Gozdna jagoda – recepti za marmelado in liker iz gozdnih jagod

gozdna jagoda
GOZDNA JAGODA – TUDI KORISTNO ZDRAVILNO ZELIŠČE! POGLEJ TU!

Gozdna jagoda ali navadni jagodnjak, ki nosi latinsko ime Fragaria vesca, raste kot majhen, večleten grmiček. Gozdne jagode najdemo tudi do nadmorske višine 2200 metrov. Pri tej čudoviti rastlini je zdravilno prav vse.

Za lajšanje zdravstvenih tegob lahko uporabimo liste, plodove in korenine.

Gozdna jagoda

Seveda pa se pozno spomladi najbolj razveselimo drobnih in slastnih jagod. Grmički razvijejo drobne bele cvetove vse od aprila do junija, nato pa zrastejo plodovi, to so gozdne jagode. Gozdne jagode so nadvse slastne, najbolj se jih razveselijo naši otroci, zato jih nekaj nasadimo tudi na vrt. Razmnožujejo se s semeni, ki se razvijejo na drobnih jagodah. Razmnožujemo pa jih lahko tudi s poganjki, ki se razvijejo v samostojno rastlino.

Na takšen način lahko navadni jagodnjak nasadimo tudi na domači zelenjavni vrt. Pri gozdnih jagodah je užitno in zdravilno vse! Liste jagodnjaka nabiramo od aprila do junija, poberemo samo liste tiste rastline, ki ne cveti. Koreninski sistem jagode lahko sega tudi do 100 cm globoko in je sestavljen iz glavne korenike in sistema razvejanih koreninic. Korenine nabiramo zgodaj spomladi in pozno v jeseni.

Blagodejni učinki gozdne jagode na naše zdravje

Gozdna jagoda je prava mala zdravilka. Poleg resnično okusnih sadežev, lahko za lajšanje manjših zdravstvenih težav, nabiramo tudi liste in korenine.

Pomaga pri mnogih težavah, kot zanimivost naj povem, da fosfor v jagodah, pomaga pri težavah zaradi klavstrofobije. Seveda pa je gozdna jagoda kor zdravilno zelišče, uporabna tudi pri drugih zdravstvenih težavah:

 • Plodovi gozdne jagode vsebujejo celo paleto antioksidantov. Najpomembnejši so antocianozidi, ki jih najdemo v vsakem sadju, ki je temno obarvano. Antioksidanti v gozdnih jagodah skrbijo za zdravje sklepov in ohranjajo vitalen hrustanec, kar posledično pomaga tudi pri preprečevanju  osteoartritisa.
 • V jagodičevju, prav tako v gozdnih jagodah, najdemo veliko salicilne kisline, ki je tudi glavna sestavina aspirina. Ta učinkovina je ena od fenolnih kislin, ki rastlino varuje pred infekcijami. V našem telesu delujejo protivnetno in zmanjšujejo nastanek črevesnega raka.
 • Vendar previdno! Zaradi saciliata, se lahko pojavijo tudi razne reakcije, kot so astma, ekcem ali koprivnica. Te reakcije so običajno preobčutljivost na beljakovine v plodovih in so večinoma samo reakcija na prenaglo razstrupljanje telesa. Zaradi uživanja gozdnih jagod strupi z veliko naglico pridejo na površino in zato povzročijo izpuščaje. Ta vrsta koprivnice hitro izgine, če popijemo veliko tekočine in se nekaj časa izogibamo beljakovinski prehrani.
 • Gozdne jagode delujejo protivnetno in tudi pomagajo zmanjševati količino sečne kisline. Poleg tega uživanje gozdnih jagod tudi pospešuje izločanje seča, pomaga pri jetrnih obolenjih, lajša tegobe pri artritisu in revmi. Sveže jagode lahko zmečkamo in jih uporabimo kot obkladek pri krvavečih ranah.
 • Čaj iz listov gozdne jagode pomaga pri vnetju ustne votline, z grgranjem čaja pa lahko tudi preženemo slab zadah. Zaradi vsebnosti železa in fosforja, je jagoda primerna za slabokrvne, slabotne in starostnike.

Koristne učinkovine v gozdnih jagodah

Gozdna jagoda je najbolj poznana po  veliki vsebnosti vitamina C. Bolj na sončnem mestu jih nabiramo, več vitamina C vsebujejo. Poleg tega zelo pomembnega vitamina, pa v plodovih jagode najdemo še druge učinkovine, ki so zelo koristen za naš organizem:

 • železo in kalij
 • magnezij
 • kalcij
 • salicilna kislina
 • antioksidanti
 • vitamini A, B1 in B2
 • sadne in citronske kisline
 • v mladih listih so čreslovine
 • antocianozidi, ki dajejo sadežu barvo
 • brom

Kako nabiramo in uporabljamo gozde jagode?

Gozdne jagode nabiramo v sončnih mesecih, se pravi junij, julij in avgust, pogosto pa jih najdemo še v septembru. Poleg sadežev, nabiramo kot zdravilno rastlino tudi liste in korenine. Za naše zdravje je dobro, če gozdne jagode uživamo pred kosilom. Ravno tako si čaj iz listov navadnega jagodnjaka in iz korenin, pripravimo zjutraj, še najbolj na prazen želodec.

Poleg gozdnih jagod, si privoščimo še ostalo jagodičevje. Naberimo maline, borovnice, jagode bezga, češnje in robide. Če k tej mešanici dodamo še ingver, kurkumo, meto in origano, dobimo koktejl, ki nam bo zagotovil neizmerne zaloge antioksidantov.  Gozdne jagode vsebujejo tudi brom, kar vpliva na dober spanec.

Če bomo namesto kalorične večerje, pojedli skledo gozdnih jagod, bomo dobro spali in zjutraj izločili veliko količino seča. Poleg vseh čudovitih lastnosti, pa lahko gozdne jagode in tudi vse drugo jagodičevje, uporabimo tudi za shujševalno dieto. Hujšamo seveda predvsem zaradi odvajanja vode iz telesa in naravnega razstrupljanja. Zato se v sezoni gozdnih jagod odpravimo na izlet v gozd in naberimo zrele in čudovito dišeče jagode.

Uporaba listov gozdne jagode

Listi gozdne jagode so ovalne oblike in so na koncu nazobčani. Glavna naloga listov je ta, da zagotavljajo rastlini dovolj hranil za plodove. Jagodni listi so pomembno zdravilno zelišče.

Nabiramo jih od aprila do junija, ter jih nato previdno posušimo. Iz posušenih listov pripravimo čaj ki čisti kri in razstruplja organizem, pospešuje izločanje seča, lajša težave pri hemoroidih, zdravi drisko in pomaga pri črevesnem in želodčnem katarju. Liste gozdne jagode lahko nabiramo zgodaj pomladi in jih uporabimo za razstrupljanje telesa okoli Velike noči, ko si privoščimo več prepovedanih dobrot.

Čaj iz listov gozdne jagode

Čaj iz posušenih listov jagodnjaka pripravimo tako, da veliko žlico posušenih listov dlje časa kuhamo v pol litra vode, lahko tudi do pol ure. Nato čaj odstavimo z ognja in ga pokritega pustimo nekaj časa počivati.

Precedimo in ga čez cel dan pijemo po požirkih. Pri uživanju čaja se lahko zgodi, da se nam blato in urin obarvata nekoliko rdeče. To nas ne sme prestrašiti, to je samo učinek rastlinskih učinkovin.

Uporaba korenin gozdne jagode

Korenine gozdne jagode nabiramo zgodaj spomladi in pozno jeseni, podobno kot tudi pri vseh ostalih zeliščih, kjer nabiramo tudi korenine. Ko se odpravimo z družino na izlet v naravo, naberemo vedno samo toliko koreninic, kot jih potrebujemo, da preprečimo uničenje rastline. Nabrane koreninice očistimo, narežemo in previdno posušimo.

Čaj iz posušenih jagodnih koreninic, pomaga ustavljati drisko, medtem ko izvleček iz mešanice korenin in listov, zdravi ledvične bolezni.

Prevretek iz korenin gozdnih jagod

30 gramov posušenih korenin gozdnih jagod prekuhamo v litru vode, dodamo lahko tudi posušene jagodne liste. Čaj nato pokrijemo in pustimo nekaj časa počivati, precedimo in pijemo po požirkih čez dan. Čaj iz korenin čisti ledvica, pomaga pri vnetju jeter in lajša simptome zlatenice.

Jagodni liker

Za izredno okusen liker iz gozdnih jagod, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1/2 kg gozdnih jagod
 • 10 dag sladkorja
 • 1 liter sadnega žganja (lahko tudi vinjak)
 • 1/2 litra vode
 • 10 dag sladkorja
 • 2 zavitka vaniljevega sladkorja

Z družino se odpravimo na izlet v gozd in naberimo sveže gozdne jagode. Za pripravo likerja jih na hitro operemo in naložimo v kozarec z nekoliko širšim vratom, približno 5 cm visoko. Čez jagode nasujemo sladkor in tako nadaljujemo naprej. Dodamo plast jagod in nato plast sladkorja, toliko časa, da napolnimo kozarec do vrha. Ko je kozarec napolnjen, čez jagode in sladkor nalijemo žganje, kozarec dobro zapremo in ga za tri tedne postavimo na toplo mesto.

Vmes vsebino večkrat pretresemo, da se sladkor dobro raztopi. Po treh tednih mešanico razredčimo s sladkorno vodo, ki jo pripravimo iz vode, sladkorja in vaniljevega sladkorja. Če želimo bister jagodni liker ga precedimo, če pa želimo bolj gost liker jagode pretlačimo in jih dodamo v žganje. 

Jogurtov sladoled iz gozdnih jagod

Kadar je v izobilju gozdnih jagod, lahko iz njih pripravimo mnoge dobrote. Skupaj z otroki se odpravimo na izlet, in na robu gozdne jase naberimo sveže in dišeče plodove. Za otroke lahko pripravimo slastno marmelado ali pa naredimo okusen sladoled. Potrebujemo kozarček jogurta in kozarček svežih gozdnih jagod.

Jagode in jogurt damo v mešalec, dodamo pol kozarčka sladkorja in zavitek vaniljevega sladkorja. Vse sestavine zmešamo in jih nalijemo v posodice ali v modelčke za sladoled. Postavimo v zamrzovalnik in počakamo da zamrzne. Sladoled lahko ponudimo otrokom ki so slabokrvni ali zelo nemirni. 

Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod, si moramo največ časa vzeti za nabiranje drobnih sadežev. Odpravimo se na sproščen izlet na obrobje gozda in naberimo sveže jagode. Marmelado ali džem pripravimo po receptu ki nam je najbolj všeč, mnogi ne marajo preveč sladkorja v marmeladi ali pa imajo kakšen poseben recept.

Po mojem preprostem receptu dobim izredno okusno marmelado, v kateri se najde tudi kakšna cela jagoda. 

Sestavine za domačo jagodno marmelado:

 • 1 kg svežih gozdnih jagod
 • 1 kg želirnega sladkorja

Sveže nabrane gozdne jagode na hitro poplaknemo z vodo in jih polovico pretlačimo. Pretlačene jagod damo v posodo in dodamo želirni sladkor in ostale jagode, ki jih pustimo cele. Vse skupaj zmešamo in počakamo da mešanica zavre. Če imamo občutek, da marmelada ne bo želirala, dodamo žličko želirnega sredstva.

Ko mešanica zavre, kuhamo še 4 minute in vmes ves čas mešamo. Nato marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke in jih dobro zapremo. Čeprav je v receptu uporabljen cel kilogram želirnega sladkorja, marmelada ni sladka, saj sladkobo razbijejo sladko – kisle gozdne jagode. 

 

 

Gozdna jagoda, Fragaria vesca