Pri nizkohidratni prehrani, se moramo žal sladkarijam odpovedati, kar je včasih lahko težko. Če smo svoje telo navadili na velike količine predelanega sladkorja, potem bomo na začetku imeli nekaj težav.
Vendar keto prehranjevanje, ponuja tudi lchf sladice, ki jih pogosto lahko pripravimo brez peke. lchf sladice brez peke pripravljamo s sestavinami, ki ne vsebujejo sladkorjev.
Kazalo
Lchf piškoti, lchf palačinke, lchf sladoled, lchf tiramisu in še mnoge druge slastne jedi, vsebujejo malo ogljikovih hidratov in več maščob. Poznamo tudi lchf sladice na hitro, ki jih običajno pripravljamo v poletnih dneh, ko je na voljo veliko svežega jagodičevja.
Pri pripravi keto sladic lahko uporabimo tudi moko iz bambusovih vlaken, ki vsebuje samo 0,1 g ogljikovih hidratov na 100 g. Bambusova vlakna lahko uporabimo pori pripravi keto napitkov, za paniranje zelenjave ali zgoščevanje omak. Vlakna nase vežejo veliko vode in so sestavljena iz 95% vlaknin. Moka ima nevtralni okus, zato jo lahko uporabimo pri pripravi skoraj vseh keto diet.
Sladice brez peke
Pripravimo si osvežujoč lchf sladoled marscapone, ali jagodni sladoled lchf in najbolj priljubljen lchf borovničev sladoled. Vendar pozor! Vse te slastne jedi, so še vedno sladice, čeprav so nizkohidratne, zato z njimi vseeno ne smemo pretiravati. Keto sladice, lahko pojemo tudi kot glavni obrok, ali kot zajtrk in se s tem izognemo prevelikemu vnosu kalorij. Lchf sladice pripravimo tudi v času Velikonočnih in božičnih praznikov, ter ob raznih drugih prazničnih priložnostih.
Tiramisu v kozarcu
Lchf tiramisu v kozarcu, vsekakor spada med lchf sladice na hitro in je še vedno sprejemljiva, zdrava hrana! Za pripravo bomo porabili samo deset minut! Za pripravo biskvita potrebujemo naslednje sestavine:
Biskvit v skodelici
- 15 gramov mandljeve moke
- 10 gramov kokosove moke
- 1/8 žličke jedilne sode
- 10 gramov eritritola v prahu
- 1 veliko jajce iz proste reje
- 15 ml kokosovega olja
Kavna mešanica
- 80 ml pripravljene kave
- 5 kapljic tekoče stevije
- 1/4 žličke nesladkanega izvlečka ruma
Krema za tiramisu
- 30 gramov mascarponeja ali krema kokosovega mleka
- 20 gramov nesladkane stepene sladke smetane
- 1/2 žličke nesladkanega kakava v prahu
- 5 gramov temne čokolade, ki vsebuje najmanj 85% kakava
Za pripravo biskvita damo v stekleno skodelico za tiramisu ali sladoled, mandljevo moko, kokosovo moko, eritrol in sol. Vse sestavine dobro premešamo, dodamo jajce in kokosovo olje, ter vse dobro premešamo.
Tako pripravljeno testo, damo v mikrovalovno pečico, ki jo nastavimo na visoko, za 60 do 90 sekund. Nato skodelico vzamemo iz mikrovalovne pečice, ga nekoliko shladimo in biskvit prekucnemo, ter ga prerežemo na polovico.
Za pripravo kavne mešanice zmešamo kavo in sladilo, ter na koncu dodamo rumov izvleček. Z žlico namočimo obe polovici biskvita s kavno mešanico.
Pripravimo še kremo in sicer tako, da zmešamo mascarpone s stepeno smetano in dodamo še malo sladila. Polovico kreme namažemo po enem delu biskvita, nanj položimo drugo polovico in namažemo še preostalo kremo. Tiramisu posujemo s kakavom v prahu in nastrgano temno čokolado. (1)
Kakšne so prehranske vrednosti lchf tiramisuja?
- 10, 8 gramov je skupnih ogljikovih hidratov
- 4,4 grame vlaknin
- 6,4 neto ogljikovih hidratov
- 14,8 gramov beljakovin
- 49,1 grama maščob
- 538 kcal
Kalorično razmerje makrohranil: 5% ogljikovih hidratov, 115 beljakovin in 84% maščob.
Lchf sladoled z borovnicami
Tudi lchf borovničev sladoled je pripravljen v samo petih minutah! Potrebujemo samo nekaj osnovnih nizkohidratnih sestavin in nekaj beljakovin v prahu.
Ena porcija sladoleda ima skupno 7,2 grama ogljikovih hidratov, 2 grama vlaknin, neto 5,2 grama ogljikovih hidratov, 4,2 beljakovin, 35 gramov maščobe in 359 kcal.
Kalorično razmerje makrohranil je 6% ogljikovih hidratov, 5% beljakovin in kar 89% maščobe.
Lchf borovničev sladoled
Za pripravo lchf sladoleda z borovnicami, potrebujemo naslednje sestavine:
- 120 gramov kreme iz kokosovega mleka (strjena kokosovo mleko)
- 150 gramov zamrznjenih borovnic
- 1/4 žličke vanilje v prahu
- 5 kapljic tekoče stevije
Vse sestavine damo v mešalnik in po potrebi dodamo malo vode. Zmeljemo do gladkega in hop, že imamo okusen in slasten borovničev sladoled. Takoj postrežemo, saj ga pred postrežbo ni potrebno zamrzovati.
Tako pripravljen sladoled lahko hranimo v zamrzovalniku do tri mesece, pripravimo pa ga lahko tudi iz drugega jagodičevja, ali mešanice različnega jagodičevja. Kadar postrežemo zamrznjen sladoled, ga prej za 15 minut pustimo na sobni temperaturi, da se malo zmehča. (2)
Lchf limonina pena
lchf limonina pena je osvežujoča sladica, ki jo lahko kombiniramo s svežimi robidami. To okusno lchf sladico, si lahko pripravimo tudi za osvežilen lchf zajtrk, ki nam bo dal energijo za cel dan. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:
- 4 jajca
- 120 ml svežega limoninega soka
- 6 gramov nastrgane limonine lupinice
- 50 gramov eritritola v prahu
- 240 gramov polnomastne sladke smetane
- 180 gramov svežih robid
V večji skledi z metlico zmešamo dve celi jajci in dva rumenjaka, medtem ko beljake spravimo za kasneje. Dodamo limonin sok, nastrgano limonino lupinico in sladilo eritrol. Vse sestavine dobro zmešamo.
Nato damo skledo nad vodno kopel in pri tem pazimp, da se dno posode ne dotika vode. Kuhamo deset minut in ves čas mešamo, dokler se masa ne zgosti. Nato posodo odstavimo z vodne kopeli in počakamo pet minut, da se malo ohladi.
Limonino kremo vlijemo v posodo, ki jo postavimo nad večjo posodo, ki jo napolnimo z ledeno vodo. Mešamo nekaj časa, da se masa shladi. Če želimo bolj sladko peno, dodamo nekaj kapljic stevie. V drugo posodo damo beljake in jih z mešalcem stepemo v sneg. Narahlo ga vmešamo v hladno limonovo kremo. V servirne kozarce damo robide, razdelimo limonino peno in čez položimo ostale robide.
Prehranske vrednosti limonine pene:
- 7,4 skupnih ogljikovih hidratov
- 2,1 grama vlaknin
- 5,3 grame neto ogljikovih hidratov
- 6,5 beljakovin
- 22.3 grame maščobe
- 256 kcal
- kalorično razmerje: 81% maščob, 11% beljakovin in 8% ogljikovih hidratov
Lchf piškoti
lchf piškote lahko pojemo za malico, ponudimo pa jih lahko tudi gostom. Priljubljeni so tudi lchf božični piškoti, ki jih pripravimo za praznike in jih ponudimo pri božični večerji ali silvestrski večerji.
Lchf keksi recept z bučo in čokolado
Za pripravo bučnih piškotov, potrebujemo naslednje sestavine:
- 250 gramov masla iz sončničnih semen
- 1 veliko jajce
- 65 gramov pretlačene buče
- 8 gramov začimb ( uporabimo začimbe za bučno pito)(3)
- 2 žlici eritritola
- malo soli
- 90 gramov grobo nasekljane temne čokolade (najmanj 85% kakava)
Pečico segrejemo na 175 stopinj C. Vse sestavine, razen čokolade damo v mešalnik in jih zmeljemo. Ko dobimo gladko testo, ga z žlico prestavimo v posodo in dodamo nastrgano temno čokolado.
Na rahlo premešamo s kuhalnico. Pekač obložimo s peki papirjem in na njem z žlico oblikujemo kupčke testa. Sploščimo jih z žlico in damo v pečico, pečemo približno 15 minut. Ko so piškoti pečeni, rahlo pozlatijo, takrat jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se shladijo. V dobro zaprti posodi, lahko piškote hranimo do tri mesece.
Prehranska vrednost enega lchf keksa z bučami:
- 8,4 grame skupno ogljikovi hidrati
- 4,4 grame vlaknin
- 4 grame neto ogljikovi hidrati
- 6,4 grame beljakovin
- 17,1 grame maščob
- 224 kalorij
- kalorično razmerje: 79% maščob, 13% beljakovin in 8% ogljikovih hidratov.
Oglejte si še nekaj super lchf receptov za pripravo sladic: