Katere božične sladice bodo aktualne za letošnji Božič?
Čokoladni medenjaki
Medenjaki so klasični piškoti, ki se ne smejo manjkati na praznični božični mizi. Letos tako priljubljeni v čokoladni različici, ki je dodana podobno kot s tradicionalnim okusom.
Sestavine za čokoladne medenjake
- 300 g moke
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 žlice medu
- 100 g temne čokolade
- 1 žlička cimeta
- Maslo, sladkor in med penasto zmešajte, nato dodajte jajce.
- V zmes postopoma primešajte moko, pecilni prašek in cimet.
- Čokolado stopite in jo vmešajte v testo.
- Oblikujte piškote, jih položite na pekač in pecite 10–12 minut na 180°C.
Kokosove kroglice
Za ljubitelje kokosa so kokosove kroglice idealna izbira. So hitro pripravljene in ne zahtevajo pečenja, zato je tudi odlična izbira za pripravo z otroki.
Sestavine za kokosove kroglice
- 200 g kokosove moke
- 100 g kondenziranega mleka
- 50 g mletih mandljev
- 100 g bele čokolade (za obliv)
- V posodi zmešajte kokos, kondenzirano mleko in mlete mandlje.
- Oblikujte kroglice in jih postavite v hladilnik za 30 minut.
- Stopite belo čokolado in vanjo pomočite ohlajene kroglice.
Orehova potica
Potica je brezčasna slovenska klasika, ki bo tudi letos prisotna na prazničnih mizah. Tradicionalna orehova potica je najbolj priljubljena, vendar lahko po želji eksperimentirate z drugimi nadevi.
Sestavine za orehovo potico
- 500 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 2,5 dcl mleka
- 2 jajca
- 120 g masla
- 100 g sladkorja
- 300 g orehov za nadev
- Kvas nadrobite v toplo mleko, dodajte žličko sladkorja in pustite, da vzhaja.
- V posodo dajte moko, stopljeno maslo, sladkor, jajca in vzhajan kvas. Vse skupaj zamesite v testo in pustite vzhajati.
- Testo razvaljajte in premažite z nadevom.
- Pecite v pečici na 180°C približno 1 uro.
Božični tiramisu s cimetom in medom
Tiramisu s prazničnim pridihom je odlična izbira za tiste, ki iščejo nekaj svežega in nenavadnega. Dodatek cimeta in medu ustvari praznično aromo.
Sestavine za tiramisu
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 žlica cimeta
- 2 žlici medu
- 150 g piškotov Savoiardi
- 200 ml kave (za namakanje piškotov)
- Smetano stepite in jo vmešajte v mascarpone.
- Dodajte sladkor, cimet in med ter dobro premešajte.
- Piškote pomočite v kavo in zlagajte v plast po plast.
- Zaključite z mascarpone kremo in po vrhu posujte malo cimeta.
Božični kolač s pomarančo in brusnicami
Sočen kolač s svežim okusom pomaranče in rahlo kiselkastimi brusnicami bo osvežil vaš božični meni.
Sestavine
- 200 g moke
- 150 g sladkorja
- 100 g masla
- 2 jajca
- 1 pomaranča (sok in lupinica)
- 100 g suhih brusnic
- 1 žlička pecilnega praška
- Stepajte maslo in sladkor, nato dodajte jajci, sok in lupinico pomaranče.
- Postopoma vmešajte moko, pecilni prašek in brusnice.
- Testo vlijte v pekač in pecite pri 180°C približno 30 minut.
Rumove kroglice
Rumove kroglice so prava božična klasika, ki se lepo poda k prazničnemu napitku. Za dodatno praznično noto lahko dodate malo pomarančne lupinice.
Sestavine za rumove kroglice
- 200 g mletih piškotov
- 100 g mletih orehov
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 ml ruma
- 2 žlici kakšna
Priprava:
- Vse sestavine zmešajte v obliki majhnih kroglic.
- Postavite jih v hladilnik za nekaj ur, da se učvrstijo.
Vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički so mehki, dišeči piškoti, ki se topijo v ustih. Priprava je enostavna, rezultat pa bo očaral vse goste.
Sestavine za vanilijeve rogljičke
- 250 g moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih lešnikov
- vaniljev sladkor za posip
- Maslo, sladkor in moko ter lešnike zmešajte v testo.
- Oblikujte rogljičke v pečici pri 180°C približno 12 minut.
- Še tople posujte z vaniljevim sladkorjem.
Čokoladni brownie s prazničnimi začimbami
Za čokoladne navdušence je tu brownie z božičnimi začimbami, ki doda klasični sladici novo dimenzijo.
Sestavine
- 200 g temne čokolade
- 150 g masla
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 100 g moke
- 1/2 žličke cimeta in mletega ingverja
- Čokolado in maslo stopite, nato dodajte sladkor.
- Dodajte jajca, moko in začimbe ter vse skupaj premešajte.
- Pecite pri 180°C približno 25 minut.
Božični štrudelj z jabolki in cimetom
Štrudelj je priljubljena domača sladica, ki jo lahko pripravite z dodatkom cimete in klinčkov za prazen okus.
Sestavine
- 300 g moke
- 1 jajce
- 4 velika jabolka
- 100 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1/4 žličke klinčkov
- Iz moke, jajca in malo vode zamesite testo, nato ga pustite počivati.
- Jabolka olupite, narežite in posujte s sladkorjem ter začimbami.
- Testo razvaljajte, položite jabolka in zavijte v štrudelj.
- Pecite pri 180°C približno 30 minut.
Praznični kolački s smetanovo kremo
Praznični kolački s smetanovo kremo so prisrčni in okusne sladice, ki jih lahko pripravite za božično zabavo ali družinsko srečanje. Okrasite jih lahko z barvnimi posipi, sadjem ali čokoladnimi okraski in tako ustvarite čudovite
Sestavine
- 200 g moke
- 150 g sladke
- 100 g masla (sob
- 2 jajca
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1/2 žličke pecilne
- 1/4 žličke soli
- 100 ml mleka
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
- Barvni posipi, čokoladne mrvice, jedilne perlice ali sadje (npr. maline, borovnice)
- Pečico segrejte na 180°C in pripravite pekač za kolačke. V vsako odprtino položite papirnat modelček za kolačke.
- Maslo in sladkor stopite, da postane masa penasta. Dodajte jajce in vaniljev ekstrakt ter dobro premešajte.
- Moko, pecilni prašek in sol presejte in jih postopoma dodajte masleni zmesi, izmenično z mlekom, dokler ne dobite gladkega testa.
- Testo enakomerno razporedite po modelčkih za kolačke (napolnite jih do približno 2/3). Pecite približno 15–18 minut, dokler niso zlato rjavi, preverite z zobotrebcem, ali so pečeni. Ko je zobotrebec čist, jih vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo.
- Sladko smetano stepajte do čvrstega, nato dodajte sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt ter stepajte še nekaj trenutkov, da se vse poveže.
- Kremo naložite v brizgalko in okrasite ohlajene kolačke.
- Po vrhu posujte barvne posipe, jedilne perlice ali dodajte sveže sadje, kot so maline in borovnice, da dodate praznične pridih.
Letošnje božične sladice prinašajo kombinacijo tradicije in svežih idej, kar vam omogoča, da eksperimentirate z okusi in ustvarite praznično vzdušje. Ne glede na to, katere sladice boste izbrali, naj bo pripravljena na del prazničnega vzdušja, ki ga delite z družino in prijatelji. Prijetno peko in vesel božič! ????
Poglej še več TOP receptov za Božične sladice
Linške očke
80 TOP receptov za Božične sladice
Božične sladice v kozarcu
Recepti za praznično peko