Kako urediti glavni vhod v hišo po feng shui?

posted in: Aktualno | 0
feng shui vhod v stanovanje
IDEJE ZA UREDITEV VHODA V STANOVANJE! TUKAJ!

Okolje v katerem bivamo je izrednega pomena za naše dobro počutje in seveda si vsi želimo živeti v svetli, prostorni in energijsko usklajeni hiši. A žal je za  mnoge med nami življenje v bloku ali stolpnici,  edini sprejemljiv način bivanja. Vendar lahko tudi stanovanje v bloku z nekaj truda in znanja, uredimo po načelih feng shui. V današnjem članku se bomo posvetili temi feng shui vhod v stanovanje.

Feng shui vhod v stanovanje 

Po načelih feng shui, ima glavni vhod v hišo ali stanovanje, velik pomen. Vhod je točka prvega stika z bivalnim prostorom in skozi njega se stanovanje povezuje z okolico.

Energetske vpliv vhoda raznašamo po celem stanovanju, prav tako naj bi vsa življenjska energija vstopala skozi glavni vhod v hišo.

Kaj je feng shui?

Izraz feng shui označuje tehnike kitajske tradicionalne tehnike, s katerimi lahko ocenjujemo človekov bivalni prostor. Feng šui ali feng šuj, kakor tudi poimenujemo feng shui, v pisnih virih prvič zasledimo med četrtim in šestim stoletjem in sicer v knjigi Zang Shu. To je knjiga grobarjev, kjer mojster Guo Pu prvič zapiše definicijo koncepta veter in voda. De shui zang feng opisuje, kako je potrebno zajeti vodo in jo uporabiti za enakomerno namakanje kmetijskih površin in kako vetru onemogočiti erozijski in uničevalne vpliv na človeška bivališča in kmetijske površine.

Beseda feng shui je sestavljena iz besede feng, veter in shui, voda. Feng označuje veter, ki je eden najstarejših konceptov bolezni na Kitajskem in naj bi prinašal bolezen, podobno kot trupla, slabi predniki in demoni. Izogibanje vetru je na Kitajskem že stoletja pomemben preventivni ukrep. Škodljiv vpliv vetra se skriva tudi v sodobni Kitajski besedi za kap, chong feng, kar lahko dobesedno prevedemo kot zadet od vetra.

Beseda shui pomeni voda, ki je prva od petih elementarnih sprememb. Fazi vode pripada vse, kar je povezano z izhlapevanjem in tekočino. Ogenj označujemo kot raznašalec, voda pa ima vedno povezovalno vlogo, se pravi da ponazarja zbiranje stvari. Vsa bitja smo tako ali drugače povezana z vodo, zato je voda simbol življenja. V sebi združuje jin in jang, je hkrati trda in mehka in se premika med obema stanjema. Ponazarja tudi združevanje in komunikacijo.

Kakšen je pomen glavnega vhoda po feng shuiju?

Vhodna vrata so pomembna v vseh sistemih feng shuia in morajo biti kar se da ugodna, sicer se neugodni vpliv razširi po celem našem bivališču.Vhod v zgradbo mora biti vedno lahko dostopen, prostoren, vabljiv in dobro osvetljen. V liniji glavnega vhoda ne sme biti nobenih ovir, to pomeni, da ni dobro, če direktno nasproti vrat stoji drevo, cestna svetilka, zid ali kakšna druga ovira. Medtem pa so vodni viri pri vhodu zaželjeni, saj ima voda zmožnost zbiranja Qi.

Najboljše energije se bodo pretakale, če je pred vhodom v naš dom postavljen vodnjak, ali mimo teče reka ali potok.Po načelih feng shui je najboljše, če se vhod odpira v prostorno in zračno vežo, ki nas usmeri naprej do bivalnih prostorov. V osi glavnih vrat, naj ne bi bilo stopnišča, toaletnih prostorov in zadnjega izhoda.

Kadar pa so glavna vrata vseeno poravnana s stopniščem ali stranskim vhodom, takrat se dobra življenjska energija, ki jo prinašamo iz okolice, takoj povrne na prosto.

Pri tem ni pomembno, ali so stranska ali zadnja vrata odprta, energija nam bo vseeno pobegnila.Nasproti glavnih vrat ne smemo postavljati ogledal, saj s  odsevno površino odbijajo življenjsko energijo nazaj na prosto.Izrabljena energija qi potrebuje izhod  za zapuščanje našega bivalnega prostora, to je običajno balkon ali večje okno. Če balkona nimamo, potem poskusimo razširiti ali dodati okna.

Kako opremimo vhodno vežo, da ohranimo čimveč življenjske energije, ki jo prinašamo od zunaj?

Vhod v stanovanje je naš prvi stik z bivalnim prostorom, zato ga opremimo prijazno. Dodajmo zelenje, lončnico, lepo sliko, kip ali pač nam najljubši predmet, ki nas bo vedno prijazno pozdravil, ko pridemo domov. Tako kot prvi stik z ljudmi, je tudi prvi stik s prostorom pomemben in nam ostane v podzavesti.

Prostori, ki so neposredno nasproti vhoda, naj bodo dominantni, saj privlačijo največ življenjske energije in tudi največ pozornosti. Vse sobe, ki so nasproti vhodnih vrat, v našem življenju igrajo veliko vlogo.Kadar je nasproti vhoda kuhinja, pomeni, da je kuhanje in prehranjevanje pomemben del našega življenja.Če je nasproti vhodnih vrat delovna soba, nas bo tudi v domačem okolju ves čas spominjala na delo, ki nas še čaka in ves čas sugerira delovno aktivnost.

Tudi ko vhod v naše bivališče okrasimo ob raznih praznikih, kot so Božič in Velika noč, lahko pri okrasitvi upoštevamo feng shui načela.

Otroške sobe nasproti vhoda, dajejo otrokom v družinski ureditvi večjo moč.Pomembna je tudi razporeditev sobe za goste, saj če je nasproti glavnih vrat, spodbuja našo komunikativnost in odprtost do sveta.Če takoj, ko pridemo v stanovanje, trčimo v spalnico, nas ta prostor vabi k počitku, a hkrati se naša pozornost usmeri na utrujenost.

Najmanj ugoden prostor pri vhodu so toaletni prostori in shramba, zato že pri načrtovanju razporeditve prostorov, to dvoje poskusimo umakniti drugam.Če pridemo od zunaj direktno v dnevno sobo, nas ta takoj povabi k počitku. Stopnice nasproti vhoda niso najboljša izbira, saj naj bi simbolizirale nemirno življenje.

Feng shui vhod v stanovanje v sodobni stanovanjski arhitekturi

V sodobni stanovanjski arhitekturi, vhodu v stanovanje ne pripisujejo takšnega pomena kot v feng shui. Glavni vhod v stanovanje je sicer pogosto poudarjen, a ne iz simbolnega vidika, pač pa predvsem z vidika funkcionalnosti. Običajno je vhod enostavno dostopen, ob njem pa so običajno vsi funkcionalni prostori.

Tako pogosto na vhodu najdemo garderobo in stranišče, zavzema pa najmanj osončen del stanovanja. Pogosto je vhod obravnavan kot nepomemben in ga z dvorišča sploh ne opazimo. V klasični arhitekturi, ostaja vhod eden najpomembnejši elementov na hiši, tako kot v feng shui.

 

 

Nasveti v članku: feng shui vhod v stanovanje, kaj je feng shui..