Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev na zelenjavnem vrtu

posted in: Aktualno, Bivanje, Lepota, Narava | 0

Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev

Zelenjavi in vsem rastlinam, ki jih gojimo na vrtu, ves čas grozijo razni škodljivci, ki lahko popolnoma uničijo letino. Najpogostejše so listne uši, ki se običajno pojavijo takrat, ko je rastlina najmočnejša. Pogosto naš vrt obiščejo tudi polži, bramorji, koloradski hrošči, gosenice in razne mušice. Na tržišču je mnogo pripravkov, s katerimi se rešimo te nadloge. Umetna škropila mogoče brez pomisleka uporabimo na okrasnih rastlinah, medtem ko pri negi rastlin, ki jih pridelujemo za hrano, že malce pomislimo. Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev na zelenjavnem vrtu, so poznani še iz časov naših babic. V tistih časih, so bile gospodinje zelo iznajdljive in so svoj zelenjavni vrt pred raznimi škodljivci, branile samo z domačimi pripravki. Nekaj tega znanja se je ohranilo tudi za nas in sedaj je čas da jih preizkusimo.

 

 

Naravni pripravki za zatiranje škodljivcev iz zelišč 

 

Z naravnimi razpršili lahko učinkovito odganjamo škodljivce, vendar lahko tudi z domačimi pripravki požgemo ali uničimo rastline. Preden poškropimo rastline na vrtu, pripravek prej preizkusimo samo na nekaj listih in po nekaj dneh preverimo, če smo naredili kaj škode. Naravna škropila nikoli ne uporabljamo kadar močno sije sonce, pač pa vedno zgodaj zjutraj ali zvečer.

Česnovo razpršilo za zatiranje škodljivcev

 

Česen je dobro poznano sredstvo za uničevanje škodljivcev na zelenjavnem vrtu. Recept za osnovno česnovo razpršilo:

 • 1 glavica sesekljanega česna
 • 1,5 liter tople vode

Česen namočimo v toplo vodo in pustimo stati 4 ure. Po tem času raztopino precedimo in prelijemo v stekleničko z razpršilnikom. Prizadete rastline škropimo dva tedna in sicer vsak drugi dan.

 

Pripravek iz česna in pekočih paprik

 

škodljivci na zelenjavnem vrtuRazpršilo iz česna in pekočih paprik, uporabljamo za zatiranje listnih uši in drugih škodljivcev, ki uničujejo listnato zelenjavo. Potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 1 glavica česna
 • 8 pekočih paprik
 • 1,5 liter vode
 • 1/2 žličke tekočega sredstva za pomivanje posode

 

Preden pričnemo pripravljati sredstvo za zatiranje škodljivcev s pekočimi paprikami, si nadenimo rokavice. Česen in paprike na drobno nasekljamo in nato še zmeljemo v mešalniku.

 

Prelijemo z vodo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan mešanico precedimo in prelijemo v škropilnik. Dodamo sredstvo za pomivanje in dobro pretresemo. Rastline izdatno poškropimo enkrat na teden ali ob vsakem dežju, toliko časa, da preženemo škodljivce.

Škropivo iz kopriv

 

Naberemo 1 kilogram svežih  kopriv, jih na drobno narežemo in namočimo v 10 litrov vode. Koprive namakamo 24 ur, nato jih poberemo iz vode, saj namakanje dlje časa ne bi dalo večjih rezultatov. S škropivom iz kopriv, lahko poškropimo vse rastline na vrtu, prav tako vrtnice in drugo okrasno cvetje.

 

Razpršilo iz zelišč za odganjanje listnih uši

 

Za pripravo razpršila lahko uporabimo naslednja zelišča:

 

 • 40 gramov nasekljanih listov svežega bolhača
 • 20 gramov nasekljane sveže vinske rutice
 • 20 gramov nasekljanega svežega drobnjaka
 • 1,5 litra vrele vode
 • 1/2 žličke tekočega pomivalnega sredstva

 

Vsa zelišča damo v večjo posodo in jih prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladi. Tekočino prelijemo v škropilnik, dodamo pomivalno sredstvo in izdatno poškropimo prizadete rastline.

 

Naravno škropivo iz vratiča proti kapusovem črvu

 

Vratičev čaj uporabljamo za zatiranje kapusovega črva, ki napade zelenjavo iz družine kapusnic. Za pripravo razpršila potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 80 gramov nasekljanih listov svežega vratiča
 • 1,5 litra vrele vode
 • 1/2 žličke tekočega pomivalnega sredstva

 

Vratič na drobno nasekljamo in čez prelijemo vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo da se počasi ohladi. Nato vratičev čaj precedimo in prelijemo v škropilnik. Dodamo polovico žličke pomivalnega sredstva, dobro pretresemo in izdatno poškropimo prizadete rastline.

Razpršilo iz pelina proti listnim ušem

 

Za pripravo močnega pelinovega čaja, potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 80 gramov sesekljanega svežega pelina
 • 1,5 litra vrele vode
 • 1/2 žličke detergenta za posodo

 

Vrelo vodo prelijmo čez pelin in počakamo, da se ohladi. Nato tekočino precedimo skozi kavni filter in prelijemo v škropilnik. Dodamo detergent za pomivanje in dobro pretresemo. S pripravkom iz pelina nato izdatno poškropimo prizadete rastline.

 

Razpršilo za zatiranje škodljivcev iz eteričnih olj

 

eterično olje sivke
ETERIČNO OLJE SIVKE – UPORABNO TUDI ZA PRIPRAVO NARAVNIH ŠKROPIV ZA VRT! PREVERI CENO!

Za pripravo razpršila iz eteričnih olj, lahko uporabimo naslednja eterična olja: eterično olje timijana, eterično olje žajblja in eterično olje sivke. S temi čudovitimi eteričnimi olji, bomo prav gotovo pregnali škodljivce z naših rastlin. Za pripravo naravnega škropiva, potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 3 kapljice eteričnega olja timijana
 • 3 kapljice eteričnega olja žajblja
 • 3 kapljice eteričnega olja sivke
 • 2,5 litra vode
 • 1 žličko vodke

 

Eterična olja zmešamo z vodko, da se lažje raztopijo v vodi. Mešanico prelijemo v škropilnik, zalijemo z vodo in dobro premešamo. S pripravkom iz eteričnih olj nato poškropimo rastline, ki so jih napadli škodljivci.

Tobak za zatiranje listnih uši

 

Listne uši, žuželke iz rodu enakokrilcev, resarji in listne zavrtače, resnično ne marajo nikotina. Nikotin je strupen, zato z njim učinkovito preženemo škodljivce. POZOR!  Vendar previdno! Nikotin je strupen tudi za koristne žuželke, ki živijo na našem vrtu, zato ta pripravek uporabimo samo v skrajni sili in poredko. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 15 gramov posušenih tobačnih listov
 • 2,5 litra tople vode
 • 1 žličko tekočega detergenta za pomivanje posode

 

Tobak za pol ure namočimo v vodo in ga nato precedimo. Dodamo detergent in dobro pretresemo. Tekočino prelijemo v škropilnik in z njo poškropimo prizadete dele rastlin. Tako pripravljeno razpršilo, lahko hranimo na hladnem največ dva tedna.

Pripravek iz paradižnikovih listov

 

Paradižnikovi listi vsebujejo alkaloide, ki so za žuželke močno strupeni. Razpršilo iz paradižnikovih listov, uničuje listne uši in plodovrtke. Priprava škropiva:

 

80 gramov sesekljanih paradižnikovih listov, čez noč namočimo v 1,5 litra tople vode. Naslednji dan tekočino precedimo in dodamo žličko tekočega pomivalnega sredstva. Dobro premešamo in izdatno poškropimo rastline.

 

 

 

 

Oglejte si prispevek: solata in tobak!

 

 

Besedilo v članku: naravni pripravki za zatiranje škodljivcev, vrt, naravna škopiva