Recepti s sadjem, zelenjavo in zelišči (tudi za pripravo domače ozimnice)

recepti
RECEPTI Z ZELENJAVO! POIŠČI SVOJ NAJLJUBŠI ZELENJAVNI RECEPT! KLIKNI SLIKCO!

Recepti z zelenjavo, sadjem in zelišči, so vse bolj priljubljeni, saj se tudi mi vse bolj zavedamo, kako pomembno je uživanje sveže hrane za naše zdravje. Na dan bi morali zaužiti najmanj pet enot zelenjave in sadja! Zelenjavo lahko pripravimo na mnoge načine, zelo priljubljene so jedi na žlico, kot so razne zelenjavne mineštre ali juhe, kjer ne smejo manjkati tudi začimbe in zelišča.

Recepti s sadjem, zelenjavo in zelišči 

V poletnem času je sveže zelenjave in sadja na pretek, zato si moramo pravi čas pripraviti domačo ozimnico. Če imamo svoj vrt, potem nam pogosto ostaja zelenjava, sadje in tudi zelišča, zato je edino smiselno, da si pripravimo zaloge za zimo.

Skuhamo lahko domačo marmelado, naredimo zeliščni kis, zamrznemo peteršilj in druge začimbe. Višek zelenjave lahko vložimo v kis, medtem ko lahko iz presežka sadja skuhamo domače sokove, likerje in sirupe.

Recepti z zelenjavo

Zelenjava je nekakšno gorivo za naš organizem, ki za normalno delovanje potrebuje različne hranilne snovi. Za energijo potrebujemo glukozo  ali krvni sladkor. Telo v glukozo pretvori večino hrane, ki jo zaužijemo, tudi vse beljakovine in maščobe.

V zelenjavi se nahajajo ogljikovi hidrati, ki so najboljši vir energije za naše telo. Čeprav mnoge shujševalne diete prepovedujejo uživanje  enostavnih ogljikovih hidratov, to za zelenjavo ne velja. Ogljikovi hidrati v zelenjavi so kompleksni in njihova presnova je nekoliko bolj zapletena.

Strokovnjaki za prehrano, svetujejo, naj bo 60% vseh kalorij, ki jih zaužijemo dnevno, sestavljena iz kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih telo dobi iz različne zelenjave, žit, stročnic ali krompirja.

Ali veste, da je zelenjava bogat vir vlaknin?

Vlaknine lahko preprosto opišemo kot snov, ki je naš organizem ne more prebaviti. Če jih opišemo tako, potem se sliši kot da jih ne potrebujemo, a je ravno nasprotno! Obstajajo topne in netopne vlaknine. Topne vlaknine se med prebavo pomešajo med hrano in vodo. Ustvarijo nekakšno lepljivo snov, ki upočasnjuje prebavo in poskrbi, da se sladkor počasi preliva v kri. Snov, ki pri tem nastane, veže nase maščobe in holesterol, zato so vlaknine pomembne tudi za zdravje srca. 

Netopne vlaknine v našem želodcu povzročajo občutek polnosti, kar nam lahko pride prav kadar hujšamo. Te vlaknine tudi preprečujejo zaprtje, pospešujejo prebavo in hkrati čistijo cel prebavni trakt. Odlični viri vlaknin so predvsem cvetača, zeleni fižol in celo krompir! Pri receptih z zelenjavo, ne smemo pozabiti na učinkovanje zelišč in začimb, ki jih moramo obvezno vključiti v recepte!

Recepti z zelenjavo za več beljakovin

Beljakovine, ki jih naše telo dobi z zelenjavo, so po mnenju mnogih strokovnjakov, nepopolne v primerjavi z živalskimi beljakovinami. A naš organizem tudi te prepozna kot enakovredne, takoj ko se v telesu povežejo.

Vegetarijanci, ki ne uživajo beljakovin živalskega izvora, morajo te dobiti iz drugih virov. Zagotovo jih dobijo dovolj iz rastlinskih virov! Prehranjevanje, ki vključuje različno zelenjavo in žita, nam zagotavlja vseh devet nujno potrebnih aminokislin, zato je vegetarijansko prehranjevanje, kar se tiče beljakovin, popolnoma zadostno.

Kar se pa tiče maščob, je zelenjava vsekakor kraljica prehranjevanja! Zelenjava je skoraj brez maščob!  Rastlinske maščobe, kot so koruzno ali olivno olje, pomagajo zmanjševati količino holesterola v krvi, medtem ko ga živalske maščobe povečujejo.

Kako shujšati z zelenjavo?

Zaradi vseh odličnih lastnosti zelenjave, ki smo jih do sedaj spoznali, je zelenjava izredno priljubljena pri vseh shujševalnih dietah. Večina zelenjave, posebej zelena listnata zelenjava, ima malo kalorij in jo lahko uživamo v velikih količinah. Pogosto zasledimo nasvete pri kakšni dieti, ki dovoljujejo neomejeno uživanje zelene zelenjave, predvsem zato, ker je nizko kalorična in vsebuje veliko hranljivih snovi. Ker zelenjava vsebuje tudi vlaknine, kmalu po zaužitju začutimo nekakšno polnost v želodcu. Vlaknine potujejo skozi prebavni sistem in pri tem nase vežejo maščobe. Ogljikovi hidrati v zelenjavi so večinoma kompleksni, kar pomeni, da so čudovit vir energije! Zaradi počasne presnove organizem dobiva energijo postopoma!

Za hujšanje so poleg zelene listnate zelenjave primerne tudi stročnice, žita, koruza, sladki krompir in buče. Ta zelenjava sicer vsebuje nekoliko več kalorij, hkrati pa tudi več hranil in vlaknin. Za občutek sitosti, je dovolj že manjša količina te hrane! Recepti z zelenjavo so zato dobrodošli v naši kuhinji, kadar želimo shujšati!

Kako kuhati zelenjavo, da ne uničimo dragocenih hranljivih snovi?

Če zelenjave ne pravilno skuhamo, lahko izgubimo mnoge dragocene hranilne snovi. S pravilnim kuhanjem zelenjave, se nekatere hranljive snovi lažje izločijo iz zelenjave in telo jih lažje absorbira. Pri kuhanju se najpogosteje uniči vitamin C in folna kislina. Da preprečimo uničenje hranilnih snovi v zelenjavi, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil. Zelenjavo moramo vedno pravilno shranjevati, najbolj v posebnem predalu hladilnika, kjer je nekoliko več vlage in nižja temperatura.

Sladek krompir, korenje in podobne zelenjave, pred kuhanjem ne olupimo, saj je največ vitaminov ravno tik pod lupino. Kadar zelenjave pred kuhanjem ne olupimo, jo moramo vedno dobro oprati. Pred kuhanjem zelenjavo narežemo na čim večje kose, saj tudi tako izgubi manj hranil. Najbolje je, da zelenjavo kuhamo celo! Tako krompir skuhamo cel in ga šele nato olupimo.

Zelenjavo vedno kuhamo z čim manjšo količino vode, saj ko vodo zavržemo, z njo zavržemo tudi v vodi topne vitamine. Prav tako je nikoli ne kuhamo predolgo, saj s tem uničimo vitamine, ki so občutljivi na visoke temperature. Tudi ostanke zelenjave, vedno pogrejmo čim hitreje, da ne še dodatno uničimo koristnih hranil.

Špinača

Nekaj zanimivosti o špinači

Špinača prvotno izvira iz Perzije, medtem ko so jo na Kitajskem gojili že v sedmem stoletju. V Evropo so jo v trinajstem stoletju prinesli Križarji. Špinača je prava zakladnica hranilnih snovi:

  • 4,2 mg karotina, 0,11 mg vitamina B2, 0,23 mg vitamina C, 4,1 mg železa
  • 126 mg kalcija, 55 mg fosforja, 58 mg magnezija, 633 mg kalija
  • Špinača vsebuje tudi jod, flour, baker, mangan in 91,6 g vode, vitamini B3, B6
  • 2,5 g beljakovin, 0,3 g maščob
  • 3,4 g ogljikovih hidratov in 4 g vlaknin

Špinača je tudi bogat vir folne kisline, ki nas varuje pred boleznimi srca in ožilja. Prav tako vsebuje oksalno kislino, ki lahko pri pretiranem uživanju razdraži ledvice. Špinača deluje kot naravno odvajalo in pomaga našim jetrom pri nevtralizaciji strupov v telesu.

Vitamin B2, ki se nahaja v špinači, okrepi naš imunski sistem in se uspešno bori proti okužbam. Pomembna je tudi visoka vsebnost kalija, ki pomaga telesu pri uravnavanju količine maščob v krvi. Recepti s špinačo so pomemben del zdravega prehranjevanja!

Kremna špinačna omaka

Za pripravo omake za 6 oseb, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 280 g na drobno sesekljane špinače
  • 250 g jogurta
  • 125 ml majoneze (lahko izberemo takšno z manj maščobe)
  • 2 žlički kopra
  • 1/2 žličke semen zelene
  • 1 strok česna
  • sol

V mešalnik damo špinačo, jogurt, semena zelene, koper, česen in sol. Vse sestavine zmešamo in kremno mešanico za eno uro postavimo v hladilnik.

Z uživanjem špinačne omake, bomo zaužili naslednja hranila in kalorije:

  • 106 kalorij
  • 4 g beljakovin
  • 7 g ogljikovih hidratov
  • 8 g maščob
  • 2 g nasičene maščobe
  • 9 mg holesterola
  • 2 g vlaknin
  • 273 mg natrija
Špinačna juha

V veliki ponvi zagrejemo 1 žličko olivnega olja in kuhamo 1,5 kg sveže špinače toliko časa, da se zmehča. Prelijemo z vodo in dodamo 6 palčk zelene, eno veliko žlico sezonskih zelišč in eno žličko muškatnega oreščka. Kuhamo deset minut in nato vse sestavine zmešamo v električnem kuhalniku. Ko je masa dovolj gladka, juho postrežemo z žličko manj mastnega jogurta.

Paradižnik

Paradižnik je poletna zelenjava, čeprav ga na tržnici najdemo skozi celo leto. Najboljši je seveda paradižnik, ki ga naberemo na svojem vrtu. Pri nakupu paradižnika moramo paziti, da izberemo čvrst, zrel paradižnik, ki brez razpok ali poškodb na lupini.

Paradižnik vedno hranimo pri  sobni temperaturi, če pa je še nekoliko zelen, ga damo v rjavo papirnato vrečko, da dozori. Če ga hranimo v hladilniku, se izgubi tekstura in okus.

Paradižnik vedno režemo z ostrim nazobčanim nožem. Najprej ga razpolovimo in rahlo iztisnemo semena in tekočino. Paradižnik lahko kuhamo ali spečemo v pečici. Večinoma paradižnik uporabljamo za pripravo omak, solate in za pripravo juh ali enolončnic.

V srednjem velikem paradižniku najdemo naslednje učinkovine, ki so koristen za naše zdravje:

  • v enem paradižniku je več kot tretjina naših dnevnih potreb po vitaminu C
  • vsebuje antioksidant betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A
  • vsebuje fitokemično snov lipoken, ki pomaga preprečevati raka na prostati
  • vsebuje kemikalije, ki zavirajo nastanek raka: klorogenska kislina, kafeinska in ferulična kislina
  • učinkovine lutein in zeaksantin varujeta naše oči
Pečeni makaroni z mletim puranjim mesom in paradižnikom
zelenjavni recepti
ZELENJAVO PRIPRAVIMO S HLADNO STISKANIM OLIVNIM OLJEM! ODLIČNA CENA!

Za pripravo potrebujemo 10 minut in za kuhanje 40 minut. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov makaronov po lastni izbiri
  • dve žlički olivnega olja
  • 850 gramov paradižnika iz konzerve, ali primerno količino svežega. ( Za recept je boljši paradižnik iz konzerve, kjer je že dodan česen, origano in bazilika)
  • 350 gramov mletega puranjega mesa
  • 1 srednje velika čebula
  • malo soli in 1/2 žličke zdrobljenega, posušenega timijana
  • 250 gramov stročjega fižola
  • 120 ml kisle smetane
  • 65 gramov naribanega parmezana

Priprava:

1.Makarone skuhamo v loncu slane, vrele vode. ko so makaroni kuhani, vodo odcedimo in makarone pretresemo  v večjo posodo.

2. V veliki ponvi segrejemo eno žličko olivnega olja in na njem popražimo čebulo. Po 5 minutah dodamo paradižnik in ga prav tako kuhamo pet minut. Ko polovica tekočine izhlapi, lahko dodamo še malo paradižnikove omake.

3. V drugi ponvi na srednje velikem ognju segrejemo preostalo žličko olivnega olja, prepražimo meso,  ga posipamo s timijanom in posolimo. Meso pražimo 4 minute, ter ves čas mešamo.

4. Nato meso, kuhan stročji fižol, paradižnik  in kislo smetano  primešamo makaronom, ter mešanico damo v pekač. Po želji lahko dodamo tudi brokoli ali kakšno drugo sezonsko zelenjavo. Posipamo s parmezanom in pečemo 25 minut, dokler se robovi ne zlato zapečejo.

V receptu je na osebo 396 kcl, 24 g beljakovin, 49 g ogljikovih hidratov, 12 gramov maščob, 5 g nasičene maščobe, 54 mg holesterola, 5 g vlaknin in 1182 mg natrija. Recepti z paradižnikom so resnično nepogrešljivi!

Napitek z jogurtom in paradižnikom

Okusen in osvežilen napitek pripravimo v 5 minutah! Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 ml jogurta ( po želji lahko izberemo takšnega z manj maščobami)
  • 2 velika, sočna in zrela paradižnika, ki ju olupimo, očistimo semen in narežemo
  • 1/2 žličke zdrobljene bazilike
  • malo soli

Priprava:

V mešalnik damo jogurt, paradižnik, baziliko in sol. Mešamo 2 minuti, da dobimo gladko zmes. Takoj postrežemo, po želji lahko dodamo led.

Preprost in okusen napitek, ki se posebej prileže v vročih, poletnih dneh. Odličen za močne kosti, saj jogurt vsebuje kalcij, paradižnik pa veliko vitamina C! S tem napitkom, bo naš organizem pridobil 91 kcl, 7 gramov beljakovin, 12 gramov ogljikovih hidratov, 2 grama maščobe, 1 gram nasičene maščobe, 7 mg holesterola, 1 gram vlaknin in 382 mg natrija.

Pikanten zelenjavni koktajl z paradižnikovim sokom in čilijem

Za pripravo pikantnega zelenjavnega napitka bomo potrebovali osem minut. Napitek vsebuje fitokemično snov lipoken, ki je skoncentrirana v izdelkih iz paradižnika, ko je paradižnikov sok in je odlična obramba pred rakom. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 700 ml paradižnikovega soka
  • 150 gramov očiščene in grobo narezane paprike
  • 10 cm stebla mlade čebule, narezane na tanke kolobarje
  • 1 čajna žlička grobo sesekljanega peteršilja
  • 1 čajna žlička hrena
  • 1 čajna žlička worcesterske omake
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 1/2 čajne žličke pekoče čilijeve omake
  • steblo zelene in rezine limone za okras

V električnem mešalniku 3 minute mešamo paradižnikov sok, zeleno papriko, mlado čebulo, peteršilj, hren, worcestersko omako, sladkor in pekočo omako, dokler ne dobimo gladke mešanice.

Pikantni napitek je podoben gaspaču, postrežemo ga z ledom in okrasimo z zeleno in limono. V napitku je 46 kalorij in 2 grama beljakovin.

Paradižnik za ozimnico

Paradižnik je zelo priljubljena zelenjava in če imamo zelene prste, ga lahko tudi na domačem vrti pridelamo v večjih količinah. Ta priljubljena zelenjava, (ali pravilno sadje), je zelo hvaležna za pripravo ozimnice. Iz zrelih in tudi iz zelenih paradižnikov, lahko naredimo razne omake, kečape, ga dodamo k vloženi zelenjavi ali ga zamrznemo.

Paradižnikova omaka

Paradižnikova omaka nam bo prav prišla čez celo zimo, saj jo lahko uporabimo za pripravo omake za špagete, kot dodatek k golažu, k raznim omakam ali celo juham. Iz sestavin v receptu bomo dobili štiri pol litrske kozarce. Za pripravo bomo porabili približno 70 minut. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 kilograme zrelih paradižnikov
  • 1 jedilno žlico nageljnovih žbic
  • 1 jedilno žlico pimenta
  • 1 čajno cimeta
  • 3 lovorjeve liste
  • 1 čajno žličko ingverja v prahu
  • 1 jedilno žlico belega popra v zrnju
  • 3 stroke česna
  • 2 jedilni žlici soli
  • 4 jedilne žlice sladkorja
  • približno 1 liter domačega jabolčnega kisa (po želji lahko uporabimo tudi vinski kis)

Zrele paradižnike operemo, izrežemo peclje in jih narežemo na manjše koščke. Narezan paradižnik damo v široko posodo in ga na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da zavre. Vmes paradižnika ne mešamo. Ko paradižnik zavre, odlijemo tekočino in dodamo začimbe, ki jih prej na drobno zdrobimo.

Dolijemo kis, dobro premešamo in nato 10 minut kuhamo. Po desetih minutah posodo postavimo v pečico, ki jo prej segrejemo na 150 stopinj C. Paradižnikovo omako pustimo v pečici toliko časa, da postane gosta. Nato omako pretlačimo skozi cedilo, še enkrat na hitro zavremo, po potrebi dodamo še kakšno začimbo in jo prelijemo v kozarce, ki jih dobro zapremo in hranimo v hladnem prostoru.

Vloženi paradižniki

V poletnem času, ko na vrtu pridelamo večje količine paradižnika, ga lahko tudi  vložimo. Če želimo bolj aromatične vložene paradižnike, jih prej posušimo. V lepem vremenu poberemo paradižnike in jih posušimo na soncu, lahko pa tudi v pečici. Za vlaganje paradižnikov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 kg zrelih, manjših paradižnikov
  • 1/4 litra vinskega kisa
  • 1 glavica česna
  • malo bazilike, žajblja, timijana in peteršilja
  • 1 liter hladno stiskanega olivnega olja

Manjše paradižnike operemo, posušimo in razpolovimo. Kis zmešamo s 1/4 litra vode in paradižnike za nekaj časa namočimo v mešanici. Medtem olupimo česen in operemo vejice bazilike, žajblja, timijana in peteršilja. Nato paradižnik, česen in zelišča v plasteh zložimo v kozarec za vlaganje, prelijemo z olivnim oljem in  dobro zapremo.

Krompir

Krompirjeva juha z gobami
krompirjeva juha z gobami
POGLEJ ČUDOVITE ZELENJAVNE RECEPTE! KLIKNI SLIKCO!

Za okusno krompirjevo juho z gobami, potrebujemo naslednje sestavine.

  • 6 krompirjev
  • 300 gramov lisičk
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 mlada čebula
  • 40 gramov pirine moke
  • nekaj žlic olivnega olja
  • 4 stroke česna
  • 1 vejica svežega majarona
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • malo soli

V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Potresemo s pirino moko in naredimo lahko prežganje. Odstavimo z ognja in počakamo da se ohladi.

Krompir olupimo in narežemo na osmine. Stresemo ga v slani krop in po nekaj minutah kuhanja vzamemo 2 zajemalki vode v kateri kuhamo krompir in jo zlijemo na ohlajeno prežganje. Dodamo mleto kumino in vse skupaj stresemo h krompirju.

Gobe narežemo in jih popražimo na preostalem olivnem olju. Ko se gobe nekoliko posuše in so rjavo popražene, jih solimo in dodamo juhi. Dodamo še narezan korenček, strt česen in majaron, ter počasi kuhamo dokler se krompir ne zmehča. Solimo, dodamo nasekljano mlado čebulo in takoj postrežemo.

Uporabljeno besedilo: recepti, recepti z zelenjavo.

Recepti s sadjem

Na kaj pomislite, ko slišite besedo sadje? Na nekaj zdravega, na nekaj kar moramo…pojesti? Vsekakor je sadje nekaj zdravega in koristnega za naše zdravje. Še bolj zdravo in koristno pa je, če vsak dan pojemo sveže sadje, ki je zraslo v naši bližini in ni pripeljano čez pol sveta. Seveda govorim o lokalnem in sezonskem sadju. To pomeni, da jemo gozdne jagode takrat, ko zrastejo v gozdu in čudovite češnje ravno tako takrat, ko zrastejo na domačem vrtu ali v bližnjih Goriških Brdih.

Tukaj se bomo posvetili sadju in jagodičevju, ki raste okoli nas in je prav tako raslo v času naših babic in dedkov. Tudi recepti za pripravo in predelavo teh sadežev so podedovani od naših prednikov. Ogledali so bomo nekaj receptov za domače marmelade, za domače sokove in tudi nekaj receptov, pri katerih z pripravo uporabimo alkohol in tako dobimo domače likerje. 

Domači likerji in sadje v alkoholu

Konzerviranje sadja v alkoholu so poznali že naši predniki, ki so iz sadja tudi kuhali domače žganje. S tem žganjem pa so potem gospodinje pripravljale razne likerje in konzervirale sadje. Da se je sadje dlje časa ohranilo, so poleg žganja, dodale tudi enako količino sladkorja. Sladkor deluje kor konzervans in hkrati skrbi za določeno ravnotežje, da sadje ne prične vreti.

Kadar vložimo sadje v alkohol, moramo kozarce redno pregledovati, da takoj preprečimo morebitno vrenje. Likerje in sadje v alkoholu, hranimo v hladnih prostorih, kjer je stalna temperatura pod 18 stopinj C. 

Ingverjev liker z belim ribezom

Za ta okusen in zdrav liker, bomo za pripravo potrebovali približno pole ure, sestavine pa bodo zadostovale za približno liter in četrt likerja. Bel sladkor lahko nadomestimo z naravnimi sladili, kot so sladilo eritritol, stevia ali kokosov sladkor. Potrebujemo naslednje sestavine:

Ribez operemo, odcedimo in ga osmukamo s pecljev. Dodamo sladkor in nato mešanico nad šibkim ognjem toliko časa segrevamo, da se sladkor raztopi. Pazimo, da nam mešanica ne zavre. Ingver drobno zdrobimo in ga dodamo ribezu s sladkorjem, ter vse skupaj prelijemo v dvolitrski kozarec. Ko se ribez z ingverjem popolnoma ohladi, dolijemo beli rum in kozarec dobro zapremo.

Postavimo ga na sonce, kjer ga pustimo približno 14 dni. Kozarec vmes večkrat dobro pretresemo. Po dveh tednih liker precedimo in prelijemo v temne stekleničke, ki jih dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Naravni sadni in zelenjavni sokovi

Sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi so naraven vir vitaminov in mineralov, pogosto pa jih uporabimo tudi za čiščenje telesa. Očiščevalni sokovi in napitki so najboljši način, da nahranimo naše naša tkiva in celice. S sočenjem sadja in zelenjave, dobimo iz rastlinskih vlaknin vsa pomembna hranila. Seveda pa lahko iz sadja in zelenjave pripravimo tudi sokove, ki jih spravimo in jih spijemo kasneje. Dobre naravne sokove lahko pripravimo na veliko načinov, z dodatki ali brez, s sladkorjem ali brez. Sokovom iz zelenjave lahko dodamo tudi različen začimbe.

Pri pripravi običajno zadostuje, če jih preden jih nalijemo v steklenice, segrejemo na 75 stopinj C. Ko sokove segrejemo, jih takoj nalijemo v steklenice in jih dobro zapremo. Na takšen način se nam prav gotovo ne bodo pokvarili.

Manj obstojni pa so presni sokovi, posebej če jih pripravljamo z manjšo količino sladkorja. Za daljšo obstojnost jih 20 minut pasteriziramo pri 85 stopinjah C. Še nedolgo nazaj, je bil najbolj priljubljen način pridobivanja sokov s sokovnikom. S sokovnikom lahko iz približno 5 kg sadja dobimo tudi do 4 litre soka.

Belušev sok

Sok iz belušev ali špargljev, lahko pripravimo tudi iz ostankov belušev. Ko pripravljamo jedi iz belušev, spravimo olupke in olesenele dele in iz njih na pari skuhamo sok. Takšen sok ponudimo kot aperitiv in s tem našim gostom ponudimo tudi dobro mero mineralov. Vendar previdno! Belušev sok je znan tudi kot odvajalo. 

Beluševe odpadke dobro operemo in jih položimo v košaro za sadje v sokovnik. Postavimo jo nad posodo z vodo in nad zbiralnik za sok. Dobro pokrijemo, damo na štedilnik in vodo zavremo. Parimo eno uro, nato sok prelijemo v manjše stekleničke in jih takoj  dobro zapremo. Z špargljevim sokom lahko tudi začinimo ragu, kokošjo ali telečjo juho. Na takšen način sok pripravljamo, če imamo na voljo vsaj 1 kg odpadkov. Kadar pa želimo porabiti manjšo količino beluševih olupkov, jih skuhamo v ekonom loncu.

Sadno zelenjavni sok

Za približno 2 litra okusnega, sadno zelenjavnega soka, potrebujemo:

  • 1 kg jabolk
  • 500 gramov zelene
  • 1 kg korenčka
  • 2 limoni

Najprej jabolka dobro operemo, razrežemo na štiri dele in odstranimo koščice. Zeleno in korenje prav tako dobro operemo in jih narežemo na velike kose. Tako pripravljeno sadje in zelenjavo damo v električni sokovnik in soku takoj nato primešamo sveže stisnjen sok dveh limon. Sok nato natočimo v majhne posodice, neprodušno zapremo in zamrznemo. Vsak dan posebej odtalimo po eno skodelico in jo popijemo za zajtrk.

Tako pripravljen sadno zelenjavni sok pa lahko prelijemo tudi v steklenice, ki jih 20 minut pasteriziramo pri 85 stopinjah C.