Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev na zelenjavnem vrtu

posted in: Aktualno, Bivanje, Lepota, Narava | 0

Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev

Zelenjavi in vsem rastlinam, ki jih gojimo na vrtu, ves čas grozijo razni škodljivci, ki lahko popolnoma uničijo letino. Najpogostejše so listne uši, ki se običajno pojavijo takrat, ko je rastlina najmočnejša. Pogosto naš vrt obiščejo tudi polži, bramorji, koloradski hrošči, gosenice in razne mušice. Na tržišču je mnogo pripravkov, s katerimi se rešimo te nadloge. Umetna škropila mogoče brez pomisleka uporabimo na okrasnih rastlinah, medtem ko pri negi rastlin, ki jih pridelujemo za hrano, že malce pomislimo. Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev na zelenjavnem vrtu, so poznani še iz časov naših babic.

Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev

V tistih časih, so bile gospodinje zelo iznajdljive in so svoj zelenjavni vrt pred raznimi škodljivci, branile samo z domačimi pripravki. Nekaj tega znanja se je ohranilo tudi za nas in sedaj je čas da jih preizkusimo. Za bogat zelenjavni pridelek je pomembna tudi zemlja, najbolje je, da jo posadimo v ekološki kompost, ki ga pridelamo sami. Kompost porabimo tudi za gnojenje, vanj lahko posadimo tudi okrasne balkonske rože.

Z naravnimi razpršili lahko učinkovito odganjamo škodljivce, vendar lahko tudi z domačimi pripravki požgemo ali uničimo rastline. Preden poškropimo rastline na vrtu, pripravek prej preizkusimo samo na nekaj listih in po nekaj dneh preverimo, če smo naredili kaj škode. Naravna škropila nikoli ne uporabljamo kadar močno sije sonce, pač pa vedno zgodaj zjutraj ali zvečer. (1)

Pripravki iz česna za zatiranje škodljivcev na vrtu

Česnovo razpršilo za zatiranje škodljivcev

Česen je dobro poznano sredstvo za uničevanje škodljivcev na zelenjavnem vrtu. Recept za osnovno česnovo razpršilo:

 • 1 glavica sesekljanega česna
 • 1,5 liter tople vode

Česen namočimo v toplo vodo in pustimo stati 4 ure. Po tem času raztopino precedimo in prelijemo v stekleničko z razpršilnikom. Prizadete rastline škropimo dva tedna in sicer vsak drugi dan.

Pripravek iz česna in pekočih paprik

škodljivci na zelenjavnem vrtuRazpršilo iz česna in pekočih paprik, uporabljamo za zatiranje listnih uši in drugih škodljivcev, ki uničujejo listnato zelenjavo. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 glavica česna
 • 8 pekočih paprik
 • 1,5 liter vode
 • 1/2 žličke tekočega sredstva za pomivanje posode

Preden pričnemo pripravljati sredstvo za zatiranje škodljivcev s pekočimi paprikami, si nadenimo rokavice. Česen in paprike na drobno nasekljamo in nato še zmeljemo v mešalniku.

Prelijemo z vodo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan mešanico precedimo in prelijemo v škropilnik. Dodamo sredstvo za pomivanje in dobro pretresemo. Rastline izdatno poškropimo enkrat na teden ali ob vsakem dežju, toliko časa, da preženemo škodljivce.

Naravna škropiva za zatiranje škodljivcev iz zelišč

Škropivo iz kopriv

Naberemo 1 kilogram svežih  kopriv, jih na drobno narežemo in namočimo v 10 litrov vode. Koprive namakamo 24 ur, nato jih poberemo iz vode, saj namakanje dlje časa ne bi dalo večjih rezultatov.

S škropivom iz kopriv, lahko poškropimo vse rastline na vrtu, prav tako vrtnice in drugo okrasno cvetje.

Razpršilo iz zelišč za odganjanje listnih uši z vinsko rutico

Za pripravo razpršila lahko uporabimo naslednja zelišča:

 • 40 gramov nasekljanih listov svežega bolhača
 • 20 gramov nasekljane sveže vinske rutice
 • 20 gramov nasekljanega svežega drobnjaka
 • 1,5 litra vrele vode
 • 1/2 žličke tekočega pomivalnega sredstva

Vsa zelišča damo v večjo posodo in jih prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladi. Tekočino prelijemo v škropilnik, dodamo pomivalno sredstvo in izdatno poškropimo prizadete rastline.

Naravno škropivo iz vratiča proti kapusovem črvu

Vratičev čaj uporabljamo za zatiranje kapusovega črva, ki napade zelenjavo iz družine kapusnic. Za pripravo razpršila potrebujemo naslednje sestavine:

 • 80 gramov nasekljanih listov svežega vratiča
 • 1,5 litra vrele vode
 • 1/2 žličke tekočega pomivalnega sredstva

Vratič na drobno nasekljamo in čez prelijemo vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo da se počasi ohladi. Nato vratičev čaj precedimo in prelijemo v škropilnik. Dodamo polovico žličke pomivalnega sredstva, dobro pretresemo in izdatno poškropimo prizadete rastline.

Razpršilo iz pelina proti listnim ušem

Za pripravo močnega pelinovega čaja, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 80 gramov sesekljanega svežega pelina
 • 1,5 litra vrele vode
 • 1/2 žličke detergenta za posodo

Vrelo vodo prelijmo čez pelin in počakamo, da se ohladi. Nato tekočino precedimo skozi kavni filter in prelijemo v škropilnik. Dodamo detergent za pomivanje in dobro pretresemo. S pripravkom iz pelina nato izdatno poškropimo prizadete rastline.

Tobak za zatiranje listnih uši

Listne uši, žuželke iz rodu enakokrilcev, resarji in listne zavrtače, resnično ne marajo nikotina. Nikotin je strupen, zato z njim učinkovito preženemo škodljivce. POZOR!  Vendar previdno! Nikotin je strupen tudi za koristne žuželke, ki živijo na našem vrtu, zato ta pripravek uporabimo samo v skrajni sili in poredko. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 • 15 gramov posušenih tobačnih listov
 • 2,5 litra tople vode
 • 1 žličko tekočega detergenta za pomivanje posode

Tobak za pol ure namočimo v vodo in ga nato precedimo. Dodamo detergent in dobro pretresemo. Tekočino prelijemo v škropilnik in z njo poškropimo prizadete dele rastlin. Tako pripravljeno razpršilo, lahko hranimo na hladnem največ dva tedna.

Pripravek iz paradižnikovih listov

Paradižnikovi listi vsebujejo alkaloide, ki so za žuželke močno strupeni. Razpršilo iz paradižnikovih listov, uničuje listne uši in plodovrtke. Priprava škropiva:

80 gramov sesekljanih paradižnikovih listov, čez noč namočimo v 1,5 litra tople vode. Naslednji dan tekočino precedimo in dodamo žličko tekočega pomivalnega sredstva. Dobro premešamo in izdatno poškropimo rastline.

Razpršilo za zatiranje škodljivcev iz eteričnih olj

Za pripravo razpršila iz eteričnih olj, lahko uporabimo naslednja eterična olja: eterično olje timijana, eterično olje žajblja in eterično olje sivke. S temi čudovitimi eteričnimi olji, bomo prav gotovo pregnali škodljivce z naših rastlin. Za pripravo naravnega škropiva, potrebujemo naslednje sestavine:

Eterična olja zmešamo z vodko, da se lažje raztopijo v vodi. Mešanico prelijemo v škropilnik, zalijemo z vodo in dobro premešamo. S pripravkom iz eteričnih olj nato poškropimo rastline, ki so jih napadli škodljivci.

Kako se znebiti polžev na vrtu?

Polži z grizenjem listov uničujejo vrtne rastline in za sabo puščajo pravo opustošenje. Njihov obisk takoj opazimo, saj puščajo za sabo svetlečo, sluzasto sled. Polži se hranijo ponoči, zjutraj pa se skrijejo med zastirko in vrtne odpadke.

Pepel proti polžem

Polžev se lahko znebimo na popolnoma ekološki način, čeprav bo trajalo dlje, a bo vsekakor bolj humano. Preden se lotimo izdelave preproste pasti za polže, naredimo okoli najbolj priljubljenih cvetlic oviro iz lesnega pepela.

Običajno se polži odvrnejo od kavstičnega pepela, po vsakem dežju moramo pepel na novo nasuti.

Preprosta past za polže

Kadar so polži neumorni in nas resnično jezijo, si vzemimo čas in napravimo preprosto past za polže. Potrebujemo naslednje sestavine in pripomočke:

 • 1 žlička suhega kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 250 ml mlačne vode ali postano pivo
 • prozorne plastenke s pokrovi

Najprej zmešamo kvas, sladkor in vodo, ter pustimo počivati 5 minut. V prazno plastenko vlijemo le toliko vzhajanega kvasa, da tekočina ne steče ven, če jo položimo na tla. Plastenko položimo na tla k rastlinam, ki jih obiskujejo polži, ali pod rastline, ki jih želimo preventivno zavarovati. Polži, ki jih privlači vonj po kvasu, bodo zlezli v plastenko.

Plastenko vsak dan pregledamo in ko je polna polžev jo zavržemo in pripravimo novo. Doma narejene pasti za polže lahko postavimo po celem vrtu, sicer niso prav estetsko dovršene, a običajno zaležejo.

Oglejte si prispevek: solata in tobak!

Besedilo v članku: naravni pripravki za zatiranje škodljivcev, vrt, naravna škopiva