Flancati

flancati
PEKA FLANCATOV! POGLEJ VEČ RECEPTOV ZA PUSTNE DOBROTE! TUKAJ! Spekla: Mari Radej

Flancati so okusno pecivo, ki ga običajno pripravljamo v pustnem času. Flancati so poleg pustnih krofov najbolj priljubljena kulinarična dobrota v norčavem času, ki mu vlada Pust.

Poznamo več receptov za pripravo flancatov, najbolj poznani so kvašeni flancati in krhki flancati.

Flancati

Za resnično krhke flancate, testu dodamo malo vina, ki bo preprečilo, da se testo med cvrtjem napije olja. Kadar pripravimo preveč trdo testo, pomaga če dodamo malo kisle smetane, ali pa malo vina in testo bo ravno prav mehko.

Če ne želimo preveč mastnih flancatov, testo razvaljajmo čim bolj na tanko.

Kvašeni flancati

Za kvašene flancate poznamo več receptov, predvsem se razlikujejo pri količini moke in količini dodanih rumenjakov. Izberemo recept, ki nam najbolj ustreza.

Današnji recept za kvašene flancate je za 1 kg moke, dobili bomo približno 25 flancatov. Če ne želimo tako velike količine, izberemo drug recept, za 12 flancatov pripravimo moko iz 400 g moke.

Recept za testo za kvašene flancate

  • 1 kg moke
  • 1 žlička soli
  • 1 pecilni prašek
  • 5 dag sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 4 dag kvasa
  • 5 dag masla
  • 7 dl toplega mleka
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posipanje

Moko presejemo v večjo posodo in vanjo zamešamo pecilni prašek. Ob strani sklede damo sol, v jamico na sredi moke pa damo vse sestavine, razen masla in kvasa. Kvas posebej raztopimo v treh žlicah mleka  in malo sladkorja. Pokrijemo in pustimo da kvas vzhaja.

V moko počasi z eno roko dolivamo mleko, z drugo roko mešamo sestavine z moko. Nato dodamo še vzhajan kvas in še malo mleka. Zamesimo testo, ki naj bo mehkejše kot ga pripravimo za potico. Sedaj prilijemo stopljeno maslo in testo še 20 minut gnetemo, čas gnetenja skrajšamo z kuhinjskim robotom.

Testo pokrijemo in ga pustimo 1 uro in 1/2 vzhajati v toplem prostoru. 

Priprava in peka kvašenih flancatov

Ko je testo dovolj vzhajano, ga razvaljamo za prst debelo in razrežemo v tri prste široke pravokotnike. Vsakega dvakrat zarežemo, polagamo jih na pogrnjeno desko. Flancate pokrijemo in jih pustimo vzhajati še 45 minut.

V globoki posodi segrejemo olje, ali kombinacijo olja in masti. V maščobo polagamo zgornjo stran, posodo pokrijemo. Nato flancate obrnemo, na drugi strani jih cvremo odkrite. Flancate s penovko pobiramo iz maščobe in jih odlagamo na kuhinjsko rešetko.

Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Recept za kvašene flancate

Kadar želimo pripraviti manj flancatov, potem je tale recept ravno pravi. Iz sestavin bomo dobili 12 kvašenih flancatov, ki jih bomo prav gotovo hitro pohrustali.

Recept za testo za kvašene flancate

  • 400 g moke
  • 2, 5 dcl mleka
  • 20 g kvasa
  • 1 jajce
  • 4 rumenjake
  • 60 g sladkorja
  • 60 g stopljenega masla
  • 2 žlici ruma
  • naribana limonina lupinica
  • ščepec soli
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico. Kvas nadrobimo v mlačno mleko, pokrijemo in pustimo nekaj minut. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico v moki. Dodamo ostale sestavine in zamesimo voljno in gladko testo. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati, da naraste na dvojno velikost.

Ko je testo dovolj vzhajano, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na pol cm debelo. S koleščkom izrežemo pravokotnike za flancate, iz te količine jih dobimo 12. Vsak pravokotnik znotraj po dolžini skoraj do roba trikrat prerežemo, nato pa flancat z obema rokama po širini malo razvlečemo. Tako pripravljene flancate pokrijemo in jih pustimo vzhajati približno 15 minut.

Kako spečemo kvašene flancate?

V globoki posodi segrejemo olje, če imamo termometer izmerimo 190 stopinj C, drugače pa v olje pomočimo ročaj kuhalnice in če se okoli ročaja delajo mehurčki, je olje dovolj vroče.

Flancate ocvremo na obeh straneh, nato jih poberemo iz olja in jih odcedimo na kuhinjski rešetki. Preden flancate ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Krhki flancati

Krhki flancati so preprosti za pripravo, zato jih lahko pripravimo skozi vse leto, ne samo v pustnem času. Za enostavne krhke flancate pri pripravi testa dodamo malo vina ali kisle smetane, tako bodo manj mastni in še bolj krhki.

Recept za krhke flancate z belim vinom

  • 20 dag moke
  • ščepec soli
  • 4 rumenjake
  • 4 žlice belega vina
  • sladkor za posipanje
  • maščoba za cvrtje

Iz sestavin napravimo testo kot za ročno valjane rezance. Testo dobro pregnetemo, pokrijemo in ga pustimo pol ure počivati.

Nato testo razvaljamo za nožev rob debelo, vanj zarežemo s koleščkom in prepletemo. Tako pripravljene flancate ocvremo v vročem olju, pred serviranjem jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Recept za krhke flancate s kislo smetano

  • 30 dag moke
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • 3 žlice ruma
  • 3 žlice kisle smetane
  • olje za cvrtje

Iz sestavin napravimo testo kot za ročno valjane rezance. Testo dobro pregnetemo, pokrijemo in ga pustimo pol ure počivati. Nato testo razvaljamo za nožev rob debelo, vanj zarežemo s koleščkom in prepletemo.

Tako pripravljene flancate ocvremo v vročem olju, pred serviranjem jih potresemo s sladkorjem v prahu. Da se nam maščoba pri cvrtju ne bi penila, za cvrtje uporabimo rastlinsko mast ali pa v hladno olje prilijemo dve žlici ruma. 

Krhki flancati z belim vinom in kislo smetano

Za krhke flancate poznamo več receptov, pripravili smo jih z belim vinom ali s kislo smetano,v tem receptu pa bomo dodali oboje.

  • 150 g moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 3 rumenjake
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica belega vina
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Iz vseh sestavin zamesimo testo, ki je podobno kot testo za rezance. Nato testo tanko razvaljamo na pomokanem pultu, pomagamo pa si lahko tudi s strojčkom za rezance. Odvečno moko odstranimo, saj lahko povzroči, da se bo olje med peko penilo.

Iz razvaljanega testa s koleščkom izrežemo različne oblike flancatov. Lahko izrežemo pravokotnike in jih po sredini zarežemo in nato eno stranico pravokotnika prepognemo skozi zarezo. Prav tako lahko izrežemo pravokotnik, zarežemo tri zareze in nato trakove prepletemo. Naredimo lahko tudi rožico, tako da izrežemo različno velike rozete in jih s kapljico beljaka zlepimo.

Tako pripravljene flancate ocvremo v olju, najbolje je v rastlinskem olju, ki se manj peni. Flancate iz olja pobiramo s penovko in jih odlagamo na kuhinjsko rešetko ali na papirnato brisačko, da se razmastijo. Preden flancate ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Flancati:

Več receptov za kvašene flancate si oglejte tukaj: oblizniprste: kvašeni flancati

Recepti za flancate na tujih spletnih straneh: treeofmanyleaves.com: flancati