Kakšne so koristi kave – kava tudi za hujšanje in dvig energije

skodelice z napisi

Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj ne morete brez kave? Oh, ta kava! Kaj je lepšega, kot začeti dan z dišečo kavo, ki jo spijemo iz svoje najljubše skodelice za kavo. Ali imate svojo skodelico za kavo?

Najbolj priljubljene so skodelice z napisi in šaljivimi slikami, pogosto nam ni všeč, če moramo jutranjo kavo spiti iz kakšne druge skodelice. O kavi se veliko govori in piše, a vseeno omenimo nekaj koristi pitja kave.

Kakšne so koristi pitja kave?

Če pijemo kavo, potem je prav, da vemo, kakšni so učinki kave. Največ se piše o škodljivih učinkih, a kava je lahko tudi zelo koristna, seveda, če jo uživamo v zmernih količinah. Mnogi se kavi odpovedo in namesto nje uživajo v zeliščnih čajih.

Seveda lahko tudi iz pitja čaja naredimo lep obred, kar si lahko preberete v članku nasveti za pravilno pripravo čaja.  A vrnimo se k kavi. Kava vsebuje kofein, ki močno vpliva na naše počutje. Pomaga nam pregnati utrujenost in vpliva na delovanje možganov.

Kava za hujšanje? Poglej!

Ko spijemo skodelico kave, se naši možgani zbudijo, izboljša se delovanje možganskih funkcij, ki so povezane s spominom, motivacijo in reakcijskim časom.

Kofein se nahaja tudi v mnogih izdelkih, ki so namenjeni hujšanju! Kofein vpliva  na naš metabolizem in ga pospešuje, s tem pa posledično porabimo več kalorij. Vendar moramo tukaj upoštevati nasvet, manj je več.

To pomeni, da ne smemo spiti preveč skodelic kave, saj se lahko zaradi preveč kofeina učinek na izgubo maščobe zmanjša ali celo izniči.

Kofein tudi vpliva na povišan adrenalin, ki je živčni prenašalec in ima zmožnost, da poveča naše fizične sposobnosti. Vpliva tudi na maščobne celice in s tem povzroči sproščanje maščobnih kislin v krvi. Maščobne kisline so nato naš vir energije, kar izboljša naše fizične sposobnosti za 12%.

V kavi so tudi vitamini in minerali, za nas so pomembni vitamini B2, B5, B3 in minerali mangan, kalij in magnezij. Torej, ko uživamo že v tretji skodelici kave in imamo že slabo vest, se vedno spomnimo, da s kavo naše telo dobi tudi nujno potrebne vitamine in minerale.

Če nas skrbi, da se bo pri nas razvila sladkorna bolezen tipa 2, potem le spijmo kakšno kavo. Z raziskavami so dokazali, da z vsako kavo, zmanjšamo verjetnost za razvoj bolezni, kar za 7%. Prav tako so naredili raziskavo, da pitje kave za 65% zmanjša verjetnost za razvoj alzheimerjeve bolezni. Kava nam prinaša še mnoge druge koristi, med drugim znižuje možnost razvoja parkinsonove bolezni, preprečuje pojav depresije, ščiti delovanje jeter, preprečuje razvoj nekaterih vrst raka in je čudovit vir antioksidantov. (1)

Najbolj priljubljene skodelice za kavo so skodelice z napisi

Kot ljubitelji kave, moramo imeti svojo skodelico za kavo! Izbiro imamo veliko! Odločimo se lahko za skodelice z napisi, skodelice iz porcelana, steklene, keramične, plastične, ali pa kavo pijemo iz dragocene skodelice, ki je del prestižnega jedilnega servisa. Izredno priljubljene so skodelice, ki so porisane z motivi živali, cvetlic in drugih motivov iz narave. Mi smo izbrali skodelico za kavo ali čaj, ki nosi čudovito ilustracijo velikega umetnika Picassa.

Skodelico lahko kupimo posamezno, ali pa v kompletu s čajnikom in dvema skodelicama. Na skodelicah je prelepa ilustracija ženske in ptice, v značilnih potezah, ki so zaščitni znak Picassa. Skodelica je izdelana iz vrhunskega belega porcelana, notranjo stran skodelice krasi podpis umetnika. Skodelice z napisom, oz. podpisom umetnika Picassa, so izdelali v nemškem podjetju Weimar Porzellan, ki že od leta 1790, izdeluje izdelke iz vrhunskega porcelana.