Recept za linške oči

Recept za linške oči ali lniške očke, ki so najbližji sorodnik linških piškotov, ki jih najpogosteje pečemo za božične praznike.  Linške oči so manjši, okrogli piškoti z majhno luknjico na vrhu. Pripravljen tako, da se zloži dva okrogla piškota enega ali drugega. Spodnji piškot je poln, zgornji pa ima majhno luknjico, skozi katero pokuka nadev, najpogosteje marmelada. Zaradi te luknjice, ki spominja na oko, so piškoti dobili  ime “očesca.” Linške oči so nepogrešljivi del Božične peke. 

recept za linške oči

Recept za linške oči

Za popolno krhkost linških oči je ključno, da so vse sestavine, predvsem maslo, hladne. Maslo naj bo ohlajeno, ne pa zelo mrzlo. Ko dodate maslo, moko in ostale sestavine, testo zgnetete le toliko, da se vse sestavine povežejo. Preveč gnetenja razvije gluten, zaradi česar bodo piškoti trši in manj krhki. Ko valjate testo, pazite da bo  enakomerno debelo, običajno okoli 3–4 mm. Preveč debeli piškoti se bodo med peko preveč napihnili, medtem ko bodo pretanki piškoti prehitro pečeni in krhki. Če se boste držali recepta, boste spekli najboljše božične linške očke. 

Sestavine za linške oči

  • 200 g gladke bele moke
  • 150 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli
  • sredica vanilijevega stroka
  • 100 g domače marmelade ali termo obstojne marmelade

Recept za linške oči po korakih

  1. Moko, narezano maslo, sladkor v prahu, ščepec soli in vanilijevo sredico hitro zgnetemo v testo.
  2. Testo zavijemo v prozorno živilsko folijo in ga čez noč postavimo v hladilnik.
  3. Naslednji dan testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino približno 3 mm.
  4. Iz razvaljanega testa z okroglim modelčkom izrežemo kroge premera 3 cm. linške oči
  5. Polovici krogov v sredini izrežemo še manjše luknjice, pomagamo si lahko z odprtino nastavka za brizganje.
  6. Izrezane obroče in kroge polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  7. Linške oči pečemo 20 minut v ogreti pečici na 160 stopinj C. 
  8. Ko so piškoti pečeni, jih ohladimo, obroče potresemo s sladkorjem v prahu, na kroge pa položimo majhen kupček marmelade in jo razmažemo po piškotu.
  9. Na koncu piškote sestavimo v linške oči.

Nimate idej za peko božičnih sladic? Poglej zanimive recepte in ideje!

božično pecivo

Recepti za Božično večerjo

božična večerja

Katere sladice postrežemo na Silvesterski večerji?

silvestrska večerja

Recepti za božične piškote

božični piškoti

Linški piškoti

linški piškoti

Ideje za doma narejena božična darila

ideje za doma narejena božična darila

Božične sladice v kozarcu

božične sladice v kozarcu