo si uredili življenje.
 • Spalnica urejena po načelih feng shui odraža našo sposobnost sprejemanja dobrih energij obilja in sposobnost obnavljanja.
 • Kuhinja daje podporo celemu stanovanju, medtem ko kopalnica pokaže, da smo sposobni iz iz življenja spustiti stare energije in da smo v stiku s sedanjostjo.
 • Glavni vhod v stanovanje ima prav tako velik pomen, saj energetski vpliv vhoda ponesemo po celem domu. Splošno znano je tudi to, da vsa življenjska energija vstopa v hišo skozi glavni vhod. Priporočamo tudi članek: Kako urediti glavni vhod po feng shui?
Naravna eterična olja za energijsko čiščenje s podporo čakram
 • Eterična olja, so pripravljena tako, da vsako posebej vzpodbudi eno od frekvenc in prostor očisti energijskega mrčesa.
 • Naravna eterična olja se prav tako uporabljajo v feng shui, saj jih lahko uporabljamo za okrepitev in zdravljenje čaker in jih izbiramo glede na to, katere energije želimo okrepiti v našem domu.
 • Pri izbiri eteričnega olja za čiščenje prostora imamo na izbiro naslednje frekvence: Energijsko podporo za meditacijo, jasnost, intuicija, izražanje, ljubezen, razumevanje v odnosih, veselje, obilje in zadovoljstvo.

Kako uporabljamo eterično olje za čiščenje doma?

 • Eterično olje, ki smo ga izbrali za energetsko čiščenje doma, je čisto enostavno za uporabo. Nekaj kapljic damo v vodo in prižgemo izparilnik s svečko, ali pa eterično olje nakapamo v električni difuzor.
 • Pozimi naravno eterično olje enostavno dodamo vodi, ki jo postavimo na radiator, ali pa ga nakapamo na vatirane blazinice in jih položimo na različna mesta po stanovanju. Več o naravnih eteričnih oljih, si preberite v članku: Naravna eterična olja!

Kako deluje teorija petih elementov v feng shui in kako delujejo kristali za pet elementov?

Na Daljnem vzhodu, filozofi in strokovnjaki za feng shui, verjamejo da pet poglavitnih elementov vzajemno uravnava potek naravnih pojavov. Ti elementi so splošno znani: zemlja, les, ogenj, kovina in voda. Vedeti moramo, da pri petih elementih ne gre za naravne pojave, pač pa jih lahko opišemo kot abstraktne sile temeljnih lastnosti simbolizirane materije.

Vseh pet elementov je močno povezanih z letnimi časi in deli dneva in s svojim delovanjem izboljšujejo delovanje jina in janga, ki sta prav tako povezana s spremembami, tako dnevnimi, kot mesečnimi. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s feng shujem, uporabljajo pet elementov za svoje osnovo orodje. Vsak element posebej opisuje posebno vrsto energije či. Te energije so povezane vsaka s svojo stranjo neba, ki pa je spet odvisna od položaja sonca in od tega kateri dan je.

Tudi v našem domu delujejo energije petih elementov, zato jih moramo upoštevati, kadar dom opremljamo po načelih feng shui. Zjutraj naš dom na vzhodu sprejema energijo lesa, kar imenujemo tudi navzgor gibajoči se či. Opoldne je na vrsti južna stran, ki sprejema energijo ognja Sonce nadaljuje svojo pot proti zahodu in jugozahodu,  takrat je naš dom pod vplivom zemlje. Ko pa sonce zahaja, je na delu energije kovine, medtem ko ponoči na severu prevladuje energija vode.

Kje v našem domu najdemo pet elementov v čisti obliki?

Vseh pet elementov, ali lahko jim rečemo tudi pet energij, v vsakdanjem življenju srečujemo tudi v čisti obliki:

 • Energija lesa je prisotna v lesenih izdelkih, pohištvu, knjigah, papirju in velikih zelenih rastlinah.
 • Energijo ognja najdemo v štedilniku, kamin, peči, v stvareh rdeče barve in v vsej osvetlitvi v našem domu.
 • Element zemlja je v mavcu, keramiki in v izdelkih iz porcelana.
 • Element kovine je železu, jeklu in srebru.
 • Energija vode pa se nahaja v kopalnici, umivalniku, prhi, plavalnih bazenih, ribnikih in akvarijih.

Pet simbolov pa najdemo tudi v letnih časih. Pomladni čas simbolizira les, poleti nam vlada ogenj, zgodnja jesen je zemlja, medtem ko je kasneje v jeseni prisotna kovina. Zima pa simbolizira vodo. (1)

Kako je povezano pet elementov feng shui med seboj?

Vseh pet elementov je izredno povezano med seboj, predvsem so zaznamovani z dvema energijskima tokovoma. Poznamo uničevalni krog in ustvarjalni krog.

Ustvarjalni krog 

Po načelih feng shuia, je vsaka energija mati naslednji, vsaka naslednja energija pa je otrok prejšnje energije. V ustvarjalnem krogu tako vsaka energija izhaja iz druge, energija či pa se giblje v smeri urnga kazalca. Energija poteka od enega elementa do drugega, vsak element proizvede naslednjega, s tem pa se tudi izčrpa.

Kadar element hrani drugega se izčrpa, kar pomeni, da kadar voda hrani les, se pri tem izčrpa, kadar pa les hrani ogenj, se tudi izčrpa.

Ogenj ustvarja zemljo, a mu slabijo moči, zemlja hrani kovino, ki jo izčrpava, medtem ko kovino izčrpava, ko ustvarja vodo. To je cel ustvarjalni krog, ki se tako zaključi!

Uničevalni krog

Pri uničevalnem krogu pa teče energija v nasprotju s hranilnim krogom v ravnih linijah in to vedno skozi drugi element.

Lastnosti vseh petih elementov:

 • Voda proizvaja les in uničuje ogenj, posebej kadar je les šibak. Voda prav tako izčrpava kovino.
 • Les proizvaja ogenj in kadar je ogenj šibak, tudi izčrpava zemljo. Les tudi slabi vodo.
 • Ogenj proizvaja zemljo in kadar je ta slaba, uničuje kovino in izčrpava les.
 • Zemlja proizvaja kovino in kadar je kovina šibka, uničuje vodo in izčrpava ogenj.
 • Kovina proizvaja vodo in kadar je voda šibka tudi izčrpava zemljo.

Kako delujejo kristali po feng shui v našem stanovanju?

Kristali so v feng shui izredno pomembni, prav tako kot ogledala. Pogosto opazimo, da za okras oken mnogi uporabijo steklene kapljice, okraske iz stekla ali brušene steklene krogle.

Ko skozi kristale pade bela svetloba, se porazdeli na vse barve spektra in vsaka barva posebej razprši posebno energijo po našem domu.  Z uporabo kristalov pa lahko tudi izničimo slabe energije v prostoru, ali pa jih nosimo kot energijski nakit.  

Pri uporabi kristalov se izogibajmo kristalov, ki so v obliki ostrih konic. Kristali v obliki piramidne konice oddajo izredno močno energijo v snopu, ki pa lahko deluje enako kot stoječi či. 

Te energije omilimo, če piramido postavimo poleg rastlin v stanovanju.Energijski nakit s kristali nosimo, kadar želimo nekaj spremeniti v svojem življenju. Mogoče želimo okrepiti in očistiti čakre, se zaščitit pred slabimi energijami ali boleznimi.

Spoznajmo feng shui barve

Z barvami živimo v vsakdanjem življenju in so del našega zaznavanja. Barve v naravi pogosto služijo kot opozorilo, prepoznavanje ali pa privlačijo. Barve so imele velik pomen tudi pri naših prednikih, ki so jih uporabljalo pri obredih in simbolika barv se je do danes ohranila v cerkvenih obredih.

Z raziskavami, kjer so sodelovali slepi, so potrdili, da vsaka barva oddaja svojo frekvenco. Svojo nihajno frekvenco pa imajo tudi naši organi, zato lahko barve s pridom uporabljajo v terapevtske namene. Tudi feng shui barve imajo velik pomen, z njimi lahko nek prostor omilimo elektromagnetna nihanja in hkrati omilimo ali okrepimo energijsko premočna mesta.

Pomen rdeče in oranžne barve v feng shui

Po načelih feng shuia pri opremljanju stanovanja prav tako uporabljamo barve in sicer v kombinaciji svetlobe. Za dobro energijo v našem domu mora biti ta osvetljen z žarečo in toplo svetlobo. To nam lahko pojasni tudi dejstvo, da je vse več ljudi v času ko je svetlobe manj, nagnjenih k depresiji. 

 Z barvami lahko energije okrepimo, oslabimo, privabimo ali odbijemo. Rdeča in oranžna barva veljata za agresivno jang barvo, zato je ne dajemo v spalnico, saj bomo s tem oslabili sproščujočo energijo in si poslabšali spanec. Zato pa lahko ti dve barvi brez skrbi damo v delovni prostor, saj bosta okrepili energije. (2)

Poglejmo si, kako barve vplivajo na energije! Rumena barva, je barva sredine in je primerna za vse prostore in za vse smeri neba:

Na severni strani 

 • Na severni strani našega doma bomo energijo okrepili z rožnato, rdečo in belo ali sivo barvo.
 • Energijo ohranja umazano bela, medtem ko jo oslabijo svetlo zelena, temno zelena ali modra.

Na severovzhodu

 • Na severovzhodu energijo okrepi vijoličasta barva, ohranjajo jo svetla bela, rumena do rjava in črna.
 • Energije oslabi rdeča do rožnata in bela do siva.

Na vzhodu

 • Na vzhodu či okrepi umazano bela do kremasta, ohranjajo svetlo zelena, temno zelena in modra.
 • Energije oslabi vijoličasta.
 • Na jugovzhodu
 • Či okrepi umazano bela do kremasta, ohranja temno zelena do modra in svetlo zelena.
 • Energije oslabi vijoličasta barva.

Kako v prostoru deluje zelena in modra barva?

Na jugu

 • Energije okrepijo svetlo zelena, temno zelena do modra, medtem ko jih ohranja vijoličasta.
 • Oslabi jih sijoče bela, svetlo rumena do rjava in črna barva.

Na jugozahodu

 • Energije okrepi vijoličasta, ohranja črna, rumena do rjava in sijoče bela.
 • Na jugozahodu našega doma, energije oslabijo rdeča do rožnata barva in bela do siva.

Na zahodu

 • Na zahodu okrepimo či s svetlo belo, rumeno do rjavo ali črno. Energijo ohranja rdeča do rožnata in bela do siva.
 • Energije pa oslabimo z umazano belo do kremasto barvo.

Na severozahodu

 • Na tej strani neba, pa energije okrepi svetlo bela, rumena do rjava in črna barva. Ohranja bela do siva in rdeča do rožnata.
 • Energije pa oslabimo z umazano belo do kremasto barvo.