Kokosova potica je slastna sladica, ki jo pogosto pripravimo tudi za praznično obloženo mizo. Poleg klasične kokosove potice lahko pripravimo tudi vegansko kokosovo potico.
Za klasično kokosovo potico pripravimo kvašeno testo za potice in jo namažemo s kokosovim nadevom. Za nadev lahko uporabimo kokosove kosmiče ali pa kokosovo moko z različnimi dodatki.
Kokosova potica
Za kokosovo potico poznamo več receptov. Pogosto jo pripravimo z manj sladkorja, ali pa naredimo potico brez glutena.
Poznamo tudi lchf kokosovo potico, nekateri dodajo tudi kokosovo olje. Pripravila sem več receptov, potem pa se sami odločite, po katerem boste spekli svojo sladico.
Kazalo
Recept za kokosovo potico
Poznamo veliko receptov za kokosovo potico, poiskala sem tudi nekaj starih receptov. Kokosova potica je odlična praznična sladica, postrežemo jo skupaj z božičnimi piškoti in drugimi prazničnimi sladicami.
Recept za kokosovo potico: sestavine za kvašeno testo:
- 60 dag moke
- 5 dag kakava ( lahko nesladkanega)
- 5 dag kvasa
- 10 dag sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 žlička soli
- 3 dl mleka
Nadev za kokosovo potico:
- 5 dl sladke smetane
- 20 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 40 dag kokosove moke
- 3 jajca
- 3 beljaki
Moko presejemo, dodamo nesladkan kakav in premešamo. Kvas nadrobimo v lonček, dodamo malo mleka in žlico sladkorja, postavimo na toplo da vzhaja. V moki s kakavom naredimo jamico, damo vanjo vzhajan kvasec, ob strani damo žličko soli. Dodamo vse preostale sestavine in zamesimo testo. Testo damo na toplo, da vzhaja približno eno uro.
Pripravimo nadev za kokosovo potico: Sladko smetano zavremo s sladkorjem, nato dodamo vaniljev sladkor in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo z ognja. Mešanico dobro ohladimo, nato dodamo eno po eno jajca in na koncu čvrst sneg iz treh beljakov. Rahlo premešamo.
Ko je testo vzhajano, ga tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in tesno zvijemo. Potico položimo na pekač ali v model, prepikamo in takoj postavimo v ogreto pečico.
Kokosovo potico pečemo od 40 do 45 minut, pri temperaturi 180 stopinj C.
Kokosova potica z nadevom iz kokosove moke
Za nadev za kokosovo potico lahko uporabimo kokosovo moko ali kokosove kosmiče. Dodamo lahko tudi nekaj žličk kokosovega olja.
Pripravimo jo lahko tudi brez sladkorja, ali celo brez kvasa ali jajc. Današnji recept je standarden, se pravi s kvasom, sladkorjem in jajci.
Testo za kokosovo potico
- 500 g moke
- 5 rumenjakov
- 83 g sladkorja
- 83 g masla
- 41 g kakava
- 42 g kvasa
- 250 g mleka
- sol
- rum
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
Za testo za kokosovo potico, najprej presejemo moko in kakav v večjo posodo. Ob strani v moko damo sol, na drugo stran nadrobimo kvas. Mleko in maslo segrejemo, nato dodamo rumenjake, sladkor, rum in vaniljev sladkor.
Dobro premešamo in zlijemo k moki. Zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.
Nadev za kokosovo potico
- 330 g kokosove moke
- 160 g sladkorja
- 400 g sladke smetane
- 3 jajca
- rum
- sladkor za posipanje
Za nadev zmešamo kokosovo moko, polovico sladkorja in sladko smetano. Vse sestavine dobro premešamo in zavremo. Nato zmes ohladimo, dodamo vaniljev sladkor, rum in razžvrkljane rumenjake. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg in ga vmešamo v nadev.
Zvijanje in peka kokosove potice
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na približno 4 mm debelo. Razvaljano testo previdno namažemo z nadevom in testno zvijemo. Zvito potico preložimo v namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač. Potico pustimo vzhajati na toplem mestu, da se testo podvoji.
Pečico segrejemo na 170 stopinj C, potico pečemo približno 45 minut. Ko je potica pečena, jo skupaj s pekačem obrnemo na desko in čez nekaj časa pekač odstranimo. Ko se potica ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.
Koksova potica – po receptu sestre Nikoline
Recept za testo za kokosovo potico
- 650 g moke
- 1 majhna žlička soli
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo naribane limonine lupinice
- 2 žlici ruma
- 30 g kvasa
- 80 g masla
- 4 dl mlačnega mleka
- 1 razžvrkljano jajce za premaz potice
Najprej pripravimo kvasec, v malo mlačnega mleka raztopimo kvas in malo sladkorja. Pokrijemo in počakamo, da kvas vzhaja. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico.
Žličko soli damo v moko ob strani in jo prekrijemo. Posebej spenimo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, dve žlici ruma in naribano limonino lupinico. Prilijemo 3 dl toplega mleka in premešamo. Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko in z roko premešamo.
Nato dodamo vzhajan kvas in še malo toplega mleka, da dobimo bolj mehko testo. Na koncu prilijemo raztopljeno maslo, ne sme biti vroče.
Testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Ko je testo dovolj pregneteno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2.
Recept za nadev za kokosovo potico
- 5 dl sladke smetane
- 60 g krušnih drobtin
- 300 g kokosove moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- sok ene pomaranče
Najprej v posebni posodi zavremo sladkor smetano, dodamo krušne drobtine in vse skupaj kuhamo 2 minuti. V drugi ponvi popražimo kokosovo moko s sladkorjem v prahu in ko zadiši, stresemo v kuhane drobtine.
Dodamo rumenjake, vaniljev sladkor, pomarančni sok in sneg iz beljakov z kristalnim sladkorjem. Če je nadev pregost, dodamo malo mleka. Vse skupaj premešamo in namažemo na razvaljano testo.
Peka in zavijanje kokosove potice po receptu sestre Nikoline
Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino ali prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo in malo potolčemo. Testo enakomerno razvaljamo za nožev rob debelo. Testa ne razvlečemo, pač pa ga valjamo s težo valjarja.
Na razvaljano testo enakomerno namažemo nadev in tesno zvijemo. Testo preložimo v namaščen model in takoj večkrat prebodemo. Potico poravnamo in damo vzhajat še za 1 uro in 25 minut.
Ko je potica vzhajana, jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, pazimo, da ne zamažemo luknjic. Pečico ogrejemo na 185 stopinj C in vanjo položimo model. Ko potica naraste in lepo zarumeni, temperaturo malo znižamo.
Potico pečemo približno 1 uro in četrt, čas peke je odvisen od debeline in teže namaza. Ko je potica pečena, jo takoj namažemo z oljem in jo čez pet minut obrnemo na desko, pokrijemo s prtom in pustimi, da se počasi ohladi.
Kokosova potica brez glutena
Če se želimo za praznike posladkati, a ne smemo uživati jedi, ki vsebujejo gluten, potem bo tale kokosova potička ravno prava.
Za peko sladic brez glutena je seveda pomembno da uporabimo moko brez glutena, kadar ne želimo uporabiti navadnega mleka, potem uporabimo kondenzirano mleko ali kokosovo mleko. Za uspešno peko je pomembno, da testo razvaljamo zelo na tanko, saj bo drugače potica bolj suha.
Recept za testo za brezglutensko kokosovo potico
- 330 moke brez glutena
- 50 g kakava v prahu
- 1 zavitek suhega kvasa
- pol žličke soli
- 50 g sladkorja
- 1 žlička ruma
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 jajci
- 40 g stopljenega masla
Nadev za brezglutensko kokosovo potico
- 300 ml smetane za stepanje
- 120 g sladkorja
- 200 g kokosove moke
- 2 jajci
- 50 ml mleka
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo kokosov nadev. Segrejemo sladko smetano za stepanje skupaj s sladkorjem. Če ne želimo uporabiti navadnega mleka, lahko uporabimo kokosovo mleko. Ko se sladkor stopi, dodamo kokosovo moko.
Ločimo rumenjake in beljake, ter beljake stepemo v sneg. Ko je mešanica s sladko smetano in kokosovo moko ohlajena, dodamo rumenjake in na koncu sneg iz beljakov, da dobimo čvrst nadev.
Zavijanje in peka brezglutenske kokosove potice