Najlepše praznične namizne dekoracije

okrasne vaze

Pripravljanje pogrinjka in ureditev dekoracije za praznično pogrnjeno mizo, zahteva nekaj znanja in domišljije. Z nekaj preprostimi idejami, bomo vedno pustili dober vtis, s tem da moramo pri pripravi pogrinjka  vedno upoštevati osnove bontona. Praznično mizo pripravimo ob slavnostnih priložnostih kot so praznovanja rojstnih dni, praznična božična večerja, poroka, velikonočno praznovanje in ob podobnih praznovanjih.  Poleg osnovnega pribora in krožnikov, k pogrinjku spadajo tudi okrasne vaze, prtički in vedno sveže zlikan prt.

Okrasne vaze in pogrinjki za praznično mizo

Ko pričakujemo goste, ki jih želimo pogostiti s kosilom  in presenetiti z osupljivo dekoracijo mize, se moramo seveda dobro pripraviti. Najprej moramo prešteti, koliko gostov pričakujemo.

Tako se ognemo zadregi, ki bi nastala, če nam zmanjka stolov za goste. Pripravimo dovolj veliko mizo in jo pogrnemo z kakovostnim prtom, ki ga moramo seveda zlikati. Sledi postavljanje pribora in jedilnega servisa, kjer se moramo strogo držati bontona.

Glavni plitvi krožnik vedno postavimo pod ostale krožnike, ki jih bomo med pogostitvijo uporabljamo. Na ta krožnik ne serviramo hrane, ampak nanj postavljamo ostale krožnike. Zato tudi krožnik za juho postavimo nanj, ki ga kasneje odnesemo in pripravimo prostor za desertne krožnike.

Kozarce postavimo  desno od glavnega krožnika. Če bomo postregli različno pijačo, potem si kozarci sledijo od desne proti leve, glede na vrstni red uporabe. Solnico postavimo poleg posodice za kis in olje. To so osnovne stvari, ki jih postavimo na mizo. Sledi dekoracija, kamor vključimo okrasne vaze, svečnike in  posodice s svečko za eterična olja, ki bodo osvežile prostor.

Ko zaključimo z glavno jedjo in je na vrsti sladica in  kava, takrat z mize pospravimo vse, razen kozarcev in okrasnih vaz. Pripravimo desertne krožnike, pribor in skodelice za kavo. Pozorni moramo na goste, ki ne pijejo kave in jim ponudimo čaj ali sadne sokove. Čaj lahko na mizo postavimo v čajniku, tako da si lahko gostje sami postrežejo, kolikor želijo.

Kako na mizo postavimo okrasne vaze in sveče?

Ko na praznično mizo postavljamo okrasne vaze, bodimo pozorni na to, da cvetje ne bo motilo gostov. Na sredino mize raje postavimo aranžma v nizki vazi, večje dekorativne vaze pa postavimo na manjšo mizo ob strani ali na okensko polico. Večje vaze lahko postavimo na tla in v njih po želji razpostavimo cvetje. Z dekoracijo se lahko poljubno igramo!

Na tla postavimo vaze različnih velikosti in barv, ter v njih postavimo različne cvetlične aranžmaje. V belo bazo postavimo eno samo rdečo vrtnico, v nekoliko višjo črno vazo se bo podala prav tako ena sama živo rumena vrtnica.

Kakšne vaze so primerne za dekoracijo mize?

Če se želimo še bolj poigrati z barvami, lahko v visoko dekorativno vazo, postavimo nekoliko neurejen šopek travniškega cvetja, kontrast bo izredni zanimiv in vpadljiv. Na mizo, lahko namesto vaze z rožami, postavimo majhne vazice, v katere damo samo en cvet, živahne barve.

Prav tako lahko namesto rož v vazah, vsakemu gostu na krožnik pripravimo svežo vrtnico. Če želimo nekoliko nenavadno dekoracijo, potem namesto vaz, postavimo na mizo pladnje in na njih razvrstimo eksotično cvetje, najbolj bodo do izraza prišli cvetovi orhideje.

Namizna dekoracija za poroko

Okrasne vaze in sveče seveda ne sodijo samo na praznično okrašene mize. Še bolj so prisotne pri dekoraciji miz za poroko, kjer pa se pogosto ideje za okrasitev mize, zlijejo tudi z okrasitvijo doma pred in po poroki. Poročni aranžmaji in okrasitev mize za poroko so predstavljeni na povezavi https://sanjski-sopek.si/dekoracija-porocne-mize/, v njej pa boste našli krasnih 6 idej s katerimi bo poročna dekoracija zares blestela. Pozorni boste na povezavi videli kako lepe primere dekoracije miz spletna stran Sanjski Šopek, oblikuje s pomočjo okrasnih vaz.

Zanimive so tudi dekoracije z vazami, ki imajo izgled, kot da so razbite in spet zlepljenje. Prav tako lahko uporabimo vaze nenavadnih oblik in nepravilnih oblik. Možnosti imamo neskončno, uporabiti moramo samo svojo domišljijo in naša dekoracija s pomočjo okrasnih vaz bo nepozabna.

Božična dekoracija mize: