Zelenjavna mineštra s svinjskim mesom

Zelenjavna mineštra s svinjskim mesom je krepka enolončnica, ki jo lahko pripravimo s poljubno zelenjavo. V receptu sem navedla približne količine zelenjave, čeprav lahko pri pripravi mineštre pustimo domišljiji prosto pot. Kljub temu je prav, da poznamo nekaj skrivnosti za resnično dobro mineštro. Najpomembnejše za pripravo odlične mineštre je uporaba sezonske zelenjave. V različnih letnih časih imamo na voljo različno zelenjavo, seveda se ponudba razlikuje tudi po pokrajinah.

V Sloveniji je mineštra bolj priljubljena na Primorskem in Krasu, saj imajo tam bolj pestro izbiro zelenjave tudi v času, ko je drugje še sneg. Seveda si lahko pomagamo z zamrznjeno zelenjavo, ki jo na jesen spravimo kot ozimnico.

Če vprašate Italijane ali dodajajo v mineštro jušne kocke ali podobne dodatke, vam bodo seveda odgovorili, da se to ne dela. Mineštro zalivamo z zelenjavno ali mesno jušno osnovo, če pa je nimamo je bolje vroča voda, kot pa da uporabimo jušno kocko.

Zelenjavna mineštra s svinjskim mesom
Zelenjavna mineštra s svinjskim mesom

Kako pripravimo zelenjavo za mineštro?

Mineštra se pogosteje pripravlja v pomladnem, poletnem in jesenskem času, ko je na voljo dovolj sezonske zelenjave. Vendar mnogi med nami nimajo svojega vrta in tudi v času rasti sezonske zelenjave to kupujejo v trgovinah. Prav tako nimajo vsi možnosti nakupa zelenjave na tržnici ali pri kmetu, da seveda ne govorimo o temu, da si mnogi nakupa zelenjave sploh ne morejo privoščiti.

Kadar za pripravo mineštre uporabimo svežo zelenjavo, jo vedno narežemo na enakomerne manjše kose, saj se bo tako tudi enakomerno skuhala. Žal vam bodo Italijani tudi povedali, da je zamrznjena zelenjava za mineštro enostavno prepovedana. No, če ni drugega, jo lahko prav tako skuhamo tudi z zamrznjeno ali zelenjavo iz pločevinke.

Mineštro vedno pričnemo kuhati tako, da na olivnem olju ali drugi maščobi popražimo drobno sesekljano čebulo, narezano korenje in zeleno. Ko čebula postekleni, lahko dodamo vso drugo narezano zelenjavo. Šele ko se vsa zelenjava zmehča, lahko prilijemo vročo jušno osnovo ali vročo vodo. Tekočina mora segati dva prsta čez zelenjavo.

Zelenjavo dodajamo po pravilnem vrstnem redu. Najprej dodamo krompir in korenje, ki se kuhata dlje časa, nato dodajamo zelenjavo, ki potrebuje za kuhanje manj časa. Skrivnost dobre mineštre je v počasnem kuhanju. Mineštro najprej na zmernem ognju kuhamo pol ure, nato ogenj znižamo in počasi kuhamo še približno eno uro.

Kadar v mineštro dodamo testenine, jih zakuhamo tik pred koncem kuhanja, medtem ko lahko riž dodamo že prej.

zelenjavna mineštra
Vso zelenjavo narežemo na enakomerne koščke, čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.

Zelenjavna mineštra s svinjskim mesom

Poleg zelenjave, lahko v mineštro dodamo tudi poljubno meso, dodamo lahko tudi suhe stročnice.  V današnjo mineštro bomo dodali na kocke narezano svinjsko meso, poleg različne zelenjave bomo vkuhali tudi pest riža.

  • 1/2 kg svinjskega mesa
  • 4 krompirji
  • 200 g stročjega fižola
  • 200 g graha
  • 3 korenčki
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 2 papriki
  • 1 bučka
  • 1/2 žličke rdeče mlete paprike
  • 1 žlička italijanskih začimb
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke majarona
  • 1/2 žličke bazilike
  • sol in poper
  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 skodelica riža
  • 1/2 l čiste zelenjavne juhe

Za pripravo današnje mineštre sem uporabila zamrznjeno zelenjavo, ki sem jo v jeseni narezala na primerno velike koščke, blanširala in zamrznila. V paketu je bilo približno 1 kg narezane zelenjave, posebej pa sem dodala prav tako zamrznjen bel in zelen stročji fižol.

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Čisto zelenjavno juho zavremo. Svinjsko meso narežemo na enakomerne kocke.

mineštra s svinjskim mesom
Na maščobi z vseh strani popečemo na kocke narezano meso. Popečeno meso postavimo na toplo.

 

V ponvi segrejemo maščobo in z vseh strani popečemo svinjsko meso. Ko meso malo porjavi, ga postavimo na toplo.

mineštra
Na maščobi popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen, krompir in korenček. Premešamo in pražimo nekaj minut.

V isto ponev zlijemo malo olivnega olja in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo strt česen. Malo popražimo, ter dodamo narezan krompir in korenček. Premešamo in pražimo 5 minut.

Če imamo dovolj prostora, dodamo vso ostalo zelenjavo in pražimo nekaj minut. Dodamo vse začimbe, lovorov list in paradižnik iz pločevinke. Riž na pol skuhamo in ga dodamo zelenjavi.

zelenjava za mineštro
Dodamo narezano zelenjavo, grah, paradižnik, lovorov list in začimbe.

Sedaj dodamo še popečeno meso, vse skupaj dobro premešamo in zalijemo z vročo juho. Juha mora segati malo čez zelenjavo.

Po okusu solimo in popramo, zavremo in kuhamo pol ure, vmes večkrat premešamo. Nato mineštro na nizkem ognju počasi kuhamo še približno eno uro. 

kako skuhamo dobro mineštro
Ko je zelenjava mehka, dodamo na pol kuhan riž in zalijemo z vročo čisto juho. Premešamo in počasi kuhamo približno uro in pol. Po okusu solimo in popramo.