Najlepše ideje za darila in verzi za valentinovo

valentinovo
VALENTINOVO JE PRAZNIK LJUBEZNI! POGLEJ SANJSKO POROKO NA VALENTINOVO!

Praznik svetega Valentina, ki smo ga poimenovali valentinovo, praznujemo 14. februarja. To je dan za zaljubljence in vse, ki želijo nekomu izraziti ljubezen. V potrošniški družbi si zaljubljenci  na valentinovo izmenjujejo prisrčna darila in voščilnice.

Drobna darila so običajno v obliki rdečega srca, pogosto pa podarimo tudi voščilnice, na katerih je Kupid z lokom. Amor ali Kupid, v latinskem jeziku pomeni ljubezen, v rimski mitologiji pa predstavlja boga ljubezni.

Kupid je upodobljen kot mladenič ali otrok, ki na ljudi strelja z lokom. Vsakega, ki zadene Kupidova puščica, se takoj nesmrtno zaljubi.

Valentinovo

V Sloveniji smo praznik nekako posvojili od drugih narodov, saj tega praznika še nedolgo nazaj nismo praznovali. Poznali pa smo praznik svetega Valentina, ki je bil sprva rimskokatoliški dan posta.

Valentin je postal zavetnik romantične ljubezni in zaljubljencev šele po koncu srednjega veka in je danes po celem svetu izredno priljubljen praznik, nekatere ankete so pokazale, da se uvršča takoj za Božičem. Darilca in voščilnice v večini podarjajo ženske, samo 15% moških se poslužuje takšnega načina izražanja ljubezni.

Valentinovo skozi zgodovino

Skozi bogato zgodovino, so bili do sedaj razglašeni trije sveti Valentini. Prva povezava svetega Valentina z zaljubljenci sega daleč v štirinajsto stoletje. V Franciji in Angliji, so ta dan imenovali za dan, ko se ptički ženijo. Ljubimci so na ta dan, sami sebe imenovali valentini in so si izmenjavali ljubezenska pisemca, pogosto celo anonimno, saj so želeli vedeti, ali bo ljubljena oseba ugotovila, kdo jo vroče ljubi. Iz tega časa izhaja tudi nekaj legend, nekatere so ljubezensko tragične.

Svetega Valentina so zaradi pripadnosti krščanski veri mučili. Preden so ga v roke dobili mučitelji, je ječarjevi hčerki predal ljubezensko pisemce, v katerega je zapisal: Od tvojega Valentina! Ta izrek je postal izredno priljubljen, saj ga moški še danes napišejo na ljubezensko pismo, ki ga svoji dragi pošljejo na valentinovo. Sveti Valentin je tudi pomagal rimskim vojakom, da so se lahko poročili, kljub prepovedi poročanja, ki jo je izdal cesar Klavdij II. Valentinovo je omenjal tudi William Shakespeare, v ljubezenski tragediji Hamlet, kjer Ofelija izreče znamenite besede, jutri je Valentinovo!

V Sloveniji že od nekdaj poznamo god svetega Valentina, vendar se včasih ni praznoval kot dan zaljubljencev. Dan svetega Valentina je bil bolj poznan med kmeti, saj so verjeli, da prvi pomladni svetnik Valentin, prinese ključ do korenin. Zaradi tega se po starem kmečkem koledarju, na ta dan lahko pričnejo prva dela na polju in vinogradih. Čeprav je poznano, da se ptički ženijo na Gregorjevo, to je 12. marca, v starih zapisih zasledimo, da se ptički snubijo tudi na dan svetega Valentina. V Beli krajini valentinovo slavijo tudi kot prvi pomladni dan. (1)

Kaj podariti za valentinovo osebi, ki ima posebno mesto v našem srcu?

Za praznik ljubezni izbiramo čisto posebna darila. Najbolj priljubljena je rdeča barva, rdeče vrtnice, rdeči srčki ali čokolada v lepi rdeči embalaži. Običajno moški podarjajo rdeče vrtnice, lahko pa tudi ženske moškim podarijo rože. Za valentinovo je primerna vitezova zvezda ali nekaj rdečih tulipanov. Šopek rož seveda lepo zavijemo in priložimo srček, ali ljubezensko sporočilce. Čeprav je valentinovo namenjeno zaljubljencem in parom, lahko darilce podarimo tudi komu, ki ga imamo še posebej radi. Otroci lahko izdelajo prisrčna darila in jih podarijo mamici, prav tako lahko pozornost izkažemo babici, dedku in celo tašči ali tastu. Dan zaljubljencev je mogoče malo krivičen do ljudi, ki so samski.

Na Kitajskem so to rešili tako, da praznujejo dan samskih, ki si na ta dan privoščijo kar si že dolgo želijo. Dan samskih je namenjen temu, da se spomnimo, da tudi življenje brez partnerja prinaša določene prednosti.

Seveda pa se lahko na samske spomnijo prijatelji in jih razveselijo s šopkom rož ali pregrešno dobro čokolado.

Če smo na novo zaljubljeni in še vedno častimo tla kjer hodi naš srčni izbranec, si mogoče želimo, da bi bilo valentinovo vsak mesec.

Tudi to je mogoče! V Južni Koreji dan ljubezni praznujejo vsak mesec in sicer vsakega štirinajstega v mesecu. Vsak mesec drugače izkažejo ljubezen svojim najbližjim. Peljejo jih gledati ljubezenski film, jih še posebej močno objamejo, jim pričarajo svečano romantično večerjo ali pa jim kupijo še posebej lepe rože.

Za praznik ljubezni podarimo ročno izdelano darilo!

Pogosto že kakšen mesec prej razmišljamo, kaj bomo podarili svoji ljubezni ob svetem Valentinu. Seveda v potrošniški mrzlici ni težko najti darilc, takšnih in drugačnih. Srčki, rožice, čokolade, mogoče celo kakšen kos nakita. Vendar, če se želimo še posebej izkazati in počastiti svojo ljubezen, ji naredimo ročno izdelano darilo. Čeprav nismo ravno umetniško naravnani, nam bo kakšna malenkost že uspela. 

Naš namig: Prav gotovo imate doma razne prazne kozarce, ki jih iz nekega razloga niste zavrgli. Pobarvajte jih z nežno, romantično barvo, nanje narišite srčke in okoli njih ovijte trak, ki ga zavežete v pentljo. Pobarvane kozarce lahko s sovjim izvoljencem uporabljate za vazo ali spravljanje raznih drobnarij.

Čudovito darilo lahko naredimo tudi iz fotografij. V času digitalnih fotografij, je to vsekakor izvirno darilo. Izberemo najlepše fotografije, na katerih je naša ljubezen ob različnih dogodkih. Izberemo lahko tudi fotografije, ki so nastale skozi dolga leta, na primer prvi zmenek, zaroka, poroka, krst otroka ali sanjske počitnice.

Vse izbrane fotografije nato zložimo v obliki srca in jih nanizamo na vrvico. Vrvico s fotografijami obesimo kot presenečenje na dobro viden kotiček v našem domu. Izbranec našega srca bo takšnega darila prav gotovo zelo vesel.

Najlepši verzi za valentinovo

Najlepše in najbolj iz srca, je prav gotovo na roko napisana čestitka, ki smo jo mogoče celo sami izdelali. Če nismo ravno pesniško nadarjeni, potem si moramo verze nekje izposoditi. Tukaj si lahko ogledate nekaj najlepših verzov, ki jih lahko napišete svojim ljubljenim.

 • Če bi me danes zjutraj veter vprašal, kaj si najbolj želim bi ga prosila le eno: naj te zame poišče, te nežno objame in te za vedno ponese v moj objem.
 • Ljubim te …
  kakor rosa ljubi rože,
  kakor ptice ljubijo sonce,
  kakor valčki ljubijo vetrič,
  kakor matere ljubijo svoje prvorojence,
  kakor spomin ljubi stare obraze,
  kakor koprneče vodovje ljubi luno,
  kakor angeli ljubijo, kar je čistega v srcu.
  (Mark Twain)

valentinovo verzi

 • Naj te moje srce ogreje, in Valentin naj poskrbi,
  da se ljubezen razveje, na vse dneve in noči!
  Ljubim te, prekrasni sta besedi dve, ki vse povesta.
 • Ti si iskra v mojih očeh, toplina mojega nasmeha,
  moje najlepše misli, utrip mojega srca in ljubezen mojega življenja!

Ljubezen je v zraku….

 • Če bi se s kom pogovarjala, si to ti.
  Če bi se s kom poljubljala, si to ti.
  Če bi s kom živela, bi bil to ti.
  Če na koga mislim, si to to.
  Morda si po tem že ugotovil, da si moje življenje?
 • Bojim se tega dne,
  ko izvedel boš,
  kaj čutim zate,
  ne smem priznati to,
  več je kot prijateljstvo.Kadar pogledam ti v oči
  v srcu me hudo zaboli,
  vem, da je ljubezen to,
  vse bolj in bolj čutim jo.
 • Ne pokvari vse pravim si,
  pusti srce ne priznaj ljubezni,
  naj razum prevlada zdaj,
  da prijateljstvo ohranim vsaj.
 • Vse kar rečeš mi,
  malo zaboli,
  ko resnica v laž,
  se spremeni.
  A še si moj junak,
  v objemu vseh napak,
  iščem te med svojimi ljudmi,
  a zdaj nobenega več ni.
  Samo ti si še,
  in zato povej resnico,
  če ljubiš me ?
 • Valentin je prišel, misel nate mi je dal,
  da prijatelja pozdravi, v srcu me preplavi.
  Želim ti iz srca, da ljubezen te obda,
  da nikoli ne mine in, da ti pusti le lepe spomine:
 • Čeprav že zdaj močno te ljubim,
  ti na Valentinovo obljubim,
  ljubezen moja res bo večna,
  za vedno skupaj bova srečna.

Uporabljeno besedilo: valentinovo, valentinovo verzi, valentinovo darila