Recept za segedin z govejim mesom! Segedin je okusna jed na žlico, ki izvira iz Madžarske. Gre za vrsto golaža, ki vključuje kislo zelje in meso, običajno svinjsko. Danes pa bomo segedin pripravili drugače, saj bomo uporabili goveje meso.
Prednosti segedina z govejim mesom
Goveje meso je bogato z beljakovinami, železom in vitaminom B12, kar je odlična izbira za uravnotežen obrok. Goveje meso ima intenzivnejši okus, ki se odlično ujema s kislim zeljem in začimbami.
Goveje meso, še posebej pusto, vsebuje manj maščob kot svinjsko meso, kar naredi jed nekoliko lažjo.
Recept za segedin z govejim mesom
Sestavine za segedin z govejim mesom:
- 1 kg govejega mesa (pleče ali vrat)
- 800 g kislega zelja
- 2 veliki čebuli
- 3 stroki česna
- 2 žlici mlete rdeče paprike
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 lovorjev list
- 1 žlička kumine
- Sol in poper po okusu
- 200 ml kisle smetane
- 2 žlici olja
- 500 ml goveje juhe ali vode
Recept za segedin z govejim mesom po korakih
- Goveje meso narežemo na kocke. Čebulo in česen drobno sesekljamo.
- V večjem loncu segrejemo olje in na njem popražimo čebulo, da postane zlato rjava. Dodamo česen in pražimo še minuto.
- Dodamo meso in ga na visoki temperaturi popečemo z vseh strani, da dobi lepo rjavo skorjico.
- Primešamo mleto rdečo papriko in paradižnikov koncentrat ter dobro premešamo.
- Dodamo kislo zelje, lovorjev list in kumino. Zalijemo z govejo juho ali vodo, da so vse sestavine pokrite.
- Kuhamo na srednji temperaturi približno 1,5 do 2 uri, dokler meso ni mehko in so okusi dobro prepleteni. Po potrebi prilivamo juho ali vodo.
- Na koncu vmešamo kislo smetano, solimo in popramo po okusu ter kuhamo še 10 minut.
- Postrežemo segedin z govejim mesom s kruhom, krompirjem ali polento.
Kaj svetujejo kuharski mojstri?
- Za segedin z govejim mesom priporočamo uporabo plečeta ali vratu, ker sta ta dela mehka in sočna. Pomembno je, da je meso dobro prekuhano, da postane mehko.
- Pred uporabo kislega zelja ga lahko speremo pod hladno vodo, če je preveč kislo. Tako bo okus bolj uravnotežen.
- Ne varčujte z začimbami! Mleta rdeča paprika, kumina in lovorjev list so ključni za bogat okus segedina.
- Segedin naj se kuha počasi, da se okusi dobro premešajo in meso postane mehko. Priporočamo kuhanje na nizki temperaturi vsaj 2 uri.
Priporočam tudi recept: Zimske jedi na žlico s kislim zeljem