Rim – 20 TOP znamenitosti Rima

rim
ZNAMENITOSTI RIMA! POGLEJ VEČ TU!

Rim, Roma, je glavno mesto Italije in tudi glavno mesto dežele Lacij, Lazio. Istočasno je Rim tudi glavno mesto metropolitanskega mesta Roma. Rim je najbolj naseljena občina v državi in tretje najbolj naseljeno mesto v Evropski uniji po številu prebivalcev znotraj mestnih meja. Metropolitansko mesto Roma  je najbolj naseljeno metropolitansko mesto v Italiji.

Rim je znan tudi kot večno mesto, Città eterna. Razprostira se na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih: Palatino, Palatinski grič, Aventino, Aventinski grič, Capitol, Kapitolski grič, Quirinale, Kvirinalski grič, Viminale, Esquilino, Eskvilin in Celio, Celijo. V središču mesta je najmanjša neodvisna država na svetu Vatikan, dom papeža in sedež osrednje oblasti rimskokatoliške cerkve, saj so vse ostale rimskokatoliške škofije podrejene rimskemu škofu – papežu.

Rim – 20 TOP znamenitosti Rima

Rim je večno mesto in če si želimo ogledati vse kulturne in zgodovinske znamenitosti Rima, si moramo vzeti nekaj dni časa. Glavne znamenitosti Rima si seveda lahko ogledamo tudi v dveh dneh, vendar to pomeni hitenje, verjetno tudi gnečo na glavnih turističnih točkah.

Za potovanje v Rim je najboljši čas izven glavne turistične sezone. Če se želimo ogniti gneči, potem se na ogled Rima nikar ne podajmo v času Velike noči, saj takrat Rim in okolico Vatikana preplavijo verniki celega sveta. V Rimu je resnično veliko lepega, vsega si seveda ne bomo ogledali, zato sem izbrala 20 znamenitosti, ki si jih resnično moramo ogledati. Ko obiščemo Rim, moramo seveda poskusiti tudi njihove kulinarične dobrote!

Vatikan

Mesto Vatikan je najmanjša država na svetu, obsega 44 hektarjev in po zadnjih podatkih ima samo 825 prebivalcev, ki jih vodi papež. Uradno ime Vatikana je Država Vatikan, italijansko Stato della Città del Vaticano. Vatikan upravlja Sveti sedež in je cerkvena monarhična država. Vatikan premore neprecenljive zgodovinske znamenitosti.

Za vatikanskimi zidovi stoji Bazilika sv. Petra, osupljiva Sikstinska palača in prelepi vatikanski vrtovi. Vatikan se ponaša z 10 muzeji, ki vsebujejo tudi zbirke egipčanskih, grških, etruščanskih in rimskih del. V muzejih hranijo tudi starokrščansko, renesančno in sodobno umetnost, ter svetovno etnografsko zbirko.

Znamenitosti Vatikana: Sikstinska kapela, Rafaellove sobe, Apollo del Belvedere, Raffaellovo Spreobrnjenje, Kapela sv, Nikolaja V., Laokont, Caravaggievo polaganje v grob, Borgijski prostori, Belvedere Torso, Sveti Jernej Leonarda da Vincija.

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela je kapela v Apostolski palači v Vatikanu in uradna rezidenca papeža. Prvotno znana kot Cappella Magna. Ime je dobila po papežu Sikstu IV., ki jo je dal zgraditi med letoma 1473 in 1481. Od takrat je kapela služila kot kraj verske in funkcionarne papeške dejavnosti. Največja znamenitost Sikstinske kapele je strop, ki ga je poslikal Michelangelo in je eno najznamenitejših umetniških del na svetu.

Dela v Sikstinski kapeli: Adam in Eva, Stvarjenje, Žrtvovanje, vesoljni potop in Noetovo pijančevanje, Poslednja sodba, Sibile in preroki, Prizori odrešitve iz Stare zaveze in Jezusovi predniki, Jezusovo življenje, Izročanje ključev sv. Petru, Mojzesovo življenje, Botticellijevo kaznovanje krivovercev.

Bazilika sv. Petra

Papeška bazilika svetega Petra v Vatikanu, bazilika Papale di San Pietro in Vatikano, ali preprosto bazilika svetega Petra, bazilika Sancti Petri, je cerkev, zgrajena v renesančnem slogu, ki stoji v Vatikanu, papeški enklavi v mestu Rim.

Zasnovali so jo v glavnem Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno in Gian Lorenzo Bernini in je najbolj znano delo renesančne arhitekture in spada med največje cerkve na svetu. Čeprav ni matična cerkev katoliške cerkve niti stolnica Rimske škofije (te naslove ima nadškofijska Bazilika sv. Janeza v Lateranu v Rimu), sveti Peter velja za eno najsvetejših katoliških svetišč. Opisujejo ga kot “edinstven položaj v krščanskem svetu” in kot “največja od vseh krščanskih cerkva.”

Katoliška tradicija pravi, da je bazilika pokopališče svetega Petra, glavnega med Jezusovimi apostoli in tudi prvega rimskega škofa (papeža). Grob svetega Petra naj bi bil neposredno pod visokim oltarjem bazilike. Zaradi tega so bili številni papeži že od zgodnje krščanske dobe pokopani v baziliki. Na tem mestu stoji cerkev že od časa rimskega cesarja Konstantina Velikega. Stara bazilika sv. Petra izvira iz 4. stoletja našega štetja. Gradnja sedanje bazilike se je začela 18. aprila 1506, dokončana pa je bila 18. novembra 1626.

Bazilika je znana kot romarsko mesto in za bogoslužne funkcije. Papež skozi vse leto izvaja številna bogoslužja v baziliki ali na sosednjem Trgu sv. Petra; te liturgije pritegnejo občinstvo, ki šteje od 15.000 do več kot 80.000 ljudi. Sveti Peter ima veliko zgodovinskih povezav, z zgodnjekrščansko cerkvijo, papeštvom, protestantsko reformacijo in katoliško protireformacijo ter številnimi umetniki, zlasti Michelangelom.

Znamenitosti Bazilike sv. Petra

Kot arhitekturno delo velja za največjo stavbo svoje dobe. Je ena od štirih cerkva na svetu, ki imajo status večje bazilike, basilica maior, vse štiri pa so v Rimu. V nasprotju s splošno napačno predstavo ni stolnica, ker ni sedež škofa; katedra papeža kot rimskega škofa je v baziliki sv. Janeza v Lateranu.

Bazilika je na Unescovem seznamu svetovne dediščine v sklopu spomenikov Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura, “Zgodovinski credišče Rima, posesti Svetega sedeža v tem mestu, ki uživa zunajteritorialne pravice in San Paolo Fuori le Mura.”

Znamenitosti Bazilike sv. Petra: Pieta, Kupola, Piazza San pietro, Baldacchino, Kip sv.Petra, Zakladnica, Apsida, Kripta, Kip Aleksandra VII., Osrednji prostor.

Panteon

Panteon je eden izmed biserov Rima, ki si ga moramo resnično ogledati. Panteon je poganski tempelj, ki ga cesar Fokas leta 608 podaril papežu Bonifaciju. S tem je omogočil, da se je eno izmed čudes starega Rima izvrstno ohranilo. Panteon lahko občudujemo skoraj nespremenjen, le da je sedaj krščanska cerkev svete Marije mučenikov, Santa Maria od Martyes. Panteon je zgradil ljubiteljski arhitekt cesar Hardijan v letih 118 – 125.

V preteklih stoletjih je je bila zgradba pogosto oropana; odnesli so mnoge premične dele, Konstantin II. si je prilastil pozlačene strešnike, leta 1625 pa je Urban III. pretopil strop ob vhodu, ki je bil izdelan iz bakrenih plošč. Bakrene plošče je porabil za izdelavo topov, ki jih je postavil na Angelski grad.

Znamenitosti Panteona: Kupola, Svetlobna odprtina, Stebrišče, Vrata, Kraljeve grobnice, Raffaellova grobnica, Vodnjak, Marmorno okrasje, Ostanki Neptunove bazilike.

Palatin

Palatinski grič je srednji med najstarejšimi rimskimi sedmimi griči in eden najstarejših delov mesta, imenovan tudi “prvo jedro rimskega imperija.” Stoji 40 metrov nad Rimskim forumom, na katerega gleda z ene strani navzdol in je na drugi strani Circusa Maximusa. Od Avgustovega obdobja dalje so tu gradili cesarske palače.

Rim ima svoj izvor na Palatinu. Izkopavanja kažejo, da so ljudje na tem območju živeli že od 10. stoletja pred našim štetjem. Raziskave, izvedene na griču leta 1907 in ponovno leta 1948, so odkrile zbirko koč, ki naj bi se uporabljale za pokop med 9. in 7. st. pr. n. št., približno časovno obdobje, v katerem je bilo ustanovljeno mesto Rim.

Po Liviju, po priseljevanju Sabincev in Albanov v Rim, so prvotni Rimljani živeli na Palatinu. Palatinski grič je bil tudi mesto starega festivala Luperkalije. Številni premožni Rimljani republikanskega obdobja od leta  509 do 44 pr. n. št. so imeli tu rezidence.

Zanimivosti na Palatinu

Na Palatinu si lahko ogledamo mnoge zanimivosti: Domus Flavia, Livijina hiša, Palatinski muzej in atikvariat, Romulove koče in železne dobe, Stadion, Domus Augustana, Kibelin tempelj, Farnesini vrtovi, Kripte, Hiša Septimija Severa.

Rimski forum

Rimski forum je bil več tisoč let simbol državniškega ponosa, danes je žal le še slikovit odpad ruševin. Začetki rimskega foruma segajo več kot tri tisoč let nazaj, ko je bil še močvirnato pokopališče starodavne vasice na hribu Palatinu.

Postajal je vse večji, pomembno je rasel z rimskim cesarstvom. V 6. stoletju so dokončno izsušili močvirje in takrat je Rimski forum prevzel glavno vlogo v življenju republike. Najboljšo podobo je imel v času prvega rimskega vladarja Avgusta. Za rimskega vladarja Avgusta velja legenda, ki pravi, da je Rim spremenil iz opeke v marmor.

Za ogled Rimskega foruma lahko vstopimo z ulice Via dei Fori Imperiali, na severozahodnem delu lahko vstopimo na Kapitolinu, z jugovzhodne strani pa začnemo ogled pri Koloseju

Znamenitosti Rimskega foruma: Slavolok Septimija Severa, Vestin tempelj in hiša vestalk, Kurija, Tempelj Kastorja in Poluska, Titov Slavolok, Bazilika Maksentija in Konstantina, Vespazijanov tempelj, Via Sacra, Saturnov tempelj, Tempelj Antona in Favstine.

Kolosej v Rimu

Rimski Kolosej je največji amfiteater na svetu, kar ga uvršča tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Sprejme lahko rekordnih 87.000 obiskovalcev, kar je nekaj tisoč več, kot jih sprejme stadion Wembley v Londonu. Kolosej je eden najbolj znanih primerov rimske arhitekture, zato ni čudno, da je tudi najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Rimu.

Na veliki petek celo papež vodi procesijo do Koloseja. Na bogatem arheološkem prostoru, v katerega je grobo posegel Mussolini, ko je zgradil Vio del Fori imperiali, lahko vidimo nekatere najveličastnejše in najpomembnejše rimsko antične ostanke. Rimski Kolosej je bil zgrajen med leti 72 in 80, v času cesarja Flavija, prvotno se je Kolosej imenoval Flavijev amfiteater.

Na območju Koloseja je vladarska sla po krvavih predstavah dosegla vrhunec. Leta 80, ko je cesar Tit odpiral amfiteater, je zaukazal stodnevne slavnostne igre, med katerimi je bilo žrtvovanih tudi 5000 divjih živali. Klanje v areni je bilo dovoljeno vse do leta 523.

Ogled Koloseja

Ogled celotnega območja Koloseja traja približno tri ure. Pred Kolosejem in Nevronovo zlato hišo je pogosto gneča, za ogled bomo verjetno morali najeti vodnika ali ogled celo vnaprej rezervirati. Več o rezervacijah in nakupu vstopnic si oglejte tukaj.

Znamenitosti Koloseja in Rimskega foruma: Kolosej, Trajanove tržnice, Neoronova zlata hiša, Trajanov forum in steber, Konstatinov slavolok, Mamertinski zapori, Hiša Rodoških vitezov, Nervin forum, Forum Julija Cezarja, Avgustov forum.

Kapitolski muzeji

Kapitolski muzeji, Musei Capitolini, so glavni mestni muzej mesta Rim. Zgodovinski sedež sestavljata Palazzo dei Conservatori in Palazzo Nuovo. Dve zgradbi se nahajata na trgu Campidoglio, preurejenem po Michelangelovem načrtu, in ju povezuje Galleria Lapidaria, podzemni prehod, ki prečka trg Campidoglio, ne da bi morali iti izven muzejev.

Ustvarjanje muzejev se je začelo, ko je papež Sikst IV leta 1471 podaril zbirko bronastih materialov in jo spremenil v enega najstarejših muzejev na svetu. Ta stara zbirka se je sčasoma povečala zaradi donacij papežev, kot sta Pavel III in Pij V., ki sta želela odstraniti poganske skulpture iz Vatikana. Stanje muzeja se je izboljšalo leta 1654 z izgradnjo Palazzo Nuovo. Muzej je bil odprt za javnost po volji papeža Klementa XII leta 1734. Kasneje je Benedikt XIV odprl umetniško galerijo (Pinacoteca) Capitolina z zasebnimi zbirkami družine Sacchetti in družine Pius iz Savoja.

Ti dve zgradbi se nahajata v središču Rima in sestavljata Kapitolske muzeje, ki trenutno ponujajo impresivno zbirko romanskih slik in skulptur.

Morda najbolj znano delo, ki je ohranjeno v teh muzejih, je konjeniški kip Marka Avrelija, kopija je v središču trga, original pa je izpostavljen na dvorišču, ki je bilo nedavno po restavratorskih delih prekrite s steklom.

Po Vatikanskih muzejih so v tem mestu najpomembnejši kapitolski muzeji, ki jih lahko obiščete, saj ohranjajo spomin na Stari Rim. Muzeji so tudi dom številnih začasnih razstav, ki niso izključno rimske umetnosti, konferenc in koncertov.

Znamenitosti Kapitoskih muzejev

Največje znamenitosti Kapitolskih muzejev: Spomenik Marka Avrelija na konju, Umirajoči Galačan, Kapitolska Venera, Mozaik z golobicami, Marforio, Počivajoči satir, Dvorana filozofov, Kupid in Psiha, Mozaik mask, Pijana starka.

Ali ste vedeli, da je umetniška galerija, Pinacoteca, Capitoline najstarejša javna zbirka slikarstva? Nastala je med letoma 1748 in 1750 z nakupom slik iz 16. in 17. stoletja, ki vključujejo mojstrovine Tiziana, Caravaggia in Rubensa.

Ali ste vedeli, da je bila Palazzo dei Conservatori stara srednjeveška zgradba, kjer se je sestal javni svet Rima? Michelangelo je bil umetnik zadolžen za zasnovo obnove fasade, žal pa zaradi svoje smrti del ni mogel dokončati.

Kapitolski muzeji so eden najpomembnejših muzejev na svetu. V njih je mogoče občudovati veliko zbirko unikatnih kosov, ki so nazoren primer tega, kaj je bil Rim v zgodovini človeštva kot mati civilizacije. Kapitolski muzeji so prvi na svetu, ki so svoja vrata odprli javnosti v 15. stoletju.

Palazzo Nuovo hrani predvsem prenovljene antične kipe, najdragocenejše umetnine so v zgornjem nadstropju. Stopnice vodijo v Palazzo degli Conservatori. Na dvorišču so razstavljeni antični marmorni detajli. V zgornjem nadstropju so dekorativni predmeti in klasični kipi iz 16. in 17. stoletja, ter renesančna in baročna oljna platna.

Museo Nazionale Romano – Rimski narodni muzej

Rimski narodni muzej je skupek muzejev v Rimu, sestavljen iz štirih lokacij, razdeljenih na različne dele mesta. Ustanovljena je bila leta 1889 in odprta leto pozneje med združitvijo Italije, z namenom zbiranja starin od 5. stoletja pred našim štetjem do 3. stoletja našega štetja.

Arheološke zbirke muzeja Kircherian so začele zbirko, ki je oblikovala ta muzej, ki so ji dodala številna odkritja v Rimu med načrtovanjem mesta, ko je postalo glavno mesto nove Kraljevine Italije. Leta 1901 je italijanska država podelila zbirko Ludovisi in pomembno nacionalno zbirko antičnega kiparstva Narodnemu rimskemu muzeju. Muzej je bil ustanovljen v samostanu, ki ga je zgradil Michelangelo v 16. stoletju, ki je bil del Dioklecijanovega kopališča in je še danes njegov glavni sedež.

Štiri lokacije Rimskega narodnega muzeja

Adaptacija stavb z novim namenom se je začela za razstavo 1911 in končala leta 1930. Leta 1990 je bila izvedena popolna preobrazba z razdelitvijo zbirk na štiri različne lokacije, Dioklecijanovo kopališče, kripto Balbi, Palazzo Massimo in Palazzo Altemps.

Terme Diocleziano : v notranjosti se nahaja impozantna nagrobna konstrukcija in dve grobnici, okrašeni s freskami in štukaturami, za katere ocenjujejo, da sta iz 2. stoletja našega štetja.

Kripta Balbi : Kripta Balbi predstavlja razvoj rimske družbe in urbane pokrajine od antike do sodobnega časa.

Palazzo Massimo : Palazzo Massimo alle Terme hrani eno največjih zbirk starodavne umetnosti na svetu. Je popolna razstava za nekaj najboljših slik, mozaikov in skulptur iz rimske dobe.

Palazzo Altemps : eden najbolj zanimivih primerov renesančne arhitekture v Rimu. Od leta 1997 je eden od štirih središč, ki sestavljajo Narodni rimski muzej.

Znamenitosti Rimskega narodnega muzeja

Največje znamenitosti Rimskega narodnega muzeja: Kip cesarja Avgusta, Freske iz tricliniuma, Mozaik štirih kočijažev, Ranjena Niobida, Levkotea doji Dioniza, Bronasti Dioniz, Metalec diska, Oltar iz Ostie, Prizori iz bazilike Giunio Basso, Numizmatična zbirka.

Ali ste vedeli, da je kompleks Dioklecijanove terme obratoval do leta 537, ko so ga zaprli zaradi barbarov, ki so prekinili oskrbo mesta z vodo?

Ali ste vedeli, da so se leta 1981 začela izkopavanja na arheološkem območju kripte Balbi in so bila po dvajsetih letih obnove vključena v Narodni rimski muzej?

Ali ste vedeli, da je bil Palazzo Massimo, imenovan tudi Palazzo Massimo alle Terme, do leta 1960 jezuitski kolegij v Rimu?

Santa Maria del Popolo

Bazilika Santa Maria del Popolo, ki stoji na trgu Piazza del Popolo , blizu severnih vrat Avrelijevega zidu, je majhen tempelj s čudovito renesančno dekoracijo v svoji notranjosti. Izvor bazilike je zelo nenavaden. Legenda pravi, da je mesto, kjer je bila cerkev na koncu postavljena, preganjal duh Nerona, rimskega cesarja, ki je vladal od leta 54 do 68 našega štetja. Na njegovem grobišču je zrasel začarani oreh, poln vran.

Da bi končal ta mit, je papež Paschal II leta 1099 ukazal posekati drevo in namesto tega naročil zgraditi romansko kapelo. Kapela je bila povečana leta 1227 in kasneje rekonstruirana med letoma 1472 in 1477. Leta 1513 so različni najvplivnejši umetniki tega obdobja , kot so Pinturicchio, Raphael, Caravaggio in Bernini, zahtevali, da okrasijo stene in strope templja. Le malo je cerkva po svetu, ki bi tako dobro izražale rimsko umetnost in arhitekturo.

Znamenitosti bazilike Santa Maria del Popolo

Znamenitosti bazilike Santa Maria del Popolo: Križanje svetega Petra, Spreobrnjenje svetega Pavla, Raffaellova kapela Chigi, Berninijeva kapela Chigi, Pintorricchiovo Čaščenje, Grobnica Sansovinovih, Marcillatov barvni vitraj, Bramantejeva apsida, Kapela Cibojevih, Rojstvo device Sebastiana del Piomba.

Navodila za obisk bazilike: rome.net

Bazilika Sant Clemente v Rimu

Bazilika San Clemente in Laterano se nahaja približno 300 metrov za Kolosejem, na cesti, ki vodi iz doline med Colle Oppio in Celio v San Giovanni in Laterano. Je ena najbolj zanimivih in najstarejših bazilik v Rimu, zgrajena pred letom 385 in posvečena San Clementeju. Sestavljena je iz dveh nadgrajenih cerkva, zgrajenih na rimskih zgradbah republikanske dobe in na ostankih templja boga Mitre.

Spodnja cerkev je bila v 5. stoletju sedež različnih svetov, obnovljena v 8. in 9. stoletju in uničena po invaziji Roberta il Giuiscarda (1084). Leta 1108 je papež Paskal II na njenih ruševinah zgradil zgornjo cerkev, ki jo je v času papeževanja Klementa XI obnovil Carlo Fontana. Arhitekt je ustvaril skromno baročno fasado, pri čemer je za obokani portik uporabil starodavne granitne stebre.

Na levi strani pročelja je zvonik, zgrajen med koncem 17. in začetkom 18. stoletja. Notranjost zgornje bazilike, čeprav je doživela precejšnje spremembe, še vedno ohranja pomembne elemente antične gradnje. Razdeljena na tri ladje z rimskimi stebri iz marmorja in granita z jonskimi kapiteli, ohranja v apsidnem bazenu čudovit mozaik z zmagoslavjem Križa (XII stoletje).

Znamenitosti bazilike San Clemente

Največje znamenitosti bazilike San Clemente: Mozaik v apsidi, Freske z legendo o Sisiniusu, Mithraeum, Kapela svete Katarine, Freske o čudežu svetega Klementa, Schola Cantorum, Domus, Talni vzorci Cosmatijevih, Velikonočni svečnik, Dvorišče in Pročelje.

V spodnji baziliki je ohranjenih več fresk, vključno s predstavo “ Legende o Sisinnu ” – datirane med letoma 1084 in 1100 – ki predstavlja pomembno pričevanje o prvem italijanskem ljudskem jeziku. Ohranjenih je  tudi nekaj fragmentov relikvij San Cirillo, evangelizatorja narodov Slovanov in izumitelj glagolice, iz katere je nastala cirilica.

V nižjo raven se spuščajo rimske konstrukcije cesarske dobe in Mitrej , od katerega je ohranjen marmorni oltar s predstavo Mitre, ki je ubil bika.

Španske stopnice in vila Borghese

Španske stopnice so niz stopnic iz leta 1723, ki se vzpenjajo po strmem pobočju med trgom Piazza di Spagna na dnu in trgom Trinita dei Monti na vrhu, kjer prevladuje cerkev Trinita dei Monti . Stopnice so na vzhodnem koncu starega mestnega jedra. tem predelu je Rim najbolj urejen in eleganten, zgrajen natančno po papeških načrtih iz 16. stoletja. papeži iz obdobja baroka, kot sta bila Leon X. in Sikst V., so ob hitri rasti mesta obnovili zapuščeni predel okoli današnjega Corsa, ki je bil podaljšek antične Vie Flamine.

Via Flamina je vodila v Rim s severa današnje Italije. Rimljani ta del danes imenujejo Tridente, zaradi treh ulic, ki se združujejo na Piazzi del Popolo. Ta predel je prelep, čudovito simetrična Piazza del Popolo, pogled na vrtove na hribu Pincio in razkošna Vila Borghese, ki je prelepo ozadje Španskih stopnic.

Celo kuliso zaokroži do zadnje podrobnosti natančno izdelan vodnjak Trevi. Nad tem predelom bodo navdušeni ljubitelji visoke mode, saj so tu najbolj prestižni rimski butiki. Tukaj so doma tudi umetniki, ki so za svoj dom izbrali predel Vio Margutta, kjer se vrstijo številne galerije, starinarnice in trgovine z umetniškimi predmeti.

Znamenitosti v okolici Španskih stopnic

V okolici Španskih stopnic so številne kulturne, zgodovinske in turistične znamenitosti: Galleria Borghese, Santa Maria del Popolo, Španske stopnice in Piazza di Spagna, Vodnjak Trevi, Spominski muzej Keatsa in Shelleya, La Barcaccia, Piazza del Popolo, Trinita dei Monti, Via dei Condotti.

Vodnjak Trevi – Fontana di Trevi

Vodnjak Trevi je vodnjak v okrožju Trevi v Rimu v Italiji, ki ga je zasnoval italijanski arhitekt Nicola Salvi, dokončali pa so ga Giuseppe Pannini in številni drugi. Z višino 26,3 metra in širino 49,15 metra je največji baročni vodnjak v mestu in eden najbolj znanih vodnjakov na svetu.

Vodnjak je nastopil v več pomembnih filmih, med drugim v Rimske počitnice, eponim Three Coins in the Fountain, La Dolce Vita Federica Fellinija, The Lizzie McGuire Movie in Sabrina Goes to Rome 1998.

Vodnjak je resnično čudovit, vedno ga oblegajo trume turistov. Po starem običaju, bi moral vsak, ki se želi še kdaj vrniti v Rim, v vodnjak vreči kovanec. Na vodnjaku relief na desni strani prikazuje devico, ki je odkrila vodni izvir, iz katerega je pozneje cesar Avgust dal zgraditi akvadukt. Po tem akvaduktu v vodnjak še vedno priteka voda. Nicola Salvi se je poklonil temu starodavnemu viru in na klasično arhitekturo ozadje slavoloku zmage dodal vodnjak kot pravo baročno mojstrovino.

Galerija Borghese

Galerija Borghese je med najpomembnejšimi manjšimi svetovnimi muzeji. V galeriji si lahko ogledamo najboljše kipe Berninija in slike Caravaggija. Njuni kipi in slike, si delijo prostor s klasičnimi, renesančnimi in neoklasičnimi deli.

Osupljiva zbirka je razstavljena v vili iz 17.stoletja s čudovitimi freskami v zelenju parka Vile Borghese. Ta prelepa vila je nekoč pripadala velikemu ljubitelju umetnosti iz obdobja zgodnjega baroka, kardinalu Scipionu Borgheseju.

  • Galerija je odprta od torka do nedelje . Od 9. do 19. ure Zadnji vhod ob 17.45
  • Zaprto: 1. januarja in 25. decembra .
  • Blagajna je odprta od 8.30 do 1 ure pred zaprtjem.

Več o obisku in pogojih PCT si oglejte na spletni strani galleriaborghese.beniculturali.it

Najbolj dragocene in poznane umetnine v galeriji Borghese

V galeriji so na ogled naslednje velike umetnine: Berninijeva Apolon in Dafne, Berninijeva Ugrabitev Perzefone, Caravaggieva Madona s kačo, Canovina Pauline Bonaparte, Caravaggiev avtoportret v podobi bolnega Bakusa, Raffaellovo Polaganje v grob, Berninijeva Enej in Anhies, Ticijanova Sveta in posvetna ljubezen, Correggieva Danaja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja