Zelenjavna mineštra s testeninami je okusna jed na žlico. Mineštra je tradicionalna italijanska jed, ki izhaja iz kmečkega okolja. Sezona mineštre je pozno poletje in jesen, ko imamo na vrtu v izobilju sezonske zelenjave.
Kadar pridelamo več zelenjave, jo seveda shranimo za ozimnico, saj je mineštra odlična tudi iz zamrznjene zelenjave. Uživanje mineštre je dobro tudi za naše zdravje, saj ima jed malo kalorij, pomaga pri napihnjenosti in odvaja vodo iz telesa.
Mineštro lahko skuhamo tudi z mesom, odlična je zelenjavna mineštra s svinjskim mesom.
Zelenjavna mineštra s testeninami
Ali ste vedeli, da redno uživanje mineštre pomaga ohranjati lepo in napeto kožo, kar omogoča vsebnost vitamina A. Klasična zelenjavna mineštra vsebuje tudi vitamin B6, ki pomaga pri hidraciji.
Mineštra vsebuje pa tudi mineralne snovi, ki podpirajo delovanje ledvic, saj spodbujajo izločanje toksinov iz telesa. V mineštro lahko namesto testenin zakuhamo tudi riž, odlična je mineštra z belim fižolom in rižem.
Recept za zelenjavno mineštro s testeninami:
- 1 bučka
- 2 krompirja
- 1 strok česna
- 150 g drobnih testenin
- 2 paradižnika
- 3 zeljni listi
- 1 por
- 200 g rjavega fižola
- 1 korenček
- 100 g blitve
- sol in poper
- peteršilj in bazilika
- 2 žlici olivnega olja
Fižol čez noč namočimo in naslednji dan odcedimo. Por olupimo in odstranimo zunanje liste, krompir olupimo in narežemo manjše kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Vso zelenjavo narežemo na kocke, operemo in prilijemo dva litra hladne vode. Premešamo in zavremo.
Medtem ko se zelenjava počasi kuha, olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. Olupimo tudi česen in ga stremo. Peteršilj in baziliko drobno sesekljamo. Sesekljano čebulo, strt česen, ter sesekljan peteršilj in baziliko zmešamo v skodelici.
V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in dodamo mešanico čebule, česna in začimb. Premešamo in pražimo tri minute, nato dodamo paradižnik. Paradižnik olupimo, odstranimo semena in sesekljamo. Še enkrat premešamo in na nizkem ognju kuhamo 10 minut. Omako nato stresemo k zelenjavi, ki je medtem že na pol kuhana.
V mineštro sedaj dodamo odcejen fižol, premešamo in po potrebi prilijemo malo vrele vode. Pokrijemo in počasi kuhamo dve uri. Ko je fižol kuhan, mineštro solimo in vkuhamo 150 g drobnih testenin in po želji malo pšeničnega zdroba. Mineštro kuhamo še toliko časa, da se testenine skuhajo.
Preden mineštro postrežemo, jo potresemo z naribanim parmezanom in pokapljamo z olivnim oljem. Mineštro lahko ponudimo kot predjed ali kot samostojno kosilo.