Kaj je spletna optimizacija

posted in: Gostujoči avtorji | 0

V tem zapisu je podrobneje razloženo kaj pomeni pojem optimizacija spletnih strani oz. spletna optimizacija (ki jo sicer mnogi označujemo z izrazom SEO – search engine optimization).

Kaj je spletna optimizacija

Spletna optimizacija je proces, ki pomaga internetne strani prikazato višje v iskalniku Google, saj so spletne strani, ki so na Googlu prikazane najvišje (med prvimi v iskalniku), najbolj opazne, posledično pa tudi prejemajo največ klikov ter s tem večjo obiskanost.

Spletna optimizacija ni spletna aktivnost, ki jo lastniki ali upravitelji spletnih strani, izvedejo enkrat ali nekajkrat na leto, temveč niz izvajanja rednih aktivnosti na spletnih straneh, saj se je za prikaze na najvišjih mestih na Googlu, potrebno nenehno “boriti”. Enkrat dosežene visoke uvrstitve prikazov internetnih strani na Googlu, niso večne – hkrati pa, tudi, če sami nehate z izvajanjem spletne optimizacije, to ne pomeni, da se za prikaze spletnih strani, na prvi Googlovi strani, ne bo prenehala boriti vaša konkurenca.

Niz aktivnosti, ki sestavljajo proces spletne optimizacije se deli na več delov, zaradi katerih se spletna optimizacija loči na:

 • onsite SEO optimizacija
 • offsite SEO optimizacija
 • tehnična optimizacija spletnih strani

Onsite SEO spletna optimizacija predstavlja niz izvajanja tistih aktivnosti, ki jih na svojih speltnihs traneh, lahko izvajate sami,v največji meri pa je ta niz aktivnosti vezan na pripravo kakovostnih in uporabnih ter ustrezno SEO optimiziranih spletnih vsebin.

Offsite SEO spletna optimizacija predstavlja niz izvajanja tistih aktivnosti, ki se izvajajo na spletu izven vaše spletne strani, a kljub temu prispevajo k izboljševanju uvrstitev vaših internetnih strani na prva mesta, iskalnika.

Tehnična optimizacija spletnih strani predstavlja sklop tistih aktivnosti s katerimi želite upravitelji internetnih strani izboljšati hitrost nalaganja vaših strani, varnost brskanja po vaših speltnih straneh ter zagotoviti čim boljšo uporabniško izkušnjo.

https://youtu.be/D7UxlkwdYc0

Prikaz kaj ŽE PRINAŠA spletna optimizacija na spletni strani ebonitete.si

Iz spodnje preglednice lahko razberete kaj je spletna optimizacija na spletni strani ebonitete.si. Optimizacija spletne strani ebonitete.si predstavlja niz aktivnosti, ki jih Prva bonitetna agencija d.o.o. (ki je lastnik spletne strani ebonitete.si) izvaja zato, da se spletna stran ebonitete.si nahaja med prvimi na prvi strani Google (brez, da zato plačuje spletno oglaševanje):

Na desni strani preglednice so prikazane uvrstitve spletne strani ebonitete.si na Googlu, med neplačanimi prikazi (ključne besede, s katerimi so ebonitete.si uvrščene na prvi Googlovi strani, so zamegljene)…

Prikaz kaj LAHKO PRINAŠA spletna optimizacija na spletni strani www.prvafina.si

Na spodnji sliki je prikazana podobna evidenca zgornji, s tem, da se na spletni strani prvafina.si, spletna optimizacija šele začenja izvajati, uvrstitve na Googlu pa trenutno niso še tako visoke kot na zgornji sliki…

Na sliki lahko vidite, da je spletna stran prvafina.si, na Googlu, trenutno na 10. mestu z ključno besedo faktoring. Ob rednem izvajanju spletne optimizacije, bo tudi prvafina.si, uvrščena na višjih mestih na Googlu, kar je zanjo pomembno, saj besedo faktoring v Google, vtipka na mesec, cca.260 uporabnikov Googla.

Čemu se uporablja spletna optimizacija

Spletna optimizacija se uporablja predvsem zato, da internetne strani poskuša uvrstiti čim višje v iskalniku Google, ker je iskalnik Google, med vsemi spletnimi iskalniki, zdaleč najbolj uporabljan iskalnik na svetu (s tržnim deležem nad 90%). Sicer pa se spletna optimizacija uporablja tudi za ostale iskalnike, saj tudi pri ostalih želimo svoje internetne strani, prikazovati na vrhu iskalnikov, kjer se nahaja največ uporabnikov teh iskalnikov.

V grobem se spletna optimizacija deli na dva dela in sicer na zagotavljanje povečevanja obiskovalcev na spletne strani ter na izvajanje aktivnosti, ki prispevajo k izboljševanju konverzij obiskovalcev na spletnih straneh. Izboljševanje konverzij (tj.pretvorb obiskovalcev spletnih strani v kupce,s ledilce, bralce, itd..) se imenuje konverzijska optimizacija oz. CRO (conversion rate optimization).

Dodatno: spoznajte najbolj uporabna SEO orodja za spletno optimizacijo

Koristi spletne optimizacije

Spletna optimizacija prinaša naslednje koristi:

 • višje uvrstitve spletnih strani v iskalnikih
 • večji obisk spletnih strani
 • večja prodaja preko spletnih strani
 • večja prepoznavnost blagovne znamke
 • večja vidnost in izpostavljenost speltnih strani
 • povečano število sledilcev in spremljevlacev spletnih strani na družabnih omrežjih

Glavna korist spletne optimizacije je v tem, da internetnim stranem, ki dosegajo prva mesta na Googlu (ali vsaj prvo stran na Googlu) ni nujno potrebno plačevati za spletno oglaševanje, če želijo pridobiti nove stranke preko Googla, s čimer se marketinški stroški spletnega nastopa in prodaje močno zmanjšajo, hkrati pa je z visoko uvrščenimi spletnimi stranmi na Googlu, zgrajena večja neodvisnost internetnih strani od plačljivega oglaševanja.

Z več ključnimi besedami kot so internetne strani uvrščene na prvi strani Googla, večja je korist od spletne optimizacije, saj je obiskovalcev več.

Prednosti spletne optimizacije napram drugim spletnim kanalom trženja

Glavne prednosti spletne optimizacije so:

 • bistveno večja klikabilnost na neplačane prikaze spletnih strani v iskalniku Google, napram plačanim prikazom
 • percepcija obiskovalcev, ki so kliknili na neplačan prikaz, da se jim ničesar ne vsiljuje, napram percepciji klika na plačan oglas, ko imamo občutek, da se nam nekaj prodaja
 • splošno bolj priljubljeno klikanje na neplačane prikaze spletnih strani, ki daje občutek nadzora nad raziskovanjem in brskanjem po internetu napram klikanjem po oglasih, ki že zaradi svoje narave, prodajajo
 • posledično večja angažiranost/vpletenost in možnost sodelovanja v spletnih vsebinah, po klikih na neplačane prikaze spletnih strani
 • bolj sproščen občutek obiskovalcev pri vstopu na posamezno, organsko prikazano internetno stran
 • možnost izgradnje pasivnega zaslužka, saj lahko po tem, ko internetna stran z nekaterimi ključnimi besedami že doseže prvo stran Googla, priključujemo vedno nove besede, s čimer raste zaslužek

Kako se uporablja spletna optimizacija

Spletna optimizacija se, generalno gledano, uporablja skozi 4 fronte rednega izvajanja aktivnosti:

 • redno pisanje novih onsite SEO vsebin
 • redna izboljšava obstoječih SEO vsebin
 • redno izboljševanje stopnje CTR
 • redno izvajanje offsite SEO optimizacije

Uporaba pisanja vedno novih in rednih svežih vsebin, sporoča Googlu, avtoritativnost, svežino in ekspertizo tematike o kateri pišemo (in v kateri, produkte oz. storitve, prodajamo), uporaba rednega izboljševanja obstoječih spletnih vsebin vpliva na izboljševanje obstoječih uvrstitev na Googlu za vaše pretekle vsebine, izboljševanje stopnje CTR prispeva k vedno večji atraktivnosti spletnih vsebin, redno izvajanje offsite SEO pa pomeni mreženje oz. networking na spletu (ki prispeva k gradnji povratnih povezav z namenom višjega uvrščanja spletnih strani, na Googlu).

Prikaz primera uporabe spletne optimizacije na spletni strani Magus.si

Na spodnji sliki lahko vidite kako so evidentirane vse uporabljane spletno optimizacijske aktivnosti na internetni strani Magus.si, ki na trgu ponuja blazino za izvajanje magnetne terapije doma, pri čemer Magus blazino uporabljajo prav vsi. Od tistih, ki jih muči revma, artritis in druge bolečine v križu in medenici, rami, itd…

Dodatne informacije:

 • Kako povečati obisk spletne strani
 • če se želite še podrobneje seznaniti s tem kaj je in kako deluje spletna optimizacija, potem svetujemo, da v svoji panogi opazujete spletne konkurente, ki se na Googlu, že nahajajo visoko. Za te ste lahko prepričani, da jim je spletna optimizacija pomembna pri njihovem poslu. Na področju prodaje prehranskih dopolnil, priporočamo, da si pozorno pogledate kako se optimizacija spletnih strani izvaja na spletni strani Medex.
 • v panogi prodaje pohištva se vrhunska spletna optimizacija izvaja v trgovini Pisalne mize Pohištvo123.si. Priporočamo, da pozorno pogledate kako spletno trgovino, optimizirajo tudi tam.