Kako opremimo spalnico za miren spanec?

oprema spalnice
OPREMA SPALNICE ZA DOBER SPANEC! POGLEJ VEČ!

Dober spanec je temelj za zdravo življenje, zato je zelo pomembno kje in kako spimo. Nadvse pomembna je oprema spalnice, saj nam lahko neprimerna postelja, ali napačne barve v spalnici pokvarijo tako zelo potreben spanec. Spalnica naj bo namenjena samo za spanje in intimno druženje s partnerjem.

Nikar je ne spremenimo v pisarno, tudi televizor lahko lahko umaknemo iz prostora kjer spimo. Poleg kuhinje, je za mnoge spalnica najbolj pomemben prostor v stanovanju. To so osnove, ki jih moramo upoštevati pri opremi spalnice, a če želimo, da bo spalnica resnično naš mali raj, potem moramo spremeniti še veliko drugih stvari.

Oprema spalnice

Izredno pomembna je izbira vzmetnice, vzglavnika in tudi posteljnine. Prav tako moramo previdno izbrati barve, razsvetljavo, zavese in preproge. Že z majhnimi spremembami lahko izboljšamo naš spanec in s tem tudi splošno počutje. Spalnica je tudi prostor, kjer lahko pričakamo partnerja pri romantični razsvetljavi sveč.

Kakšna naj bo oprema spalnice za dober spanec?

Središče spalnice je postelja, kakšno bomo izbrali je seveda stvar okusa. Bolj pomembno je, kakšno vzmetnico bomo dali nanjo. Dobra in kvalitetna vzmetnica nam nudi dober spanec in zaradi tega bo naše življenje veliko lepše. Vendar izkušnje kažejo, da izbiri vzmetnice ne posvečamo dovolj pozornosti. Ko izbiramo pohištvo za spalnico, nas pritegne lep dizajn, velika postelja in prostorna vgradna omara, premalo časa pa si vzamemo, da bi si temeljito ogledali in preizkusili vzmetnico. Žal po nekaj tednih ali mesecih spanja v novi spalnici ugotovimo, da smo kupili popolnoma neprimerno ležišče.

Kako izberemo kvalitetno vzmetnico?

Strokovnjaki svetujejo, da vzmetnica naj ne bo ne pretrda, ne premehka! Če bomo izbrali preveč trdo vzmetnico, se ob spreminjanju položaja telesa med spanjem, ne more prilagajati obliki hrbtenice. Poleg tega ne daje podpore v predelu vratu in v usločenem delu križa. Spanje na takšni žimnici nam lahko povzroči bolečine v  vratu in hrbtenici. Če pa izberemo premehko vzmetnico, se v njo kar pogreznemo in zjutraj se prav tako zbudimo z bolečinami v križu.

Zato bodimo pri izbiri ležišča potrpežljivi in preden jo kupimo, naredimo nekaj preprostih testov. Kakovostno ležišče, mora podobno kot dober pisalni stol, podirati telo in držati hrbtenico rahlo usločeno, kot da bi stali. S prostim očesom težko ocenimo kvaliteto vzmetnice. Čeprav vemo, da je izdelana pri vrhunskem proizvajalcu in da ima vse potrebne certifikate, to še ne pomeni, da bo ustrezala tudi nam. Tudi če se v pohištvenem salonu za nekaj časa uležemo na ležišče, ki ga želimo kupiti, to ne bo dovolj.

Preizkusiti moramo več ležišč in ko najdemo tisto, ki mislimo da nam ustreza, naredimo še nekaj dodatnih preizkusov. Na vzmetnico, ki smo jo izbrali, se uležemo na hrbet in roko plosko potisnemo med predel križa in vzmetnico. Če lahko brez težav skozi potisnemo celo dlan in če celo ostane še nekaj prostora, potem je izbrana vzmetnica pretrda za nas. Preprost preizkus lahko naredimo tudi za mehkobo vzmetnice. Sedemo na posteljo in položimo noge na njo.

Če se naša zadnjica pogrezne globlje kot pete, potem je to ležišče premehko za nas. Pri izbiri se moramo malo zanašati tudi na občutek in kupimo vzmetnico, ki se nam zdi najbolj udobna. V trgovini se tudi dogovorimo za možnost zamenjave, prav tako preverimo koliko časa traja garancija. V povprečju vzmetnice ne zdržijo več kot deset let, za to po določenem času raje kupimo novo ležišče, preden v njej nastanejo prevelike vdolbine. Seveda ne smemo pozabiti tudi na ležišča naših otrok! Otroci hitro rastejo, zato je potrebo ležišče v otroški sobi menjati pogosteje.

Kako lahko z majhnimi spremembami naredimo našo spalnico še bolj udobno?

Oprema spalnice seveda ne zajema samo postelje in omare, pač pa še mnogo drugih dodatkov. Za dobro počutje, v ta prostor nikar ne navlačimo vse mogoče krame! Nekaj nasvetov, kakšna naj bo dodatna  oprema spalnice:

  • Posebno pozornost moramo posvetiti temperaturi v prostoru kjer spimo. Spalnica naj bo bolj hladna, kot drugi prostori v stanovanju, dovolj bo okoli 18 stopinj C. Preden gremo spat, prostor tudi zatemnimo! V hladnem in zatemnjenem prostoru, bo naše telo dobilo signal, da je čas za spanje.
  • Za dober spanec je potreben tudi mir in tišina. Če živimo v bližini zelo prometne ceste, železnice ali letališča, potem prestavimo spalnico čim dlje od hrupa. Hrup lahko omilimo tudi z izbiro materialov, ki dušijo hrup. Mogoče bomo morali razmisliti, da odstranimo lesena tla in stenske obloge iz mavca in jih nadomestimo z drugimi materiali. Za prvo pomoč pri hrupu, pomagajo tudi čepki za ušesa ali predvajanje nežen, pomirjajoče glasbe.
  • Preden gremo spat, iz spalnice umaknimo vse, kar bi lahko zmotilo naš spanec. Če imamo v sobi televizor, ga pokrijemo, mobilni telefon izklopimo ali utišamo. Vse električne aparate zvečer odstranimo iz spalnice ali jih pokrijemo. Prav tako čez noč pokrijemo električno uro, saj če ima osvetljeno številčnico, bomo ves čas pogledovali na njo in se zaradi tega še težje pogreznili v globok spanec.
  • V spalnici lahko damo duška svojim čustvom, zato jo lahko okrasimo s slikami ali predmeti, ki nam vzbujajo lepe spomine. Seveda je spalnica tudi prostor za intimno druženje, zato s partnerjem za morebitni prepir, izberimo kakšen drug prostor. Prostor kjer spimo, naj bo prostor spokojnosti in miru.

Za dober spanec potrebujemo temo in tudi pravilno hrano pred spanjem

  • Namestimo nočno lučko, ki jo imamo pri roki in jo prižgemo samo takrat, ko jo potrebujemo. Če uporabljamo lučko, ki ves čas sveti, lahko to prekine naš spanec. Že majhen svetlobni žarek sredi noči, namreč lahko izzove padec koncentracije spalnega hormona melatonina in prekine naraven cikel spanja. S tem dobi naše telo signal, da je čas da se prebudi in spokojnega spanca je konec.
  • Za miren spanec lahko poskrbimo tudi tako, da z beljakovinsko hrano pomirimo možgane. Pred spanjem uživajmo hrano, ki vsebuje triptofan, aminokislino, ki jo telo spremeni v snov za sprožanje spanca. Pred spanjem spijemo kozarec toplega mleka, ki mu lahko dodamo žličko medu. Za boljši spanec pomaga tudi skodelica sirotke, ki je prav tako čudovit vir beljakovin.

Kakšne barve so primerne za spalnico?

Za spalnico so primerne barve, ki nas pomirjajo in ne vzbujajo negativnih čustev. Ko izbiramo barvo za spalnico, lahko izkoristimo psihološki vpliv barv na naše počutje. Koristne nasvete za urejanje doma in še posebej za učinek barv, nam nudi tudi feng shui. Barve, primerne za spalnico so naslednje: rožnata, smetanasta, bež, ter hladni zeleni in modri toni. Izogibati se moramo osnovnih tonov, predvsem rdeče, saj preveč poživlja.

Oprema spalnice  v rožnati  barvi

Rožnata barva je res prava barva za našo spalnico. Ta barva nas že v nekaj minutah pomiri in prežene občutek strahu in sovražnosti. Poznamo več odtenkov rožnate in vse so izredno ženstvene, pozitivne, živahne in zabavne. Odtenki rožnate barve: Brusnica, malina, nagelj, orhideja, školjka, plamenec, sladkorna pena, koralno rožnata, fuksija, jagoda in še nekaj drugih.

 

Barva brusnic je lepa rožnata barva, ki jo lahko uporabimo v kontrastu z mehkimi toni. Z domiselno razporeditvijo barv, dobimo zanimive kombinacije, čeprav moramo dodati nekaj svetlih barv, da v prostoru ni preveč turobno. Bogata in sladkobna malinasta barva nam da takojšen občutek razkošja, nekoliko spominja na tradicionalne, starodobne barve.

Oprema spalnice bo prišla barvno do izraza tudi s kombinacijo nežno rožnate in naravne barve školjk. Ta barva je nadvse primerna za spalnico, kjer kontrast omehčamo odejami iz satena in s kremastimi, gosto tkanimi preprogami.

Barvo sladkorne pene si bolj zamišljamo za dekliško sobo, a prav tako jo lahko uporabimo v spalnici. Kombiniramo jo lahko z limonasto rumeno in temno rožnato. S temi barvamo bo naša spalnica dobila nekoliko nepredvidljivega pridiha in pokazal se bo sodoben in edinstven prostor. Tukaj smo predstavili, kakšna je oprema spalnice v rožnati barvi, seveda pa je samo od nas odvisno, v kakšni barvi bo naš spalni prostor. Pomembno je samo to, da se počutimo dobro in da v naši sanjski spalnici dobro spimo!